Vecka 36 2010

Förskolan Fjärilen

Vi startade veckan, som vi alltid kommer att göra, med en samling i Salan. Då får vi veta vad som ska hända under veckan, nya elever välkomnas och så sjunger vi den Thailändska nationalsången.

Denna vecka har vi tillsammans bestämt vilka trivselregler vi ska ha på Fjärilen och pratat om hur och vad man kan göra för att vara en bra kompis. Lukas och Noah hade många bra förslag, t.ex. tycker Lukas att man ska säga förlåt till varandra och Noah tycker att man inte ska puffas.

Vi har haft idrott på skolgården med lekar och hinderbana, efteråt var det härligt att duscha.

I barnens böcker om sig själva har de berättat om vad de tycker om att leka och vad deras bästa kompisar i Sverige heter.

På torsdagen samlades alla barn från Fjärilen, Snäckan och Hajarna och hade en sångstund i Salan. Vi sjöng: Hej på dej du!, Fader Abraham och Huvud, axlar knä och tå. Det blev mycket skojiga rörelser i dessa sånger. Sedan försökte tre elever som gått på skolan tidigare år att lära oss Thailändska nationalsången lite bättre. ”Fröknarna” var nog mest svårlärda.

Att prata thailändska är spännande, vi håller på att lära oss att räkna till fem och att säga tack. Lukas ville veta hur man säger Jag älskar dig , så nu har vi en ny fras att lära oss.

Vi har startat med veckans ramsa och veckans sång. Den första ramsan som vi lärde oss var Opsis Kalopsis, och veckans sång var Jag bor på en bondgård. Vi gjorde om texten lite och sjöng även om djur som bor i skogen. Det blev extra skoj med bilder på alla djur så att Lukas och Noah kunde turas om att välja vilket djur vi skulle sjunga om.

Idag, fredag var både Lukas och Noah på visaresa till Krabi och då fick vi passa på att börja sy gardiner till Fjärilen. Det ska bli roligt att hänga upp dem, för Helena har köpt ett så fint färgglatt tyg.

Något som är fantastiskt härligt att se är hur de äldre eleverna på skolan tar med de minsta på rasterna, de har fått vara med och spela pingis, innebandy, kortspelet Uno m.m.

Nästa vecka ska vi få en ny kompis på förskolan, de ska bli kul.

Trevlig helg önskar Christina och Majsan

1-2:an Snäckan

Ja, nu har 2 veckor gått av höstterminen. Vi hinner med mycket när inte är så många barn i grupperna. Barnen jobbar på både i sina böcker och med egna berättelser.  Vi målar och sjunger.  Leker och läser. Barnen börjar dagen med att sätta sig och läsa i sina kapitelböcker.  Under tiden övar några av oss bokstävers ljud och utseende. Vi klipper och klistrar bokstäver, hur dom låter, hur dom skrivs och hur dom ser ut.

Barnen som går i klassen nu har fått börja göra ett pussel, de har fått var sin pusselbit där de skrivit sitt namn och sedan målat och dekorerat biten. Därefter fick de pussla ihop bitarna till ett ännu ej färdigt pussel. Det kommer att fyllas på med alla barn som kommer att dyka upp under läsåret.

I onsdags var vi på stranden och hade idrott. Vi gjorde lite lekar. En gammal hederlig: Sista paret ut och sedan blev det en lagtävling med sten, sax och påse. Vi avslutade med att alla fick vara följa John var sin gång. Det går fort när man har roligt. Helt plötsligt var gympan slut och vi gick hem till skolan och duschade i slangen. Så himla skönt.

Vi har haft drama där vi har rört oss på olika sätt och hälsat på olika vis. De har visat hur de är när de är arga, ledsna, glada och vänliga. De har hälsat med händer, fötter, huvud och rumpan.

I torsdags hade vi hela skolan sjunger tillsammans med Hajen och Fjärilen. Barnen är jätteduktiga på att sjunga.

I fredags var det ett slöjdpass på förmiddagen. Det var några barn som skall göra garnbollslarver, en del knyter makramèarmband och 3 barn syr väskor.

Fredagen avlslutades med att 5-9 gjorde en tävling mellan föräldrar och barn. Det var ”Så ska det låta” på vårt vis. Barnen vann. Jättekul.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Hej hopp i galopp. Oj det är verkligen sant det här med att tiden går fort när man har roligt, det har den gjort för oss i Hajen denna vecka.

Vi har arbetat vidare med vårt tema Hajar, där finns mycket att lära. Alla barn arbetar enskilt eller i grupp med en haj. Vår vägg är snart helt full med haj fakta. Äventyrsberättelserna börjar bli klara och det skrivs till och med del två av några stycken. Här finns det nog några blivande författare. Eleverna vill inte ens ta rast utan fortsätta att arbeta med hajarna.

Tankeboken är en nyhet för veckan. Där skriver vi om olika viktiga ämnen. Denna vecka handlade det om att vara rädd och det kan man vara för många olika saker konstaterade vi.

Vi hade idrott på stranden där vi lekte olika lekar som Följa John, Sista paret ut, Sten sax och påse i lag och som avslutning Strömmen kommer. Det var riktigt härligt, alla gav allt och var sandiga när vi gick upp till skolan för att ta en dusch.

Vi har haft hela skolan sjunger det är härligt att höra alla klämma i på Hej god dag och hallå och när hela kroppen rör sig i Fader Abraham.

Vi har också arbetat med slöjd, där kunde man välja mellan att sy en väska, göra makramé-armband eller garnbolls-larver. Det är roligt med sådana dagar då hela skolan gör olika saker tillsammans.

Veckan avslutades traditionsenligt med samling i Salan denna vecka var det högstadiet som stod för underhållningen med: Så ska det låta, det var roligt.

Ja då återstår det bara för mig att önska er alla en mycket trevlig helg.
Maria

7-9:an Bananen

Vart tog denna veckan vägen? Oj vad flitiga eleverna har varit hela veckan lång.

Flera av eleverna är ju som bekant inskrivna på Sofia distans och har kommit igång alldeles förträffligt med sina uppgifter. Det lämnas in inlämningsuppgifter och skickas voicemail som aldrig förr.

I tisdags gjorde Sofus och Viktoria diverse laborationer om syre och samma elever gjorde även ett prov på fredagen om demokrati i SO. De andra eleverna har under veckan följt sina planeringar. Det är allt mellan matematik och bild som det jobbas med.

På idrotten fortsatte vi med vårat friidrotts tema. På programmet den här veckan förutom uppvärmning och nedvarvning stod det bland annat 100 meter och höjdhopp. Alla eleverna kämpade på jättebra vilket var kul att se.

Veckan avslutades med en gemensam samling i salan där vi i 7-9:an ansvarade för veckoavslutningen. Det blev till publikens förtjusning en egen variant av ”Så ska det låta”.

Erik, lärare 7-9:an