Vecka 36 2008

Så var det äntligen dags…

Efter flera månaders förberedelser, praktiska som mentala så var det äntligen dags för läsårsstart. När vi i måndags morse träffades i skolans sala, så är jag är ganska säker på att det kändes lite pirrigt för oss alla; rektorn, fröknarna, föräldrarna och barnen. För någon var det här första skoldagen någonsin, för en annan första gången i ett annat land medan några av oss börjar känna oss som hemma här på skolan och på Koh Lanta. Oavsett tidigare erfarenhet så har vi alla väntat och längtat efter att få träffa och lära känna varandra, och att få arbeta tillsammans mot nya mål.

Nu har en vecka redan gått och jag tror att alla känner sig glada och nöjda så här långt. Barnen och fröknarna har varit helt fantastiska och jag är säker på att vi kommer få ett jättefint läsår tillsammans. Ett år som kommer och ge oss  mycket ny kunskap, en massa nya erfarenheter och vänner för livet.

Helena

 

Förskoleklassen Mangon

Annica berättar:
Nu har det redan gått en vecka, oj vad fort det gick. Det har varit en mycket rolig och spännande vecka för mig. Många nya intryck.

Jag tycker att barnen och jag har hunnit lära känna varandra ganska väl.  Vi skrattar mycket och vi har pratat om hur vi vill ha det här på dagarna.  Jag kommer givetvis att varva stillasittande övningar med fri lek, det här ska var en bro mellan förskolan och år 1.

Den här veckan har mest bestått av lära-känna lekar och ramsor. Jag kommer att dela upp veckans dagar i olika ”ämnen” eller områden. Givetvis kommer mycket av det vi gör gå in i varandra men den här strukturen kommer i alla fall att synas då och då. De här områdena kommer då att hänga ihop med samlingen.

Varje dag kommer också att innehålla högläsning.

På tisdagar kommer vi att ha språklekar, i tisdags pratade vi först om vilka regler vi ville ha, vi kom fram till fyra  regler,  som barnen sedan fick skriva , kom gärna in och titta, de sitter uppsatta på väggen.

På onsdagen hade vi idrott tillsammans hela skolan, vi lekte pepparkakskull, Jorden runt, karusellen och en lugn lek som heter människomemory.  Låt gärna barnen berätta hur lekarna gick till.

På torsdagen hade vi matteprat, vi lekte 10-leken, en övning i både koncentration och uppräkning. Jag berättade också sagan om Snövit, efteråt fick barnen berätta till bilder, en träning i olika begrepp som beskriver läge och utseende.

Barnen fick också berätta vilka siffra de tyckte bäst om, sedan skriva och rita till den.

På fredagen hade vi livskunskap, barnen fick titta på sig själva i spegeln,  jämföra  och berätta vad är lika-olika.  Efteråt ritade de sitt självporträtt.

Barnen berättar:

JOHANNES gillade flanosagan om kakberget . Han tyckte också om att leka pepparkakskull med de andra barnen.  Leka med lego med Zeb och Oskar är också väldigt kul.

ZEB tyckte om att leka människomemory med de andra barnen, han tycker att det är bra att vi har så många lego-gubbar. Han tyckte också om flanosagan om flodhästen Putte.

MOA tyckte det var jättekul att sy en egen väska. Hon gillade också att jaga Douglas . Hon gillade också att leka människomemory.

OSKAR har fått spela mycket fotboll i veckan det tyckte han var kul. Han gillade också leken ”Jorden runt”.  Bygga med lego är också en av favoritsysselsättningarna.

Nästa vecka:

På måndag kommer en ny kille som heter Alec till oss i förskoleklassen, vi hälsar han välkommen .
Vi kommer att ha idrott på onsdagar , då är det bra att barnen har med sig ombyte och handduk.

Trevlig Helg

Annica

 

1-2:an Snäckan

Då har vi startat vårt läsår på Lilla Svenska Skolan. Varje dag går barnen mellan klockan 9.00 och 14.00. Klassen består ännu bara av 4 elever, där 3 barn går i ettan och en elev i tvåan.

Vi har bekantat oss med varandra och funnit oss väl tillrätta i vårt klassrum. Alla är mycket sugna på att börja arbeta och de nya böckerna i matematik och svenska togs emot med öppna armar.

Vi har börjat med bokstavsinlärningen på lite olika nivåer allt efter tidigare förkunskaper. Vi har hunnit att måla  glada solar och eftersom vi lärt oss sången om Simban så var det naturligt att tillverka ett lejon.

På idrotten samlades alla elever på skolan för några lekar utomhus. Det behövdes inte många rörelser innan vi var riktigt svettiga i solskenet. Då känns det skönt att återvända in i vårt svala klassrum!

Efter morgontimmen är det fruktrast i Salan där vi mumsar på Pomelo ,Ananas och Vattenmelon. Vår mat äter vi på en liten restaurang i närheten. En maträtt serveras och barnen äter oftast med god aptit.

Under veckan har vi även startat med undervisningen i engelska. Barnen är riktigt duktiga och kan väldigt många glosor och enkla fraser.

På måndag är det dags att hälsa en ny elev välkommen till vår klass.

Varma hälsningar

Agneta Ask och alla elever i 1-2:an

 

3-6:an & Sofia Distans

Åh, vad roligt att få börja arbeta den här höstterminen! Jag tror att vi är många som ser fram emot ett roligt, spännande och annorlunda läsår.

Men tanke på att vi är många nya, både på skolan och i ”klassrummet” som kallas Hajen, så har vi ägnat en hel del tid åt att lära känna varandra. Vi började veckan med att intervjua varandra två och två eller tre och tre, och sedan presentera den man intervjuat för resten av klassen.  Ute i värmen gjorde vi en klurig samarbetsövning där gruppen skulle blunda och samtidigt försöka bilda en kvadrat av ett långt ihopbundet snöre.  Det var svårt men gick bra till slut.

Böcker i matematik, svenska och engelska har delats ut och vi har även börjat arbeta i dem. Jag är verkligen imponerad över vilka otroligt studiemotiverade elever jag har i klassen! Arbetsklimatet är väldigt lugnt och behagligt!

I veckan har vi också haft skrivuppgifter som eleverna har fått läsa upp för varandra. Att prata inför en klass med nya kamrater är inte det lättaste minsann! Barnen är verkligen modiga som gör det och dessutom goda lyssnare, vilket de visar genom att ställa bra frågor till den som har haft ordet.

De allra äldsta eleverna har fått en hel del gjort med hjälp av Maj-Britt och hennes goda kunskaper i arbetet mot Sofia Distans.  Trots att de arbetar väldigt mycket självständigt så gör vi vårt bästa för att få dem att känna sig som en del av Hajen!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6