Vecka 20 2010

Förskoleklassen Mangon

Vilken underbar start vi fick på veckan, Norges nationaldag! Vi samlades i Salan och sjöng nationalsången tillsammans och tågade sedan vidare mot byn. Alla barnen sjöng i kör och viftade med sina flaggor. Vi avslutade marschen med ett härligt glasskalas.

I tisdags fick barnen fortsätta med sitt Legobygge. Alla har hjälpts åt med att bygga upp små samhällen där olika familjer samverkar och lever ihop. Den ena äger en affär där man kan få byta till sig saker, en kikare mot en hjälm till exempel. Bara fantasin sätter gränser!

Onsdagen ägnade vi åt att arbeta lite med bokstäver och lyssna på sagor. Barnen är så duktiga på att skriva och känna igen bokstavsljud. Vi lekte ordlekar och gissade djur. Ett barn får tänka på ett djur och vi andra skall försöka gissa vilket djur den tänker på genom att ställa frågor. Man får dock bara ett JA eller NEJ som svar. Inte så enkelt alla gånger…

Idrottslektionen denna vecka tillbringade vi i poolen. Vi började med lite vattengymnastik för att värma upp. De allra yngsta skulle sedan försöka simma bröstsim, 7 varv. Några lyckades hela vägen andra fick ta en liten paus. De som ville kunde sedan även testa ryggsim och crawl.
Efter en kort fikastund fortsatte vi med fri lek i poolen. Mycket uppskattat av alla, stora som små!

Hela fredagen vigdes åt skaparandan. Eleverna fick lära sig att gjuta i gips bland annat. Mallarna vi använde föreställde olika fiskar och andra djur från havet. Barnen fick färglägga de torra avgjutningarna och fundera ut hur vi skall använda dem. En del ville göra tavlor andra mobiler. Vi fortsätter med vattentemat även nästa vecka.

Ha en trevlig helg
Mia

1-2:an Snäckan

Denna vecka började med pompa och ståt. Vi firade Norges nationaldag med sång, ramsor, flaggor och tåg längs huvudgatan. Tåget avslutade på Seven Eleven med glass, till alla barns och vuxnas stora glädje.

På eftermiddagen kom nästa överraskning. Då bjöd Gösta och Märta på glass eftersom det var deras sista dag på skolan. Oj, vilken start på veckan.

På musikpasset tog vi fram blockflöjter och lärde oss Köp varm korv och Spanien. Det är svårt att få fingrarna på rätt ställe så att det inte läcker ut luft genom de små hålen. Vi tyckte det lät så bra så vi bjöd in Mangobarnen på en liten konsert.

Vi har försökt att avsluta arbetsuppgifter i våra matteböcker, skrivböcker och engelskhäften.  Alla är klara med Flygande mattan på datorn och  alla barn har också slagit sina rekord på multiplikationspapprena. Ett extra plus till Gösta och Albin för era finfina resultat på 100-proven.

I torsdags var vi hos Noa och tränade simning på idrottspasset. Alla fick visa upp bröstsim och ryggsim och att de kunde simma under vattnet. Vilka vattendjur vi har i gruppen. Det blev också tid för fika och fritt bad.  Väl tillbaka på skolan åt vi lunch hos Mon och sedan lekte alla barn på skolan  Dunken tillsammans. Det är härligt att se att barn från 5 år till 16 år kan leka och ha skoj tillsammans.

Veckan avslutade med att både barn och föräldrar gjorde en massagesaga tillsammans. Därefter utmanade eleverna föräldrarna på en papperstallrikslek. Gissa vilka som vann?

Trevlig helg!

Sussi

3-7:an Hajen

Måndag den 17 maj inledde veckan. Vi samlades i salan viftade med våra norska flaggor och sjöng Norges nationalsång. Därefter var det dags att öva på sången som skulle sjungas i tåget. Åse, Olavs och Brors mamma spelade och sjöng:

-Her kommer vi unge i flokk, flokk flokk, av mod og av sanger har vi nokk, nokk nokk, Vi våren vil prise og gamle Norge vise, her kommer vi unge i flokk flokk flokk. Vi ställde upp på led och viftade med våra flaggor sjöng och ropade våra ramsor. Olav gick i täten och ledde våra rop.
– Lilla svenska skolan
– Höjre
– LILLA SVENSKA SKOLAN
-Vorför de?
-For di vi er di beste oss kan ingen mestre.

Vi tågade längs huvudgatan och mötte många leende thailändare. Rösterna blev starkare och starkare. När ropen skallade som bäst stannade vi utanför 7 eleven. Vi tog ett varv inne i affären och stannade vid glassboxen. Dags för strutkalas! Så härligt att få delta i norska seder. Olav och Bror har ju under hela läsåret lärt sig om många svenska vanor och äntligen var det dags för oss att lära oss lite om de norska.

Vi har också smyckat vår skolsal. Ett helt bord är fullt av de vackraste tulpaner i regnbågens alla färger. Alla elever vek papper, först bladen. De var de svåraste, sedan själva blomman. Får jag göra en till? hördes om och om igen. Det är kul att göra origami.

Vi fortsätter läsa vidare ur bibeln. Vi läser om Jesus under. Barnen återberättar skriftligt eller muntligt. Vilka minneskonstnärer de är! Så många detaljer de minns! Vi övar både korttids- och långtidsminnet. En del berättelser har vi också dramatiserat.

Idrotten denna vecka blev till en hel förmiddag Vi var bjudna till Noa och Camilla där vi startade med vattengympa. Mia ledde övningarna och det blev en hård träning. Köttbullesim var klurigt. Därefter var det dags för simprov och alla barnen var som fiskar i vattnet. Några behövde öva på bentag och det gjordes i den lilla bassängen. Efter fikapaus var det dags för fri lek. Så härligt att återigen se barn i så olika åldrar ha så kul tillsammans.

På fredagssamlingen deltog alla, både stora och små. Vi satte oss i ring och lyssnade på massagesagan och alla masserade den som satt framför. Tallriksleken blev nästa inslag. Två barnlag och ett vuxenlag kämpade om äran. Skatten ljöd i salan. Vi avslutade om valigt med thailands nationalsång. Trots att vi inte är så många kvar lät sången stark och klar. Nu är vi många som kan hela sången.

Många varma hälsningar
Elisabeth