Vecka 35 2015

Nu är väntan äntligen över!

I måndags var det dags för skolstart på Lilla Svenska Skolan. Det märktes tydligt på samlingen i Salan att elever, föräldrar och pedagoger längtat efter denna dag. Nyfikenhet och förväntan hängde i luften och vi gick alla därifrån med positiv energi. Vi har ett fantastiskt roligt och lärorikt läsår att se fram emot.

Första veckan har nu redan passerat och och pedagogerna vittnar om kunskapstörstiga elever med stort engagemang och arbetsvilja. Även på rasterna har eleverna varit aktiva, här spelas allt ifrån King till kortspel och gemenskapen är härlig att skåda.

Ser med glädje fram emot nästa vecka.

Varmt välkomna till ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Kattis

Förskolan Mangofjärilen

I måndags var det äntligen dags för skolstart med spännande möten, lek och lärande. Förväntansfulla barn och lärare hade sin första samling i Salan.

Denna vecka har vi lärt känna varandra, miljön och vårt material. Vi har även utforskat vår gård och lekt många olika lekar. Barnen har fått välja då vi strukturerat olika lekstationer där barnen utmanats med bygg-lek, roll-lek, spela spel måla sitt självporträtt och baka med play-do deg.

På samlingen har vi reflekterat och pratat om reglerna på förskolan. Vi har även lyft fram ordet respekt och pratat om vad ordet respekt betyder och står för. Barnen har lärt sig nya sånger på engelska till ukulelespel.

På idrotten byggde vi en redskapsbana med olika rörelsestationer. Vi gjorde en rörelsesaga och några lärakänna-lekar.

I veckan samlades vi i Salan och hade ”hela skolan sjunger” till ukulelespel. Vi sjöng olika sånger tillsammans och favoritsången ”We lava Koh Lanta ”. Musikstunden var uppskattat av alla elever och pedagoger!

Under thailektionen med Sharon på fredagsmorgonen fick vi lära oss om färger och hur man hälsar i Thailand. Den blåa katten Doeramon kom också på besök.

Ha en trevlig helg önskar

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

Efter några dagars planeringsarbete och inskrivningssamtal har nu skolan satt igång på allvar. Första veckan har gått så snabbt! Vi har hunnit med väldigt mycket och barnen har varit fantastiskt duktiga! Veckan har ägnats åt presentationer och samarbetsövningar på olika sätt t.ex. genom tankekartor som barnen har ritat och presenterat för gruppen, och en ”klassorm” där varje barn gjort en del av ormen. Det passade bra eftersom veckans bokstav har varit O.

Mycket annat har också hunnits med. Vi har t.ex. satt upp namnlappar på en Sverigekarta för att se var alla kompisar bor hemma i Sverige. Det visade sig att allas namn hamnade på kartans södra del från Falun i Dalarna till Skanör-Falsterbo längst ner i Skåne. Barnen har också kommit igång med både bokstavarbete och sifferarbete och de har provat på några hälsningsfraser på engelska. Barnen har röstat fram en högläsningsbok! Det blev ”Mio min Mio”. Den är lite svår i början men vi får se hur det känns när vi kommit in en bit i boken. Någon visste att den var lite läskig!

Eftersom vi på skolan lägger stor vikt vid gemenskap och kamratskap har veckan avslutats med en lektion där vi tittat på bilder och pratat om hur man vill att en bra kompis ska vara. Vi har sjungit mycket också, både på engelska och svenska.

En jättebra start!

Lena

3-4:an Hajen

Då var vi äntligen igång igen efter ett långt och härligt sommarlov. Hela skolan sjuder av aktivitet och vi är många som har längtat efter att få köra igång igen efter ett skönt lov. Vi startade upp med 6 starka hajar men vårt stim växer snart. Redan i nästa vecka skall jag träffa två till som ansluter veckan därpå.

Under den här veckan har vi kört igång med lite olika aktiviteter. Vi har påbörjat ett Hajpussel, där varje elev har en pusselbit där man illustrerar sitt namn och fyller den med saker som visar vem man är och vad man tycker om. Pusslet kommer att växa under hela läsåret allteftersom vi får fler klasskamrater.

Vi har presenterat oss själva och berättat om vilka städer, platser eller orter vi kommer ifrån där hemma. Vi har börjat forska lite om just vår stad och satt ut den på Sverigekartan. Forskningen kommer vi att presentera för varandra så att vi alla kan lära oss lite mer om vart kompisarna kommer ifrån. Förhoppningsvis lär vi oss dessutom något nytt om vår hemstad.

Vi har naturligtvis fokuserat mycket på att lära känna varandra även ute på rasterna då vi träffar alla andra på skolan. Då har vi pratat om vad man kan hitta på tillsammans, olika möjligheter och trivselregler som gör att vi får så roligt som möjligt tillsammans.

Ha nu en skön helg på vår vackra ö

Linda

5-9:an Kokosnöten

Äntligen är skolan igång igen. I måndags var det skolstart med 20 elever. Det är så roligt när man äntligen får träffa eleverna. Vi i 5-9 hade en väldigt lugn start med två elever. På tisdagen fördubblades klassen med två elever till.

För tre av eleverna var miljön och skolan bekant eftersom de har gått här förut. För en elev, samt läraren, var skolan i Thailand något helt nytt. Vi inledde veckan med lite lära-känna-övningar. Sedan har det har varit fullt ös hela tiden. Eleverna är igång med sina ämnen och jag delade t o m ut läxor första veckan… Det märktes att eleverna tyckte att det var roligt att komma igång med skolarbete efter sommarlovet. Alla har jobbat mycket bra och målmedvetet med sina uppgifter.

På tisdagen hade vi idrott på stranden med alla elever från årskurs 1-9. Vi lekte lite kull-lekar, spelade en slags variant på brännboll och drack mycket vatten. Det är fantastiskt att se hur barn i så olika åldrar kan samarbeta och leka tillsammans.

På onsdagen hade hela skolan sångsamling som Lill och Sharon höll i. Vi fick sjunga sånger på både thai, engelska och svenska. Det var en mysig stund.

Vi avslutade veckan enligt traditionen med fredagsglass efter lunch. Dagen avslutades sedan med en samling i salan. Där pratade vi om veckan som varit och fick även smaka goda chokladbollar som 3-4:an hade gjort.

Det har varit en rolig och lyckad första vecka. Nu njuter vi av helgen och sedan tar vi nya tag inför nästa.

Magnus