Vecka 34 2018

Till slut kom den stora dagen!

Då var vi äntligen igång med ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan. I måndags fylldes Salan med glada och förväntansfulla elever, föräldrar och pedagoger. Det var både nya och välbekanta ansikten. Ivern att få sätta igång i klassrummet tillsammans med sina nya klasskompisar och sin nya pedagog märktes tydligt.

Första veckan har nu redan passerat och pedagogerna vittnar om kunskapstörstiga elever med stor nyfikenhet och arbetsvilja. Vi har ägnat fruktstunder och annan gemensamtid till att lära känna varandra.

Vi ser fram emot ett fantastiskt roligt och lärorikt läsår.

Längtar redan till nästa vecka.

Varmt välkomna till ett nytt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Kattis
rektor

 

Förskolan Fjärilen

Hej alla

Den här veckan har vi startat höstens verksamhet på Lilla Svenska Skolan.

Vad skoj det är att äntligen vara igång! Nu i starten är vi få elever, men snart trillar det in fler.

Första dagen samlades vi alla i Salan och där var hela skolan tillsammans fram till 11. Vi hälsade alla välkomna, gick igenom några regler och lekte namnlekar. Det har redan gett resultat. Alla barnen är jätteduktiga, både på andra barns namn och även på att leka tillsammans.

Inne på fjärilen har vi pratat om veckodagarna och att Thailands dagar har olika färger. Vi försöker lära oss dagarnas namn, färger och frukter på svenska, thailändska och engelska. Vi arbetar också med tema JAG.

Det syns att många av barnen varit på resande fot ett tag då det verkligen tar för sig av materialet på förskolan. De leker med lego och duplo, lägger pussel, spelar Uno, ritar och mycket annat.

Det är bra om ni som hämtar och lämnar kommer ner till oss, även om det för eleverna är lätt att springa själv just nu. När vi har fler barn kommer grinden hos oss att hållas stängd och då är det bra om vanan finns att komma hela vägen till Fjärilen.

Soliga hälsningar från Anna

  

F-1:an Geckon

Veckan som gått

Denna vecka har äntligen Lilla Svenska Skolan startat och vi är så glada och förväntansfulla inför allt spännande som vi ska få vara med om.

Veckan startade med välkomstträff i Salan där vi fick träffa er föräldrar och barnen som ska börja på skolan. Vi är ganska få nu i början men för varje vecka som går kommer vi bli fler och fler.

Det vi har lagt stort fokus vid denna första vecka är det sociala samspelet och hur vi ska vara mot varandra. Hur är vi en bra kompis, hur vill vi må här på skolan och hur vill vi få andra att må. Vi har tränat på allas namn med hjälp av olika namnlekar.

Tillsammans med Fjärilen har vi startat ett arbeta om oss själva. Vi har lyssnat på högläsning om hur olika familjer kan se ut och gjort små titt-ut-böcker om oss själva.

Vi hade idrott på stranden tillsammans med barnen i Fjärilen i onsdags och det var jättekul. Vi lekte olika lekar som Följa John, Svanskull och Katt och råtta.

Vi har börjat med matematiken där vi just nu arbetar med bl.a. taluppfattning, addition och multiplikation utifrån barnens böcker.

På svenskan har vi letat upp böcker för egen tyst läsning i skolans bibliotek och gjort en rolig skrivuppgift som kallas Flaskposten.

Det har helt enkelt varit en fantastisk start på denna termin.

Mvh Helene och Camilla

 

4-5:an Hajen

Äntligen var vi igång, som vi alla har längtat. Skolveckan började med en gemensam samling i Salan, där vi träffade och presenterade alla klasser, pedagoger och skolpersonal tillsammans med föräldrarna. Två av våra elever hjälpte till att hissa den thailändska flaggan för att sedan tillsammans sjunga den thailändska nationalsången, vilken bara kan bli bättre och bättre ju mer träning vi får.

Under veckan har vi haft samarbetsövningar och försökt lära oss alla namn. Gjort fina namnlappar på våra lådor och bokmärken till våra läseböcker.

Vi har på bilden målat ett gigantiskt fint stort träd med frukter och en uggla, varje frukt står för var och en av eleverna i klassen. Just nu är vi inte så många frukter men trädet kommer att få flera frukter dvs elever med tiden.

Matte har visat sig vara en favorit i klassen och det räknas hej vilt med stor glädje, taluppfattning, talens uppbyggnad, addition och subtraktion.

I engelska har vi tillverkat ett spel där vi bara kommunicerar på engelska och vi har även övat hälsningsfraser. I svenska har jag haft högläsning och sedan fick eleverna skriva i sammanhängande text vad de kom ihåg av berättelsen. Eleverna har även lånat en roman för att själva läsa i varje vecka. I SO och valtider har vi börjat och prata om demokrati, diktatur och de olika partierna. Eleverna har tillsammans med en kompis valt två partier som de ska fördjupa lite sig mera i.

Ha en go helg!

Rebecka

 

6-9:an Kokosnöten

Då är äntligen klassrummet kokosnöten fyllt med elever igen. Eller kanske inte fyllt, men vi är ändå sju elever i vår grupp. Just nu har vi elever från årskurs sex till nio i kokosnöten.

Den här veckan har vi försökt lära känna både varandra i gruppen och de andra eleverna på skolan. Vi började måndagen i vårt klassrum med att intervjua varandra två och två och sedan presentera intervjun för övriga gruppen. Vi kunde efter presentationerna konstatera att många i vår klass gillade tacos, färgen rosa och att bada. I måndags började vi också läsa i vår högläsningsbok. Det är en spännande bok som handlar om tre ungdomar som bor i Värmland, på gränsen till Norge, under andra världskriget. De upplever alla kriget på nära håll. Boken heter ”Uppdraget” och är skriven av Camilla Lagerqvist.

Vi har under veckan börjat lite smått med skoljobbet. I vår grupp går både elever som är här hela året och läser på Sofia Distans och elever som är här delar av läsåret och har en hemskola, så det har varit en salig blandning av ämnen som har behandlats. Några har jobbat med det svenska valet, medan andra har jobbat med östersjöns ekologi eller låneord från spanskan.

Vi har uppdaterat oss om vad som händer i världen genom att titta på lilla aktuellt och göra nutidsfrågor.

I fredags hade vi idrott på stranden tillsammans med hajen. Vi lekte tre olika lekar, svanskull, tre i rad och mastermind. Det var kul!

Under veckan har vi tillsammans lärt oss lite thai. Vi har lärt oss att säga tack, samt vad veckans dagar heter och vilken färg varje dag har. För enligt gammal thailändsk tradition så har varje veckodag en färg. Vi har även lärt oss alla valörer på thailändska pengar och hur mycket de är värda i svenska och norska kronor.

Nu ser vi fram emot en skön helg förhoppningsvis med mycket sol och bad.

Pop kan mai!

Malin