Vecka 35 2017

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla

Vecka två har vi lekt och ännu mer saker har åkt fram under rollekarna. De leks veterinär och familj i olika former. Barnen testar olika roller och har superkul tillsammans.

I fredags var Doeramon på besök och vi pratade lite thailändska med honom. Vi hade no/ma tillsammans med Snäckan och då byggde vi högt (med kapla) och med sköra saker (muggar på ljusbordet). Bygga i 3D är en bra förmåga när man börjar tänka matematiskt. Att få byggnationerna att bli hållbara är grunden till de fysiska lagarna.

Med Snäckan har vi jobbat med bokstaven O och vi har tränat på en O sång ur Majas alfabetssånger, veckosången och tumme möter tumme.

Owl kom på besök och lärde oss många nya engelska ord, han gillade att kramas men var samtidigt lite försiktig i sin framtoning.

Vi har samlat massor av olika saker på stranden. Vi tog en påse för skräp, en för skapandeskräp och en för det som hör till stranden. Vi talade lite om vad man kan hitta och hur allt skräp kommer till stranden. Tillbaka på förskolan tvättade vi allt vi hade med oss utom det som skulle kastas. Vi har målat och limmat på en tavla och satt fast allt vi hittat med limpistolen.

På onsdagen fortsatte vi med vårt arbete kring strandfynd, skräp och konst. Barnen använde usbmikroskåpet och kollade noga in de olika sakerna från stranden (de närstuderade även sina kläder). Vi hade ”tillsammans tid” i salan med resten av skolan. Då spelade alla rollspel för varandra i ett led att fördjupa kompis tipsen barnen jobbat fram.

Vår utflykt på torsdagen var superhärlig, barnen letade snäckor, byggde på stranden, lekte kull och mycket annat. Vi åt vår lunch under träden och sedan vilade vi när Sharon läste om ”hunden som trodde att han var en katt”. En saga om utanförskap och att hitta vänner.

Soliga och glada hälsningar Sharon och Mona

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Nu har vi kommit igång och vi har hunnit med en hel del denna vecka. Vi har börjat med veckans bokstav som denna vecka var O. Vi pratade om massa olika ord som börjar, slutar eller har O i sig och barnen hade många ord som vi kunde skriva upp på tavlan. Vi tittade på avsnittet om O och B av bokstavslandet och avslutade med att eleverna fick rita bilder på några av o-orden.

I matematiken har år 1 denna vecka haft fokus på antalsuppfattning och siffrorna 2 och 3, samt mönster.

År 2 har jobbat med subtraktion och använt både tallinje och kapsyler som hjälpmedel.
Vi har även spelat Yatzy för att träna på addition, vilket var uppskattat.

I SO har vi denna vecka lärt oss vad SO innebär. Vad betyder SO och vilka olika delar tar vi upp när vi har SO på schemat. Vi har satt upp en förklaring med bilder på väggen i klassrummet för att tydligt visa de olika delarna. Just nu ligger fokus på Samhällskunskap då vi fortsatt med vårt arbete kring hur vi ska vara mot varandra för att alla ska trivas på skolan. Här har vi också pratat om att detta gäller oavsett om vi är på skolan eller utanför. Det blev en spännande diskussion och vi kom på massa bra tips på hur vi ska vara mot varandra, samt varför detta är så viktigt att tänka på.

Vi har även följt med på vad som händer runt om i världen då vi tittat på lilla aktuellt. Det var ett stort intresse för detta och vi har nu bestämt att vi ska se ett avsnitt om dagen tisdag till fredag.

På idrotten denna vecka tränade vi inför Lantajoggen och Malin gav oss bra tips på hur vi ska tänka för att spara så mycket energi som möjligt så vi orkar springa.

Nu tar vi helg och vi ser fram emot en ny vecka tillsammans.

Ha en trevlig helg.

Bella

 

 

3-4:an Hajen

Veckan har rullat på snabbt, eleverna har verkligen legat i och jobbat. Vi har lärt oss om kartor, hur man läser av en karta och vad längd- och breddgrader är, väderstrecken, ekvatorn och polerna.

Vi har tränat på substantiv och på att skriva brev.

I matematiken jobbar vi på med lite olika saker utifrån vad kapitlen i elevernas matteböcker innehåller. Det är mycket repetition så här i början av läsåret.

Vi har även lyssnat på I Bergakungens sal av Edvard Grieg och fantiserat och ritat bilder på vad var och en trodde att den handlade om innan handlingen avslöjades. Bra att träna inlevelseförmåga och fantasi!

​ Ha det bra!

Nettan

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi verkligen kommit igång med jobbet ordentligt. Vi försöker att göra så många saker som möjligt tillsammans i gruppen, även om vi går i olika årskurser och alla har sin egen planering.
På Sofiadistans den här veckan har mycket fokus legat på att bekanta sig med arbetssättet och lära sig systemet First Class, där alla arbetsuppgifter finns. Vi har spelat in första voicemejlet i engelska under veckan. Ett voicemejl är en ljudfil som skickas till läraren i Sverige. Vi har även planerat idrott för de närmsta veckorna samt lärt oss om växter och funderat på om det är en fördel eller en nackdel för en växt att ha en lång stjälk.
I övriga gruppen har vi sysslat med lite av varje. Fler nya arbetsområden har startats upp under veckan.
Den digitala kartan som vi jobbar med i geografin börjar nu fyllas på med information. Man kan bland annat läsa om FN och dess högkvarter i New York, om det lilla landet Andorra och om att Indien är ett av världens mest tätbefolkade länder.
På den praktiska mattelektionen den här veckan fick vi bekanta oss med tangrampussel. Det är ett kinesisktpussel med 7 bitar, som man kan göra en massa skoj med. Vi byggde geometriska figurer och löste areaproblem med hjälp av våra pussel.
Under veckan har vi börjat med NO, första arbetsområdet är biologi och människokroppen. Vi har pratat om matspjälkningen samt fotosyntes och förbränning. Till dessa områden gjorde vi tre experiment, två som visar hur viktigt det är att tugga maten och ett där vi undersökte vad som finns i vår utandningsluft. Vi kom fram till att restprodukterna vid förbränningen som är koldioxid och vatten, faktiskt fanns i utandningsluften.
I svenskan har vi startat upp vårt stora skrivprojekt ”Dagboken”, vilket ska fortgå under minst 10 veckor. Den här veckan har alla skapat sin dagboks karaktärer och ritat porträtt av dem med digitala hjälpmedel. Svensklektionerna har varit det roligaste under veckan tycker alla.

Pop kan mai!

Malin