Vecka 36 2013

Tack för allt

Tack alla underbara barn, fantastiska pedagoger och fina föräldrar för allt ni har gett mig under de här sju åren på världens bästa jobb och världens bästa arbetsplats. Ni har lärt mig så mycket och fyllt dagarna och åren med en väldig massa värme och glädje. Jag är så tacksam för att jag har fått den här tiden tillsammans med er – ni och Lilla Svenska Skolan kommer alltid att ha en mycket stor och alldeles speciell plats i mitt hjärta då jag nu slutar som rektor på Lilla Svenska Skolan.

Jag kommer att sakna er!

Många långa kramar

Helena

 

Förskoleklassen/förskolan Fjärilen

Vi på förskolan Fjärilen hälsade alla välkomna till en ny vecka i Salan.  Speciellt hälsade vi Zeb med sin familj välkomna tillbaka till skolan då det var Zebs första dag i måndags. Vi berättade att vi skall lära oss mer av Thailands fruktsortiment denna vecka

Vi har inspirerats av boken Frukter i Thailand av Kurt Blomqvist. Då vi har studerat varje frukt för sig och lärt oss olika namn.

På samlingen lärde vi oss en fruktsång på Thailändska. Vi lekte Kims lek med olika frukter och tittade på frukternas olika färger och antal. Vi gjorde olika fruktramsor och rim. Alla barn började med sin ”språkbok” där vi samlar på ord, rim, ramsor, siffror, sånger och fakta.

Vi upptäckte och smakade på mango sten, lång gång, drakfrukt, lam yai och rambutan. Alla barnen smakade, luktade, kände och studerade frukterna. Vi delade på frukterna för att se hur de såg ut inuti. Om man räknade blombladen på mangostenen var det lika många klyftor inuti. Drakfrukten hade speciella krafter och såg mycket vacker ut i genomskärning.

Barnen satte ord på sina smakupplevelser. Vi använde ord som söt, syrlig, sur, besk, vattnig och saftig. De reflekterade över gemensamma smakminnen. Vi har smakat på många olika frukter på fruktstunden.

En dag målade vi frukter och gjorde pappersbatik med oljekritor och kakfärg. Vi målade favoritfrukter och smaker.

På idrotten gjorde vi rörelser till skivan ”mini-röris” och avslutade med grupplekar. Efter idrotten duschade vi oss med vattenslangen.

Alla barnen har hjälpts åt att skära fruktsallad av tropiska frukter. Det har varit många nya upptäckter och smaker som vi delat tillsammans.

På fredagsavslutningen bjöd vi fjärilar på sång och fruktsallad till alla i salan! Det var roligt att alla elever sjöng med och fruktsalladen vad smaskig.

Trevlig helg!

Sharon och Lill

 

1-2:an Snäckan

Nu har ytterligare en vecka gott och det känns om alla elever och vuxna trivs på skolan. I vår klass har vi sju elever, fyra av dem är helårselever och resten är under en lång period.

Vi börjar alltid dagen med ” tyst läsning ”. Det betyder att alla elever inklusive jag själv läser böcker. Efteråt räknar vi hur många sidor vi har läst tillsammans. Tusen sidor betyder ju en belöning – GLASS. Förra veckan läste vi 177 sidor tillsammans.

Flera gånger om dagen arbetar eleverna med sina individuella planeringar. Allt från att träna på bokstäver till att ta reda på fakta om Sverige. Det beror på att de yngsta eleverna går i år 1 och de äldsta i år 4.

Det vi kommer att arbeta med först i matematiken är problemlösning. Den här veckan har de yngsta arbetat tillsammans med ett problem som heter Chrefrens Pyramid.  Det gäller att komma så högt upp i pyramiden som möjligt. Under vägen möter eleverna på matematiska svårigheter de måste lösa tillsammans på en viss tid.

Hela skolan kommer en gång i veckan arbeta med vårt helårstema barnkonventionen. Att få lära sig om barns ”rättigheter” och ”skyldigheter” är en del av vår läroplan, Lgr11. Barnkonventionen består av 54 stycken artiklar och bildades 1989. Den första artikeln, att få vara barn har vi arbetat med.Vi ställde bl.a. två frågor till våra elever. När är det bra att vara barn och när är det inte bra att vara barn? Så här svarade de:

Bra är det att man får leka och gå på lekland.

Gå i skolan och få lära sig räkna och skriva. Spela tv-spel gratis och få busa med sina föräldrar. Att få sova länge på helgerna och framförallt sova när man vill. Man är mjukare i kroppen och orkar mera. Slippa betala för en massa saker och bli skjutsad överallt.

Det är dåligt när man inte får bestämma och inte få göra vissa saker själv som att dricka öl och köra moped.

Det var väl tänkvärda ord.

Ha en fin helg önskar Lovisa Reutherborg.  

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Vecka 36 är till ända och det har varit en vecka fylld av skolarbete. Veckan startade som vanligt i salan med att vi alla på skolan sjöng den thailändska nationalsången. Därefter började veckans arbete.

Inne hos kokosnöten har det varit lugnt och skönt, eleverna har arbetat väldigt flitigt. Melvin har bland annat jobbat med multiplikation/division med decimaltal och skrivit ett kapitel i sin bok ”Mitt liv som 12-åring” denna vecka. Hanna har denna vecka kämpat med olika problemlösningsuppgifter i matten och i svenskan har även hon skrivit ett kapitel till sin bok ” Mitt hus”. Isabella har haft i uppgift att laga en Wookrätt hemma, det blev lunch till mamma Malin som tyckte det var mycket gott. Isabella hann även med andra uppgifter i bland annat engelska och matte.

På idrotten i tisdags stod det konditionsträning på schemat, eleverna körde stafetter och lekte en lek som hette ”Gäddan kommer”nere på stranden.

På bildlektionen hade vi färglära, vi använde oss av färgerna röd, gul, blå och grön för att göra en färgcirkel. Det gick att få fram många olika färger mellan tex gul och röd. Eleverna kommer att fortsätta med detta arbete nästa vecka.

I onsdags samlades alla elever inne hos Snäckan och där pratade vi om Barn konventionen, ett arbete som vi kommer att fortsätta med under hela året.

Fredagen avslutas med gemensam samling i salan där barnen på fjärilen bjöd på en fruktsallad som de hade gjort, så mumsigt! Den thailändska nationalsången fick sedan avsluta veckan.

Må så gott alla och ha en härlig helg!

Pia