Vecka 34 2016

Nu har vi äntligen kommit igång!

I måndags var det dags för skolstart och Lilla Svenska Skolans fylldes återigen av glada och förväntansfulla elever. Det är alltid lika roligt att mötas av både föräldrar och elever och skolan fylls av en massa positiv energi. Veckan började med en samling i Salan där vi fick hälsa både nya och gamla elever välkomna till skolan.

Även i personalgruppen har vi både nya lärare och lärare som varit på skolan i många år. Stina, Tina och Pelle är alla nya lärare på skolan. Lill och Sharon har däremot lång erfarenhet av att jobba hos oss. Det är ett härligt gäng där alla ser fram emot ett nytt läsår och som rektor är jag övertygad om att vi kommer få ett fantastiskt år tillsammans med alla elever och övriga lärare som kommer under året.

Under veckan som har gått har det varit hög aktivitet både i klassrummen och på skolgården på rasterna. Många har redan hittat nya vänner och det har spelats fotboll, bandy, kortspel och rollekar. Det är underbart att se hur alla umgås över åldersgränserna.

Ser med stor glädje fram emot detta läsår!

Henric

 

Förskolan Mangofjärilen

Äntligen var det dags för lek med spännande möten. I måndags började förväntansfulla barn och pedagoger på Mangofjärilen. Vi började med en presentation i skolans gemensamma Sala.

Första veckan har varit fylld med sprudlande lek och många lärotillfällen. Vi har ritat självporträtt och reflekterat med olika tänk kring vad som är det bästa i livet och vad som är det värsta. Vi har använt vår mattetärning som är fylld att matematiska utmaningar. Barnen har byggt meningar utifrån en bild, satt ihop olika mönster, ritat och byggt olika former och vi har mätt olika föremål.

Vi har sjungit sånger för att mötas genom musiken. Några barn har provat att spela ukulele och vi har skapat en egen orkester. Vi har också börjat vårt projekt om fjärilar och läst boken ”Lätta fakta om fjärilar” av Stephanie Turnbull.

Förskoleklassen har vi varit på bokstavsjakt och samlat på ord som börjar på A. Vi följer och läser boken Kråkes bokstavsdagar. Barnen har byggt och format bokstaven Aa. Vi har rimmat och skrivit tillsammans.

På idrotten hade vi Yoga med olika övningar. Vi började med en rörelsesaga. Sedan fortsatte vi med trädet, vulkanen, fröet och avslutade med en samarbetsövning.

Vi avslutade veckan med Thai. Dockan Doeramon lärde oss om frukter och enkla fraser på thai. Vår nya vän Viggo började hos oss på Mangofjärilen på fredagen.

Ha en toppenhelg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Förväntansfulla förskolebarn, skolelever, lärare och föräldrar träffades traditionsenligt i Salan första skoldagen. En god blandning av pirriga nya och återkommande elever och lärare. Vi hälsades välkomna av rektor Kattis, hissade den Thailändska flaggan och sjöng nationalsången!

Så här första veckan har vi bekantat oss med varandra i klassen, och med eleverna i de andra grupperna då det lekts massor på rasterna. Vi har samlats i Salan innan kortrasten varje dag för att äta frukt och prata och göra namnlekar. När det sedan varit dags för rast har det blivit full fart på lek och spel direkt. Fotboll, ”under hökens vida vingar” och ”Finns i sjön” har varit populärt. Det är härligt att se att eleverna leker med varandra utan några gränser vad gäller ålder. Det ger en positiv och glad stämning!

Skolarbetet har redan dragit igång på riktigt, och eleverna har ivrigt börjat arbeta med sina nya arbetsböcker. Vi i Snäckan har spelat många olika spel, både matematik- och svenskspel. Bingo med tal upp till tio där talen dras via dator, och ett kortspel där man samlar par med alfabetets gemener och versaler är de spel som eleverna gillat allra bäst.

Vi har även arbetat med alfabetisk ordning. Eleverna arbetade i par och letade rätt på saker som hade en viss begynnelsebokstav för att sedan lägga dessa i alfabetiskordning. Det var inget fel på elevernas fantasi när det var svårt att hitta saker på en viss bokstav.

Jag ser fram emot elevernas sprudlande energi och vilja att lära nästa vecka! Hoppas ni alla får en skön helg!

Stina

 

3-4:an Hajen

Då är vi äntligen igång igen efter ett långt och härligt sommarlov. Det kändes mycket spännande när glada och förväntansfulla elever och föräldrar droppade in den första skoldagen. Vi startade med en gemensam samling i Salan där vi presenterade oss och hälsade alla elever välkomna. Sedan försökte vi för första gången sjunga den thailändska nationalsången, inte helt enkelt men vi kommer att lära oss!

Den här första veckan har vi ägnat mycket tid åt att lära känna varandra, både kamraterna i klassen och på skolan. Varje dag har vi haft en gemensam samling i Salan och gjort namnlekar av olika slag. På rasterna har det varit många olika aktiviteter som ex. fotboll, bandy, bordtennis, kortspel och ”Under hökens vingar”, det är härligt att se hur elever i olika åldrar samsas och lekar med varandra.

I tisdags hade vi ingen idrott men vi tog en promenad ner till stranden för att visa var vi ska vara på idrotten. Väl där körde vi ”strandbingo” i blandade grupper från år 1-8.

Under veckan har vi kört igång med arbetet i olika ämnen. I svenska har vi börjat med att repetera alfabetet, vokaler och konsonanter och tränat oss på alfabetisk ordning. Eleverna har också lånat varsin ”lådbok” som de läser och när de är klara så redovisar man boken för klassen. I matte har vi pratat om positionssystemet och om att siffror har olika värde beroende på var de står i ett tal. Fyrorna har fått lära sig att skriva i ett räknehäfte istället för att skriva direkt i boken och det var ju inga problem. I SO har jobbat med geografi där vi lärt oss om kartans färger och olika karttecken, vi har också tränat oss på att hitta i en kartbok. Idag tittade vi på Lilla aktuellt och pratade om jordbävningen i Italien och vad som orsakar en jordbävning.

Ha en skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosnöten

Då ar vi äntligen igång. Uppstarten i Kokosnöten under måndagen bestod av tre återkommande elever (Elin, Elina och Jamie) och två nya (Noah och Sebastian). Redan under tisdagen kom Isabel in i gänget och slutligen anlände Freja under fredagen. Nästkommande vecka är vi därför 7 elever i gruppen. Ett bra gäng som kommer komma bra överens med varandra är min känsla efter denna vecka.

Vi umgicks tillsammans över hela skolan under rasterna denna vecka och det var roligt att se spridningen i åldrar samspela med varandra på ett bra sätt. Det har spelats king, olika sällskapsspel, kort, pingis, fotboll och lite annat. Alla har fått vara med på allt och omtanken till varandra har varit stor, jättekul att se.

I klassrummet har vi jobbat en del med rutiner som kommer gälla under året och bland annat testat på att göra våra egna planeringar inför skoldagen. Varje morgon (förutom tisdagar) börjar med att eleverna läser ur sin bok. Därefter planerar hen vad som ska göras under de lektioner som återstår av dagen för att slutligen, innan första rasten, starta igång med det som behöver arbetas mest med just nu.

Vi jobbar fortsatt med att hitta ett bra arbetssätt som funkar i gruppen men det känns som att vi kommit ganska långt redan. Jag är positiv!

I måndags presenterade eleverna sig själva och i tisdags intervjuade eleverna varandra för att slutligen ännu en gång presenteras för gruppen, denna gång av sin klasskompis. I tisdags lekte vi en bingolek på stranden tillsammans med åk 1-4 för att senare under dagen arbeta med samma tema på matematiken i klassrummet. Eleverna fick då skapa sina egna bingorutor baserat på sannolikheten att olika tal skulle dyka upp. Det fungerade exemplariskt, fem i rad efter bara sex dragna siffror.
I övrigt har olika elever samarbetat med varandra där det passar, bl.a. läst högt för varandra, löst matematik tillsammans, gjort NO-laboration tillsammans och diskuterat varför resultatet blev som det blev. Men såklart har fokus legat på det individuella arbetet. Totalt sett har det varit en mycket bra vecka och jag är supernöjd och stolt över mina kokosnötter.

Ses igen nästa vecka.

Pelle