Vecka 35 2010

Äntligen skolstart – som vi har väntat!

Efter en mängd förberedelser, praktiska som mentala så var det äntligen dags för läsårsstart. När vi i måndags morse träffades i skolans sala så var vi alla, stora som små, spända av förväntan inför mötet med nya klasskompisar och lärare och sugna på allt som väntar oss.

För något av barnen var måndagen den allra första skoldagen någonsin, för någon annan var det första gången i ett annat land och så är vi några som börjar känna oss riktigt hemma här på skolan och på Koh Lanta. Vad vi än har för något med oss i bagaget så har vi alla väntat och längtat efter att få träffa varandra, ha kul ihop och lära oss en massa av och med varandra.

Nu har en vecka redan gått och jag tror att alla känner sig glada och nöjda så här långt. Barnen och fröknarna har varit helt fantastiska och jag är säker på att vi kommer få ett jättefint läsår tillsammans. Ett år som kommer och ge oss mycket ny kunskap, en massa nya erfarenheter och vänner för livet.

” Att undervisa ett barn är inte att fylla en vas, det är att tända en eld”

Välkomna till ett nytt spännande läsår på Lilla Svenska Skolan!

Helena

 

Se bilder från skolstarten

Förskolan Fjärilen

Nu har vi startat i våra nya fina lokaler och hälsat två förväntansfulla killar välkomna, Lukas och Noah.

Vi har fått lära känna kaninen Ninis som barnen kommer att få träffa på samlingen. Han hade rest långt för att börja på Lilla svenska förskolan och kände sig pirrig i magen och lite blyg den första dagen. Lukas och Noah kände precis som kaninen.Men nu har vi varit tillsammans en hel vecka och gjort en massa skoj och alla känner sig trygga och glada.

Vi har lekt med alla nya saker, målat med vattenfärger, bakat med trolldeg, lekt gemensamma lekar, byggt med lego, spelat spel och klätt ut oss bl.a. till pirater som seglade iväg i en balja.

På uteleken har både Lukas och Noah spelat mycket bandy och pingis med de äldre eleverna. Vi har också haft idrott tillsammans med år 1-2 och 3-4 och lekt många rörelselekar.

Barnen har tyckt att maten har varit god hela veckan. Vi har börjat träna på att säga Tack på thailändska till Mon som lagar maten.

Nu ser vi fram emot en ny spännande vecka!

Trevlig helg önskar Christina och Majsan

 

1-2:an Snäckan

I år startade vi upp Snäckan med 8 stycken pigga och glada barn. Det var en trevlig morgonstund med välkomsthälsning av Helena i salan. Därefter sjöng vi Thailändska nationalsången. Detta kommer vi att göra varje måndag och fredag, så till slut kan vi nog alla vara med att sjunga den riktigt.

Vi som går i Snäckan är: Moa, Olivia och Movitz i 1:an och Emila, Cornelia, Karl W., Karl J. och Zeb i 2:an. I veckan har vi lekt lite kompislekar, namnlekar och sjöngt en del sånger. Detta för att lära känna varandra. Vi har också läst en del höglösning vilket utmynnat i ett cirkustema. Barnen har massor av ideer.  De stora barnen har också börjat forska. Karl och Karl forskade om igelkotten, Emilia och Zeb forskade om delfinen. Detta redovisade dom sedan för resten av klassen på samlingen. Ifredags hade Cornelia redovsning av sin forskning om hästar.

I onsdags morse hade vi idrott tillsammans med Hajen och Fjärilen. Vi var på gården och lekte. Vi började med namnlekar och fortsatte med Ekorrleken,Bläckfisken kommer och Ormen. Alla vara aktiva och genomsvettiga.  Det blev många vattenpauser. Vi avslutade gympapasset med avslappninsgövningar i Salen. Det var härligt att se både små och stora ligga och bara slappna av. Nästa vecka blir det gympa på stranden.

I skolresturangen har det varit många favoritmåltider denna vecka, barnen äter med stor aptit.  Lyxigt att få gå på restaurang och äta sin skollunch tycker fröken!

Ha en skön helg önskar Marita

 

3-4:an Hajen

Då var det äntligen dags för skolstart som både fröken och eleverna hade sett fram emot länge. Vi träffades hela skolan i Salan där alla eleverna satt på golvet och föräldrarna på bänkarna runt om. Vår rektor Helena hälsade alla välkomna till ett nytt läsår och vi de nya lärarna presenterades. Sen sjöng vi den Thailändska nationalsången eller sjöng och sjöng av oss här på Hajen är det bara Albin som kan den, men vi andra håller på att lära oss.
Sen gick vi till klassrummet för att bekanta oss med varandra. Vi gjorde fina skyltar till våra lådor. Vi intervjuade varandra i klassen, detta redovisade vi slutet på dagen då hela skolan hade samling i Salan igen.
Denna vecka har vi varit fyra elever här på Hajen: Alice, Albin, Olivia och Sohelia. Veckan har gått i rasande fart och vi har ägnat veckan åt att lära känna varandra och allt det nya materialet som vi fått.
På onsdagen hade vi idrott, denna gång hade vi det på skolgården tillsammans med 1-2:an och förskolan. Vi startade upp med några namnlekar och sen lekte vi ”Bläckfisken kommer” och ”Alla ekorrar byter bo” för att till sist avsluta med ”Ormen”. Det var roligt men varmt så vi hade flera vattenpauser under tiden. Nästa vecka blir det som vanligt idrott nere på stranden.
Vi har även startat upp ett minitema som självklart handlar om hajar, tillhör man hajen så gör man. Vi har valt varsin haj som vi målat och skrivit faktatext om som vi också har redovisat inför klassen. Det skrivs även äventyrsböcker med hajar som huvudpersoner. Det skall bli spännande att höra dessa sen.
Vi har också arbetat med våra nya matteböcker där det handlat om skillnaden på ental, tiotal, hundratal och tusental. I svenska har vi hittat bra böcker att läsa både för tyst läsning samt högläsning.
Jag har helt underbara elever och ser verkligen fram emot att få lära känna dem och er under detta läsår.

Trevlig helg önskar Maria

 

7-9:an Bananen

Äntligen skolstart!
Klockan nio samlades förväntansfulla elever och lärare i salan för att börja ett nytt skolår här på Lilla Svenska Skolan. I salan satte eleverna sig i en ring på golvet tillsammans med lärarna och vår rektor Helena. Helena hälsade alla välkomna till skolan och presenterade sig själv. Sedan var det lärarnas tur att presentera sig för eleverna. Därefter hissade vi traditionsenligt den thailändska flaggan och sjöng den thailändska nationalsången. Vilket var svårt för merparten av oss men det kommer vi att lära oss under året som kommer.

Eleverna i 7-9 gick sedan in Bananens klassrum och påbörjade veckans jobb. Just nu är vi 5 elever och en lärare: Arjuna, Sofus, Zätha, Natalie, Viktoria och Erik. Då flera av eleverna är inskrivna på Sofiadistans var det hårdkörning från första stund som gällde. Dels för att lära sig hur det fungerar ordentligt samt att inte komma efter med några inlämningsuppgifter. Alla elever har varit jätteflitiga under veckan och jobbat på jättebra.

På fredagen hade vi gymnastik för första gången. Tyvärr var vi bara 3 elever och en lärare då 2 elever var lediga. Men alla kämpade på bra med diverse friidrottsgrenar såsom längdhoppning och kulstötning med kokosnöt.

Jag är verkligen imponerad över vilka otroligt studiemotiverade elever jag har i klassen! Arbetsklimatet är väldigt lugnt och behagligt! Jag tycker det skall bli väldigt kul att få lära känna er och arbeta med er under den kommande tiden.

Erik, lärare 7-9:an