Vecka 22 2012

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Ja, så är läsåret 2011 – 2012 till ända och en konstig känsla infinner sig. Det har varit ett mycket intressant år och många erfarenheter är det som jag tar med mig hem härifrån. Det här läsåret kommer jag att tänka tillbaka på med saknad och med glädje många gånger i mitt återstående liv!  Jag har frågat barnen vad de tycker det bästa varit för dem under sin Thailandsvistelse och det som mestadels framkom var baden i havet och i poolen, samt nya kompisar de fått. Själv tycker jag nog alla möten med olika människor; stora som små och mörka som ljusa, samt möten med olika kulturer; sociala, miljöer, emotionella, tekniska olikheter osv. Allt detta kommer jag att bära med mig. Tack för att jag fick den här möjligheten!

En jättemysig skolavslutning avslutade läsåret! Vi höll till på skolgården och i salan, som pyntats så fin och mysig av oss alla med gemensamma krafter. På programmet stod tipspromenad, uppträdanden, sång, tal och avtackning av barn och personal, samt en gemensam lunchbuffé med fika efteråt, som avåts av alla närvarande (elever, all personal, och föräldrar) i den fint uppdukade Salan.

Tidigare under veckan har en hel del kretsat runt förberedelser inför skolavslutningen; vi har gjort blomsterkransar i papper till barnen och tränat på sånger inför det egna uppträdandet, samt det gemensamma för hela skolan. Vi har också avslutat det vi har arbetat med och däremellan lekt, umgåtts och trivts tillsammans.

Vattentemat har utvärderats tillsammans med barnen och vi har satt ihop ett häfte till var och en som deltagit. Det blev ett litet minne från detta 4-veckorsprojekt.

Idrott hade vi som vanligt. Denna vecka hade vi olika rörelselekar tillsammans; Fjärilen, Mangon och Snäckan. Det var roligt, samtidigt som vi fick upp ångan ordentligt och blev riktigt varma.

Jag hoppas att jag har kunnat förmedla allt lärorikt och roligt vi gjort här på Fjärilen och Lilla Svenska Skolan under det gångna året. Det har, som redan antytts, varit ett fantastiskt år här på skolan och i Thailand! Nu tackar jag för mig och jag och Sharon önskar er inte bara en trevlig helg utan en…

Trevlig sommar!

 

1-2:an Snäckan

Så har vi då nått fram till den sista fredagen på den sista arbetsveckan här på Lilla Svenska Skolan . Den har, precis som de övriga veckorna, ”gått i reafart”. Det är en underlig känsla att denna härliga tid nu nått sin ände. Men allt har ju ett slut och jag vill passa på att tacka, alla härliga elever och föräldrar, som jag har fått den stora förmånen att möta. Ni har varit fantastiska med ert stora engagemang och har verkligen berikat arbetet många gånger.

Veckan har vi till stora delar ägnat oss åt att slutföra de arbeten som inte hunnit blivit klara under terminen. Vi också myst och blivit bjudna på våfflor med glass av alla föräldrarna, tack! Det var verkligen supergott!

I svenska arbetades det med repetition av ordklasserna, sedan en skriftlig redogörelse av skolbesöket på Long Beach. Denna skrevs på datorn utifrån en tankekarta. Vi hann dessutom med några läsförståelseövningar och faktaläsning om djurens konung, Älgen.

Matteboken var slutförd ganska tidigt i veckan och vi tränade lite extra på 7:ans och 8:ans multiplikationstabeller, viktenheterna kg, hg och g, spelade skattjakt och positionsspelet samt arbetade med några problemuppgifter.

I engelska har vi arbetat med ”saker-platser” som finns runt om oss i samhället skriftligt och muntligt och då tränat extra på a-an.

Vattentemat knöts ihop och utvärderades av eleverna och vi kan konstatera att det har varit ett lärorikt, roligt och spännade tema att arbeta kring. Vi har dokumenterat under hela tiden och alla elever kommer att få hem sin ”vattentemabok”.

Idrottspasset ägnades åt såväl uppmärksamhetsövningar som rörelselekar, väldigt populärt och vattenkrävande! Vi lekte Plåsterkull och Kom alla mina kycklingar, Kristina var en ”toppenhöna” som alla kycklingar ville springa till, men den vargen, den vargen.. det var en hungrig rackare.

Mangoeleverna arbetade i veckan med med att spåra, ljuda och skriva bokstäverna D, d ,E, e och vi lekte Kims lek. Leken går ut på att försöka minnas vilka saker som ligger på en plats sedan får man gå ut och under tiden plockas det undan en eller flera saker. När man kommer tillbaka ska man försöka komma ihåg vad som fattas. Det var uppskattat, mest när barnen plockade undan alla saker och jag skulle försöka minnas vilka saker som legat på platsen.

Vi avslutade torsdagen med att tömma lådor, rensa pärmar och packa ihop allt skolarbete som utförts under läsåret 2011-2012.

På fredagen var det skolavslutning med avtackningar, uppträdanden av skolans elever som avslutades med gemensam lunchbuffe, kaffe och kaka.
Med detta så vill jag önska Er allesammans ett riktigt härligt sommarlov och ett stort lycka till med ert fortsatta skolarbete.

Många kramar
Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Tänk att jag nu har arbetat ett helt läsår i Thailand. Vilken förmån att få arbeta på en liten skola med små elevgrupper. Att dessutom få leva i detta fantastiska land och klimat gör ju inte saken sämre! Nu bär det snart av till Sverige och vilka fina minnen jag har med mig!

Denna sista skolvecka har eleverna gjort färdigt så mycket som möjligt av sina arbeten. Det har förstås städats och packats och många saker har gjorts ”för sista gången”… Det har både varit glädje inför den förestående hemresan till nära och kära och sorg för att det är dags att lämna Koh Lanta.

Vi har avslutat temat om kroppen och pratat om hur man uttrycker olika saker med sitt kroppsspråk. Eleverna fick också fundera över vad olika talesätt betyder, till exempel ”tappa hakan”, ”ha fjärilar i magen” och ”lägga näsan i blöt”.

På bilden fick eleverna tillverka fina blomsterkransar av papper att ha på avslutningen.

På tisdag eftermiddag fick vi en härlig överraskning! Föräldrarna bjöd elever och personal på våfflor och glass i Salan. Mycket smaskigt och uppskattat av alla! Tack så mycket!

Onsdag morgon var det som vanligt idrott. Vi träffades vid poolen på Slow down. Eleverna skulle först simma 200 meter. Sedan fick alla testa hur långt de kunde simma under vattnet. Många klarade faktiskt 20 meter! Efter badet promenerade vi på stranden tillbaka till skolan.

På torsdagen var vi på Coffee my house och bakade. Hajen hade fått till uppgift att baka kladdkakemuffins till lunchen på avslutningen. Det blev en nyttig träning i att läsa ett recept, fördubbla det och sedan baka! Vi var förstås tvungna att provsmaka muffinsen och goda var de!

Idag var det dags för högtidlig skolavslutning för elever och föräldrar. Salan var dagen till ära fint pyntad med palmblad, flaggor och massor av ballonger. Familjerna fick gå en tipspromenad och svara på frågor om personalen och Thailand. Sedan samlades alla i Salan vid de dukade långborden. Många góa kramar blev det när både elever och personal avtackades med medaljer! Eleverna sjöng Idas sommarvisa och två thailändska sånger. Varje klass gjorde också ett eget framträdande, Hajen elerverna hade skrivit en egen namndikt som de läste. Fredrik läste ett fint tal som Helena skrivit, hon hade nog gärna varit här idag! Alla sjöng ”Den blomstertid nu kommer. Dagens program avslutades med både den svenska och den thailändska nationalsången.

Till sist avnjöts en läcker lunchbuffé som vår ”matmamma” Mon fixat. Så var det dags att önska varandra ”Glad sommar”! Men det kändes förstås sorgligt att skiljas från så många människor som man lärt känna… Tack alla härliga elever, föräldrar, kollegor och skolledning för ett fantastiskt läsår på Lilla Svenska Skolan!

Nu tackar jag för mig för denna gång! Ha en underbar sommar!
Birgit

 

5-7:an Bananen

Och så är det slut!

Ännu en vecka och nu även termin, läsår har tagit sin ände. I tisdags bjöd föräldrarna på glass och våffla till alla barn och lärare. Tack!!

Eleverna arbetade bra in i det sista. Ännu sista dagen skickade vi in skrivna prov och inlämningar.  Eleverna har arbetat strålande in i till slutet av läsåret. Vi har även hunnit med att ha avslutningssamtal.

På idrotten var det bad. Simning och lek. Efter promenaden hem vankades glass.

Under veckan har vi hunnit träna till avslutningen – både sång ochegenskriven dikt.  Hajarna hann också baka goda avslutningskakor.

På fredag morgon hjälptes vi alla åt med att göra fint i Salan – och fint blev det. Det smyckades med blommor, palmblad, flaggor, ballonger – många ballonger och annat.

Sedan startade avslutningen med tipspromenad, samling i salan, sånger, diktläsning, tal, avtackningar och sist men inte minst – den thailändska nationalsången som dagen till ära föregicks av svenska nationalsången.

Fantastiska Bella och Inka fick medalj. Och tänk – idag fick även vi (Kattis och Anders) medalj. Kändes stort!

Efteråt blev det fantastisk lunchbuffé som Mon gjort med efterrätt, de goda avslutningskakor kladdkakorna som 3-4:an Hajen bakat. Med god mat och trevligt sällskap samspråkades det friskt. Väldigt väldigt trevligt!

Nu återstår ett lååååångt sommarlov för ett helt gäng fantastiska barn och ungdomar. Och vi pedagoger ser fram mot ledighet, precis som barnen, utan krav och måsten.

Anders och jag kommer hem till studiedagar på Alléskolan i Åtvidaberg. Det blir kul att träffa ”gamla” kolleger igen.

Och Lilla Svenska Skolan……kommer vi att sakna massor. Vi önskar skolan samt Fredrik och Helena all lycka. Vem vet, vi kanske ses igen om ett år eller två.

Många långa kramar till alla från
Kattis och Anders