Vecka 20 2012

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Första aktiviteten efter morgonsamlingen denna vecka var att måla bilder med en sockerlösning som bas. Socker och vatten hade kokats ihop och svalnat. Sedan kunde vi pensla med en bred pensel över ett tjockare papper. Därefter droppade vi vattenfärg över lösningen och såg hur färgen gjorde egna mönster, som ett trolleri! Det blev jätteläckra målningar, som nu pryder vår vägg. Alla kan känna att de lyckas i denna aktivitet och det är härligt att se dem så glada och fascinerade över vad det åstadkommit. En del av barnen blev så begeistrade att de ville göra ytterligare en målning, vilket de naturligtvis fick!

Vi har sagt ord som t ex cykelpump, pumpa, vindpust osv. med en garntråd på överläppen. När ”pustande ljud”, som ljudet från bokstaven p, uttalas lite överdrivet flyger garntråden iväg. Det blir många glada skratt under tiden som olika bokstavsljud tränas.

På veckans idrottspass, som vi från Fjärilen/Mangon hade tillsammans med 1-2:an Snäckan, värmde vi upp med några valda delar från ”Röris 3” innan vi fortsatte med de i förväg förberedda stationerna; kasta boll i hink, åla på matta, hoppa på ett ben i rockringar, hoppa hopprep och hålla en boll i luften med hjälp av ett beachvolleyracket. Alla kämpade på och gjorde efter bästa förmåga. Efteråt var det gott med lite frukt och vatten och till sist en sval dusch.

Veckan pass med vattentema har handlat om vad som flyter, respektive sjunker. Vi testade olika sakers flytförmåga, men först efter att eleverna fick gissa hur det skulle gå och reflektera kring frågorna varför/varför inte. Det var många tankar som gjorde sig gällande! Vatten är ett ämne som intresserar och alla kan relatera till, vilket gör det spännande.

Under våra matematikpass denna vecka har vi arbetat kring två flanosagor där räkning ingår; lägga till (+) och ta bort (-). En flanosaga var inplanerad, men barnen ville mer så därför blev det två! Vi har också spelat ma-bingo, som också uppskattades. Det som görs under lek uppfattas ofta inte som arbete och/eller inlärning, men det sker massor av lärande just då!

Då vi hade ” Hela skolan sjunger” denna vecka tränade vi lite inför skolavslutningen, plus att vi sjöng och lekte lite annat också, t ex ”Denna ringen den ska vandra” och ”Vi sjunger jättesvagt/-starkt nu…” Dessa träffar är så härliga! Vi möts i olika åldrar och alla kan hänga på och vara med. Det blir en go´stämning!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Vi inledde veckan med att utvärdera vår fredagssamling och vi kunde bara konstatera att vi var helnöjda med oss själva och framförallt att det är roligt att få läsa upp sitt arbete.

På måndagen besökte eleverna i 1-2:an Snäckan 3-4:an Hajen efter lunchrasten. De arbetade under ett pass med matte och skrev dagbok och lade ett kinesiskt pussel. Det tyckte att det var roligt att få prova på att arbeta i en trea och känna sig för hur det kommer att vara i höst.

På tisdagen hade vi idrott i salan, vi började uppvärmningen med Röris och sedan jobbade vi på olika stationer. Bland annat, hoppa hopprep, kasta boll i korg, åla på matta eller hoppa på ett ben mellan rockringar. Efter passet var det härligt med fruktstund och avsvalkande dusch. Efter lunchrasten sammanstrålade vi med Fjäril/Mangobarnen för att jobba med veckans vattentema. Denna gång var det saker som kunde flyta-sjunka som undersöktes. Många intressanta synpunkter kom fram, dessa har vi dokumeterat och alla barn får ett häfte när temat är färdigt.

På onsdagen kom Mangobarnen och arbetade med oss, de arbetade med bokstaven B,b och korsord, flitens lampa lyste verkligen i klassrummet.
Snäckan eleverna arbetade då med sina egna planeringar. Efter lunchen hade vi ett NO-pass denna gång var det bondgårdsdjuret hästen.

På torsdagen började vi med läxförhör på veckans ord resultatet var som vanligt utmärkt. Vi arbetade b.la med digital tid. På eftermiddagen kom Fjäril/Mangobarnen till oss och vi fortsatte då med flyta-sjunka området och gick vidare med vad som sker när man tränger undan vatten och vad det beror på.

På fredagen startade vi upp med ett pass engelska, först läxförhör sedan spelade vi bingo och avslutade passet med have – has got. Efter fruktstunden kom Mangobarnen till oss och jobbade med sina bokstäver, korsord och fem-kamraterna.

Efter lunchen utvärderade vi, och gjorde klart det som inte hunnits under veckan. Sedan var det dags att gå och lyssna på 3-4:an Hajens fredagsuppträdande. Det var verkligen kul och tänkvärt, de tog bland annat upp genusperspektivet på hur killar och tjejer tänker att killar och tjejer är och hur de själva ser på sig. De hade gjort det på roligt sätt och med en humoristisk knorr. Ni ska ha tack för att ni tog upp ett ämne som verkligen bör belysas!

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Tiden går fort när man har roligt brukar man säga och denna vecka har verkligen ilat iväg! Jag är så tacksam att jag får arbeta med så glada och positiva elever!

Vi har fortsatt arbetet med personbeskrivningar. Denna vecka fick eleverna läsa en efterlysning och gissa vem det var som efterlystes. Det visade sig vara Nalle Puh! Sedan fick de själva skriva en efterlysning av en sago – eller seriefigur. Kamraterna fick sedan gissa vem det kunde vara.

Förutom arbetet i matteböckerna har eleverna också fått prova på att arbeta med ett tangram. Det är sju delar som ska pusslas ihop till olika geometriska figurer. Inte så lätt som det kan se ut…

Veckans engelska handlade om olika saker man kan göra för treorna och om ett biobesök för fyrorna. Vi tränade också på hur man använder some och any, something och anything.

I temat om kroppen har vi arbetat med huden. Vi pratade om att huden är kroppens största organ och att vi har hud på hela kroppen. På en vuxen människa väger huden ungefär fyra kg! Vi diskuterade också solskador, något som är väldigt viktigt att känna till när man är i ett land som Thailand.

Vi har också fortsatt med arbetet om väder och pratat om solen och dess strålning. Solen är så stor att det skulle få plats 1 300 000 jordklot inuti solen! Eleverna fick också lära sig begreppet atmosfär och vad som händer när solens strålar kommer in i atmosfären.

På bilden fortsatte eleverna arbetet med att ur minnet måla av tavlan ”Hemkomsten” . Det var spännande att jämföra sin egen målning med originalet! Fina bilder blev det!

Musik har vi haft vid två tillfällen. Eleverna målar i två grupper bilder som tillsammans ska bilda en sång på en given melodi. När det hela är klart ska grupperna försöka sjunga varandras sånger. Vi har också haft ”Hela skolan sjunger” och då tränades det på ett par thailändska sånger. Som avslutning gjorde vi leken ”Denna ringen den ska vandra”.

På idrotten har flickorna tillsammans med 5–7: an fortsatt att träna på dansen som de förra veckan började improvisera fram. Det gäller både att hålla takten och komma ihåg stegen! Pojkarna tränar dans samtidigt med jonglering med stav och poior.

Idag var det vår tur att ha hand om fredagssamlingen. Först spelade eleverna upp ett par dialoger på thailändska. Den ena handlade om ett besök hos doktorn och den andra om ett besök på marknaden. Sedan var det dags att rappa. Under veckan har flickorna för sig och pojkarna för sig skrivit dikter om hur killar och tjejer är. Dessa dikter rappades mycket trevligt och det var roligt att höra hur tjejer och killar ser på varandra och på sig själva!

Nu är det dags för helg igen. Hoppas att den blir riktigt bra!
Birgit

 

5-7:an Bananen

Denna vecka har varit en vecka utan schemabrytande aktiviteter. Det är kul med avbrott, men ibland är det också skönt utan.  Det är mycket att styra med nu när det går mot slutet.

Det är prov och läxförhör. Mer för en del än för andra.

Jag och Anders tycker vi har det otroligt trivsamt om dagarna. Vi hinner både jobba mycket och vi hinner prata mycket.

Vi har fortsatt med ringsamtal och jag blir hela tiden imponerad av elevers åsikter och tankar. De tänker så klokt och de lyssnar gärna på hur de andra tänker. Jag tror att det alltid är viktigt att höra andras åsikter. Viktigt att veta hur man kan tänka om man inte tänker samma. Och ofta kommer man fram till att ”ja, men det beror ju på” och visst gör det det. Och man inser att livet inte är rättvist och kanske inte alltid ska vara det.

3-4:an Hajen stod för fredagens samling. Vi fick njuta av thailändsk konversation ”hos doktorn” och ”i klädaffären”. Det lät riktigt riktigt bra. Härligt att se hur snabbt och bra eleverna snappar thailändskan med hjälp av vår duktiga thailärare Sharon.

Våra otroliga Hajar hade en punkt till på programmet. Killarna och tjejerna fick skriva om både hur man upplevde det egna könet och hur man upplevde det andra. Detta gjorde de med takt och lite teaterinslag. Mycket trevligt och väl genomfört. Tack för en strålande fredagssaming.

När det gäller ämnena så arbetar eleverna med:
Svenska: Sagotemat fortsätter.

Bild: Bildspel i Power Point löper vidare.

Engelska: Vi läser texter, översätter och tränar glosor.  Alla hinner komma till tals och alla får läsa längre stycken. Det blir väldigt mycket muntlig träning och det är härligt. Vi gör givetvis grammatik muntligt, på papper, i boken och på datorn.

Språkval: Franskeleven har lärt sig om sevärdheter i Paris och att fråga efter vägen.

NO: Ellära och astronomi avslutat denna vecka. Skannat och hemskickat – ett stort ellärprov och ett stort astronomiarbete.

Matematik: Procent, tabeller och diagram samt huvudräkning. Provräkning har det också varit.

SO: Många arbetar med religion och några med bildspel om Thailand. Just nu Buddism.

Idrott: Dans står på schemat som ett musiksamarbete.

Tack för ännu en bra vecka.

Anders och Kattis