Vecka 34 2017

Hej på er!
Den här veckan har äntligen Lilla Svenska skolan slagit upp portarna för läsåret 17/18. Det var ett gäng förväntansfulla elever, pedagoger och föräldrar som träffades i salan i måndagsmorse. I elevgruppen var det som vanligt några som gått på skolan tidigare och några som var helt nya. I personalstyrkan är det i år bara Sharon som jobbar på förskolan och vår rektor Henric som har jobbat tidigare och är rutinerade när det gäller att jobba på Lilla Svenska Skolan. Pedagogerna Mona, Isabella, Anethe och Malin är alla nya på skolan, men de är ändå rutinerade när det gäller att arbeta inom skola och förskola.

Första veckan har varit fantastisk kul! Vi har, förutom att lärt känna varandra genom samarbetsövningar och lek på raster, lärt oss en massa nya saker och skaparglädjen har varit enorm i alla grupper.

Nu ser vi fram emot ett härligt läsår tillsammans!

 

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla

Den här veckan har vi startat höstens verksamhet på Lilla Svenska Skolan. Fjärilen har även hand om Mangons barn vissa tider på dagarna fram till vecka 42. De kommer att höra till Snäckan också så ni som har barn i förskoleklass får hålla lite koll på veckoscheman. Det blir lite olika lämningsplatser för er. Det är bra om ni som hämtar och lämnar kommer upp till oss, även om det är lätt att springa själv just nu. När vi har fler barn kommer grinden att hållas stängd och då är det bra om vanan finns att komma hela vägen till Fjärilen

Första dagen var hela skolan tillsammans fram till 10:30. Vi lekte lära känna lekar och det har gett resultat. Det var kul och lite spännande att gå runt och fråga sina nya kompisar och pedagoger olika saker för att få bingo. De första minuterna var barnen lite avvaktande men det försvann snabbt och under veckan som gått har vi lärt känna varandra mer och mer. Fjärilen, Mangon och Snäckan gick sedan in och gjorde självporträtt på Fjärilen och frågesport på Mangon.

Vi har pratat om veckodagarna och i Thailand har dagarna olika färger. Vi jobbade tillsammans för att få fram de olika färgerna och resultatet finns som en veckoplanering för och av barnen.

Tillsammans med 1-2:an på Snäckan såg vi på lilla Aktuellt. Ett inslag som handlade om mobbning och hur en klass hade jobbat för att inkludera alla. Vi har pratat om det som barnen ville skriva som sin ”bästa grej” då många hade” leka med kompisar”. Vi håller på att utforma ett gemensamt förhållningssätt så att alla känner att de hör till.

Det syns att många av barnen varit på resande fot ett tag då det verkligen tar för sig av materialet på förskolan. De leker affär, klär ut sig, leker med djur, lägger pussel, bygger på ljusbordet och mycket annat.

Soliga hälsningar från Sharon och Mona

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har äntligen Lilla Svenska skolan startat och vi är så glada och taggade inför allt spännande som vi ska få vara med om.

Veckan startade med välkomsträff i Salan där vi fick träffa er och barnen som ska börja på skolan. Vi är en liten skara nu i början men för varje vecka som går blir vi fler och fler.

Det vi har lagt stort fokus vid denna första vecka är det sociala samspelet och hur vi ska vara mot varandra. Hur är vi en bra kompis, hur vill vi mår här på skolan och hur vill vi få andra att må. Vi hade en väldigt bra diskussion kring detta tillsammans med Hajen och Kokosnöten.

Vi hade idrott på stranden i tisdags och det var en höjdare. Vi lekte kullekar, hade sammarbetsövningar och avslutade med massagesagor.

Tre dagar i veckan har vi även Mangobarnen inne hos oss och det tycker vi är väldigt roligt. Vi har bland annat startat vårt bokstavsarbete genom att titta på första avsnitten av ”livet i bokstavslandet” vilket var väldigt roligt. Därefter färglade bokstäver som vi ska ha på väggen i klassrummet också.

Musiken denna vecka och förmodligen några veckor framöver har vi tillsammans med Mangofjärilarna. Denna vecka hade vi skattjakt på ett lite annorlunda sätt. Vi gömde ett hundben någonstans i klassrummet, en var letare och skulle leta reda på var vi gömt det, och som ledtråd skakade vi i maracasägg olika högt beroende på om den som letade var nära eller långt bort från skatten. Det var riktigt roligt. Vi avslutade musiken med att Sharon spelade på Ukulelen och vi sjöng sånger tillsammans.

Vi i 1-2:an har börjat med matematiken där vi just nu arbetar med taluppfattning och addition utifrån barnens böcker.

Det har helt enkelt varit en fantastisk start på denna termin.

Mvh Bella

 

3-4:an Hajen

Nu är vi äntligen igång! Det var spänning i luften för både elever och pedagoger i måndags inför skolstarten, men vi kom snabbt igång och började lära känna varandra.

Allt började med en gemensam samling i Salan där vi vuxna presenterade oss och hälsade alla elever välkomna. Vi gjorde ett första stapplande försök med den thailändska nationalsången, den kommer vi snart att bli mycket bättre på.

Vi har under veckan lagt ner mycket tid på att lära känna varandra, men även kommit igång med ”vanligt” skolarbete.

På tisdagen hade alla klasser fl-6 idrott på stranden då vi lekte kull-lekar och gjorde några samarbetsövningar.

På mattelektionerna har vi repeterat mycket, både multiplikationstabeller, 10-talsövergångar och talsorter. Åk 4-eleverna har tränat på att skriva i räknehäfte istället för i boken och det har gått jättebra.  I svenska har vi övat läsförståelse. I so har vi bekantat oss med den thailändska och svenska kartan, svenska landskap och landsdelar. Vi har också tittat på Lilla Aktuellt och diskuterat frågor som dykt upp då vi tittat, t.ex. vattenbrist och användningen av plastpåsar.

Ha en skön helg!

Nettan

 

5-6:an Kokosnöten

Nu har vi äntligen startat upp läsåret 17/18 här i klassrummet kokosnöten på Lilla Svenska skolan. Vi är just nu en liten klass med fyra tjejer i åk 5 och åk 6, men vi kommer snart att bli fler. Två av eleverna har gått här tidigare, medan är helt nya på skolan. Även jag, som heter Malin och är lärare i gruppen, är ny på skolan för det här läsåret. Men jag har jobbat i liknande verksamhet i tre år, så jag känner mig både ny och rutinerad på samma gång. Jag ser väldigt mycket fram emot att träffa och jobba med alla elever på skolan, men särskilt mycket ser jag fram emot att jobba med mina ”kokosnötter”. Jag och tjejerna som just nu är här i kokosnöten, har haft en mysig vecka tillsammans, där vi både har lärt känna varandra men också lärt oss en massa nya saker.

Under den här första veckan har vi jobbat en del tillsammans med de andra grupperna på skolan, men också tillsammans bara vår grupp och så har vi jobbat enskilt, men våra egna planeringar. Tillsammans med de andra grupperna har vi bland annat haft idrott på stranden. Då lekte vi kullekar, gjorde samarbetsövningar och hade massage. Vi har även diskuterat hur man är en bra kompis och börjat fundera på och skriva ner några kompistips.
I klassrummet började vi i måndags med att försöka lära känna varandra genom att intervjua varandra och skriva kompisböcker. Vi kom fram till att vi alla gillar att laga mat och baka!
I matten jobbar vi med geometri både i femman och sexan. Vi har klurat på tändsticksproblem tillsammans och så har vi gjort en mattelaboration som handlade om geometri och hur många mynt som fick plats på en sedel. Dessutom har vi jobbat enskilt i våra matteböcker med geometri. Innan vi började jobba i matteböckerna gick vi igenom hur vi ska skriva och redovisa i skrivhäftet när vi löser uppgifter.
I torsdags hade vi en lektion som var både engelska och bild. Då läste Malin en saga på engelska som vi skulle illustrera och skriva en summary på. Vi har även jobbat enskilt i våra engelskböcker.
I SO:n jobbar vi både med samhällskunskap och med geografi. Den här veckan har vi i geografin jobbat med kartan och bland annat lärt oss varför exempelvis Grönland är nästan lika stort som hela Afrika på vår platta karta, medan det på jordgloben bara är ungefär lika stort som Algeriet. I samhällskunskapen har vi tittat på nyheter och jobbat med nutidsfrågor. Vi har även gjort egna nutidsfrågor som vi ska utmana föräldrarna med på fredagssamlingen.
I svenskan har vi med hjälp av TV-programmet ”Grammatikbolaget” jobbat med ordklasserna substantiv, verb, adjektiv och adverb. Ingen av oss hade jobbat med adverb tidigare, men nu har vi alla lärt oss vad det är. Vi har även börjat läsa i en högläsningsbok, ”HABIB på farligt vatten”, den är väldigt rolig.
Vi har haft thaiundervisning med Sharon. Det kommer vi har varje tisdag. Den här veckan fick vi bland annat lära oss lite olika matord ex chili, lök, gott, inte gott och stark.
En av tjejerna i gruppen läser på Sofia Distans, vilket innebär att just hon har all sin undervisning via datorn och en helt annan planering än övriga klassen. Alla hennes lärare finns i Stockholm och Malin är hennes handledare.
På rasterna har vi mest spelat kort, det tycker vi alla är kul.

Pop kan mai!
Malin