Vecka 3 2009

Förskolan Fjärilen

Under veckan som gått så har en flicka, Sophie, börjat hos oss på Förskolan Fjärilen.

Vi har jobbat med att bygga egna musikinstrument. Vi har målat flaskor och burkar sedan lagt i saker som vi hittat, stenar, snäckor, kottar och sand. Våra instrument har vi spelat och tränat på under veckan och på fredagen så  spelade vi i Salan på vår avslutning.

I onsdags så hade vi idrott och lekte lite olika lekar, tillsammans med förskoleklassen. Land o hav tyckte vi var kul, vi sprang o sprang….

Vi har sjungit med vår musiklärare Sara, vi provade att sjunga i kanon, det lät riktigt bra, tycker vi.

Märta har haft sin visningsdag då fick vi träffa hennes delfin Delfi, mjuk o go.

Fredagmorgon samlades vi på stranden och hade en ”stranddag” tillsammans med förskoleklassen. Vi hittade krabbor, sjögurkor och massor av sand att gräva o bygga med och badade också naturligtvis. Tänk vilket kar att ha vattenlek i och tänk vilken sandlåda att jobba i. Vi har väldigt roligt tillsammans.

Vi önskar er alla en trevlig helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har varit lite kylig, allra helst på morgnarna, både barn och vuxna har haft långbyxor och långärmat på sig.

I måndags började Rasmus Primus i vår klass, vi hälsar han och hans familj välkomna. Amelia Kuritzen har  också kommit tillbaka.

På måndagen hade vi Thailandstema, vi fortsatte att läsa vår omtyckta bok om Vera och Viktor som gör en resa till Thailand. Vi pratar om skillnader här och hemma i Sverige. Barnen fick sedan måla olika frukter från Thailand.

På tisdagen pratade vi om vad ordet motsats betyder, barnen fick efteråt skriva och rita egna motsatsord.

På idrotten hade trollkarlens hatt landat på skolgården, barnen blev förvandlade till alla möjliga djur, hajar, fjärilar elefanter, ödlor och mycket mera. Vi hamnade också på en båt och barnen fick hålla reda på hav, land, kaptenen och bommen så det gällde att springa och hinna i tid.

På torsdagens matteprat pratade vi om att mäta , hur man mäter, varför mäter man osv. Vi provade också på att mäta gången mellan vårt klassrum till anslagstavlan, det gick åt 21 barn.

Strandutflykten på fredagen var väldigt lyckad, vi badade, grävde, jagade krabbor, letade snäckor, gjorde vattenkanaler, åt god frukt och hade mycket trevligt tillsammans. Ingen ville gå hem när det var dags för lunch.

Barnen berättar:

Det var kul när vi målade frukter från Thailand, sa TINDRA.

Det var kul när vi blev förvandlade i trollkarlens hatt, sa OLIVER.

Det var kul när vi lekte skepp, land och hav, sa MALVA.

Det var kul när vi fick lägga oss på rad och mäta gången, sa RASMUS.

Det var kul när vi var på stranden idag, sa THEA.

Trevlig helg önskar

Annica/Maj-Britt och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Åter en vecka som har gått väldigt fort. Lisa var ny elev och hon har mycket lätt smält in i klassgemenskapen.

Vi har under veckan arbetat med temat Längd. Alla barn har mätt varandra och noterat alla mått på en bild. Att mäta midjemåttet var en nyhet för barnen. Till sist mätte vi längden på alla och noterade längderna på vår längdremsa. Undrar om någon har växt innan skolavslut i maj? Till sist tillverkade vi 10 meterband som vi använde att mäta längre sträckor med. Från vårt klassrum ner till stranden var det 546 meter. Det såg verkligen lustigt ut när 2 barn hade ett sträckt snöre mellan sig och vi vandrade utmed vägen som ett levande måttband. En del Tuc-tuc förare tittade undrande på oss!

Vi håller på med vårt läsprojekt och har nu kommit upp till 710 sidor.
Under nästa vecka lär vi spränga 1000 sidors gräns. Då ska det bli ett litet kalas har jag lovat.

På idrotten hade vi cirkelträning och barnen kämpade verkligen på i värmen och blåsten. Ett avslutande dopp var skönt.

Under vårt arbete med Thailand hade nu turen kommit till Fåglar.Vi lärde oss att den vackert sjungande fågeln som sitter i många burar heter Red Wiskered Bulbul. Att man har tävlingar mellan fåglarna och att den fågel som sjunger vackrast vinner pengar kändes lite underligt. I Sverige spelar vi på hästar och det känns mer naturligt!

Under engelskan har vi tränat på prepositionerna on, under och in. Dessutom tränar vi för fullt på att sjunga Imsey Wimsey Spider.

Hoppas att alla får en trevlig helg.

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

I måndags började Pontus hos oss, han går i 2:an och blev genast en i gänget. Den här veckan har vi börjat arbeta med tema Thailand. Vi har färglagt en karta över Thailand och en över Koh Lanta och prickat in orter, grannländer, hav och stränder. Sedan har vi också skrivit ner alla thailändska ord vi kan. I fredags gjorde vi en snygg framsida till “Boken om Thailand”. I den ska vi samla allt som har med Thailand att göra.

Lasse har satt upp vår Gecko-skylt på klassrumsdörren, det blev jättefint.

På gympan hade vi cirkelträning. Alla kämpade på riktigt bra och som avslutning fick de som ville ta ett dopp i havet.

I torsdags hade 3:orna engelska med Sara och 1-2:orna med Marianne. Vi lärde oss nyttiga fraser som man kan använda varje dag när man handlar eller beställer mat. Sen fortsätter vi givetvis med våra engelska sånger.

Nu kan vi redan tolv sånger, men jag tror att favoriten är “Green eggs and ham”. Vi har också haft “Hela skolan sjunger” och en egen musiklektion med Sara, där vi rockade ordentligt till “Imse, vimse … “ igen.

Vi har också blivit värd för en fjärilslarv. Den är stor och fet och grön med två blå prickar som ser ut som ögon. Den bor i en stor plastflaska och vi matar den med blad och vattenmelon. På helgerna får barnen turas om att ta hand om den om de vill och törs.

Eftersom skolans kaniner rymde under jullovet har vi nu fått två jättegulliga kaninungar. Den vita heter Filippa och den bruna heter Filip.
Än så länge bor de inomhus för att de är så små.

På rasterna har vi spelat pingis, bandy, tränat på pojs. Några har fingervirkat eller knutit armband.

Den här veckan har vädret varit ganska kyligt, ibland behövde vi inte ens ha AC:n på. På morgnarna har det bara varit 20 grader, men till helgen ska det bli varmare igen.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Ni som sitter hemma i Sverige och läser det här; kan ni tänka er att vi har upplevt ett kyligt Koh Lanta den sista veckan. Termometern har på morgonen visat 20 grader, burr! I skolan har vi kunnat vara inne utan att ha luftkonditioneringen i gång! Tack och lov har temperaturen dock stigit under dagen.

Vi har fått en ny elev, Martin från Stockholm. Han är redan en i gänget! Dessutom har Wilmer kommit tillbaka! Han fortsätter på skolan ytterligare två veckor, trots att vi tog farväl av honom innan Jul. Jätteroligt att ha honom här!

Den här veckan var det hajens tur att baka på Ban café. Fyra elever, Hugo, Max, Felix och Robert fick göra goda bananmuffins. Den här gången provade vi ett nytt recept med lite M&M:s i. Det blev väldigt gott!

På slöjden fortsatte en ny grupp elever med tillverkning av ringspel hos Lasse. Ni vet sådana där spel där två korslagda brädbitar har piggar som sticker upp. Man ska sedan kasta ringar över piggarna för att få poäng. Kul att ha kvar här på skolan. I syslöjden gjorde några väskor och de andra armband i makramé. Armbanden har verkligen blivit populära att göra, även på rasterna. Och det är både tjejer och killar som tillverkar dem; kul!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

På svenskan på måndagar har vi denna termin börjat att göra gemensamma saker och de andra dagarna följer eleverna sina planeringar hemifrån. Denna vecka pratade vi om vad en löpsedel är och hur tidningarna gör för att locka läsare med dessa. Eleverna fick sedan göra egna löpsedlar i grupper om två eller tre. De fick ett ord av mig som skulle vara med, annars fick de bestämma själva vad som skulle stå och vilken bild de skulle rita. Löpsedlarna blev mycket lyckade och hänger nu i klassrummet på våra nya anslagstavlor.

På bilden har vi börjat göra alfabetet. Alla har fått välja varsin bokstav. Bokstaven ska vara tydlig och vara lika stor som pappret. Klassen ska även rita en figur som börjar på samma bokstav som deras bokstav. Vi ska göra hela alfabetet och sedan kommer eventuellt någon av de yngre klasserna att få vårt alfabet, så att de kan sätta upp det i klassrummet.

Denna veckas idrott hade klassen själva med Peo. De fick spela beachvolleyboll på stranden. De arbetade bra och alla gjorde sitt bästa efter sin förmåga. Klassen hade även en publik, bestående av föräldrar och boende på hotellet Noble House, som applåderade åt dem när det gick bra.

Sara berättade att på hennes musiklektion har Fabian berättat om gruppen ”Green Day” och även spelat en låt med dem. På engelskan har klassen haft muntliga övningar.

På no:n har Peo och klassen fortsatt att prata om periodiska systemet och haft olika grundämnen i läxa.

Klassen vill berätta att vi nu har nya regler för bordtennisen och de är mycket nöjda med det.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna veckan har ingen ny kommit till klassen så vi är fortfarande elva (”sip-et” på thai)

På idrottslektionen i tisdags lärde sig eleverna att dansa bugg. Maj-Britt
och Daniel (experthjälp) var danslärare. Det var svårt, nervöst och ovant i början men efter en timme hade alla lärt sig stegen, börjat känna rytmen och t.o.m. övat på en snurr. Underbart jobbat ! Nästa vecka ska eleverna få lära
sig två eller eventuellt tre snurrar till.

På musiken har eleverna översatt texten till Dixie Chick’s ”Not ready to
make nice” .Översättningarna blev mycket bra.

Vi har också börjat planera inför fredagssamlingen nästa vecka. Just nu är det många som sjunger och/eller spelar ett instrument i klassen och Sara har tillsammans med klassen börjat planera nästa fredagsunderhållning.

På engelskan har de gjort en muntlig gruppuppgift som gick ut på att ta reda på vilken känd figur eller person man var genom att bara ställa ja/nej-frågor till resten, som visste vem man var. Det tyckte alla var riktigt kul!

På NO:n har alla kommit igång med sina uppgifter och det är kul att se så många olika arbetsområden vara igång samtidigt. Fredrik har, genom att testa sig fram, undersökt vad som får en spik att rosta och hur man ska undvika att den rostar. Moa har experimenterat med en spång och belastat den för att se vad som händer. Amanda har undersökt ytspänning och vattnets tre lika former. Olle har gjort olika elkopplingar och lärt sig om magnetism dels genom följa instruktioner men också genom att komma på egna försök. Härligt att se all kreativt tänkande!

Så här tycker Anton om veckan som gått:
– Jag tycker att det roligaste denna veckan var att översätta låten ”Not ready to make nice”. Vår översättning blev i alla fall ganska lyckad!

Veckan avslutades med samlingen i Salan där förskolan framförde två trevliga sånger och spelade på sina egna gjorda instrument.. Kul att se och höra! Sedan sjöng vi thailändska nationalsången.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans