Vecka 35 2012

Äntligen skolstart!

I måndags var det så äntligen dags att påbörja ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan. Efter ett långt och härligt sommarlov och en tids förberedelser såg vi alla framemot att få träffa gamla och nya vänner i skolans sala. Stora som små var spända av förväntan inför mötet med klasskompisar och lärare och ivriga att få komma igång.

För några av barnen var måndagen den allra första skoldagen någonsin, för någon annan var det första gången i ett annat land och så är vi några som börjar känna oss riktigt hemma här på skolan och på Koh Lanta. Vad vi än har för något med oss i bagaget så har vi alla väntat och längtat efter att få träffa varandra, ha kul ihop och lära oss en massa av och med varandra.
Nu har en vecka redan gått och jag tror att alla känner sig nöjda och glada. Första veckans insats har varit fantastisk och jag är säker på att vi kommer få ett jättefint läsår tillsammans. Vi ser framemot ytterligare ett år med mycket ny kunskap, nya erfarenheter och många trevliga stunder tillsammans.

Varmt välkomna till ännu ett lärorikt och roligt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Helena

 

1-2:an Snäckan

Så kom den till slut – dagen vi alla väntat på. Lite pirrigt var det så klart… särskilt när man börjar ettan, men allt har varit toppen och den här första veckan har gått i ett rasande tempo, men oj vad mycket vi har hunnit med. Vi har tittat på våra nya böcker, vi har ordnat namnlappar, bokmärken och gjort olika saker för att vi skall lära känna varandra lite bättre och hunnit jobba en massa.

I matten har vi börjat med att pratat en del om vad man skall ha matte till? Vi har kommit på att man behöver det till väldigt många olika saker. Vi har också pratat en del om varför man behöver siffror varför och hur man skrev förr i tiden och att siffror kan se annorlunda ut på andra ställen i världen. Vad menas med 5 egentligen – ja sånt har vi sysslat med. Vi har jobbat en del i boken också, och då med siffrorna 1-5, och så har vi letat siffror i tidningar – jo det finns siffror i tidningar, det var vi inte säkra på, men nu vet vi. Så nu har vi pratat om att man kan ha siffror till många olika saker i en tidning och så har vi lärt oss att man kan skriva siffror med bokstäver också. Vi har räknat saker i klassrummet och så har vi spelat flera olika mattespel med varandra. Vi har hunnit med att jobba på datorn lite och faktiskt en massa andra saker.

I svenska har vi börjat jobba med bokstäver och även om vi jobbar med alla bokstäver hela tiden så jobbar vi lite extra med veckans bokstav som den här gången var A. Bokstaven var gömd i en påse så vi fick känna och gissa vad det kunde vara för en bokstav. I vår bok har vi jobbat lite grann med bokstaven A och så har vi börjat samla ord i våra ordlådor, den här veckan börjar orden på A. I torsdags började vi läsa en bok tillsammans. Boken handlar om Affe, vi skall träna lite till så kan vi nog ”läsa” den om ett tag. Den här veckan har vi också pratat en hel del om rim och vad det är och så har vi spelat rim-memory. I svenskan har vi också provat att jobba lite vid datorn.

På gymnastiken gjorde vi Röris och så hade vi 6 kamp, det var roligt men svettigt!

Vi har varit tillsammans allihop på skolan en del också, det har varit roligt. Då har vi t ex gjort månadsblad och pratat om hur det är i augusti i Thailand och i Sverige. Sen har vi fått i uppdrag att samla saker på skolan som t ex är mjuka, levande, gröna osv. Vi lyssnar på bok och pysslar ihop på rasten med veckans pyssel mm. mm.

I fredags var vi hemma hos mig (Helena) och bakade muffins. Det är också matte. Vi tränade på att följa ett recept som var gjort för barn och så fick vi mäta dl, tsk, och msk – det var ganska svårt men nu vet vi lite mer om det. Så pratade vi om en massa saker som t ex varför man måste ha bakpulver och vart vetemjöl kommer ifrån. Viktigast av allt; smeten och muffinsarna blev jättegoda. När vi hade fredagsavslutning fick alla smaka.

Det har varit en toppenvecka. Jag ser framemot nästa!
Vi ses på måndag.
Helena

 

3-5:an Hajen

Nu är jag tillbaka på Koh Lanta igen efter en härlig, men kall sommar i Sverige! Det ska bli roligt att få arbeta ännu ett läsår på Lilla Svenska Skolan och lära känna nya elever och ny personal.

Den här första veckan har vi gjort en del ”lära känna” övningar, delat varandras upplevelser av sommarlovet, tillverkat och plastat namnlappar av olika slag men även arbetat en del förstås.

Varje morgon inleds med tyst läsning och det är en riktigt mysig stund. Nu väntar vi med spänning på de första bokredovisningarna, det är ju så bra att få lästips av kamraterna. Jag läser också högt en stund varje dag och det är mycket uppskattat. Vi har börjat på en bok som heter ”Ligan på Koh Lanta” som handlar om en familj som bosätter sig på Koh Lanta under en period och de två barnen får gå i skola. Det är mycket att känna igen för våra elever!

I svenskan har vi repeterat vokaler och konsonanter och tränat på dubbelteckning. Eleverna har fått göra ett månadsblad om augusti. Vi jämför hur det är hemma och hur det är i Thailand. Eleverna gör en bild och skriver en text om månaden på svenska eller engelska. Innan eleverna slutar skriver de dagbok och berättar om vad som har hänt under dagen. På fredag eftermiddag skriver eleverna en utvärdering av veckan som gått.

Eleverna har arbetat flitigt i sina matteböcker och hunnit mycket under veckan. Fröken har också kontrollerat att det är bra ordning i mattehäftena. Det är lätt att glömma bort hur det ska vara efter ett långt sommarlov! Men det har sett mycket bra ut i böckerna! Vi har också hunnit med ett par mattelekar.

En eftermiddag fick eleverna till uppgift att samla saker från skolområdet. Det skulle till exempel vara något hårt, något mjukt, något vackert, något levande och något som är mer än tusen år gammalt. Sedan fick de visa för de andra vad de hittat. Det blev bland annat en mjuk boll, en vacker blomma, en levande snigel och en gammal sten.

Onsdag morgon hade vi idrott. Först körde vi ett ”Rörispass” till musik så att svetten lackade. Sedan hade vi en femkamp med grenar som krocket, kliva genom rockring och dribbla med fotboll. Efteråt var det riktigt skönt att duscha utomhus!

På fredagssamlingen fick familjerna gå en tipspromenad med frågor om OS. Efteråt smakade det gott med muffins som 1-2:an Snäckan bakat tillsammans med Helena!

Det har varit en rolig och mysig första skolvecka tillsammans med härliga elever! Nu ska vi njuta av helgen så ses vi på måndag!
Birgit