Vecka 3 2014

Förskolan Fjärilen

I måndags kom lekladdade och förväntansfulla fjärilsbarn till förskolan. Det har skapats fina vänskapsband mellan barnen sedan inskolningsveckan.

Vi började med att teckna självporträtt av oss själva som vi sedan hängde upp på väggen. Den här veckan har vi börjat projektet ”lära känna Thailand” och vi har fokuserat på thailändska frukter. Vi har inspirerats av böcker om exotiska frukter och målat av frukter med akvarellkritor.

Vi smakade på en frukt som heter chempedak som doftade starkt och hade en mycket speciell smak. Frukten hade en ovalt och taggig form som vi undersökte och fotade.

På torsdagen blev vi inbjudna till gården för att se hur man tröskar ris. Vi har haft ris på tork och skolan har sedan tidigare planterat ris.

På fredag hade vi Thai med Sharon och vi fortsatte med att lära oss nya fraser. Vi fick träffa vår vän Doeramon.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Andra veckan på Mangon har redan svischat förbi!  På måndagen började Svante hos oss. Denna veckan har Fay varit veckans hjälpreda.

På måndagssamlingen gjorde vi en lek som heter ”Spindelnätet”. Man skickar ett garnnystan mellan sig, alla skulle säga sitt namn och något som började på samma bokstav.

Vi pratade också om månaderna och när vi fyller år. Detta kommer vi att göra fler gånger.

Vi hade gympa i Salan på tisdag då lekte vi bl.a att vi paddlade till olika öar. Hoppa på ett ben ön baklängesön och smygön, var några öar.

På onsdag smakade vi olika frukter från Thailand. Det var ananas, mango, lam yai,

Rosa äpple. En frukt luktade så starkt så den fick vi smaka på ute.

Efter det fick barnen göra pappersbatik, målningarna sitter uppe på Mangon. Ni får jättegärna komma in och kika på dem!

På e-m pratade vi om långa-korta ord på språksamlingen.

Vi har också pratat om vilka regler vi har hemma i familjen.

På torsdagen fick vi se och prova hur man tröskade ris förr. Vilket jobb!

Sedan fick vi smaka på det riset, de flesta tyckte det var gott.

Veckan avslutades med att eleverna på Kokosnöten spelade upp en pjäs kring ”Brevet från kolonin” Så bra!

Trevlig helg önskar 

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi börjat med ett nytt tema, forntiden. Vi kommer att jobba en dag i veckan med forntiden både teoretiskt och praktiskt. Eleverna ska bl.a. få göra en forntidsby av modellera.

Vi har även haft massage tillsammans med ”Geckon”. Medan Enyas vackra röst ljöd i ”salan” masserade eleverna varandra. Vi, Maria som är lärare för ”Geckon” och jag har bestämt att samarbeta med varandra ett par gånger i veckan. Nästa vecka kommer eleverna testa att få vika olika slags pappersflygplan.

Barnkonventionen artikel 19 arbetade vi med i onsdags. Artikeln lyder så här: Ingen får slå, reta eller på annat sätt göra dig illa. Du har rätt till skydd och hjälp om någon gör dig illa.

Eleverna fick ett antal frågor som vi diskuterade tillsammans.

”Hur tror du att den som blir illa behandlad känner sig”?

”Vem ska man prata med om någon gör en illa”?

”Hur ska man få barn att inte göra andra barn illa”?

Så här svarade eleverna att man måste säga till en vuxen så de får hjälpa till och även ringa till polisen om det behövs, bra svar eller?

I går berättade och visade Thinnakorn hur riset här odlas. Det krävs en hel del olika moment för att det ska bli ätligt. Efteråt fick vi provsmaka på det kokta riset. Det smakade jättegott och var betydligt rikare i smaken.

Ha en härlig helg önskar

Lovisa 

1-3:an Geckon

I måndags började alla med att planera veckan. Alla gemensamma aktiviteter skrev vi in i planeringen, och sedan det enskilda arbetet i olika ämnen. Tillsammans med Snäckan tänker vi ha en gemensam aktivitet varje måndag eftermiddag. Den här måndagen blev det ett härligt massagepass. Lovisa som är klasslärare i Snäckan intruerade alla, barnen masserade sedan varandra två och två till Enyas ljuvliga musik. Nästa vecka ska vi vika pappersflygplan.

Idrott hade vi för första gången på stranden, också den lektionen tillsammans med Snäckan. Det började med jogging som uppvärmning, sedan två olika lekar och som avslutning en staffet. Alla kämpade så bra på idrotten. Efter det blev det ett härligt dopp i havet innan vi gick tillbaka till skolan.

Thai hade vi också för första gången den här veckan. Barnen har lärt sig säga ”Vad heter du? elefant, rostat bröd”.  De har även lärt sig sjunga en thailändsk sång om en elefant.

På musiken i tisdags sjöng barnen flera olika sånger, tex ”Silli dill” och ”Mors lilla Olle”.  Mattias tycker det är en riktig sångarklass där alla klämmer i och sjunger jättebra.

I torsdags blev det en heldags arbete kring Thailand. Vi startade upp vårt tema med att rita och skriva om var Thailand och Sverige ligger på världskartan. Vi lärde oss också vilka världsdelar det finns. Vi målade den Thailändska flaggan och skrev lite fakta om Thailand. Efter lunchen visade Thinnakorn tillsammans med några thiländka kvinnor oss hur man tröskar ris på ”gammeldags” vis. Eleverna fick också vara med och trampa, slå och skaka riset, för att få fram riskornen. Till sist fick alla smaka både på rått och kokt ris. De flesta tyckte nog att det smakade gott.

Vi avslutade veckan med samling i salan och uppträdande av Kokosnöten. Då sjöng vi även för Sebastian som fyller 8 år idag. Det har varit en mycket trevlig och bra vecka med en riktigt härlig klass.

Maria

 

3-4:an Hajen

Nu har alla kommit igång riktigt bra med sina planeringar. Det är mycket energi och arbetsglädje i klassrummet. Förutom sina individuella planeringar så har både treor och fyror arbetat med ordklasser i svenska och problemlösning i matematik.

Alla elever på skolan har fått se hur man tröskade ris förr. Från det att man trampade på risplantan för att få fram riskornen till det färdigkokta riset. Det var många moment innan det blev klart. De elever som ville fick vara med och pröva på de olika momenten. Avslutningsvis så fick de smaka på det färdigkokta riset. Det både såg annorlunda ut och smakade annorlunda mot det ris vi får på restaurangerna.

Några elever har varit inne och bakat på bageriet. Det var en upplevelse. Allt var inte precis det vi var vana vid. Mått och formar var lite annorlunda och ugnen fungerade på sitt sätt. Kakan blev också lite annorlunda mot vad den brukar, men eleverna tyckte att den var supergod, och det är ju det viktigaste. Dessutom hade vi jättetrevligt under tiden!

Ha en skön helg tillsammans!

Elisabeth

 

4-6:an Kobran

Vi har haft en bra skolvecka och alla elever har arbetat intensivt. Tekniken har varit med oss för det mesta och det är vi glada för eftersom de flesta arbetar via dator eller Ipad.

Veckan inleddes egentligen redan på lördagen på Children`s day. Det knöts fina vänskapsband i Lilla svenska skolans tält. Fotbollslaget kämpade väl, vann en match och förlorade en men en finfin pokal finns nu här på skolan! Många har fortsatt att knyta vänskapsband på rasterna-hur snygga som helst!

Måndagen startar med en skön lässtund samtidigt som jag hjälper var och en med att planera upp arbetet för veckan. Vi hade tävling i ”Grymma galten” och på eftermiddagen var det dags för prisutdelning för de 4 vinnarna och lite tröstpris till de som kämpat val.

På tisdagen hade vi bl a bild, vi pratade om Picasso och gjorde sedan Picasso-inspirerade målningar av varandra 2 och 2. Man skulle rita upp varandras ansikten utan att titta på pappret. Nu hänger de på väggen i Kobran och lyser upp våra vita väggar!

Alla elever har individuell glosläxa till fredagar på engelska.

På idrotten i torsdags var det lätt löpning på stranden. Därefter var det dag för brännboll och andra bollekar innan det sköna doppet!

Torsdag eftermiddag ägnades åt ris-skörddemonstration på gammalt vis. Vi fick se hur ris ser ut när det skördas och hur man sen bearbetar det med fötter, händer och ”mortlar” den för att få bort skalen. Många elever fick handgripligen prova. Riset kokades sen och alla fick smaka. Det var inte vitt som det brukar utan lite mer rött. Gott tyckte de flesta!

På fredagen startade vi med multiplikationsbingo sen arbetade eleverna med sina individuella planeringar i matematik. Efter rasten hade större delen av klassen thai med Sharon i salan. Vi avrundade dagen med att utvärdera veckan och sen gick vi till salan och fick sen en fantastisk gestaltning av ”Brevet får kolonin”

Vi har utsett 2 elevrådsrepresentanter i klassen. Det blev Beata (ord) och Tindra (reserv).

Det är god stämning i gruppen och vi har riktigt kul tillsammans

Ha en riktigt go helg!!

Bodil

5-6:an Kokosnöten

Hejsan morsan, hejsan stabben… med den låten avslutar kokosnötens elever fredagsavslutningen. Ett härligt drama framfördes utifrån textens innehåll.

Denna vecka har vi fått en ny elev i klassen och det känns riktigt bra i klassen. En elev slutade och vi kommer självklart att sakna henne men vi hoppas att hon kommer hem till Sverige med många fina minnen härifrån.

Veckan i övrigt har varit bra. Alla har arbetat utifrån sina planeringar och de är väldigt motiverade. I moderna språk har vi haft vårt första skriftliga glosförhör i spanska, franska eller tyska och i fortsättningen kommer vi att ha någon form av test på fredagar. I engelskan har eleverna kommit igång ordentligt med sina planeringar och från och med nästa vecka har vi glosförhör på torsdagar.

På no:n har eleverna på Kokosnöten den här veckan tillsammans sett en film om kroppens celler. Efter filmen hade vi tillsammans en givande diskussion som öppnade upp för att ta in många nya och gamla begrepp, som tex gener, kromosomer och enzymer. Under matematiken har vi lagt lite extra fokus på att se över att alla kan namnge de olika geometriska figurerna. De fick bl a vid detta tillfälle para ihop olika beskrivningar med rätt geometrisk figur.

Vi har även fortsatt att läsa om Eva och Adam som den här veckan innehöll kapitelet, svettiga strumpor. Många konstiga namn på kapitlen i denna bok!

Ha en riktigt go helg!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Hej igen! Vecka 3 är på sin sluttamp och vi har haft lite kyligt i veckan. Endast runt 25 grader och vind. Eleverna har kommit igång på allvar i de flesta ämnena. Vi väntar in Helena som kommer och ska ha slöjd, då är vi igång med alla ämnen.

På rasterna har eleverna gått ifrån den populära pingisen och sitter numera och spelar mest kort på rasterna. De stora eleverna inne på Bananen har fått förmånen att få gå till 7 Eleven på torsdagar och handla något mellanmål eller bara något gott. Mycket populärt beslut!

Den här veckan har vi kommit igång med våra planeringar i engelska, spanska och franska. På tisdagar har vi muntliga dialoger och diskussioner och eleverna jobbade jätte-bra parvis. Vi kommer att ha vokabulärtester i moderna språk på torsdagar.

Eleverna har arbetat med sina planeringar och det har gått riktigt bra. För att bryta av lite i alla planeringar så hade vi några samarbetsövningar. Eleverna fick ett tema och utifrån detta tema skulle de skapa en staty. De teman som eleverna fick var hat och kärlek. En annan övning som eleverna fick göra var att de fick sitta i par och den ena skulle vara pratare och den andra skulle lyssna på prataren. Vad pratarna inte visste om var att lyssnarna hade fått i uppgift att vara ointresserade av vad prataren sa. Gissa om det väckte irritation hos de elever som var pratare.

Denna vecka har vi på matten haft en rejäl genomgång på området algebra, då flera av eleverna arbetar med detta just nu. Tror att jag vid nästa tillfälle får fördjupa oss lite ytterligare, då många elever i klassen har goda kunskaper i ämnet. I no är det flera elever som arbetar med genetik och bioteknik, Bella fick enskild genomgång idag för hennes uppstart av sina inlämningsuppgifter till Sofia Distans. Vi har även pratat om Arkimedes princip och Alexander har för klassen berättat om berättelse kring då han hjälpte en kung att avslöja en smed som lurat kungen.

På idrotten har vi spelat fotboll och brännboll, många skratt och god stämning på stranden där vi har idrotten. Mattias har med eleverna på musiken kompat på sin gitarr och de har tillsammans sjungit olika visor. Vi har redan inne på Bananen börjat planera inför nästa veckas samling som vi ansvarar för. Den här veckan var det eleverna inne på Kokosnöten som spelade upp ett drama, mycket skickligt utfört.

Njut av helgen så syns vi på måndag!

Annelie, Pia och Lena