Vecka 21 2009

Förskoleklassen Mangon

Veckan har gått i hettans tecken, med lite regn mot slutet.

I början av veckan var vi en reducerad skara, pga sjukdom och resor så i måndags hade vi en riktig skapardag. Vi målade med vattenfärger utomhus, vi målade av både små larver och papegojblommor. Man blir inspirerad av alla färger som finns. På eftermiddagen fortsatte vi med att snickra, barnen tillverkade jättefina båtar av drivved, med segel, reling, bord m.m.

På tisdagen arbetade vi med våra namn, barnen fick kuvert med sina namn ituklippta.  Vi pusslade, flyttade om och gjorde nya namn. Räknade bokstäver och lyssnade på bokstavsljud.

På onsdagen var vi återigen på Slow Down och simmade, hoppade och dök. Alla barn är väldigt duktiga på att simma och tar fina simtag.

På torsdagens matteprat repeterade vi räknesagor, vi ritade och berättade en saga först, utav det skrev vi tal med plus och lika med tecken.

På fredagens livskunskap gjorde vi en samarbetsövning, där barnen fick i uppgift att rita en bild, tre stycken tillsammans med bara en krita. Efteråt diskuterade vi, var det någon som styrde? Hur kändes det när någon drar åt ett annat håll?

I fredags fick vi säga hej då till Annika, vi önskar henne lycka till hemma. Moa fick också sin medalj men stannar ett par dagar nästa vecka.

Barnen berättar:

Det är jätteroligt att leka med geggamoja i sandlådan, sa ZEB.
Det var jättekul när vi snickrade båtar, sa ANNIKA.
Det var jättekul när vi fick sitta inne i Hajen och arbeta, sa MOA.
Det var jättekul att färglägga mandalasbilder, sa ISABELLA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Så var denna den näst sista skolveckan slut. Det har varit en rolig och variationsrik vecka med mycket arbete men ändå lite annorlunda. Alla barn har varit ivriga att göra klart i sina respektive böcker och alla har verkligen kämpat på i värmen. Att gå ut på rast lockar inte lika mycket längre utan en del sitter kvar och ritar eller jobbar vidare inne i vårt luftkonditionerade klassrum.

På onsdagen gick vi återigen till Slow Down på idrottstimmen och badade. Alla barn är som fiskar i vattnet och nu tränade vi på att simma ett antal längder vanligt sim och därefter började alla dyka ner för att hämta upp min nyckelknippa på 2 meters djup. Till och med de små 5-6-åringarna försvann ner till botten och kom lyckliga upp igen med nycklarna. Härligt! De stora barnen fick sedan promenera utmed stranden tillbaka till skolan. Jonathan var den verklige kämpen som sprang hem. Flickorna och jag tog det lite lugnare.

På eftermiddagen skrev vi och berättade om vad vi upplevt i våra Finböcker.
Det gäller att skriva riktigt snyggt. De sista sidorna i boken får de fylla med teckningar eller att skriva något snyggt i skrivstil, som många av eleverna nu behärskar. Det är fantastiskt att se hur bra de klarar av detta. Vårt motto: Jag kan  –  jag vill – jag klarar det stämmer verkligen.

Fredagsavslutningen i Salen blev en trevlig familjeföreställning med Så ska det låta. 3-6:an hade ritat bilder som barnen och föräldrarna skulle klara av. Stora applåder till båda lagen som klarade av att hitta samband mellan två bilder.

Till sist fick de elever som slutar innan nästa fredag sina medaljer och vi alla önskade dem lycka till med skolan hemma i Sverige. I vår klass var det Sara som vi sa hej då till.

Ha en skön helg båda barn och föräldrar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-6:an Hajen

Den här veckan har vi börjat träna på sångerna som vi ska sjunga på skolavslutningen nästa vecka. Ja, det är sant. Skolan slutar redan nästa fredag för oss! Även hemma i Sverige känns det ofta som om avslutningen kommer väldigt plötsligt i slutet av terminen. Här är den känslan ännu mer påtaglig! Kanske beror det på att årstiderna som vi är vana vid hemma inte finns här nere. Blommorna som slår ut och grönskan som man har längtat efter under den långa vintern. Man hinner liksom förbereda sig lite mer inför skolavslutningen. Men nu är den alltså här och vi gör oss redo!

Vi gjorde en favorit i repris i onsdags då vi flyttade idrottslektionen från stranden till poolen på Slow Down. Lektionen inleddes med simning: olika längder för de olika åldrarna. Därefter höll Agneta i en dyklektion från bassängkanten. Barnen är verkligen som fiskar i vattnet allihop! Även de yngsta barnen klarar av att hämta upp ett föremål på två meters djup!

Pojkarna i 3:an har den här veckan både haft prov i matematik och i svenska;  läsförståelse. De var väldigt koncentrerade och gjorde ett riktigt bra jobb med uppgifterna. Dessutom tyckte de att det var kul! 4:orna och 5:orna gjorde idag två prov i engelsk läsförståelse. Det var skoj att se hur bra engelska de kan!

Återigen var det Hajens tur att ansvara för fredagsunderhållningen i salan. Vi gjorde det enkelt för oss; men självklart roligt! Så ska det låta! Den musiktävlingen vet ni väl alla hur den går till?!  Vi delade in föräldrarna i två lag; mammorna i det ena och papporna i det andra. De fick hjälp av barnen i Snäckan och Mangon för att klara av alla låtar. Jag måste säga att de var väldigt duktiga; både föräldrarna och barnen. Det blev oavgjort mellan de två lagen.

Idag fick vi säga hej då till Viktoria som reser hem på onsdag i nästa vecka. Hon har varit här hela läsåret så det känns extra märkligt att hon lämnar oss. Självklart önskar vi henne lycka till med skolan till hösten!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6