Vecka 35 2016

Förskolan Mangofjärilen

Vi började måndagen med sprudlande lek. Barnen byggde och konstruerade, lekte vårdcentral och olika roll-lekar i familjevrån. Vi fortsatte med övning till vårt Salanuppträdande på fredag. Det skapades en orkester med olika rytminstrument. Vi har övat vid många tillfällen i veckan.

Då vi hade engelska kom ugglan Owl på besök och berättade sagan ”The very hungry catepilar”. Vi knyter ihop projektet om fjärilar i engelska språket och det är fantastiskt att se hur lätt barnen lär sig.

Förskoleklassen har fortsatt sin bokstavsjakt med ord som börjar på bokstaven B. Vi har ljudat, klappat stavelsetakter, följt mönster, skrivit, och byggt bokstäver. Vi har också med hjälp av olika material tittat på ”stor-större-störst” och ”liten-mindre-minst”.

På hela ”Salan sjunger” sjöng vi sånger om olika djur i djungeln. Vi sjöng upp ihop och gjorde en klappramsa tillsammans.

På torsdagen åkte vi på utflykt till Causarina park och hade gympa. Vi började med ”ballongleken”, lekte ”kom alla mina fjärilar” och ”under hökens vingar”. Vi avslutade med fruktstund och samlade på naturmaterial.

När vi hade Thai med Sharon fortsatte vi med att lära oss om exotiska frukter. Doeramon kom och lärde oss en ny fruktstång.

Vi avslutade veckan i Salan med sång och rytmikuppträdande. Som vi övat hela veckan med musik och sångglädje.

Ha en fin helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Måndagmorgonen kom med regn och glada barn som tyckte att det såg ut som om de hade en egen bassäng på skolgården. Vi kunde knappt hålla oss från att bada, det var lockande med så mycket vatten! Eleverna höll sig ändå från vattnet och passade på att leka lekar där många kunde vara med samtidigt, såsom viskleken och Maffia, vilket de fortsatt med hela veckan. Måndagsmorgonen förgylldes lite extra av att vi fick en ny elev i klassen, Mira. Välkommen till oss!

Jag förstår att ni är nyfikna på vad vi gjort under lektionstimmarna i skolan. Här kommer några axplock från några ämnen:

Matematik: Alla tvåor har tillsammans tränat på de matematiska begreppen addition, subtraktion, term, summa och differens. De har även arbetat med öppna utsagor i grupp (exempelvis 7+__= 12). Ettorna har gått igenom vad tiotal och ental är och hur man kan dela upp talet 10 på olika sätt (tiokompisar). Tillsammans har vi spelat bingo och lekt en variant av ”Under hökens vida vingar” där man använder sig av både addition och subtraktion. Det är perfekt att kombinera lek och fysisk aktivitet med matematik. Roligt, bra för kroppen och lärorikt på en och samma gång!

NO: Vi har lärt oss om Big Bang och universum som introduktion för kommande veckor då vi ska lära oss mer om solen, jorden och månen. Vi försökte oss även på att skapa en bild av den stora expositionen Big Bang med oljekritor och fingrar. Titta in i klassrummet så ser ni dem på väggen. Vi besökte Lanta animal welcare där vi fick lära oss att de tar hand om, vaccinerar och steriliserar katter och hundar. Mycket intressant och väldigt många söta djur att titta på.

Svenska: Hittills har arbetet handlat mycket om läsning och alfabetet. Det som eleverna varit väldigt engagerade i är det vi ska visa upp i Salan under nästa fredagssamling. Jag ska inte avslöja alltför mycket, men jag måste ändå säga att eleverna planerar, kommer med massor av ideér och vill träna på detta hela dagarna… Så missa inte nästa fredagsavslutning!

Trevlig helg!

Stina

 

3-4:an Hajen

Vi inledde veckan med samling i Salan för info, välkomnande av nya elever och flagghissning. Vi på Hajen har fått en ny klasskamrat, Hugo, som började hos oss i fredags.

Även den här veckan har Snäckor, Hajar och Kokosnötter/Bananer träffats i Salan varje förmiddag för gemensam fruktstund. Rasterna har varit fulla av aktivitet, mycket kortspel av olika slag och så bordtennis.

I tisdags hade vi första idrottslektionen på stranden och då passade vi på att träna lite inför Lantajoggen som är den 13 sep. Innan vi började springa mätte vi vår vilopuls och jämförde sedan med pulsen vi hade efter att vi hade sprungit. Vi avslutade passet med några kullekar.

I svenska har vi tränat vidare på alfabetisk ordning, jobbat med läsförståelse och repeterat ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Vi försöker hitta stunder för läsning varje dag då de läser i sin ”lådbok”, när de har läst klart en bok så redovisar man muntligt för klassen. I matte har vi bl. a jobbat med tallinjer, räknat som de gamla egyptierna gjorde och löst talgåtor. I SO jobbar vi med geografi och har den här veckan repeterat världsdelarna och världshaven. Vi har läst och även gjort egna små dialoger på engelska som vi redovisat för varandra, vi har också tränat på att räkna till tjugo och repeterat färger på elevspel.se.

Idag har vi varit på utflykt till Lanta Animal Welfare. Det är en ideell organisation som tar hand om skadade och sjuka katter och hundar här på Lanta. De visade oss runt och berättade om hur de arbetar och hur man kan hjälpa till.

Ha en skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

vecka och kommer så att vara ännu en vecka innan gruppen succesivt utökas.

Denna vecka har varit lugnare på rasterna, mycket pga vädret tidigare i veckan. Eleverna har umgåtts mycket i Salan och spelat spel med varandra eller lekt lite olika lekar. Känns som en skön stämning på skolan och alla kommer bra överens med varandra.

Åk 1-8 åkte till Animal Wellfare idag (fredag) för att höra om deras arbete med djuren på ön. Eleverna fick höra att de arbetade mycket med att sterilisera djuren för att det inte ska bli ännu fler djur som far illa, de berättade också att de vaccinerade djuren på ön. En del djur adopteras också bort till turister eller boende på ön. Spännande att få ta del av deras arbete och att se sig omkring, de gör ett superjobb för att öns djur ska ha det bättre.

I klassrummet har rutinerna börjat sätta sig lite till. Eleverna fortsätter med att lägga upp planen inför dagen direkt på morgonen. Alla elever i åk 5-9 har tagit detta ansvar på fullt allvar och jobbar enligt planeringen – och gör det bra!!!

Eleverna jobbar tillsammans i de konstellationer som passar för stunden. Ibland även över årskursgränserna om det passar. Men mestadels jobbar vi fortfarande mest på egen hand.

Idag (fredag) hade eleverna sin första läxdag. Det var matematik och engelska. I matematiken skulle varje elev räkna klart till och med en viss sida i boken, blev lite olika svår utmaning för eleverna som de flesta blev klara med redan under onsdagens matematiklektion. De få elever som inte var klara innan fredagen hade fått en ordentligt svår utmaning. Summerar vi det har samtliga elever gjort ett strålande jobb. Glosorna de fick i engelska har eleverna rättat åt varandra, det funkade bra och jag tror det var kul att få se vilka ord klasskompisarna hade i läxa.

Är fortsatt superstolt över mina kokosnötter (och såklart även mina två adopterade bananer ).

Pelle