Vecka 36 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har barnen lärt känna varandra mer och mer genom fri och/eller styrd lek, samt vid våra arbetsstunder. De ser ut att trivas ihop och ofta leker alla tillsammans och har mycket roligt. Det har varit många förtjusta skratt under veckan.

Vi har också vid några tillfällen delat gruppen och tagit med de största barnen in till den ännu tomma avdelningen ”Mangon” och börjat lära känna Trulle. Trulle finns i några arbetsböcker för barn i de högre åldrarna inom förskola/förskoleklass. Vi har rimmat, klappat rytmer och lärt känna vårt eget namns initialbokstav; hur den ser ut, vad den heter och hur den låter. Det yngsta barnet i förskolegruppen just nu har under denna tid fått full uppmärksamhet från en annan vuxen genom samtal och lek inne på ”Fjärilen” – tillfällen till att träna olika begrepp, som t ex bakom, framför osv.

I den gemensamma samlingen, som vi har på Fjärilen varje dag, har vi pratat om årets månader, årstider och veckans veckodagar och därigenom kommit fram till vad som är aktuellt för dagen. Vi har varje morron även flyttat in i vårt hus på vår vägg intill samlingsringen (med vår namnskylt) och flyttat ut igen innan vi går hem. På det här sättet har vi uppmärksammat varje barn och sett vilka som varit här och ev vilken som varit borta och då hamnat under skyltarna sjuk eller ledig. Vi lär också känna igen våra namn. Under onsdagen, torsdagen och fredagen saknade vi Cornelia, eftersom hon då var sjuk. Vi hoppas att hon kryar på sig och är hos oss igen på måndag.

Vi sjunger, rimmar, och ”språkar” dagligen inom matematik, svenska, engelska och thailändska och barnen tycker att det är både spännande och kul, vilket känns bra då det är det vi kommer att lägga stort fokus på också i fortsättningen.

Under torsdagsförmiddagen samlades hela skolan i Kobrans klassrum där vi satt och sydde, klistrade och formade till fantasifulla läskiga figurer. Alla elever var intresserade och arbetade fokuserat. Våra fjärilsbarn klarade av förmiddagen galant och fick till en varsin härlig och lite otäck figur, som de blev jättestolta över! Nästa fredag ska vi ha en utställning i Salan, där vi kan se hela skolans alster från detta arbetstillfälle. Spännande; huuuu, buuu!

Fredagsavslutningen höll vi på Fjärilen i denna vecka. Vi har tränat under
2 veckor på några rytmiska rörelsesånger, en hej då sång plus en sång på thailändska, som vi lärde ut till alla på skolan, samt närvarande föräldrar. Fjärilsbarnen sjöng med och alla andra elever på skolan hängde med så gott de kunde. Vi gratulerade också veckans födelsedagsbarn på skolan med sång och hurrarop! Det var Isak, som fyllt 6, Irma som blivit 11 och Moa som fyllt 9 år. Tyvärr var Irma sjuk idag och vi kunde därför inte gratulera henne. Avslutningsvis sjöng vi den thailändska nationalsången tillsammans.

Nästa vecka ses vi igen och fortsätter att lära för livet genom lek och pedagogisk medvetenhet!

Trevlig helg önskar Kristina och Sharon.

 

1-2:an Snäckan

Oj, vad tiden har gått fort, men så är det ju när man har roligt! Alla arbetar på och är så motiverade och hinner så mycket mer jämfört med stor klass i Sverige. Eleverna har börjat hitta sina platser i gruppen och leker väldigt bra tillsammans.

Denna vecka var Marcus veckovärd.
Vi har nu börjat arbeta utifrån vars och ens egna individuella planeringsbok och denna går vi igenom tillsammans med mig på måndag förmiddag.

I matematik  har var och en arbetat med sina individuella uppgifter, gemensamt har varit, klockan hel, halv och kvartar.

I svenska har vi skrivit dagbok, haft egen läsning, arbetat i våra arbetsböcker, lärt oss vokaler och konsonanter, provat på skrivstafett och skrivit ett brev till Astrid som tyvärr är sjuk.

I engelska samtalade, skrev och målade vi kroppsdelar och repeterade lite färger och djur.

I NO tittade vi på tallriksmodellen, samtalade om vikten med sammansatt kost, sedan ritade var och en sin tallrik utefter modellen.

I SO arbetade vi med olika yrken,  benade ut vad ordet betyder och sedan fick eleverna skriv om vad de tänkte sig vilja arbeta med när de blir vuxna.

Idrotten inleddes av Birigit med Röris, därefter hade  vi  samma aktiviteter som förra onsdagen, på skolans områden.

På torsdagen hade vi syslöjd, med monstertema, alla elever på skolan skapade sina egna mallar och samlades sedan och klippte, knåpade och sydde på sina monsterfigurer av hjärtans lust. Det var fantastiskt att se alla elever från 4 år upp till 14 sitta tillsammans, skapa och ha så roligt. På fredag vecka 37 kan alla skapelser beskådas på vår monsterutställning i Salan i samband med avslutningssamlingen.

Fredagen avslutades med utvärdering av veckoplaneringen i klassrummet. Alla har verkligen jobbat och slitit och hunnit med allt som var inplanerat. Bravo!

Slutligen gick vi till Salan där vi sjöng och hurrade för veckans födelsedagsbarn Isak, 6 år  och Moa, 9år  sedan tittade, lyssnade och deltog vi tillsammans med  Fjärilen som uppträdde för oss.  Vi fick sjunga med i ”Jag ritar en gubbe”, Pippi långstump heter jag och en sång om frukter på thailändska. Det var en mysig stund , barnen på fjärilen ”är ena riktiga sångfåglar”. Samlingen avslutades som vanligt med den thailändska nationalsången.

Nästa vecka kommer Olivia till 1-2:an och vi hälsar henne varmt välkommen till Snäckan.

Trevlig helg önskar
Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Tänk, nu har det redan gått två skolveckor och jag tror att både elever och pedagoger börjar känna sig hemtama. Vi har njutit av en varm och solig vecka, men visst är det skönt att komma in i det luftkonditionerade klassrummet!

På torsdagen fyllde Moa år och hon blev firad med födelsedagssång och grattiskort! Vi brukar börja varje dag med en liten samling och sedan läser eleverna tyst i sina böcker som de valt. Under dagen har vi sedan en del gemensamma aktiviteter och enskilt arbete med veckans planering. Eleverna arbetar väldigt flitigt och självständigt tycker fröken. Snyggt och fint blir det också!

Denna veckan hade 1-2:an, 3-4:an och 5-7:an idrott tillsammans. Först började vi med ett Röris-pass i Salan. Oj, vad alla tog i, kämpade och såg glada ut! Efteråt behövdes verkligen en drickapaus innan det var dags för att träna vidare på hopprep, pingis, strandtennis och badminton. Sedan var det skönt att få vila och äta god ananas, melon och äpple! På rasten valde ”hajarna” att ta det lite lugnt och spela kort i skuggan. Under rasten hade Maximiliam och Hampus förberett sju stationer med olika bollaktiviteter. Bland annat skulle man kasta boll i en hink som hängde på en stolpe, dribbla slalom, lobba bollen i en hängande rockring osv. Det var ivriga elever som försökte samla så många poäng som möjligt!

På torsdagen hade hela skolan slöjd under förmiddagen. Det var monstertema och det klipptes, syddes och dekorerades för fullt. Nästa vecka blir det utställning av alla monster på fredagssamlingen.

Den här veckan har vi börjat med ett tema i historia. Först har vi repeterat lite om istiden, jägarstenåldern och bondestenåldern och sedan börjat lite smått på bronsåldern som vi ska arbeta med under ett par veckor. Eleverna har fått lära sig att brons är en blandning av koppar och tenn och att man använde det både till vapen och smycken. Lite fåfäng var man nog på den tiden också…

I matten har vi tränat på att tolka en tallinje och även rita egna. Fröken är imponerad över hur mycket matte eleverna hinner och hur snyggt det blir i böckerna!

Svenskan har handlat om alfabetisk ordning och eleverna har fått träna det på olika sätt, både i sin svenskabok och genom att sortera böcker i bokstavsordning efter författarens efternamn. Vi har också tränat rättstavning och frökens förhör klarade eleverna galant!

I engelskan har vi börjat med introduktionskapitlet och eleverna har fått i läxa att träna på en liten text och lära sig räkneorden one to five.

Birgit önskar alla en trevlig och avkopplande helg!

 

5-7:an

Vart tar tiden vägen – den bara försvinner. Det är väl så det är när man har roligt.

Tyvärr har vi haft några sjuklingar. Irma var olyckligtvis sjuk på sin födelsedag, men vi ringde upp henne och sjöng i telefonen. Kanske piggnade hon till lite av det? Filippa kände sig också lite hängig och behövde få komma hem och vila någon dag.

Vi har kommit igång med fler ämnen denna vecka, men vi har också fortsatt med saker från förra. Vi kör fortfarande ”varvet runt” och vi har spelat lite spel.

I matte har vi tränat hårt på multiplikationstabellerna och en tydlig ökad säkerhet har det blivit. Jättetrevligt att få se. I engelska har vi läst och översatt. Eftersom barnen har lite olika engelskböcker beroende på ålder så har vi valt texter ur olika böcker som vi läst tillsammans. I svenskan fortsätter vi med att skriva en berättelse i åk 5-6 och åk 7 jobbar med sagor.  I NO jobbar femmorna med människokroppen. Hittills har vi pratat om celler och ska börja med varför vi äter och vad kroppen behöver de olika näringsämnena till. I SO jobbar åk 6 med ett land i Asien (Thailand) och åk 7 med Greklands storhetstid. Vi hade idrott i onsdags och då hade vi samma stationssystem som förra veckan samt att vi hade ”Röris” som uppvärmning. I torsdags var det dags för slöjd. Vi hade slöjd en halv dag. Vi tänkte att det var bra med lite längre tid så eleverna inte behövde packa ihop när de väl kommit igång. Åk 5-7 började redan på onsdagen med att göra en ritning och arbetsbeskrivning på sitt blivande Monster.  Och Monster blev det – härliga roliga läskiga monster.

På fredagen var vi nere på stranden och plockade stenar och musslor. Dessa ska vi ha till att hänga i trådar. Tyvärr var det inte helt lätt att hitta så många snäckor eftersom det var högt vatten, men några fick vi ihop.

På rasterna har det varit lite olika aktiviteter. Alla barn gillar rast – såklart.
Hampus och Maximilian gjorde en bollbana med sju olika stationer i onsdags. De hade planerat och gjort protokoll dagen innan. På onsdagen fick de visa de olika stationerna för sina klasser och sen fick alla barn i åk 3-7 prova banan. Det blev lyckat!

Skolmaten har förstås varit god. Denna vecka hade alla barn sin egen favorit.

Tack för ännu en bra vecka!
Katarina