Vecka 3 2011

Förskolan Fjärilen

Barnen har snabbt kommit in i rutinerna på Fjärilen och vi känner varandra bättre och bättre, många härliga barn som bildar en bra grupp.
Vi har hunnit  med massor av lek och lärande under veckan.

Vi startade måndagen med samling i salan innan Fjärilens egen samling tog vid. Barnen hade med sig sin helgbok och alla berättade om något de gjort under helgen. Sedan  målade de sina familjer. De fyra äldsta barnen hade språklek och fick försöka hitta bokstäverna som finns i sina namn och bygga ihop dem, både med gemener och versaler. Tre och fyra-åringarna hade mattelek med siffrorna 0-5.

På tisdagen lärde vi oss mycket om Thailand då vi fortsatte läsa boken om Vera och Victor i Thailand och även hade besök av Wam som lär oss ord och fraser på  thailändska.

Onsdagen är vår och Mangobarnens gemensamma idrottsdag och vi fick använda hela kroppen redan på uppvärmningen i musikstopp. Sedan fick vi ta oss fram på olika sätt genom ex. kaninskutt, jämfotahopp och krabbgång. Sist lekte vi Under hökens vingar innan det var dags för en svalkande dusch.
På slutet av dagen hade vi ”hela skolan sjunger” med alla barn från förskolan-tvåan. Det är roligt att vara många som sjunger tillsammans och extra roligt med keyboard och gitarrspel till.

Under torsdagen hade vi engelska med Britt för första gången.
Vi har startat ett litet bokprojekt som vi kallar för Bokpåsen, barnen ska en gång var få ta med en bok som de tycker om och presentera för kompisarna. Vi läser den tillsammans och pratar om boken efteråt. Denna första gång var det William som hade med sig boken om Lejonkungen. Kompisarna tyckte att den var bra, spännande och hade fina bilder.

På fredagen var de största barnen på stranden med Kerstin, Mangobarnen och Torben, de lekte och hade det skönt i solen. Tre och fyra-åringarna  hade språklek med Christina, alla hittade bokstäverna som finns i sitt namn och lade dem i rätt ordning. Så lekte vi förstås både ute och inne.

Efter sagan hade fem-åringarna sin mattelek då vi ”jobbade” med siffrorna 0-10.

En riktigt skön helg önskar vi er!
Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Vi hälsade Elias välkommen och arbetade vidare med våra namn. Bland annat gjorde vi på måndagen varsin teckning där namnet fick stå i fokus. På engelskan har vi pratat om frukter och djur, samt även börjat på 2 planscher som successivt kommer att fyllas med bilder och engelska benämningar på dessa. På matteleken har vi introducerat arbetshäften med matematikförberedande uppgifter.

Vi har fått lära oss hälsa och presentera oss på thai, samt även hur man säger gå, sitta, stå och hoppa.

Onsdagens gymnastik leddes av Kerstin på Fjärilen och vi lekte bland annat Musikstopp och Under hökens vingar tillsammans med förskolan. På eftermiddagen träffade vi Fjärilen, Geckon och Snäckan i salan för en gemensam sångstund; ett lika härligt som regelbundet inslag på skolan!

Ritsagor är lustiga företeelser och den här veckan gjorde vi en om prinsessan som gick från sitt slott till skogssjön, badade, kom hem och upptäckte att hon tappat nyckeln. Det blir förmodligen fler sagor av det slaget framdeles.

Skolans båda kaniner har snabbt blivit f-klassens kelgrisar och behöver inte känna sig ensamma. Det blir överösta med kärlek och omvårdnad.

På fredagsmorgonen var det samling direkt på stranden och vi lekte i det vackra vädret tills det blev dags att gå tillbaka till skolan för lunch.

Fredagsavslutningen hölls av Snäckan, som bjöd på en rolig dockteater med pappersfigurer!

Nu är det helg. Låt oss göra den till en skön sådan!

/Torben

1-2:an Snäckan

Måndagen började vi med att prata om helgen och Gottfrid fick berätta om sin födelsedags morgon.  Mycket roligt som händer i alla familjer över helgerna. Det är alltid lika spännande att få berätta för sina klasskamrater.

Vi arbetar på i svenskan, vi övar på stor bokstav, punkt, inte skriva för tätt.
Barnen är mycket duktiga på att göra egna sagoböcker som vi hänger upp i
klassrummet och som de senare får läsa upp i klassen.

På måndagen började vi också förbereda oss för vår samling i Salan på fredag eftermiddag. Det är mycket som måste ordnas inför detta.

Några av barnen har också redovisat sina forskningar, vi fick höra om älg, järv, varg, hasselmus och fladdermus.

I tisdags var vår första thailektion för i terminen. Vi lärde oss namnen på vad olika kroppsdelar heter. Och vi lekte ”Simon says” leken.  På tisdagar kommer vi också att få Majsan som extra resurs hos oss några timmar. Barnen är just nu väldigt duktiga på att arbeta i sin egen takt. Vi jobbar på för fullt i alla våra böcker och med våra uppgifter.

På onsdagens gympa hade vi jogging som uppvärmning. Därefter blev det återigen ”spökboll” som barnen tycker är en jättekul bollek. Sedan var det dags igen för engelska. Några av barnen har 3 tillfällen i veckan med engelska. I onsdags f.m. hade vi också ett helt underbart arbetspass, när alla jobbade på i sin takt.  På eftermiddagen var det målning av kulisser och öva till vårt uppträdande på fredag. Vi hade också ”hela skolan sjunger”. Vi sjöng bland annat ”Hänger öronen på dig ned”, ”Barnens blues och ” Kattorna”.
Torsdagen innehöll i stort sett övning av repliker till fredagens samling. Det är vår första teater gemensamt. Spännande, men kul. Vi hade också en halvtimmes tyst läsning. De låg huller om buller på golvet, men de var både tysta och fullt koncentrerade på sin läsning.

Fredagen var det öva, öva, öva till vår fredagsteater. Vi jobbade också en stund med mattespel på olika sätt, kortspel, fotbollsspel, färgläggningsspel osv. Efter lunch bjöd Gottfrid oss alla i klassen på glass. Det var jättegott efter en varm rast. Tackar så mycket.

Så var det då dags för vår första gemensamma teater. Många var väldigt nervösa och spända. Men alla barnen var jätteduktiga och fixade det galant. Tackar så jättemycket alla barn. Till slut fick vi fira Zeb och Gottfrid som fyllt år. Vi avslutade som vanligt med Thailands nationalsång.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

På måndagen började vår 12:e elev. Välkommen Lin Lin! Efter morgonmötet i Salan så skrev vi i våra dagböcker som vanligt. Det är inte alltid så lätt att komma på vad man vill berätta om från helgen, men alla kämpade på så gott de kunde.

Att lära sig klockan har flera elever som ett mål under vistelsen i Thailand. Vi gick igenom hel och halvtimmar samt kvartarna. Det gick ganska lätt så vi fortsatte med 5,10 och 20 över. Barnen hade var sin liten klocka på vilken de ställde in visarna. Vi arbetade även i en liten arbetsbok.

På bildlektionen började vi att göra fjärilar med hjälp av silkespapper. Detta moment kommer att ta hela veckan i anspråk. När man har en stund över så kan man rulla småbollar.

Under vårt Thailand tema talade vi om monarkin med kung Bhumibol och drottning Sirikit. Vi målade dessutom den thailändska flaggan.

På idrotten spelades det gränsbrännboll för glatta livet. Varmt och roligt!

På eftermiddagen gjorde vi ett experiment med en Petflaska, vatten och luft. Thomas kom in i klassen och barnen byggde ihop sina flaskor samt dekorerade dem. Sedan gick vi ut och pumpade in luft i flaskan tills det var drags att dra ut sprinten. DÅ….. flaskan sköt upp som en raket! Alla barn fick skicka upp sina raketer och vi andra räknade ner till start. 10-9-8-7-6….. Det blev en rolig stund att följa flaskornas färd. Några hamnade på taken efter en vådlig luftfärd.

Till sist avslutade vi onsdagen med Hela skolan sjunger. Eftersom många barn är nya så kunde vi repetera ett par gamla ”godingar” som Lillebrors potta och Det satt 2 katter på ett tak. En rörelsesång hann vi också med. På engelskan har vi lärt oss en ny sång samt lärt oss glosor som rör ansiktet.

På fredag kämpade alla på med sina egna planeringar. Det är mycket som ska hinnas med!

Till sist blev det LÄSKALAS. Under dagen kom vi upp i 1000sidor och barnen fick en liten belöning för sin flit. Under tiden så läste Fröken ur Suneboken.

Avslutningen i Salan blev en  jättefin dockteater som Snäckan framförde på ett härligt sätt. Bravo!

Jag hoppas att det vackra vädret ska bestå under helgen och ni alla får en skön avslutning på veckan.

Varma hälsningar Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Denna vecka har vi gjort massor med nya roliga saker. Vi har startat flera nya mini-teman: ”bra kompis” och ”kemi”. Att det blev just kemi av NO-ämnena beror på att det är kemins år under 2011. Vi använder oss av Bertas Experimentbok. Denna vecka har vi arbetat med olika vatten experiment som handlade om densitet och ytspänning. I kompis temat har vi skrivit vad det är som gör en bra kompis till just det, och det har kommit fram många fina tankar kring detta.

På onsdagen hade vi idrott då vi sprang som uppvärmning och sen spelade vi ”Spökboll”, det var hur roligt som helst.

Vi har avslutat vikingatiden med en frågesport, vi hade lärt oss massor. På musiken sjöng vi sånger och vi arbetar med en känd viskompositör, vill inte avslöja vilken här men det märker ni när vi har samlingen nästa gång. Vi hade till och med musik en extra gång för att öva. Sen nynnar vi hela klassen på låtarna hela tiden.

På bilden har vi målat arga och glada katter, att vi målar olika beroende på hur vi känner oss, resultatet blev väldigt talande.

Denna vecka har vi haft träslöjd med Lasse. Det tillverkas både det ena och det andra. Vi har också tittat på när 1-3:an sköt raketer på skolgården.

På matten denna vecka har vi arbetat med multiplikation praktiskt vi var ute på skolgården och sprang tabellerna.

I svenska har vi talat om sammansatta ord det är alltid roligt att laborera med språket.  Vi pratade också om skillnaden på en text med och utan egna åsikter, spännande.

Idag bjöd 1-2 Snäckan på härlig underhållning i Salan.

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

Så mycket olika saker vi fått vara med om denna vecka.

I måndags fick de äldsta, år 6 vara med på droginformationen tillsammans med de andra eleverna i år 6-9- En polisman berättade om drogers inverkan och om hur han jobbar kring detta ämne i Stockholm. Under denna lektion skrev vi som var kvar 5-stegsdikter.

I No har vi tillsammans lärt oss om hur njurarna fungerar i No och senare i veckan gjorde vi experiment kring kompression av gas, kraft och reaktion genom att skjuta upp flaskraketer. Vi fyllde flaskorna med lite vatten och pumpade dem fulla med luft. Sedan försökte vi bedöma hur högt de flög genom att använda arm och pinne som benen i en liksidig triangel. Flaskorna flög  15-25 m!

På idrotten fick alla anstränga sig enormt. En av aktiviteterna var brännboll i midjedjupt vatten. PHU!

Vi har också startat Thailandstemat och börjat på en bilduppgift där vi ritar människor i helfigur och tänker på proportionerna.

På rasterna gillar eleverna att spela kort, många gillar att spela ”tecknet” men pingis är också populärt.

Alla har jobbat hårt och ligger bra till i sina planeringa. Toppenjobb!

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Veckan började med ett besök av en svensk narkotika polis. Det var alla från 6an och uppåt som fick lyssna på hans föreläsning om droger/narkotika. Vi jobbade sen i smågrupper med det han hade berättat om. Vi fick bland annat lära oss att här i Thailand kan man få dödsstraff om man säljer droger!

Alla femmor fick nu när sexorna var borta chansen att jobba ensamma med engelskaläraren Britt och starta upp terminens jobb.

I klassen har vi kommit igång med planeringarna men vi bryter planeringen ibland och jobbar hela klassen med ett tema. Denna vecka startade Linda ett tema inom sv/bild som kalls ”Huset”. Vi fick höra en historia om ett hyreshus och vilka som bor där. Sen skrev vi första kapitlet i en egen bok om ett hus och på bilden målade vi framsidan på våra hus.

Med matteläraren Erik har vi jobbat hårt men också lärt oss en rolig lek för att befästa gångertabellerna; ”Burr” kallas den.

Slöjden har också dragit igång igen och nu var det dags för oss att ha syslöjd. Mia hjälpte oss att sy och klippa ute i solen. Det var svettigt men kul.

Veckan slutade med några läxförhör inom engelska och andra språk. Sen var det såklart idrott på stranden igen. Det blev stafetter som uppvärmning och sen en variant av brännboll; i midjehögt vaten!! Jobbigt men kul.

I Salan fick vi se när Snäckan visade upp en dockteater. Nu blev vi taggade att hitta på något kul till vår omgång.

Linda

7-9:an Bananen

Så var ännu en vecka över på Lilla Svenska Skolan. Här kommer en liten rapport om veckan som gått.

Veckan började som brukligt med samling i Salan för hela skolan. Där informerades eleverna om veckan som skulle komma. Därefter blev det nationalsång för att sedan gå in i sina klassrum för att påbörja veckans jobb.

Under måndagen kom Patrik och hälsade på klassen. Patrik jobbar som narkotikapolis i Stockholm med inriktning mot ungdomar. Han informerade hur skadliga droger är för kroppen samt berättade lite om hur det är att arbeta som polis. Det var väldigt intressant och eleverna lyssnade med stora öron.

På tisdagen arbetade eleverna flitigt vidare med sina planeringar. Dagen avslutades med bild där det gällde att avbilda en frukt.

Under onsdagen skrev Natalie ett matte-prov som gick väldigt bra. I matematiken är det annars en salig blandning av intressanta saker. Det räknas både bråk, algebra, statistik och numerisk räkning.

I torsdags började eleverna på Torbens gitarrkurs i musiken. Man började bland annat med att lära sig de vanligaste ackorden. Målet med detta är att alla eleverna skall få en möjlighet att både träna och kanske få lära sig ett instrument. Övning ger färdighet helt klart. Detta kommer att bli jättebra!

Veckan avslutades med att 1-2:an höll i samlingen i salan och bjöd på en fin teater! Sedan var det nationalsång och dags att ta helg.

Ha nu en trevlig helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an