Vecka 3 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Victor välkommen till Fjärilsgänget. Genom lek och ”lära-känna- aktiviteter” har vi kommit nära varandra i gruppen. Fin atmosfär har skapats.

På tisdagen hade hela skolan gemensam samarbetsdag på stranden. Vi skulpterade i sand och fick ett kort på ett djur för att inspireras. Vi skulpterade olika djur, insekter och växter. Det blev jättefina sandskapelser. Så fantastiskt att se banden mellan liten och stor på skolan tycker vi pedagoger.

Mitt i veckan hade vi vårt projekt om språk där barnen utmanades i musik, yoga och engelska. Vi samarbetar med förskoleklassen kring olika uttrycksätt som rörelse, sång, musik och rytmik. Språk på alla dess sätt!

På idrotten lekte vi ett tärningspel där vi gjorde olika motoriska övningar. Vi hoppade, snurrade och balanserade. Vi lekte ”lära-känna-lekar” och lekte Kims lek.

Vi avslutade veckan med thai tillsammans med Sharon. Sedan satt vi med våra thailandsböcker och ritade flaggor, exotiska frukter och olika djur.

Ha en jättefin helg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

Denna vecka har vi hälsat två nya barn välkomna till Korallen. Vi introducerar de nya barnen för våra rutiner och regler.

Vi har haft samarbetsdag på stranden tillsammans med hela skolan. Alla barn från Korallen blev indelade i olika grupper. Det var blandade grupper med barn från förskolan till barn i 9:an. Gruppen fick sedan samarbeta och bygga ett sanddjur. När tiden var ute så gick alla barnen runt och tittade på de olika sandskapelserna. Jättefina blev de. Vi tog skolbussen tillbaka till skolan på Slow Down.

Vi har pratat om att man ser olika ut. Vi har gjort varsitt självporträtt. Barnen fick titta sig själv i spegeln och försöka rita av. Vilken färg på ögonen har jag? Vilken färg på håret har jag? Osv. Detta sitter uppsatt på väggen nu.

Vi har haft gymnastik på stranden. Vi fortsätter att leka ungefär liknande lekar på gymnastiken så barnen lär sig reglerna på dessa.

Vi har tagit fram nytt material till affärslek. Det har lekts mycket affär både inomhus och utomhus.

Denna vecka har vi arbetat med bokstäverna U och Ä.

Vi avslutade veckan med ett experiment om ytspänning.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Vi startade upp denna vecka med att arbeta med veckans bokstav som är S, s. Vi har övat oss att lyssna efter ljudet, forma – både med penna, i sand och med snöre. Vi har också lekt och jobbat en hel del med sammansatta ord – både sätta ihop två ord och dela upp ett ord i två. Lite klurigt, men också lite magiskt att orden kan ändras.

I tisdags hade vi en samarbetsdag på stranden. Hela skolan och även skolan på Slow Down delades in i tvärgrupper och tilldelades ett djur som lever här i Thailand som alla tillsammans formade och byggde i sanden. Det blev helt fantastiska skulpturer, allt från elefant till spindel. Som alltid kul att se hur de stora tar hand om de mindre eleverna.

På idrotten lekte vi en ny lek – evighetsstafett där barnen riktigt fick springa av sig i sanden. Sen lekte vi fiskstim som är en av favoritlekarna.

Denna vecka hade vi ingen vanlig ”Hela Salan Sjunger” utan vi sjöng och spelade ukulele tillsammans med Fjärilen. Det blev sånger om djungeln och Koh Lanta.

Som avslutning på veckan samlades flera klasser i Salan för en gemensam massagestund. Barnen fick två och två massera varandra till lugn musik. Barnen uppskattar detta väldigt mycket.

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

I tisdags samlades alla elever på stranden där vi hade samarbetsdag. Eleverna delades in i åldersblandade grupper som tillsammans avbildade olika djur i sanden. Det letades snäckor, stenar, pinnar och löv samtidigt som det grävdes, östes och plattades sand överallt. Det var som att gå på en konstutställning om man flanerade runt på stranden och tittade på alla skulpturer!

Läsprojektet vi började med förra veckan börjar flyta på ordentligt. Nu vet eleverna precis vad de ska göra och jag kan gå runt och lyssna på dem två i taget.

Vi har även börjat läsa en ny bok högt: Legenden om örnfolket, ”Maximus ring”. Den är skriven av Patrik Bergström. Vi ritar bilder till den fängslande texten och sammanfattar innehållet för att skapa en egen bok ”Maximus ring mini”.  Vänta bara så ska ni få läsa en!

När vi hade idrott gav eleverna gärnet. Vi lekte en sorts brännbollslek och värmde upp med en slags amöbakull kombinerat med svanskull. Alla lekar och övningar uppskattades, men favoriten var nog ändå avslutningsleken ”dragkampen”.

I veckan har vi haft massage vid flera tillfällen, i salan med flera andra grupper och i klassrummet. Vi avslutar veckan i salan på detta härliga vis!

Trevlig helg på er alla!

Stina

 

1-2:an Rockan

Så har vi då fått ha ännu en underbar vecka ihop. Denna vecka har vi diskuterat en hel del om vilka likheter det finns mellan Thailand och Sverge och även vad som skiljer länderna åt. Kul att se och höra att barnen har så mycket med sig när vi har dessa diskussioner. Som vanligt hinner eleverna ganska snabbt att göra de uppgifter som de fått med sig från sina hemskolor. Malin som har eleverna i engelska och bild är precis som mig väldigt imponerad av deras arbetskapacitet och att de är så trevliga mot varandra. På idrotten idag körde vi några nya lekar och introducerade kasttunnelbrändboll som barnen tyckte var väldigt kul.

Vi har även denna vecka kört massage som är väldigt populärt bland barnen.
Hoppas ni får en trevlig helg allihopa

Jonas

 

1-2:an Krabban

Nu är vi fulltaliga och därmed 12 barn i klassen. Det är en härlig stämning och de nya kommer lätt in i gruppen.

I måndags hade vi idrott med 6-åringarna och det blev en lagom grupp i lagom ålder och utveckling. Efteråt blev det dusch med slangen till allas förtjusning.

I tisdags hade vi Samarbetsdag på stranden och byggde de mest fantastiska sanddjur. Sedan åkte vi tillbaka till skolan och skrev om sandbygget och jobbade vidare med eget arbete och matte.

I onsdags fortsatte vi att arbeta med tema Thailand och vi färglade kartan och skrev om klimatet, kungen, religion och mycket mer.

Igår, torsdag, började Valentin och vi fortsatte göra klart vårt häfte om Thailand. Det blev ingen musik men vi sjunger själva och så hade vi engelska istället.

Idag, fredag, har vi skrivit veckans ord och fått 10 nya som är läxa till nästa vecka. Vi har jobbat med eget arbete och Ipaden får räcka till både finska fåglar och rymden. Vi avslutade dagen med samling i Salan som Varanerna höll i idag.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

I tisdags hade vi terminens första samarbetsdag, och vilken förmiddag vi fick! Vi samlades på stranden direkt på morgonen och sedan fick eleverna arbeta i åldersblandade grupper. Varje grupp fick i uppgift att skapa en sandskulptur av antingen ett thailändskt djur eller en växt. Solen sken och alla grupper jobbade föredömligt. Den ena skapelsen mer kreativ än den andra tog form där på stranden. När alla var klara gick vi runt och beskådade alla konstverken. Det är så härligt att se när stora och små elever jobbar tillsammans och hur de äldre eleverna tar hand om de yngre.

Onsdagens sångsamling i Salan byttes denna vecka mot kompismassage istället, en härligt lugn och rogivande stund.

Torsdagar börjar vi ju alltid med idrotten på stranden. Den här veckan blev det först förra veckans favorit; dragkampsleken, sedan följde en hinderbana/stafett och på det strandfotboll, lektionen avslutades sedan med ytterligare en omgång av dragkampen. Populär lek det där!

I klassrummet är det full aktivitet när alla arbetar med uppgifter utifrån sin planering. Det jobbas bland annat med forntid, läsförståelse, Sveriges naturresurser, vikingar, uppställning av multiplikation, elektricitet, skelettet och mycket, mycket mer.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Nu har snart en hel vecka gått.  I dag har vi pratat om skillnader mellan Thailand och Sverige. Vi har olika vett och etiketts regler. Visste ni att en thailändare inte får tappa behärskningen inför andra. Har ni märkt vad thailändare är artiga mot oss när vi är tex. på restaurang och äter. Sedan får man inte klappa en thailändare på huvudet, det är den heligaste kroppsdelen. En thailändare måste även visa respekt för äldre människor. Det märker främst min 85-åriga mamma. De hjälper henne på alla möjliga sätt, drar ut stolen åt henne när hon ska äta, ger henne olika blommor och frukter.

Vi hade en underbar samarbetsdag i tisdags nere på stranden. Vi hade delat in våra elever i olika åldersblandade grupper. Det var så fint att se hur de äldre eleverna på skolan hjälpte de yngre eleverna.

Ha en fin helg, önskar fröken Gecko

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

Den här veckan har vi haft samarbetsdag tillsammans hela skolan, över 100 elever. Vi var på stranden och eleverna var indelade i åldersblandade grupper från förskolan till årskurs nio. Uppdraget var att varje grupp skulle bygga en figur i sanden, det kunde till exempel vara en tiger, en elefant eller en orm. Det sjöd av lust och energi. Fantasin hade inga gränser. Alla gick runt och tittade på alla gruppers konstverk. Varanen och Skorpinjonen på Slow Down vandrade tillbaka längs stranden och avslutade förmiddagen med några lekar tillsammans.

Vi har också blivit två elever mer i gruppen. Vi hälsar Isac och Julius välkomna till Varanen!

Denna vecka var det Varanen som hade Salan. Vi gjorde ”En morgon i Tarzans liv”, ett drama där berättelsen lästes upp och eleverna agerade. Kul tyckte eleverna. Det var mycket lyckat.

Ha en skön helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

I tisdags samlades hela skolan, inklusive skolan från Slow Down, på stranden. Vi genomförde en samarbetsdag där sandskulpturer stod på schemat. Grupper var uppdelade sedan dagen innan och det var spridning från de största till de minsta i varje grupp. Alla grupper hade fått namn efter varsitt djur och en bild på detta djuret som en inspiration. Jättekul att se samarbetet i de olika grupperna och det är tydligt att alla kan hjälpa till på olika sätt. En del samlade blad och snäckor, någon annan grävde upp sand för att bygga med, och några byggde upp eller designade själva konstverket. Resultatet efter ungefär 30 minuters ihärdigt byggande blev bra. Många av konstverken var riktigt snygga.

Arbetet enligt de individuella planeringarna som påbörjades på allvar denna termin flyter på. Eleverna börjar komma in i det mer och mer. Det verkar lovande inför framtiden.

Den här veckan har kokosnötterna haft ansvaret för fredagsunderhållningen. Denna gång gjorde de en parodi på “Familjen annorlunda i Lilla Svenska Skolan”. Eleverna har haft ett manus att utgå ifrån men också improviserat en del. Blev en rolig föreställning där eleverna bland annat tog roller av några lärare på skolan. Det bjuder vi på ;-)

Tack för ännu en bra vecka

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej igen!

Vi har haft en kanonvecka! Höjdpunkten var nog tisdagens samarbetsdag på stranden där klassen delades in i grupper med andra elever på skolan. Fantastiskt kul att se eleverna fungera så bra ihop med både yngre och äldre elever. Uppgiften gick ut på att skapa olika djur av sand och annat som fanns att finna på stranden. Spindlar, fjärilar, ödlor m.m. m.m. trängdes på stranden. Tidvattnet har visserligen gjort sitt men det finns nog spår av skapelserna fortfarande.
Sharon har fortsatt med thaiundervisningen och nu kan vi flera färger och frukter.
Förberedelserna inför nästa veckas ansvar för sala-samlingen har börjat så smått. En blandning av skräckblandad förtjusning har övergått till mer förväntansfulla känslor. Vi får se vad det blir till slut…
Arbetet i ämnena fortskrider. Går man förbi och lyssnar på diskussionerna bland eleverna kan man urskilja samtal kring islams fem grundpelare, skillnader på olika typer av texter eller hur man kan skriva olika inledningar av dessa. Mest fnitter kom nog i samband med filmen ”Hur barn blir till” i biologin…
Trevlig helg!

Per

 

5-6:an Skorpionen

Då var det fredag igen och välförtjänt helg! Denna veckas höjdpunkt var definitivt samarbetsdagen i tisdags. Alla elever blandades och delades in i nya grupper där de fick i uppgift att bygga sandskulpturer, det var allt ifrån tigrar till fjärilar. Efteråt fortsatte vi med lite andra samarbetsprövningar på stranden tillsammans med eleverna i Varanen. I övrigt har det blivit en hel del arbete med elevernas egna planeringar men vi har även fått in en gemensam laboration med syra och baser, lite läsförståelse och annat smått och gott.

Nästa vecka blir det nya utmaningar och bland annat ett besök på Green Garden.

Tack för en fin vecka!

Anna

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Bananerna landat på skolan och jobbar på för att ligga i fas med kompisarna från hemskolorna. Många har under veckan märkt att de får mycket gjort här på Lilla Svenska skolan och de allra flesta jobbar varje vecka med fördjupningsuppgifter inom olika moment.

På idrotten har eleverna fortsatt med att utveckla grundslagen i beachvolleyboll och skolan har införskaffat ett riktigt nät. Det blev en hård kamp i beachvolley mellan de två äldsta grupperna Bananerna och Papayorna. I våra ögon var båda lagen segrare och gick ifrån idrotten både sandiga, svettiga men även med en utvecklad slagteknik.
Kartgeografin har fått stor genomslagskraft hos Bananerna. I princip alla älskar att tävla om vem ska kan alla länder och huvudstäder till 100% runt om i världen. Nu kan så många alla länder i Asien, Europa och Afrika att man nu även vill kunna dem så snabbt som möjligt!
På fredagen efter lunch fick alla elever prova på att massera varandra i par till lugn musik och lära sig vad avslappning är. Alla från förskolan upp till årskurs nio deltog då ett stort lugn spred sig i hela gruppen!
På ”salansamlingen” fick vi se Kokosnötterna göra en bejublad parodi av lärarkåren. Vi ser redan fram mot nästa veckas framträdande!

Niklas

 

7-9:an Papayan

Vecka tre har nu passerat och jag är väldigt stolt över alla mina Papayor. De arbetar flitigt och mellan arbetspassen så bjuder de varandra på mycket skratt. Det märks att de har en fin gemenskap och hittar på trevligheter även på deras fritid, hela gruppen.

I tisdags hade skolan en samarbetsdag på stranden med åldersintrigerade grupper. Grupperna bestod av åldrarna 3 år t o m 16. Härligt att se de äldre och yngre barnen integrera med varandra. Eleverna byggde olika djur av sand, snäckor mm. Vackra skulpturer blev det.

Önskar er en fin helg

Annelie