Vecka 35 2011

Så var det äntligen dags…

Vi var många som väntat länge på måndagen den 29 augusti och så äntligen var det dags. Barn och vuxna har oavsett tidigare erfarenheter en massa förhoppningar och förväntningar om det år vi har framför oss tillsammans.

När vi i måndags morse träffades i skolans nya sala, så är jag därför ganska säker på att det kändes lite extra spännande och pirrigt för oss alla, stora som små. För någon var det här första skoldagen någonsin, för en annan första gången i ett annat land medan några av oss börjar känna oss som hemma här på skolan och på Koh Lanta. Men minst en sak har vi gemensamt och det är att vi alla har längtat efter att få träffa och lära känna varandra och att få arbeta tillsammans mot nya mål.

Nu har en vecka redan gått, och det gick så himla snabbt!! Jag är ganska säker på att alla känner sig glada och nöjda så här långt. Eleverna och pedagogerna har varit helt fantastiska och jag är säker på att vi kommer få ett jättefint läsår tillsammans. Ett år som kommer och ge oss massor av ny kunskap, nya erfarenheter och vänner för livet.

Välkomna allihop till ett nytt spännande och lärorikt läsår på Lilla Svenska Skolan!

                                Helena

 

Se bilder från skolstarten

 

Förskolan Fjärilen

Vi har nu startat upp i våra mysiga lokaler och börjat lära känna miljö, material och inte minst varandra. Det känns verkligen spännande!

Fem nyfikna och förväntansfulla barn har hälsats välkomna: Isak, Liv, Jealina, Cornelia och Morris.

Vi har lärt känna varandra genom att bl.a. ha lekt, sjungit, ritat, läst, spelat spel, gympat och klätt ut oss tillsammans.

Under utevistelsen har vi provat på lite av det som finns på vår gård, t ex lekt affär, grävt och kört bilar i sandlådan, samt lekt olika rörelselekar. Barnen har även fått möjligheten till att svalka av sig i en vattenbalja och/eller i vattenslangen, som vi vuxna tillfälligt gjort om till vattenspridare. På den större skolgården finns två kaniner och ett marsvin, som vi också hälsat på. Dessutom har grannen höns som vi kan se från vårt fönster, vilket uppskattas av barnen. Ibland, speciellt på morgonen, kan det t o m hända att de möter oss på vår gård tillsammans med sina kycklingar och det känns verkligen häftigt att få ett sådant bemötande när man kommer.

Den uppskattade lunchen har vi ätit på en närliggande restaurang. När vi ätit klart har vi sagt ”tack” på thailändska: ”kopp kon kah /-kap” till Mon, som lagar den goda maten till oss.

Nästa vecka bjuder oss på nya äventyr, som vi redan nu ser fram emot. Tänk, vilken lyx att ha så många härliga veckor framför oss i denna härliga miljö!

Trevlig helg önskar Kristina

 

1-2:an Snäckan

I år startade vi upp med en grupp pigga och glada barn. Vi inledde uppstartsveckan med att på måndagsmorgonen samlas i Salan där Helena hälsade alla välkomna. Därefter sjöng vi Thailändska nationalsången. Det kommer vi att göra på våra gemensamma samlingar i salan varje måndag morgon och fredags- eftermiddag.

Vi som går i Snäckan nu är: Zeb, Ida, Marcus och Astrid, alla går i år 2. Denna vecka har vi lekt namnlekar gemensamt i salan och gjort en del värdegrundsövningar, detta för att vi ska lära känna varandra. Varje dag avslutas med en reflektion, då berättar var och en, om hur dagen har varit, något som varit bra – mindre bra om det är något man saknat, velat få mer av eller om det varit för mycket av något. Rutinerna har så smått befästs, Ida valdes till veckovärd och hämtade varje dag frukten till kortrasten.

Vi har läst en hel del, dels tyst läsning men även högläsning och alla har fått läsa för mig(LUS). Vi har börjat så smått med matematik och engelska och barnen bad, igår, torsdag om att få mer matematik.

Vi har börjat med höstens tema-kroppen och startade upp med att samtala och skriva om vad vi människor behöver för att må bra.

I onsdags morse hade hela skolan(förutom förskolan) gemensam idrott på gården. Vi hade stationer med pingis, beachball och hopprep. Alla var aktiva och kämpade på.  Det blev många vattenpauser.

Det har fungerat bra på skolrestaurangen, alla äter med god aptit och tackar artigt för maten, på thai.

Nästa vecka kommer Moa till skolan och du är varmt välkommen till Snäckan.

Trevlig helg önskar
Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Efter att ha förberett skolstarten i en vecka kändes det härligt när elever och föräldrar droppade in på morgonen! Vi startade med en samling i Salan och det kändes stort att för första gången försöka sjunga den thailändska nationalsången.

Efter samlingen gick vi till klassrummet och jag kunde hälsa Moa, Benita och Tindra välkomna. Tyvärr var Maximiliam sjuk, men han kunde komma på onsdagen och var förstås lika välkommen.

Den här första veckan har vi ägnat mycket tid åt att lära känna varandra, både kamraterna i klassen och på skolan. Varje dag har vi haft en gemensam samling i Salan och gjort namnlekar av olika slag. I klassen har eleverna intervjuat en kamrat och sedan fått berätta för de andra om den kamraten. Det är spännande att höra om olika intressen, favoritmat och annat! Vi har också gjort namnlappar både till lådor och krokar. Tillsammans har vi bestämt vilka trivselregler vi ska ha i klassen och eleverna hade många bra förslag t ex att man ska vara snälla mot varandra. Eftersom vi har ett födelsedagsbarn redan nästa vecka har vi också gjort en fin födelsedagskrans och grattiskort.

I svenska har vi pratat om stavelser och egennamn. Dessutom har vi läst skönlitteratur varje dag och Maximiliam har gjort sin första bokredovisning för klassen. Det är inspirerande att få boktips av andra. Eleverna har också fått skriva och sedan berätta muntligt lite om vad de upplevt på sommarlovet och det var många trevliga saker.

I matte har vi pratat om positionssystemet och om att siffror är olika värda beroende på var de står i ett tal. Fyrorna har fått lära sig att arbeta i ett räknehäfte istället för att skriva direkt i boken och det tyckte alla var roligt, dessutom blev det väldigt snyggt i böckerna tycker fröken!
På idrotten hade vi tre stationer för alla elever. Det var pingis, hopprep och badminton-strandtennis. Det var roligt men svettigt i värmen!

Nu är den första skolveckan slut och jag hoppas att eleverna har haft lika roligt som jag! Det känns fantastiskt att få arbeta i den här miljön och jag är mycket tacksam för det!

Ha en trevlig helg!
Birgit

 

5-7:an

Nu har jag fått arbeta med elever i åk 5-7 en hel vecka. En fantastisk vecka.

Vi har lagt en hel del tid på att prata, leka och spela spel. Allt för att vi snabbare skall lära känna varandra. Det tycker jag också vi gjort. Varje dag har vi börjat med något jag kallar ”varvet runt”. Jag ställer en fråga och så får alla svara på den. Det kan vara en fråga som: ”Berätta en bra film du sett”, ”Vad skulle du göra om du vann en miljon?”, ”Vad vill du bli när du blir stor?”.

Redan andra dagen hade vi ett födelsedagsbarn. Hampus fyllde 11. Vi sjöng för honom – såklart! Vi fick snabbtillverka en födelsedagskrans. Redan nästa vecka är det dags för nästa födelsedagsbarn. Då fyller Irma 11.

Varje dag har vi träffats hela skolan i Salan och försök lära oss namn på alla barn på skolan. Det har vi gjort genom lek och/eller korta presentationer.

Vi har börjat läsa – både en gemensam högläsningsbok och en egen bok att läsa enskilt och tyst. Jag tycker det är jätteviktigt att vi läser och barnen verka tycka om att läsa. Varje gång en enskild bok är färdigläst ska vi skriva lite om den. Vi hoppas hinna med många böcker på ett år.

Vi har börjat med att introducera ett ämne i taget. Vi har hunnit med matte, engelska och svenska samt lite bild och idrott.

Vi har spelat pingis på rasterna, fått spännande och god frukt på fruktstunden, ätit goda luncher (tror friterad kyckling och kyckling med kokosmjölk och röd curry var mest populära), spelat kubb på stranden, och tränat multiplikationstabeller på olika sätt. Denna vecka hann jag ge en läxa. Nästa vecka blir det fler!

Tack för en bra vecka!
Katarina