Vecka 20 2009

Förskolan och Förskoleklassen Mangon

Det har varit riktigt hett väder i veckan och blåsten har lagt sig.

I måndags gick vi på en ordsamlarpromenad, vi hittade vackra ord, rimord, havsord, solord och många fler ord. Vi skrev upp alla orden så vi kom ihåg dem.

På tisdagen använde vi de här orden till att göra en dikt, barnen var mycket duktiga på att använda orden. Vi diskuterade vilken slags dikt det skulle vara, en sorgsen dikt, en vacker dikt eller kanske en glad dikt. Vi bestämde oss för en glad dikt.

Vi har under veckan läst flera olika slags dikter och pratat om vad en dikt är och vad dikten kan betyda.
Barnens dikt blev väldigt fin och finns nu nerskriven i deras vackra marmoreringsböcker.

På onsdagen fick vi återigen låna poolen på Slow Down, där vi simmade, dök och hade trevligt. Vi gjorde några simövningar och tränade på simtag. Efteråt åt lunch vi på deras restaurang, det serverades, korv, köttbullar och pommes frites, mycket populärt.

På torsdagen bakade vi chokladbollar, vi hjälptes åt med att mäta och hälla. Vi lärde oss vad deciliter och matskedsmått är för något. Både Snäckan och Hajen fick smaka på de delikata bollarna.

På fredagen hade vi livskunskap och vi hade olika pantominövningar, barnen fick tex gå överlyckligt, gå i ösregn, smaka på en citron m.m.  Barnen var modiga och duktiga på att röra och uttrycka sig utan ord. Vi skrev sedan i våra tankeböcker.

Barnen berättar:

Det var kul när vi bakade chokladbollar, sa MOA.
Det var kul när vi lekte Kung och söner, sa ANNIKA.
Det var jätteroligt på Slow Downs pool, sa ZEB.
Det var jättekul när vi gjorde pantomimleken, sa ISABELLA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Nu har vi börjat den stora slutspurten! Det gäller att få färdigt våra olika arbeten. På måndag morgon skrev vi i våra dagböcker som vanligt och därefter tog alla elever fram sina matteböcker. De sista sidorna ska bli färdiga…. Alla arbetade mycket koncentrerat.

Våra Finböcker tog vi fram på eftermiddagen och skrev in hur vi tillverkat dem. Alla präntar och skriver väldigt vårdat.

På engelskan fortsatte vi att träna på färger, antal och olika glosor. Barnen ritar så fint i sina böcker och de är duktiga på att komma ihåg alla orden.

Vår idrott förflyttade vi från stranden till Slow Downs pool. Alla elever samlades klockan nio och sedan hade vi en härlig förmiddag med simträning och lek i poolen . Alla barn är ju som fiskar i vattnet och det är verkligen roligt att se stora och små barn tillsammans. Jonna lärde sig dyka och var verkligen stolt över detta.

På torsdag skrev vi en dikt om orden som vi samlat om stranden. Alla skrev sedan in denna dikt i sina Finböcker.

På fredag var det vår tur igen att uppträda i Salan och vi plockade fram ” Gamla favoriter” Barnen älskar att sjunga och de hittar hela tiden på rörelser till sångerna.

Som avslutning sjöng vi den Thailändska nationalsången under det att flaggan hissades.

Jag hoppas att alla får en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-6:an Hajen

Vilken härlig dag vi hade på Slow Down i veckan! Vi började med fri lek i poolen, vilket var uppskattat!

Därefter gick vi ner till båten, som tillhör restaurangen, där vi hade en svensklektion. Uppgiften var att göra en dikt. Kan det vara mer inspirerande än att sitta och blicka ut över ett glittrande hav? Mycket riktigt var det inga som helst problem för barnen att hitta ord som vi kunde använda i våra dikter. Den absolut största belöningen var att se elevernas glädje i att göra uppgiften.

Tillbaks i poolen hade vi simövningar. Tänk att alla elever i Hajen år 3-6 klarade av att simma 200 meter bröstsim och 40 meter ryggsim. Dessutom gjorde alla ett djupdyk på ca 2 meter för att hämta upp ett föremål samt ett långdyk från kanten på ca 5 meter. Skönt att se alla dessa barn som lever nära havet; vilken fantastisk vattenvana de har! Efter prövningarna kunde vi gå upp och äta en god och trevlig lunch tillsammans!

I veckan har klassen med Ewas hjälp avslutat sitt arbete med ett thailändskt och ett svenskt hus. Den här gången var det dags för den thailändska bungalowen att målas och sättas ihop. Slutligen fick klassen berätta för Snäckorna och Mangon om sin jämförelse av de två olika sätten att bygga hus. Och visst är det intressant att få upp ögonen för de olikheter som finns mellan våra två länder.  Hur kommer det sig att man bygger i trä eller betong? Vad finns i vårt land som vi använder oss av och vad finns i Thailand som de använder sig av. Hur skiljer sig klimatet åt och vad måste man därför tänka på när man bygger hus?!

Efter fem veckor hos oss i Hajen var det nu dags att ta farväl av Ewa. Hon har varit en stor tillgång i klassen och har gjort många roliga uppgifter med klassen. I engelskan har hon gjort åttan, en glostävling, som varit mycket uppskattad. Vi önskar henne lycka till med de fortsatta studierna hemma i Karlstad. Hon kommer bli en toppenbra lärare!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6