Vecka 3 2008

Förskolan

Den här veckan hälsar vi Lukas välkommen till oss, vi hoppas och tror att han skall trivas bra på Fjärilen.

Det har varit lite annorlunda i förskolan den här veckan eftersom dom vanliga fröknarna var lediga och Helena, Fred och Julia vikarierade. Vi som har fått träffa dom här mysiga barnen måndag till torsdag tycker att det har varit en härlig vecka.

Det har också varit en vecka med för barnen lite nya inslag. Under tisdagen kom Mia till oss och hade musik, vi fick lära oss nya sånger och så fick vi prova på och spela trumma – det var jätteroligt.

På onsdagen spikade vi med Fred som framöver kommer att ha ”verkstad” för dom som vill. På torsdagen firade vi Gottfrid som fyllde 5 år och så hade vi uppstart på vårt vattentema som kommer att pågå under några veckor. Vi startade med vattenlekar på stranden i blandade grupper. Det var en trevlig förmiddag då dom stora stöttade och hejade på dom små och dom små kämpade för sitt lag så gott dom kunde – underbart och se.

Vi har självklart hunnit med och leka en massa också!!!
Ha en riktigt härlig helg och tack för en jättefin vecka alla barn!

Helena, vikarierande förskollärare (vanligtvis rektor)

Förskoleklassen

Denna vecka hälsar vi Lukas och Sebastian välkomna till förskoleklassen, hoppas att ni ska trivas hos oss.

En härlig vecka med många aktiviteter, vi har bland annat startat upp vårt tema arbete om vatten, som vi ska arbeta med under de kommande veckorna. Vi startade på torsdagen med vattenlekar på stranden som var uppskattat av både elever och personal.

Kiwi-böckerna har vi startat med lite smått, det är ett läs material med små böcker där vi arbetar med text, läsförståelse och ett arbetsblad som finns till varje bok. Vi startade med boken ”Skor till Tor”

Musikstunden med Mia på måndagen var ett härligt inslag då vi fick lära oss lite nya sånger.

Julia kom på onsdagen och hade engelsk undervisning en liten stund. Barnen är duktiga och kunde redan mycket.

Veckans bok: LasseMajas detektivbyrå, Biografmysteriet.

 

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Vi har välkomnat två nya elever denna vecka. Simon, åk 2, och hans bror Adam, åk 1. Vi hoppas båda ska trivas hos oss.

Den här veckan har gått i teaterns tecken.  Det var vår tur att ha något underhållande på fredagen denna vecka och vi, barnen och jag, kom överens om, att vi skulle pröva att spela lite teater. Sagt och gjort, vi skulle dramatisera en saga. Jag valde Pomperipossa, för den är ganska tacksam.Vi började på tisdagen och la all annan verksamhet åt sidan. Härligt tyckte både barnen och jag. Vi har fördelat roller, gjort rekvisita och tränat alla dagar för att klara fredagens samling. Det är roligt och intressant att följa barnens utveckling under en sådan vecka. De kommer med förslag på lösningar och intressanta idéer och det är härligt att följa. Det blir extra rörigt förstås och man undrar hur det ska gå. Efter många års erfarenhet, vet jag, att det blir bra i slutändan, så också denna gång. Jag hoppas alla barnen är lika nöjda som jag är. Vi får utvärdera på måndag. Jag är i alla fall stolt över era barn!

På torsdagen hade vi en gemensam förmiddag på stranden med vattenlekar. Det gick som vanligt utan bekymmer. Nästan alla barn var helt nöjda och vi lärare upplevde dagen som mycket positiv. De äldre tog som alltid så god hand om de yngre och det är alltid lika härligt att se.

I tisdags hade vi musik ihop med övriga 1-2:or på skolan. Mia höll i det och vi fick en mycket mysig musikstund tillsammans. Vi ser fram emot nästa gång.

 

Trevlig helg!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Fredag igen, en vecka går verkligen fort. Vi hoppas att Amanda känner sig hemma i vår lilla klass nu.

Vilka arbetsvilliga elever jag har. Den ena uppgiften efter den andra avslutas snabbt. Jag får verkligen arbeta hårt för att fylla på deras arbetsscheman som består av sexton rutor. Två, tre eller fyra rutor, beroende på vilken årskurs man går i, är tomma. När man kommer till en tom ruta får man välja vad man vill göra. Alfabetsspelet är nog den mest populära aktiviteten, men även matteboken står högt i kurs.

Den här veckan har vi fått pröva gympa, musik och bild. Gympan har vi på strandenmed bad efteråt. I tisdags när vi badade såg vi en manet som skrämde oss.

I torsdags startade vårt vattentema med en samarbetsdag på stranden.

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Veckorna rinner på. Man hinner knappt avsluta den ena skolveckan förrän nästa är på gång. Flitens lampa glöder verkligen med en enorm intensitet inne i Hajens klassrum. Eleverna arbetar på med sina individuella arbetsscheman. För dem som varit med ett tag flyter det på utan några problem. Det brukar ta ett tag innan man har lärt sig att planera sitt arbete samt att följa och förstå sitt arbetsschema.
Under måndagens bildlektion gjorde vi en fantasifisk av rivna tidningspappersbitar.

Vi har haft Talking activities där vi tränade oss på att ställa frågor till varandra.

Veckans slöjdlektion är ett positivt avbrott från det ”vanliga” skolarbetet. På textilslöjden stickas det väskor. Alla tycker det är så roligt att ha lärt sig att sticka att de tar med sig sin stickning ut på rasterna. På träslöjden har de börjat att bygga en ”slöjdsal”. Vi ser med spänning fram emot taklagsfesten.

Hela skolan har ett vattentema på gång. Vad kunde vara bättre än att ha uppstarten på stranden? Hela skolan deltog i olika vattenlekar under torsdagsförmiddagen. Tala om en populär aktivitet i denna värme som just nu råder.

Det har kommit en ny elev till klassen, Julia som går i årskurs 4. För Alice var det sista veckan här på Koh Lanta. Klasskamraterna fick säga hej då till henne i fredags. Vi önskar henne lycka till med studierna hemma i Sverige.

Vi, i Hajens klassrum, tackar 1-2:an för fredagens teaterföreställning i Salan.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Vi hälsar nya elever varmt välkomna.
I femman går nu: Fabian, Lucas, Alexander, Pontus, Zebastian, Filip, Albin och Catrin. I sexan går Max, Moa och Alisa.
Vi säger Hej då till Frida som gått hos oss sedan v.45. Hon ska åka hem till Sverige och vi kommer sakna henne mycket. Hon har, bland många andra här i skolan, tillverkat fina vänskapsband i olika mönster och färger. Hon var med i lördags på Childrens Day (Long Beach)och serverade och lärde flera thailändska nyfikna barn att göra armband.

I 7-9:an välkomnar vi Elin till Lilla Svenska skolan. I 7-9:an heter eleverna:Viktor, Anton, Robin, Linnea, Fanny, Tove, Louise, Jessica.
Vi har spelat en hel de alfapet på engelska. En liten grupp på fyra tjejer studerar franska tillsamans. De är duktiga och pluggar just nu räkneorden på franska förutom sina glosor.

I kokosnöten (5-6:an) har vi pratat om flera frukter som växer här i Thailand. Kokosnöten används förresten till väldigt mycket. Man gör starka rep av fibrerna, kokosmjölk, kokosolja, fett, och av nöten gör man smycken eller ljuslyktor. Vi har lärt oss hur cashewnöten växer och att den börjar mogna nu i februari.

Varning för trillande kokosnötter

Våra vaktmästare fick rycka ut med såg och diverse tillhyggen för att slå ned kokosnöterna som växer intill skolan. Man vill ju inte riskera att någon får en nöt i skallen…

En grupp skulle baka kanelbullar den här veckan men tyvärr gick det lite på tok. Inget vatten, mjöl som inte gick att använda.. .så det blev inga bullar tyvärr. Men nästa vecka blir det andra bullar, då tar vi nya tag!
I matten tränas multiplikation intensivt.

En grupp har börjat med textilslöjd där man ska tillverka ett pennskrin, brodera, virka och sticka. En annan liten grupp har börjat fixa en ”slöjdsal” tillsamans med Fred, där man kan ha träslöjd. Det borras hej vilt i ytterväggarna för träslöjd har vi såklart utomhus.

Full fart vid pingisbordet varje rast.

I 7-9:an jobbar man med olika saker till exempel Lag och Rätt, islam, buddhism och hinduism. Det är intressant att jämföra hur mäniskor lever och lär här och ute i världen. På No-lektioner jobbar vi bland annat med kroppen, djurliv, konstruerar byggnader och läser om krafter samt ämnens smådelar.

Eleverna blir väldigt duktiga på att tala engelska. Det ges gyllene tillfällen att våga prata engelska med vänliga thailändare i affärer eller på restauranger. Fortsätt så!Alla har presenterat sig själv för klassen på engelska.

I torsdags börja vårt tema vatten med att vi hade vattenlekar på stranden och efter detta målade 5-6:an vattendroppar.

Dikt: Vattendroppe

Vatten är bra att ha, det dricker jag varje dag.
Kroppen består mest av vatten. Vatten är ju rena skatten.
På sommaren badar jag, nästan varje dag. Det tycker jag är bra.

Fredagen avslutades med klassråd på café Islanders. Vi önskar alla en trevlig helg med orden:

Bättre att vara ute på hal is och ha det glatt
än att gå i lera och sörja.

Fler dikter från team vatten kan ni läsa om ni klickar här.

 

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9