Vecka 20 2016

Förskolan Mangofjärilen

Veckans uppstart gick i lekens tecken. Vi lekte att vi åkte skridskor med strumpor på.  Det blev ett härligt glid på golvet. Sedan fixades det och lagades mat i vår restaurang. Dockorna på avdelningen och alla mangofjärilar fick smaka på god vällagad mat.

Vid flera tillfällen har vi övat på uppträdandet till skolavslutningen. Det är en del texter att lära sig, det blir sånger både på thai och svenska.

Vi har ritat, pysslat och lekt i massor och vi har avslutat barnens dokumentationsböcker.  När vi hade matematik har vi använt vår mattetärning. Där klurade vi på olika uppgifter som att följa mönster, bygga former, antal och mäta. Vi har också räknat, lagt till, tagit bort och delat med.

När vi hade svenska bildade vi meningar genom att bygga ord utifrån en bild. Vi tog bort ljud och vi la dit nya ljud.

På torsdag åkte vi på utflykt till Slow Down och badade. Vi hade fruktstund och åt lunch nere vid havet. En jättemysig och rolig förmiddag tillsammans.

Vi avslutade veckan med Thai och lärde oss sången ”huvud, axlar, knän och tår”. Efter sången lekte vi en lek där vi skulle försöka minnas vad de olika kroppsdelarna heter på Thai.

Ha en jättetrevlig helg!

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort…” Tomas Ledins gamla slagdänga hörs nu dagligen på skolan, eftersom det tränas till avslutningen. Det är förstås den svenska sommaren som avses i låten. Här på Koh Lanta har vi ju solen lyst på oss i snart ett år. De sista dagarna verkar dock regnperioden ha fått fäste och det åskar, mullrar och regnar nästan varje kväll men regnet ger oss också en efterlängtad svalka. Vi har fortfarande haft mycket sol under dagarna och detta har vi utnyttjat. Det har badats i pool efter idrotten och i tisdags eftermiddag var Snäckan och Hajen hembjudna till Olivia och familjen Landin där det bjöds på poolbad och kanelbullar. Härligt!

Det börjar bli tomt på väggarna i Snäckan eftersom alfabet och bokstavshus nu har packats ner. Eleverna i Snäckan börjar bli klara med sina arbeten och nästa vecka som är årets sista, ägnar eleverna åt den stora sorteringen och nedpackningen av många månaders arbete.

Vi har haft årets sista läsläxa och årets sista SO vars innehåll var skapelseberättelser. Även den gamla fornnordiska skapelseberättelsen, samt vilka Gudar som gett veckodagarna sitt namn.

Lena

3-4:an Hajen

Hej!

Vi har haft ännu en magisk vecka på denna underbara skola. Vi jobbar intensivt och pausar däremellan med härliga utflykter som svalkar skönt. I tisdags efter idrotten gick vi till ett underbart poolområde där vi tränade alla möjliga dykstilar – både över och under vatten.

I onsdags blev vi och Snäckorna bjudna på en riktigt skön eftermiddag hemma hos familjen Landin. Vår lilla skolbuss skjutsade dit oss efter lunch och väl där blev vi kungligt mottagna av Per och Anneli. Vi badade i flera olika pooler, spelade kort i skuggan och fick hembakta kanelbullar.

Den här veckan var det vi som ansvarade för Salansamlingarna. Vi bjöd på två olika presentationer. Dels visade vi upp vårt fina Haj-pussel där alla som gått i klassen under läsåret fått göra en pusselbit. På pusselbitarna har eleverna skrivit sitt namn och dekorerat med sådant som är speciellt för dem, saker man tycker om eller gillar att göra. Det är ett härligt konstverk med 24 vackra pusselbitar.

Efter att vi visat upp och berättat om detta var det dags för högläsning. Vi har under en tid läst Kalle och chokladfabriken, vilket har varit en utmaning. Försök läsa den boken utan att äta choklad, det går inte! Vi har fått bända lite på skolreglerna ibland… I alla fall berättade jag lite om handlingen i boken, visade upp ett kollage med bilder och därefter läste Elina och Lucas högt ur vårt favoritkapitel – det där Kalle och farfar Johan får åka i Willy Wonkas godisskepp på en chokladflod, och de får smaka på den! Vi kunde såklart inte tortera våra skolkompisar med detta utan att bjuda på choklad. Ledsen Kattis, men vi var tvungna att fuska med godisreglerna även idag.

En underbar helg önskar vi er!

Linda