Vecka 20 2011

Förskoleklassen och 1-2:an Snäckan

Vi började som vanligt måndagen med att alla fick berätta vad de gjort under helgen. Sedan hade vi som varje morgon en lång stunds tyst läsning. Barnen har blivit väldigt duktiga läsare.

Denna vecka skulle år F-1-2:an och 3-4:an få göra batikmålning inne i Saladan. Halva klassen åkte med Marita under måndagen. De fick först göra en skiss med blyerts på tyget, sedan vaxade de alla streck innan de fick måla med tygfärger i alla de kulörer. De blev helt underbara, vi får nog sätta upp dem som tavlor hemma! Vi andra var kvar på skolan och jobbade.

Inför vår kommande skolresa till Phuket pratade vi om barnhemmet Happy Child som vi ska besöka. Vi skrev ner frågor som barnen undrar över och ritade teckningar som vi ska ta med oss.

På  tisdagen fick resten av barnen och Christina åka och göra batik, alla tyckte det var jätteroligt och resultatet fantastiskt. De andra jobbade med egen planering under tiden.

Sedan hade vi thaiundervisning och repeterade sådant vi lärt oss tidigare genom att leka en lek.

Vi fortsatte med vår Thailandsforskning, det gäller att hinna med allt nu på slutet av terminen. På eftermiddagen hade vi matte, alla jobbade så bra. Sist på dagen tränade vi inför vårt uppträdande på veckoavslutningen i Salan på torsdag.

Onsdagen inleddes med idrott på stranden. Idag hade vi femkamp i två lag. Först skulle lagen springa en sträcka, laget fick lov att springa hand i hand. Uppgift två var att hitta och lägga snäckor på en linje. Sedan skulle de fylla så mycket vatten som möjligt i en balja med hjälp av ett plaströr med borrade hål i, på tid. Näst sista grenen var att hitta hemliga lappar under koner. På lapparna stod bokstäver som lagen sedan skulle bilda varsitt ord av, lagens ord gick att sätta ihop och blev skattkista. Som tur var fanns en skattkista med och i den fanns varsin godis klubba! Efter detta var det skönt med ett bad i havet.

Efter rasten var det tyst läsning och eget arbete fram till lunch. Sedan tränade vi inför torsdagen igen, nu sitter texterna bra. Vi hade en lång och skön avslappning till musik innan sista arbetspasset för dagen.

Torsdag var Moas sista dag på skolan denna termin så vi hade lite mys med godis, läsk och film. Vi tränade lite på vårt uppträdande också.

Redan klockan 11.00 samlades alla elever, föräldrar och lärare i Salan. Vi började med vårat program. Barnen sjöng tre sånger, en om klockan, en rapp om månaderna och rockspindeln. Så gjorde vi en skojig sak, dansstopp, och alla i Salan fick vara med. Karl W mamma stog som segrare.

Vi fick även lite information om skolresan. Sedan bjöd skolan även alla föräldrar på lunch innan resan startade. Hur vi haft det på vår skolresa kommer ni att få läsa om senare i ett separat skolresa veckobrev.

Ha en trevlig avslutning på veckan önskar
Marita och Christina

3-4:an Hajen

Denna vecka har alla våra 3:or gjort klart sina Nationella prov, det har gått bra och eleverna tycker att proven har varit roliga.

Vi har arbetat med att förbereda oss inför vår skolresa till Phuket vi åker efter lunch på torsdag och kommer hem igen på fredag. Vi skall besöka barnhemmet Happy Child och lämna saker som vi har samlat in och familjer och personal skänkt. Vi skall också besöka akvariet i Phuket och projekt Gibbonapor. Vi har läst om de olika ställena och gjort frågor om sådant som vi vill ha reda på mer om. Vi kommer att följa upp detta nästa vecka.

Tisdagens lektion i Thai var en repetition på förra veckans ord som handlade om matsituationer.

Vi håller på att göra klart våra böcker om Thailand, det blir väldigt fina och tjocka böcker. Med mycket matnyttig fakta om landet.

På idrotten hade vi stafetter i två lag det var kul, grenarna var att gräva sandslott, springa och hålla varandra i händerna, lägga snäckor i rad, hämta vatten och fylla baljor med rör som det var hål i och sist var det till att leta bokstäver och få ihop dessa till ett ord. Ordet var skattkista och vi plundrade en sådan när vi duschat på skolan.

På Benitas Hej då partaj blev det mys och film vi såg Nanny McPhee. Vi har idag sagt Hej då till Benita som skall hem till Sverige och hälsa på hon kommer tillbaka nästa läsår. Först åker hon med oss på skolresan. Men hon har i vanlig ordning lovat att maila oss och tala om hur hon mår.

Vi tackar F-2:an för samlingen idag. Nu går vi, hela skolan med alla föräldrar och äter lunch innan vi styr kosan mot Phuket.

Trevligt slut på veckan och helg på er allihop önskar Maria.

6-9:an Bananen

Ojojoj vad tiden går fort här på Lilla Svenska Skolan. Det måste vara för att vi har så roligt hela tiden när vi arbetar. Eftersom hela skolan åker till Phuket på skolresa på tordsdag för att hälsa på och skänka insamlade kläder och leksaker till barnhemmet så blev denna skolveckan lite kortare än vanligt. Under skolresan väntar även besök på Phuket aquarium och Gibbon rehabilitation cneter.

Med denna resa i antågande betydde detta att vi måste jobba hårdare än vanligt om det är möjligt. Eleverna i 6-9:an har i alla fall arbetat så det rykt ur öronen på dom.

Under veckan har Zätha arbetat bland annat med att göra klart sin sista insändningsuppgift i matematiken. Den handlade om att göra en resa till en stad i ett annat land. Han har fått planera sin resa utifrån tidtabeller osv. Han har även gjort en budget över sin resa! Zätha har även hunnit arbeta klart med Samhällskunskap där veckans uppgift handlade om gamla testamentet.

Natalie har arbetat klart med Naturkunskapen och den sista uppgiften handlade om atomer och molekyler. Hon har även hunnit med att avsluta Bråk & procent avsnittet i matematiken.

Ulrika har kämpat på med att befästa matematikens grunder och att bland annat arbeta med läsförståelse i svenskan.

Filip har börjat att läsa en bok på engelska som han sedan skall skriva en recension på. Han har även gjort en diagnos i matematik som han hade alla rätt på!

Viktoria som denna vecka har gjort sin sista skolvecka, för denna gång, har avslutat flera uppgifter i syslöjd och matematik.

Då hela skolan som sagt åker till Phuket på skolresa på torsdagen avslutades veckan lite tidigare än vanligt. Vi pasade då självklart på att tacka av Viktoria för läsåret som varit med diplom, kramar och medalj!

Samlingen i Salan stod 1-2:an för som bjöd på vackra sånger och en rolig danslek.

Ha nu en riktigt trevlig helg allihopa! Nu sticker vi till Phuket!

önskar
Erik och eleverna i 6-9:an Bananen