Vecka 3 2015

Förskolan Fjärilen

En härlig atmosfär har skapats i gruppen och nu börjar alla barn att känna varandra. Vi har fokuserat på ”lärakänna-lekar” och barns inflytande.  Det är mycket viktigt att barnen får välja och påverka verksamheten då känslan av delaktighet skapas. Vi har även haft en skaparstation då barnen ritat sitt självporträtt och blivit intervjuade kring vad de gillar och inte gillar.

Vi började veckan med engelska då Jenny lärde oss engelska hälsningsfraser och en namnsång. På idrotten lekte vi lekar tillsammans. En rörelselek som heter billeken och en som heter lövet faller, där ett barn göms under ”lövet” och de andra ska komma på vem det är. Det var många skratt och mycket rörelseglädje i Salan.

Vi har fortsatt med projektet från frö till planta då vi samlat på melonkärnor från fruktstunderna. Vi har torkat kärnorna och planterat dem. Barnen har börjat måla meloner med tekniken pappersbatik med oljekritor och kakfärger.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger med vår musiklärare Stine i Salan. Vi avslutade veckan med thaiundervisning och sedan gemensam samling i Salan då hela skolan möts.

Ha en trevlig helg!

Lill, Elin, Sara, Amelia och Malin

Förskoleklassen Mangon

Lite om vad  gjort denna veckan på Mangon. För att vi ska lära känna varandra har vi lekt en hel del lekar. Vi har lekt ”Gåråttor, springråttor och smygråttor”, ”Hela havet stormar” och ”Tunneljage”. Inne har vi lekt lyssnarlek och ”Snurra flaskan”. Att leka i vår lekstuga är väldigt poppis, nu när vi fått nya saker till den.

På våra språksamlingar har vi fortsatt prata om långa och korta ord och vi har skrivit bokstaven Ff och format den i play-doo. På onsdagen hade vi årets första ” Hela skolan sjunger” med Stine. Då lärde vi oss två nya sånger. På mattesamlingen pratade vi om fler- färre.

Barnen hade läxa till på torsdag, att ta reda på fakta om ett djur eller en växt i Andaman Sea. Alla hade gjort sin uppgift jättebra! Vi lärde oss om Mantan, hajen, clownfisken, havssnoken, svärdfisken och sjöstjärnan. Detta är början på vårt tema om havet runt Koh Lanta.

Veckan avslutades med massage och Hajens framträdande i Salan.

På måndag säger vi välkommen till Leo. Nästa tisdag är det gympa på stranden. På torsdagen komma vi att få pröva att tröska ris. Vi kommer också att få provsmaka riset.

Ha nu ett par härliga sol och baddagar tillsammans.

Marion och Ellinor

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi haft turen att kunna använda oss av  Ellinor, som jobbar i Mangon, som simlärare. Så halva gruppen av mina elever har varit på resorten Slow Down och fått simundervisning. De var mycket glada och nöjda med sig själv när de kom tillbaka till skolan.

De flesta elever har haft sin första idrottslektion nere på stranden. Nu har har vi slagits i hop med klassen Kobran och tillsammans är det 22 elever. Vi hade uppvärmning och lekte olika sorts lekar.

Barnkonventionen har vi också arbetat med. Denna gång pratade vi om artikel 16 som låter så här. ”Du har rätt att ha dina hemligheter i fred. Ingen får läsa dina brev, din dagbok utan din tillåtelse”. Jag började med att läsa en berättelse som var knuten till artikeln. Sedan lekte vi en lek, sjung tre sånger ur barnkonventionen och målade figurer och stenar till Rumlaskogen. Rumlaskogen är en skog där alla figurer lever som ingår i barnkonventionen.

Massage har vi haft idag med alla elever som går från förskoleklass och upp till år 4. Det är en underbar upplevelse att se elever massera sina massagekompisar till lugn fin musik. Alla njuter och stämningen är magiskt. Vi kommer att massage varje fredag framöver.

Ha en bra helg!

Lovisa

1-2:an Kobran

Vecka 3 har varit den första hela skolveckan på Lilla Svenska Skolan och OJ, så mycket vi har hunnit med den här veckan! Alla har kommit igång med sina planeringar. Vi har haft lektion i Thai för första gången. Vi har också haft idrott tillsammans med Snäckan, haft musik och hela skolan sjunger med Stine. Vi har lärt oss om vett och etikett i Thailand och sist men inte minst har vi varit och besökt Lanta Animal Welfare som är en organisation som tar hand om hemlösa katter och hundar. Jag fick verkligen kontrollera barnens ryggsäckar på hemvägen för att se så att ingen fått med en kattunge eller hundvalp hem.

Vi har avslutat veckan med massage i Salan tillsammans med Snäckan och på fredagssamlingen har vi sjungit för Oskar som fyllt år i veckan.

Lena

3-4:an Hajen

Nu har vi fått känna på riktig peaksäsong här på skolan. Med massor av nya härliga skolkamrater och två nya i klassen, som redan känns som självklara delar av vår härliga klass, har vi lärt oss massor av nytt.

Den här veckan har vi ansvarat för Salansamlingarna och visat upp hur grymma vi är på Allemansrätten. Med bild och individuella presentationer om vad som gäller för olika aktiviteter i Sveriges natur har vi förklarat hur unikt vårt land är (i gott sällskap med endast Norge, Island och Finland) och vilken förmån vi har som kan ströva runt fritt och njuta av vår närmiljö. Eleverna gjorde mig varm och stolt med sina presentationer inför minst 200 personer!

Vi har dessutom hunnit med att arbeta med informationssökning och prata om källkritik. Vi repeterade hur man beräknar omkrets och area. Eleverna fick jobba praktiskt med att mäta och räkna ut area och omkretsen på olika föremål i par.

I onsdags var första idrottslektionen för terminen. Nu under peaksäsongen är vi sammanslagna med Geckon och hade en strålande lektion med samarbetslekar, kullekar och ett härligt avsvalkande dopp som avslutning.

Linda 

3-4:an Geckon

I måndags hade vi thai tillsammans med två tjejer från Lanta international school. De var vikarier för vår lärare i thai, Sharon, som är hemma i Sverige några veckor. Vi fick bland annat lära oss orden för att springa, simma, stå, sitta, snabbt och långsamt. Efter lektionen samlade vi alla ord vi kan på thai på tavlan. Det blev många ord tillsammans!

Vi har arbetat vidare med våra reportage om en klasskompis. I grupp har eleverna gett respons på varandras texter och var och en har sedan skrivit rent och gjort ett reportage med fina bilder till.

På idrotten lekte vi olika jagelekar på stranden. Det var bland annat svansjage och pepparkakskull. Vi avslutade med ett härligt dopp i havet.

På vårt thailandstema har vi pratat om buddhismen. Eleverna fick lyssna till berättelsen om hur Siddharta blev buddha och vi pratade om vad som är typiskt för buddhismen.

Två grupper har haft hemkunskap på Slow down. De fick baka en god morotskaka som man nu kan köpa i Slow downs restaurang. De som har bakat kan bara säga till så får de fika gratis.

Trevlig helg till er alla!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Ännu en härlig vecka har susat förbi. Solen sken på Kokosnöten hela veckan. All energi solen ger omsätts i skolarbetet och intensiteten i arbetet har varit hög.

Eleverna har till stor del arbetat med sina egna planeringar. Vi har behandlat Gustav Vasa, läs- och skrivprojekt, kristendom, Europa, tobak och mycket mer. Tillsammans har vi tittat på vad ett verb är och hur dessa fungerar. Vi har också lyssnat till en redovisning om 3 svenska landskap.

Idrotten på stranden avslutades i vanlig ordning med ett härligt bad.

På fredagen lyssnade vi på allas olika nyheter, och förra veckans terrordåd i Frankrike diskuterades livligt. Vi gick också igenom veckans svåra ord.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

Den här veckan har vi kommit igång med det rätta skolarbetet efter att mest siktat på att lära känna varandra första veckan. Det flyter på bra och eleverna varvar arbetet med att sitta inne i klassrummet och utanför på klassrummets lilla veranda.

I tisdags var vi på ett uppskattat besök på Lanta Animal Welfare (http://www.lantaanimalwelfare.com) där vi blev guidade av Alice som jobbar som volontär och kommer från Australien. LAW är en välgörenhetsorganisation som tar hand om övergivna, hemlösa, sjuka och skadade djur, främst katter och hundar. Vi fick se och höra hur organisationen fungerar men även intressanta historier om de djur som finns där. Organisationen är inte vinstdrivande, de som jobbar där arbetar gratis och vi var överens om att de gör ett fantastiskt jobb för djuren.

I onsdags hade eleverna från sexan slöjd för första gången med Stine som alla i klassen nu har fått träffa i musik också.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna vecka har verkligen gått fort! En stor händelse var igår, då vi lärde oss att laga tre thailändska maträtter på Lanta Thai cookery school. I vacker miljö fick vi först höra om olika färska grönsaker, kryddor och örter som används i thaiköket. Därefter fick vi förbereda tre olika rätter. Det var Massaman curry, Pad Thai och kyckling i sötsur sås. Man lade ingredienserna i små korgar innan man satte på gasen och värmde upp oljan i wokpannan. Sedan gällde det att laga rätterna en efter en (efter instruktionerna som Pea gav oss på engelska plus att de visade oss praktiskt) och att äta det man tillagat. Det smakade verkligen gott och var fräscht. Vi orkade dock inte äta upp allt utan fick ta med resterna hem, så familjerna fick smaka på våra kulinariska konster. Vi hade en mycket trevlig eftermiddag tillsammans. Inte minst blev alla vi passerade förbi i trafiken glada, av elevernas hälsningar, sawasdeeka!

I övrigt har vi kommit igång att arbeta fokuserat i de teoretiska ämnena, haft thailektion, bild och idrott på stranden där två av våra kommande elever kom och hälsade på oss. Nästa vecka blir det allt från riströskning till matteprov.

Tack för en trevlig vecka!

Gabriella