Vecka 3 2016

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi fokuserat vårt utflyktsmål till strandmiljön på Klong Dao. Vi har gjort olika sandskulpturer och smyckat våra byggformationer. Varje grupp fick en uppgift att skapa något tillsammans i sand som sedan skulle smyckas med koraller, snäckor, pinnar och havsskägg. Vi byggde en delfinhaj, sköldpadda, snäckfjäril och sjöstjärna.

Vi har även byggt våra thailändska favoriträtter med skaparmaterial. Alla har utgått från varsin papperstallrik och sedan byggt maträtter med garn, piprensare, ris, silkespapper, färgat papper, glitter, silverblankt och guldpapper osv. Barnen har själva döpt och skrivit sina rätter.

Mitt i veckan hade vi tsunamiövning på hela skolan. Vi följde vår handlingsplan och tågade tillsammans till moskén på Klong Dao. Alla samlades på samlingsplatsen då vi räknade in oss och fick något att dricka.

Vi har haft gemensam sångsamling tillsammans med förskoleklassen till ukulelespel och sjöng på svenska, engelska och afrikanska.

Vi avslutade veckan med thai och träffade dockan Doeramon som lärde oss hälsningsfraser. Vi sjöng nya sånger som Fader Abraham, en namnsång och vad heter du? på thailändska.

Ha en fin helg!

Lill, Sharon och Linda

Förskoleklassen Mangon

Vilken härlig grupp det har blivit av alla Mango-barn. Vi har pratat mycket om att vara en bra kompis och det märks att barnen verkligen tänker på det. Hjälper varandra, säger spontant väldigt snälla saker och berömmer varandra – härligt.

Denna vecka har det som vanligt hänt en massa saker.

På språksamlingen har vi arbetat med veckans bokstav Ll och så lärde vi oss sammansatta ord genom en rolig lek med kort. På mattesamlingen har vi arbetat med siffran sex på olika sätt.

Vi har varit på utflykt med skolbussen till Butterfly Garden där vi fick se en massa olika och fina fjärilar. Vi fick också se fjärilslarver och hur de ligger i sin puppa. Vi ska få en larv till skolan, som vi ska sköta om så att det blir en fjäril av den. Innan bussen gick hem fick vi också se på några elefanter som bodde mittemot Butterfly Garden.

Mitt i veckan gick larmet! Men som tur var det bara övning, det var tsunamiövning. Alla barnen var snabbt ute på gården, så vi kunde promenera upp till Moskén som är samlingspunkten. Fast att det var väldigt varmt gick hela övningen väldigt bra.

Istället för ”hela Salan sjunger”, som gick bort denna vecka då vi hade tsunami-övning, gick vi in till Fjärilen och sjöng sånger om olika djur i djungeln, både på svenska och engelska.

På idrotten var vi nere på stranden och lekte ”under hökens vingar kom”, så härligt att ha hela stranden som gymnastiksal. Det fläktade också skönt på morgonen och de stora träden gav oss skön skugga.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Johanna

1-2:an Snäckan

Nu är vi många barn på Lilla Svenska Skolan, vilket naturligtvis märks på olika sätt. En av de positiva följderna av detta är att det finns många nya kompisar att leka med och at det finns kompisar som bidrar med nya lekar. Dt är roligt att se hur barnen hittar varandra och leker över klassgränserna och hur vissa aktiviteter inkluderar både yngre och äldre elever.

Ingen vecka är den andra lik och det är alltid lika spännande. Denna vecka har vi tillsammans med Kobran varit på utflykt till Butterfly Garden, vilket var mycket uppskattat. Barnen har sedan målat fantastiska bilder i anslutning till utflykten och skrivit text till. På onsdagen blev det också plötsligt tsunamilarm, man bara övning förstås. Dagen innan pratade vi om vad en tsunami är och vad man gör när ett tsunamilarm går, eftersom Tsunami var svaret på ledtråden för ”Grej of the week”. Efter övningen kom många viktiga frågor upp som vi diskuterade.

I svenska har den gemensam uppgiften denna vecka varit att fortsätta med uppgiften ”Min sko”. Denna vecka har barnen använt adjektiv för att beskriva sina skor. Problemlösning i matte har vi också hunnit med och fortsatt arbete på Tema världen som denna vecka har handlat om kartor. Barnen har ritat en karta över klassrummet. En svår uppgift som alla klarade jättebra. För övrigt har det ägnats tid åt de egna planeringarna förstås.

En som vanligt trevlig vecka med de fina barnen i Snäckan.

Lena

1-2:an Kobran

Kobrans vecka har varit fin. Vi har haft tsunamiövning med hela skolan. Då fick vi samlas utanför klassrummet och gå till moskén där vi fick vatten. Sharon berättade vad vi skulle ha gjort om det hade varit en tsunamivarning. DÅ hade vi gått vidare upp på berget tillsammans med många andra som bor på Koh Lanta. Det var lite annorlunda från en brandvarning i skolan i Sverige.

Vi har varit på Butterfly garden och sett jättefina fjärilar och larver. Där pratade vi om fjärilens livscykel från ägg till larv till puppa till fjäril. Visste ni att det kan ta upp till ett år för vissa sorters larver att bli fjärilar? Så länge är de i sin puppa. För andra tar det bara några dagar.

Vi har pratat om multiplikationstabell 3 och skrivit ett nytt kapitel på vår berättelse. Någon har arbetat med världskartan, någon med bronsåldern, några med religionerna och flera med rymden.

På fredagen hade de flesta av oss massage. Det var skönt.

Carin

1-3:an Rockan

Tiden går fort när man har roligt”. Det stämmer verkligen här hos Rockan. Vi har nu avslutat en händelserik och rolig vecka.

Den här veckan har vi fortsatt med vårt arbete om Thailand vi har även avslutat vårt gemensamma NO arbete.

Nästa vecka startar vi upp nästa gemensamma NO arbete.

Förutom våra gemensamma arbeten så jobbar alla Rockan elever på toppenbra med sina egna planeringar.

Den här veckan har även bjudit på en utflykt till Butterfly garden. En jättefin liten park full med orkidéer och fjärilar. Till allas förtjusning för både barn och vuxnas så fick vi även se tre elefanter som bodde på gården mittemot .

På bilden den här veckan passade vi på att skapa fjärilar.

På veckans G.O.T.D fick vi lära oss mer om delfiner.

Vi har även kommit igång med kompismassage. Alla som vill på skolan träffas på fredag efter lunch och masserar varandra. En riktigt fin fredagsaktivitet.

Efter lunch på onsdagen gick larmet för en Tsunami. Som tur var så var det bara en övning. Hela skolan gick gemensamt iväg till en gemensam samlingsplats vid moskén. Där fick vi vatten och information om vad som händer vid en tsunami.

Veckan avslutades med att papayan bjöd på underhållning i Salan.

Ylva

3-4:an Hajen

Hej!

Vi har haft en strålande vecka i Hajen med massor av härligt jobb. Vi har förutom våra individuella scheman arbetat med att skriva texter med olika genrer till en bild. Det blev spännande diskussioner kring olika genrer, hur de disponeras, vad som kännetecknar dem, hur språket måste anpassas och varför man inte kan bryta vissa av dessa regler. Vi konstaterade att språket i ett sms, en nyhetsartikel, en instruktion, ett CV och en berättelse skiljer sig åt otroligt. Det blev fantastiska texter med talande bilder till.

I onsdags hade vi en tsunamiövning här på skolan. På ön finns ett väl utvecklat varningssystem och våra övningar sker i nära samarbete med polis, ambulans och ”kommun”. Vi ställer upp oss på led, tar med oss den färdigpackade väska som finns i varje klassrum som innehåller telefonlistor, förbandslåda, vatten, russin mm. När alla är inräknade tågar vi till moskén på Klong Dao som är vår närmaste samlingsplats. Det är väl skyltat på ön om ”tsunami routs”. Efter att vi ställt upp oss på led i moskén, räknat in oss igen, fått information om övningen tågar vi tillbaks till skolan. Vi eskorteras av polis och ambulans och bär en banderoll där det står att vi bara övar. På nästan tio minuter var vi på samlingsplatsen så vår övning var en succé.

Vi har även haft lite bilduppgifter där vi tränat på att skissa av kompisarnas ansikte utan att titta på pappret. Vi ville få känslan av hur ögat och handen samspelar. Vi har även skissat av hur människokroppen är uppbyggd, var man böjer, hur många leder man har och hur olika positioner kan avbildas på papper. Det var svårt men roligt.

Jag önskar er alla en skön helg på stranden!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi börjat öva till vårt uppträdande som vi ska ha i salan nästa fredag. Vi ska efterlikna det thailändska bandet Job2 do och sjunga deras hit Do-Ther-Tum. Några elever ska spela på olika instrument och resten av eleverna ska dansa till låten.

Musik hade vi i tisdags med Stine, eleverna fick lära sig olika musikaliska symboler i notskrift och takter. På thailektionen med Sharon lärde de sig vad mamma, pappa och olika familjemedlemmar heter. Alla eleverna är så duktiga på att lära sig nya thailändska ord och dessutom talar de med intonation.

Vi har röstat på en elevrådsrepresentant som ska föra klassens talan när Kattis har elevrådsmöten. Kalle blev representant och Selma reserv.

Ha en fin helg

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka har gått. Eleverna i kokosnöten arbetar alla fantastiskt bra med alla sina olika ämnen och planeringar. De arbetar fokuserat, ber om hjälp när så behövs och visar på en stor vilja att lära sig. Det är en fröjd för en pedagog att vara i i set sådant här sammanhang.

I onsdags hade vi en tsunamiövning. Eleverna fick uppleva hur vi agerar om det blir ett tsunamilarm. Alla klasser samlades utanför skolan, sedan vandrade vi på led bort till moskén. Vid ett ordinarie larm är detta vår första samlingsplats. Vi gick igenom med eleverna vad som skulle ha skett om detta hade varit på riktigt. Det kändes bra att få genomföra detta så att alla, både barn och vuxna, vet vad som gäller. Alla elever skötte sig exemplariskt i hettan.

I fredags hade Ullis en förberedande lektion med alla sexor inför de nationella proven i svenska. Det är snart dags för eleverna att genomföra detta och det känns viktigt att de är bra förberedda på provens upplägg och innehåll. Eleverna kände sig ganska lugna inför proven vilket känns bra. Vi kommer att fortsätta träna svenskan även nästa vecka.

Veckan avslutades med samling i salan. Denna vecka var det Papayan som gjorde debut som ansvariga för samlingen. Vi fick se ett drama utspelandes på Koh Lanta med levande rekvisita. Alla elever var delaktiga och gjorde ett strålande jobb som tjuvar, hjältar, svängdörrar, kaktusar, bilar mm. Dramat lockade till många skratt. Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Nu har även vecka 3 passerat här på härliga koh Lanta och Lilla svenska skolan.

Vi har ägnat tid i veckan åt att förbereda ett drama som spelas upp på fredagens samling I Salan. En fin insats av hela gruppen i Papayan.

I fredags hann vi även med att besöka Lanta Animal Welfare efter att vi haft slöjd. På Lanta Animal Welfare tar man hand om sjuka och ensamma djur som behöver mat och vård.

Under veckan har eleverna bland annat arbetat med att skriva ett so-prov, läst om livets utveckling, syror och baser, Sveriges landskap och skrivit en hel del olika texter på svenska och engelska. De har även genomfört tidigare utgivna nationella prov i ämnena matematik och samhällskunskap.

På bilden så var elevernas uppgift att bl a sätta ihop två befintliga djur till en ny bild.

Nu samlar vi lite ny kraft inför nästa vecka med att njuta av ett skönt klimat och miljö här på ön. Kanske har ni en rolig utflykt att se fram mot eller lite mera bad och sol?

Annelie

7-9:an Bananen

Förra veckan åkte en elev hem, så nu är vi tio elever i Bananen. Den här veckan har alla haft fullt med arbetsuppgifter och arbetat flitigt med sina planeringar. Det är stor kunskapsiver i klassen och de är supermotiverade att lära sig olika saker. Jag har fullt upp att försöka ge personlig handledning till var och en.

I tisdags hade eleverna slöjd och bild, vilket flyter på fint. Vissa elever har planeringar hemifrån och de andra eleverna får uppgifter härifrån. Eftersom dagen är ganska lång, avslutade vi dagen med jeopardy. Eleverna får tävla mot varandra i kategorierna historia, geografi, religion, svenska och historia. Det är ett roligt sätt att sammanfatta och repetera kunskap. Det är hissnande jämt och spelet fortsätter nästa tisdag.

I onsdags hade vi tsunamiövning. När signalen gick på skolan, samlade vi oss på led två och två. Därefter tågade vi upp till moskén, som är samlingspunkten för Lilla svenska skolan. Vi fick kallt vatten där och checkade av att alla var med. Vi gick igenom med eleverna vad som skulle ha skett om detta var på riktigt. Det gick väldigt smidigt och vi hann fortsätta lektionen i skolan efteråt.

Fredagen avslutades med nutidskryss, utdelning av multiplikationstest och glosförhör. Slutligen samlades vi i salan och tittade på Papayans skojiga drama i tre akter. De hade skrivit ett drama om en bov på Koh Lanta. David från Bananen fick vara gästspelare i deras teater. David gjorde en strålande insats, klädd och sminkad som en tjej. Dramat lockade till mycket skratt. En trevlig avslutning på en toppenvecka.

Trevlig helg önskar jag er alla

Ullis