Vecka 21 2010

Förskoleklassen Mangon

Nu har redan blivit dags att skriva läsårets sista veckobrev. Det har varit ett fantastiskt år, att få uppleva och upptäcka så många roliga saker tillsammans med alla barn på Mangon. Varje dag har varit spännande med allt nytt att utforska och att varje morgon mötas av alla glada barn. Tack alla underbara, kreativa och lekbara barn för att jag fått varit en del av er vardag.

Veckan har innehållit sångträningar inför avslutningen. Eleverna har flitigt tränat in texterna och melodierna till många nya sånger. Vi har även tillverkat kransar, flaggor, girlanger och blommor till borden. Några barn har bakat kladdkaksmuffins till fikat. Alla barnen har skrivit några frågor om något de jobbat med under året. Dessa frågor skall ingå i vår tipspromenad.

Barnen på Mangon har under veckan gjort flera experiment. Det experimentet som barnen tyckte var roligast var den galna ballongen. Vi gjorde två banor av rep med ett sugrör på varje där man fäster en ballong med tejp. Ballongen hålls ihop med en klädnypa som man släpper när det är dags att starta. Tävlingen kan starta och ballongen far iväg med en väldig fart.

Vi har även gjort rent alla våra ute leksaker. Det blev en rolig vattenlek och barnen doppade sina huvuden i vattnet i de stora baljorna.

På avslutningsdagen träffades vi som vanligt på morgon och hjälptes åt att förbereda för den stora dagen. Barnen bar stolar dukade fint med vikta servetter, blommor och snäckor på bordet. Vi blåste ballonger satt upp flaggorna och girlangerna i salan. Några barn satte upp frågorna till tipspromenaden och snart var vi färdiga med alla förberedelserna.

När föräldrarna kom började vi med tipspromenaden och programmet fortsatte med de vackra sångerna varvat med några dikter. V i avslutade med den blomstertiden nu kommer, det var så stämningsfullt….

Nu var det dags för den goda lunchen det serverades massaman och kycklingspett. Efteråt blev det fika med muffins med grädde, dricka och kaffe.

Skolavslutningen var helt fantastisk . Maja och Bror tackades av med medalj och många kramar. Vi önskar dem båda lycka till i framtiden. Tack alla trevliga barn, föräldrar, kollegor och inte minst Helena och Fredrik som gjort det möjligt för mej att få uppleva detta fantastiska år här på Lilla Svenska Skolan.

Önskar er alla en trevlig sommar kramar från Maritha.

1-2:an Snäckan

Plocka, städa, göra klart har varit veckans tema.  Alla barn har jobbat klart i sina matteböcker, skrivstilsböcker, läsförståelseböcker. De har målat färdigt sina bilduppgifter, virkat färdigt sina arbeten och forskat klart om Vietnamn. Ändå har det funnits lite tid över för att bygga lego, vilket just nu är det bästa som finns.

I torsdags for vi hem till Albin och bakade kladdkakemuffins som vi ska bjuda på på avslutningen. Vi tog med oss lunchen dit också och åt Mons pastasallad med god aptit. Klockan halv tolv for vi hem till Frida och avslutade dagen med ett dopp i hennes pool. Det var ju idrott på schemat så simning och dyk tränade vi på.

I fredags, avslutningsdagen, samlades vi klockan 9 som vanligt. Vi tränade för sista gången på vårt framträdande, läste en saga, satte upp tipspromenaden som föräldrarna fick gå när de droppade in klockan 11. Vi hann också med ett ordentligt kramkalas innan det var dags att starta avslutningen.

Vi sjöng fyra sommarsånger som vi vävde ihop med små dikter. Fantastiskt att det kan låta så fint fastän vi färre barn än tidigare. Vi avslutade med Den blomstertid nu kommer… precis som det ska vara på en sommaravslutning. Därefter bjöds det på god lunch och smaskiga små kladdkakemuffins. De sista medaljerna delades ut och den Thailändska nationalsången sjöngs.

Då återstod bara det stora kramkalaset och alla salta tårar. Jag vill tacka alla barn och föräldrar för att fantastiskt läsår med massor av upplevelser, nya vänner, arbetsvilliga barn där alla har bjudit på sig själv och gett allt. TACK!!

Trevligt sommarlov!

Sussi

3-7:an Hajen

Flitens lampa har lyst klart även under vår sista vecka! Barnen har som tidigare varit noga med att göra färdigt sina veckoplaneringar.

– Jag vill bli klar med matten, sa Noa.
– Jag måste hinna färdigt  SO-frågorna, sa Emil.
– Jag är snart klar med kroppen, sa Felix.
– Jag vill hinna en engelsk bok till, sa Sophie.
– Jag blev klar med norskan, sa Olav.

Sångträning, eget arbete och berättelser från Bibeln har varvats under veckan och alla har varit så fokuserade att rasterna har kommit som en total överraskning.

– Är det rast redan?
– Ska vi leka Dunken?

Alla elever på skolan från förskolan till åk 5 har deltagit i kurra-gömma-leken Dunken. Skratten har ekat på skolgården. Det har nästan inte funnits tid att ta sig till fruktfatet för att få sin beskärda del av den frukt som varje förmiddag ställts fram till eleverna.

En del av vår tid har också ägnat till sångträning. När vi förra veckan bad Åse, Olavs mamma, om hjälp med ackompanjemang och visade henne vårt program, utbrast hon spontant!

– Inte hinner de lära sig så mycket text på en vecka!?

Men under träningen på onsdagen rådde det ingen tvekan om att det här skulle låta bra på avslutningen.

Men vi har också hunnit annat än att jobba. Torsdagens idrott byttes ut mot Minigolf på Bajen. Eleverna i Hajen kämpade om äran på kluriga banor. Idrott kan se ut på många sätt!

På avslutningsdagen hade vi förberett en poängpromenad för föräldrarna: Barnen hade satt ihop frågorna och de var inte alltid så enkla. Därefter sjöng eleverna alla sånger vi övat på och läste dikter och därefter var det dags att bänka sig till lunchen som Mon vår ”restaurangchef” hade dukat upp. Och i den gemytliga stämning som rådde under lunchen och som under hela läsåret har präglat kontakter mellan elever, lärare och föräldrar vill jag passa på att tacka för ett fantastiskt år. Tack alla elever och föräldrar som har varit här under året, för all glädje, aha-upplevelser, stöd och uppmuntran som jag fått ta del av! Detta år kommer jag alltid att bära med mig med tacksamhet.

Varma hälsningar
Elisabeth