Vecka 36 2009

Som vi har väntat…

Så var det äntligen dags för ett nytt och spännande läsår…..
Efter ett långt och härligt sommarlov såg vi alla framemot att få träffa gamla och nya vänner, och i måndags var det äntligen dags för läsårsstart. Alla var spända av förväntan. För några av våra elever var det allra första skoldagen någonsin, för någon elev, och för en av våra lärare är det här första besöket i Thailand, medans några utav oss börjar känna sig som hemma här på Lilla Svenska Skolan och på Koh Lanta. Vad vi än har med oss tidigare så har vi allihop väntat och längtat efter att få träffa och lära känna varandra. Vi har väntat på en tid som kommer och ge oss alla kunskaper, erfarenheter och vänner för livet – det är jag säker på.

Nu har en vecka redan gått och faktum är att vi inte kunde ha fått en bättre start; första veckan har varit toppen – vilka härliga barn, lärare och föräldrar – lyckost oss!!

”Tillsammans skall vi skapa ljuv musik”

Välkomna till ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Helena

 

Se bilder från skolstarten

Förskoleklassen Mangon

Vilken fantastisk vecka vi fått uppleva här på skolan. Alla barn har tyckt att det varit spännande med allt det nya. Vi har lekt på många ställen i skolans mysiga ute miljö och hittat många olika favoritställen.

Vår lära känna vecka började med sångsamling i salan och vi ritade varsitt sommarfönster, som vi presenterade för varandra. På onsdagen var vi återigen tillsammans hela skolan och hade gemensamma samarbetslekar. Liten som stor deltog glatt. Det var en fröjd att se hur väl alla barnen lärt känna varandra.

Ett frukttema har vi påbörjat tillsammans med 1-2:an. Temats innehåll har varit äppelsång, ramsa och vi har målat av hur äpplet ser ut. Barnen har gjort textiläppeltryck och egna sagor om äpplen.

Barnen på Mangon har under veckan jobbat med sina egna namn, klippt isär och tagit bort bokstäver, bildat nya ord, läst böcker m.m. Vi har spelat ett räknespel och vi pratade om hur en bra kompis är.

Jag kommer att dela in veckan i fem olika områden som kommer att varvas med fri lek och rörelse.

Så här har några av barnen upplevt veckan.

– Kul med leken att leta efter lapparna och roligt med tallrikarna att ta på        sej sa Maja.
– Ja liker jag vill ha ett äpple sa Bror.
– Det är roligt att leka med dockorna sa Malva

Maritha, förskolklassen

 

1-2:an Snäckan

I måndags var det äntligen dags för skolstart. Här i Snäckan går det än så länge bara fyra barn, det är Oscar, Matilda och Albin och Agnes har varit ledig. Vi har under veckan bekantat oss med varandra och blivit en mysig liten grupp.

Tillsammans med Mangon har vi startat vårt första tema, Frukt. Vi har lärt oss en äppelramsa och sjungit sången Äppelmelodi. Vi har pratat om äpplets olika delar och tryckt fina äppeldukar. Alla barn har skrivit var sin äppelsaga.

I onsdags morse hade vi idrott tillsammans med Hajen och Mangon. Vi samlades i Salan och gjorde några uppvärmningsövningar innan vi lekte några lekar. Den här veckan har lekarna haft som syfte att vi ska lära känna varandra och att skapa en god stämning i gruppen. Det har verkligen lyckats. De äldre barnen hjälper de små och är fantastiska förebilder.

Efter idrotten bjöds vi på frukt, vindruvor, melon och ananas. Som vår lilla fruktstund som vi har varje dag. Gott!

Lunchen äter vi på en restaurang som ligger granne med skolan. Barnen äter med god aptit och tackar sedan för maten på thailändska.

Idag har vi och Mangon stått för samlingen i Salan. Vi har sjungit, ramsat och dramatiserat om äpplet.  Alla applåderade och barnen var nöjda.

Nu väntar en skön helg efter en fantastisk första skolvecka.

Trevlig helg!

Sussi

 

3-6:an Hajen

Äntligen skolstart!
Klockan nio samlades förväntansfulla barn och föräldrar i salan för att påbörja hösttermins arbete. I salan (ett taktäckt uterum) satte sig eleverna i en ring på golvet tillsammans med lärare och rektor Helena.  Föräldrarna tog plats på bänkar runt omkring. För något barn var det redan rutin, medan de flesta barn var nyfikna och spända.

Helena hälsade alla hjärtligt välkomna och presenterade sig och skolan, därefter följde en kort presentation av lärarna.  Vilken fantastisk möjlighet att få börja höstterminen på detta sätt! Flaggan hissades i topp och vi sjöng alla Thailands nationalsång.

Barnen i 3-6 gick in i Hajens bungalow/klassrum och vi vinkade farväl till föräldrarna. Eleverna berättade för varandra två och två, om sig själva och de presenterade sin kamrat för gruppen. I vår grupp, Hajen, finns 7 barn: Alex, Alexandra, Amanda, Emil, Erik, Max och Olav. Ludvig , som också tillhör gruppen, har tyvärr varit sjuk och ansluter senare. Första skoldagen avslutades med bullfest i salan.

Vi har under veckan pratat om vår fantastiska hjärna, kommit igång med individuella planeringar och skrivit om oss själva och hur vi hamnade i Thailand. Vi har jobbat med mattemönster, engelska ramsor (jazzchants), sjungit sommarsånger och lyssnat på dur och moll. Vi har jobbat med EQ-övningar och fått våra namn att se ut som rymdgubbar. Eleverna har jobbat fantastiskt bra och hunnit mycket redan första veckan. Vilka härliga barn! Alla får vara med och de större barnen är mycket hänsynsfulla mot de små.

På måndagseftermiddagen arbetade hela skolan gemensamt med att måla sommarfönster. Förskolebarnen sjöng en ljuvlig visa om sommarfönster som vi alla stämde in i. Vi målade våra egna fönster med vårt personliga favoritmotiv.
Även onsdagsmorgonen inledde vi gemensamt hela skolan.

Årets första gymnastiklektion innehöll dramaövningar och samarbetsövningar. – Det här var kul, sa Emil, när vi i grupp avslutade med att hålla fast så många papperstallrikar som möjligt med händer fötter knän, m.m.

Varje dag är det fruktstund och rast på förmiddagen och vi äter lunch i den närbelägna restaurangen kvart i tolv. Alla barnen har ätit bra och tackar efter maten på thailänska.

Veckan avlutades på fredagen med samling i salan. Barnen i förskoleklassen och 1-2:an visade upp vad de lärt om frukt under veckan. Kommer alla veckor att bli lika bra framöver är det bara att gratulera barn och personal som får vistas här.

Vänliga hälsingar

Elisabeth