Vecka 35 2013

Som vi har väntat!

I måndags var det äntligen dags för skolstart på Lilla Svenska Skolan. Vi var många som hade väntat hela sommaren på just denna dag. Skolans sala fylldes av nyfikna och förväntansfulla elever, föräldrar och lärare. Det dröjde inte länge förrän alla hade spanat in sina gamla och nya klasskompisar och därefter kändes det hur ivern låg i luften för att få sätta igång.

Nu är första veckan redan slut och jag tror alla, stora som små, känner sig nöjda och glada efter den. Det har sprudlat positiv energi från både barn, föräldrar och lärare och det bådar om att vi har ett fantastiskt roligt och lärorikt år framför oss.

Jag längtar redan till måndag!

Varmt välkomna till ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Kattis

 

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

I måndags var det äntligen dags för nya spännande möten med lek och lärande. Åtta nyfikna och förväntansfulla barn började sin inskolning på förskolan Fjärilen.

Denna vecka har vi lärt känna varandra, miljön och vårt material. Vi har också utforskat vår gård och lekt många lekar både ute och inne.

Vi har haft olika ”väljarstationer” där barnen utmanats med att göra sitt självporträtt och skriva sin namnskylt. Barnen har också valt att spela spel, rita, måla, leka, baka med play-doh lera och spela pingis. Vi pedagoger har satt fokus på barns inflytande för att barnen skall känna att de får vara med och påverka sin vardag.

På samlingen har vi reflekterat och pratat om vad som gäller på förskolan. Hur vi är mot varandra och vad ordet respekt betyder. Vi har lärt oss nya sånger på olika språk till ukulelespel. Vi har också provat och undersökt trumman som instrument. När hela skolan samlades för gemensam sångsamling presenterade vi sången Broder Jacob på sex olika språk. De sista dagarna i veckan har vi haft mattematiklek med små tärningar och stora tärningar då vi räknat prickarna och gjort olika rörelser som antal prickar på tärningarna. Vi har även sorterat och klassificerat.

När vi hade idrott gjorde vi rörelser till skivan ”Mini-Röris”. Det var mycket uppskattat av barnen och flera barn kände igen skivan från förskolan i Sverige.

Det var mycket spännande att gå till restaurangen där vi äter vår lunch varje dag. Barnen har ätit med god aptit och lärt sig säga tack för maten på Thailändska

Nästa vecka börjar nya utmaningar med vårt tema att lära känna Thailand. Frukttema står på agendan!

Trevlig helg önskar

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Äntligen har dagen kommit som vi alla har väntat på, första skoldagen. Jag som ny lärare på vår skola var lite nervös och hoppades på att eleverna skulle trivas med mig och varandra. Nu efter en vecka tillsammans med alla glada, spontana och pratglada elever känns allt toppen.

Veckan började med att lära känna varandra så vi gick ner till stranden för att plocka snäckor. Det var jättevarmt och som tur var hade eleverna med sig varsin vattenflaska. Vi samlade alla snäckorna i en korg, tänk vilka fina snäckor det finns här i Thailand. När vi kom hem fick alla duscha under skolans vattenslang som var väldigt uppskattat.

Nästa dag började vi tillverka snäcktavlor efter konstens alla regler. Tex. en smurfby, hjärtan, extra vackra gråa snäckor på ett papper och olika figurer.

Alla eleverna fått sina individuella planeringar och arbetar med dessa av hjärtans lust. Vi har pratat också hur man visar respekt för varandra och att det är viktigt att alla får arbetsro för att kunna utvecklas i sin kunskaps – och sociala utveckling.

Varje dag har vi haft tyst läsning i klassen och högläsning. Eleverna fick välja bok till högläsningen så det blev Monsterakademin av Martin Widmark. Förra året när eleverna hade läst 1000 sidor tillsammans fick de glass som belöning. Så vi fortsätter med det, varför bryta goda rutiner som eleverna uppskattar.

I början och slutet av veckan sjunger vi Thailands nationalsång. På måndag när vi har samling för alla skolans barn hissar vi upp den thailändska flaggan och på fredag tar vi ner den. Det är en fin tradition det med att hedra landet som vi bor i.

Ha en fin helg…..

Lovisa 

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Skolstart! Äntligen, som vi har väntat, både stora som små. Det var ett härligt gäng som samlades i skolans Salan. Jag som ny lärare på skolan såg framemot att träffa alla elever och föräldrar. Speciellt nyfiken var jag på de elever som jag skulle ha ansvar för, det är Melvin, Hanna och Isabella. Efter samlingen i Salan gick vi till respektive klassrum, vårt klassrum framöver kommer att bli Kokosnöten.

Vi började med att presentera oss för varandra och sedan pratade vi om hur en dag här på skolan ser ut. Eleverna fick också planera vad de skulle göra i matematik, engelska och svenska under denna vecka.

Böcker i matematik och engelska delades ut och vi har även börjat att arbeta med dem. I matematik har det handlat om ”Stora tal” och ”Decimaltal”. I engelskan har de arbetat med att läsa och översätta de texter som de läst. De har även arbetat med övningar som hör till texterna. I svenskan har vi påbörjat ett skrivprojekt som kommer att pågå några veckor framöver. Vi har även gjort drakdikter på svenskan. Det är verkligen kul att se hur studiemotiverade eleverna är. Arbetsklimatet är lugnt och skönt!

För att utsmycka vårt klassrum har vi gjort ”Picassoporträtt” : En rolig övning som gav många glada skratt.

På vår idrottstimma gick vi ner till stranden tillsammans med de elever som går i Snäckan. Där nere samlade vi på oss snäckor, stenar och annat vackert som vi kunde hitta. Utav detta gjorde vi senare under veckan konstverk, det blev många vackra skapelser!

Isabella som är äldst i Kokosnöten läser mot Sofia Distans. Hon har under veckan arbetat väldigt mycket självständigt och hon har kommit igång riktigt bra.

På fredagen gjorde eleverna klart det sista på sina planeringar och utvärderade hur deras vecka hade varit, allting har varit toppen enligt dem. Härligt att höra!

Det har varit en rolig och mysig första skolvecka och det ska bli väldigt kul att få lära känna er. Ha en riktigt härlig helg!

Pia