Vecka 36 2012

1-2:an Snäckan

Den här veckan startade vi med ett kärt återseende i Salan. Thea som tagit lite längre sommarlov kom tillbaks och Snäckan fick en elev till – jätteroligt tycker vi.

I svenskan har vi arbetat lite extra med bokstaven S och samlat s-ord och s-saker, och så har vi lagt nya ord i ordlådorna. Vi har jobbat mycket med begynnelsebokstäver på papper, på spel och på datorn. Sen jobbar vi så klart i vår bok som handlar om Ida som är en mus. Tillsammans med de större barnen har vi arbetat med dikter som handlar om saker man skall hämta. Sen fick vi tillsammans läsa upp dikterna för våra föräldrar på fredagssamlingen. När vi har svenska läser vi också, det är viktigt tycker vi. Någon läser en bok om en häxläxa medans några av barnen har läst, och läst, och läst Sagan om Affe så i dag fick Affe åka med hem. Nästa vecka tar vi oss an en ny bok , det blir spännande.

I tisdags började vi arbeta med rymden också och vi pratade lite om vad Big Bang var för något och att jorden är en planet i rymden. Det här är spännande, men lite konstigt och svårt. Nästa vecka skall vi fortsätta och ”klura” och lära oss mer.

I onsdags hade vi ett annorlunda OS på idrotten – det var roligt. Den här dagen var Carro och Pernilla hos oss på skolan, de skall vara här hela höstterminen. Hemma i Sverige studerar tjejerna på socionomprogrammet.

På rasten har vi gjort många olika saker, spelat badminton och King, och så har vi vävt armband och bokmärken som är veckans pyssel. Några av oss har spelat ett nytt spel som heter Ap-bingo och så har vi målat mandalas m.m.

När vi har jobbat med matte har vi bland annat jobbat på flitigt i våra böcker, spelat matte bingo och mätt oss. Nu har vi ritat streck ute på stolpen – vi skall se om vi växer något under året. Vi passade på att ta reda på hur lång världens längsta man var, han fick också ett streck och stolpen räckte nästan inte till. Vi sökte också på internet tillsammans och fick reda på hur kort världens kortaste varit också och vi kunde konstatera att det var ungefär samma längd vi haft när vi föddes.

Vi har vi också hunnit med att ha musik hos Birgit också och då har vi fått lyssna på musik av Grieg och dramatiserat och målat till detta m.m. m.m.

Vi avslutade den här toppenveckan med samling med hämta dikter och fika. I dag fick vi smaka på nötchokladkakorna som Thea och Zeb bakat tillsammans med mig, dom blev super smarriga.

Nu får vi vila upp oss i helgen så att vi kan ha lika roligt och lära oss lika mycket nästa vecka.

Trevlig helg!

Helena

 

3-5:an Hajen

Den här veckan har vi hälsat välkomna tillbaka till Thea och Edvin som nu går i den här gruppen. Det var riktigt roligt att träffa er igen och höra hur ni har haft det i sommar i Sverige!

Eleverna har fått sin första veckoplanering och har arbetat med den när det varit ”Eget arbete på schemat. Men vi har också gjort en del saker tillsammans.

Vi har pratat om vilka regler vi ska ha i klassen för att det ska bli trivsamt för alla och ett bra arbetsklimat. Det blev många bra regler som till exempel att man ska vara snälla mot varandra och att vi ska ha arbetsro i klassen.

Med inspiration av när vi samlade saker förra veckan har jag läst en ”hämtadikt” för eleverna. Sedan fick eleverna i par skriva egna ”hämtadikter”. Kamraterna fick läsa de andras dikter och försöka följa uppmaningarna . Så här var några av raderna i en av dikterna:
Hämta en karta som vi har, peka ut en stad där du vill va´
Leta upp något farligt som är vanligt
Leta upp Bamse och ropa hej!

På slöjden påbörjade eleverna fina loggböcker som de ska ha att dokumentera sina slöjdarbeten i. Zeb tränade också på att sy fina mönster med symaskin.

Musiken handlade om den norske kompositören Edvard Grieg. Jag läste en berättelse om hans liv och vi lyssnade på stycket ”I bergakungens sal”. Eleverna fick höra ”Sagan om Peer” som passade till musikens olika skeden. Den handlar om en pojke som hittar en dörr in i ett berg. När han går in i grottan kommer det fram både småtroll och större troll som dansar allt vildare. Det var spännande att försöka dramatisera sagan. Eleverna fick också påbörja en bild inspirerad av musiken.

Onsdag morgon hade vi idrott. Som uppvärmning körde vi ett ”Rörispass” och sedan hade vi en ”miniolympiad” med grenar såsom kulstötning(hur långt kan du kasta iväg en flirtkula), längdhopp(stående längd), hopprep(hur många hopp klarar du) och spjut(hur långt kan du kasta ett sugrör). Det var härligt att se kämpande elever i Salan!

På lunchrasten finns ”veckans pyssel” som uppskattas mycket av eleverna. Denna vecka var det vävning och det vävdes både bokmärken och armband. Andra rastaktiviteter har varit hopprep och badminton.

Thea och Zeb har varit hemma hos Helena och bakat. Det blev goda nötchokladkakor som alla fick avnjuta på fredagssamlingen. På samlingen fick föräldrarna utföra uppdragen i elevernas hämtadikter. Det var klurigt ibland men eleverna var snälla och gav lite tips!

Efter denna fina vecka ska det bli härligt med helg! Hoppas att den blir avkopplande och skön!
Birgit