Vecka 21 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Terminen börjar gå mot sitt slut och nu återstår bara en vecka innan skolan stänger. Vi har börjat träna så smått på att sjunga de härliga sommarsångerna och planera inför skolavslutningen. Det passade ju bra att ha Idas sommarvisa som veckans sång denna vecka. När vi har sjungit sången så har vi pratat mycket om den svenska sommaren och vad som hör den till och vad man har för mysiga och roliga sommarställen.

I måndags var Fredrik i Phuket på barnhemmet i Muang Mai och lämnade alla saker som familjer som gått på Lilla Svenska Skolan läsåret 2012-2013 skänkt dit. Det är alltid lika roligt att besöka barnhemmet och se vilket fantastiskt jobb dom gör där och det är väldigt uppskattat när man kommer dit med alla dessa saker. Även denna gången var ett helt bilflak fullt med kläder, skor, leksaker m.m. m.m. och det känns jättebra att kunna stötta denna verksamhet.

På tisdagen åkte hela skolan iväg på en utflykt. Fjärilen fick åka tillsammans med 5-7 ans elever som går på Bananen. Färden gick till elefanterna som vi skulle få rida på. Det var verkligen spännande att få pröva på och lite pirrigt. Elefanten var ju så väldigt stor. För många av barnen var detta första gången som man satt på elefantryggen. När vi red i skogen så både vi såg och hörde andra spännande djur. När vi kom tillbaka till Fjärilen så ritade vi och pratade om elefanterna. Barnen berättade att de tyckte det var kul men att det svajade väldigt mycket. Ett barn tyckte att det kändes som att åka flygplan. På ridturen hade de observerat att elfanten kissade jättemycket och att hon hade mycket stora fötter och trasiga öron. På eftermiddagen fick vi en annan överraskning och det var en god en. Alla fick gå till skolans närmsta café för att där bli bjudna på en våffla och glass. Gissa om det smakade gott!

På Fjärilen har vi haft tre besök denna vecka. Först kom draken Berta och både trollade och experimenterade för oss. Sedan tog hon adjö av oss och sa att nu var det dags att åka tillbaka till Sverige igen. Vi tackade Berta för alla roliga experiment som hon har visat oss och till sist önskade vi henne en trevlig resa hem. Kanske kommer hon tillbaka till Fjärilen någon annan gång? Det andra besöket handlade om rymden. En förälder kom och berättade för oss om månar, solar och planeter. Vi fick lära oss många spännande saker. Vi hade också en hel del frågor som vi fick svaret på. Ett stort tack till Mikael som tog sig tid och kom in till oss. Vårt tredje besök fick vi av alla elever på skolan. De kom in till ett långbord som var dukat med gipsfigurer och en massa härliga färger. Skaparlusten var det inget fel på! Alla målade av hjärtans lust. Det är så kul när man kan göra saker tillsammans både små och stora och alla figurer blev väldigt fina!

På fredagsavslutningen lekte vi alla tillsammans en lek som heter fruktsallad. Genom leken fick vi lära oss de olika frukternas namn på thailändska. Efter leken blev vi bjudna på fruktsallad och glass som eleverna hade hjälpt till att göra. Det smakade mycket gott.

Nu ser vi framemot den sista härliga veckan på skolan med först njuter vi av helgen.
Maritha

 

1-2:an Snäckan

Nu är vecka 21 till ända och vi har bara sju dagar kvar innan vi får sjunga ”Vår blomstertid nu kommer” och börja njuta av ett långt härligt sommarlov. Fram till dess blir det en hektisk tid då vi ska hinna avsluta alla påbörjade projekt.

T.ex projektet, en Powerpointpresentation om ”En dag på Lilla svenska skolan”. Två flickor valde varsin dag och fotograferade allt som hände just den dagen. De har redigerade sina bilder på ”Photoshop” tillsammans med mig och bestämde sedan vilka som skulle ingå i presentationen. Därefter påbörjade de processen att lära sig hur Powerpoint fungerar. Under veckan hann en av flickorna bli färdig med sin presentation och resultatet blev strålande.

Ett annat projekt har varit att skriva en faktatext om en valfri planet utifrån en gemensamt bestämd tankekarta. Vi har letat fakta i böcker, på Internet med hjälp av ”Unga fakta.se”. Vi har också ställt frågor till en intresserad och duktig förälder som ställde upp och kom på besök för att svara på knepiga frågor om universum. Tack för det Mikael! Det var jätteintressant och mycket uppskattat.

En av veckans höjdpunkter var självklart Elefantutflykten till ”Sumate Koh Lanta Yai Safari”. Tretton förväntansfulla elever gav sig i iväg i två omgångar på tisdag morgon. Det blev verkligen en lyckad utflykt och liten som stor var väldigt nöjda. Där fanns två elefanter som gungade iväg med tre stycken i sina korgar i två omgångar. Den ena var en riktigt busig elefanttjej som tyckte att det var roligare att ge sig rakt in djungeln och riva ner träd med snabeln än att göra som föraren ville. En kort stund hoppade vår förare över till framförvarande elefant och vi var plötsligt ensamma. En av killarnas kommentar på detta var: ”Wow” nu kör vi med autopilot! Det mest spännande vi såg i djungeln var en stor svart spindel med gult och  blått mönster som hängde i en gren. En del blev rädda och ojade sig men modige Jamie bad föraren att sätta den på hans arm. Det stack till lite men Jamie var stolt att han vågade, så han sa inget. Vi såg också stora myrbon i träden och många vackra fjärilar. Innan vi lämnade platsen fick vi dela på en klase bananer och mata den lugnaste av elefanterna. När bananerna var slut gav vi henne frukter som såg ut som äpplen, kanske var det mango. Elefanten måste ha varit hungrig för den blev aldrig nöjd. Alla tyckte att det var en härlig och rolig utflykt.

En annan festlig höjdpunkt var att vi skulle avsluta tisdagen på Baahra Coffée Corner utan att veta varför. Vet ni vad? Jo, skolledningen bjöd på en nygräddad våffla med glass och en passande sås. Vilken lyx! Visst låter det som om vi bara roar oss? Så är det faktiskt inte. Vi har arbetat både med matte och svenska i våra böcker och vi har skrivit i Dagboken och läst i våra lådböcker varje dag. Vi har också skrivit ”Veckans ord” med ng-ord som stavas med g och n.

Den här veckan var det dags att tacka av en kompis igen. Det var Jamie som nu ska njuta av en välförtjänt semester med familjen. Vi kommer verkligen att sakna dig.

Ha en skön helg så ses vi en sista skolvecka.
Berit

 

3-4:an Hajen

Näst sista skolveckan och vi har börjat inse att snart är den här terminen slut!

På tisdag morgon hände det något spännande! Eleverna fick åka bil till ”elefantvägen” och där stod två fina elefanter och väntade. Alla fick sedan rida en tur i djungeln. Det var en häftig och skakig upplevelse att sitta högt uppe i en korg på elefantryggen! Efteråt fick eleverna mata den ena elefanten med bananer och de gick åt i en svindlande fart!

På svenskan har vi fortsatt med stavningsträning. Vi har tränat på ng-ljudet. Eleverna har skrivit klart de sista artiklarna till skoltidningen och de har även skapat en framsida och satt ihop tidningen. Sedan fick eleverna vara tidningsbud och lämna ett exemplar till varje klass på skolan. Vi har fortsatt arbetet med året och månader och även kommit in på hur veckor, dygn och timmar hör ihop.

I slutet av varje månad har vi ”månadens dikt”. Den som vann omröstningen förra månaden får tävla mot två nya och sedan röstar eleverna på den de tycker är bäst. Maj månadsdikt blev ”Förbjudet” av Siv Widerberg. Den handlar om att det finns mycket som är förbjudet till exempel att ”köpa utan att betala och att ställa sig på gatan och gala”!

Engelskan för treorna handlade även den om månaderna. Vi har tränat på att kunna uttala och skriva månadernas namn på engelska. Eleverna har fått lära sig hur man säger att man tänker göra något t ex ”I’m going to play tennis”. Dessutom har vi övat på klockan, hur man säger hel och halv timme.

Vi har haft teknik och började med att se en presentation om berömda uppfinnare och deras uppfinningar, t ex Alfred Nobel med dynamiten och Alexander Bell med telefonen. Sedan pratade vi om tre andra uppfinningar som människan haft stor nytta av: hjulet, hävstången och kilen. Vi gjorde några enkla experiment för att visa balans, friktion och hur en hävstång fungerar.

Bilden hade alla barn på skolan tillsammans. Alla fick måla gipsfigurer inne på förskolan. Det blev en brokig samling djur av olika slag. De små barnen tyckte nog att det var spännande att de äldre eleverna kom till dem!

På veckans fredagsavslutningen hade vi roligt tillsammans. Elever, föräldrar och personal gjorde leken fruktsallad fast på thailändska! Sedan smakade det gott att äta den läskande fruktsalladen som 5-7:orna bjöd på tillsammans med den nyanlända hemlagade glassen från Baahra Coffee Corner. En härlig avslutning på veckan.

Njut nu riktigt mycket av helgen så ses vi på måndag!
Birgit

 

5-7:an Bananen

Då var åter en vecka gjord på Lilla Svenska Skolan och bara en vecka återstår. Oj vad tiden går fort. Eleverna har haft mycket som ska bli klart inför skolavslutningen. Prov, muntliga redovisningar och inlämningar betas av i en rasande fart. Det är tur att det är sådan härlig arbetsro i klassrummet så eleverna får verkligen mycket gjort. Men vi hinner med mycket annat än att bara plugga kemi, matte, svenska, engelska eller SO. Till exempel så stod elefantridning på schemat på tisdagsmorgonen. Så vi i Bananen tillsammans med förskolan Fjärilen åkte iväg på en spännande djungeltur. Elefanterna tog oss in i den täta djungeln och förhoppningarna att se några andra djur var stora. Ett antal väldigt vackra fjärilar och bon med trädmyror såg vi men tyvärr inga apor eller tigrar. Man kan ju inte få allt, men både apor och orm brukar vi ju se när vi sitter och äter lunch på Mons restaurang. Senare på tisdagen så blev det mellanmål ute hos Thinnakorn och Sao på Baahra Coffee Corner, glass och varm nygräddad våffla smakade mycket gott inför det avslutande lektionspasset.

Många av de extra aktiviteter som vi gör på skolan nu när det bara är någon vecka kvar görs tillsammans med andra klasser. Det blir helt klart mycket roligare när man blandar de olika åldrarna, leklust och skapande kommer fram. Eleverna har även denna vecka haft drama tillsammans med Sharon och eleverna i 3-4:an Hajen, ett roligt och lärorikt tillfälle med många skratt. Alla skolans elever hade skapande på onsdagen, då fick de besöka förskolan Fjärilen och vara kreativa genom att måla olika gipsfigurer.

Denna veckas fredagsavslutning stod 5-7:ans elever för. Efter lunch fick de det stora uppdraget att göra fruktsallad som vi skulle bjuda på avslutningen. Först så lekte  alla elever, föräldrar och personal leken ”fruktsallad”. Efter det intogs den goda fruktsalladen som eleverna gjort  med härlig hemmagjord glass från Baahra Coffee Corner. Veckan avslutades som sedvanligt med Thailands nationalsång.

Ha en skön sista helg!
Clas