Vecka 20 2008

Förskoleklassen

Tiden går fort och vi har nu bara två veckor kvar tills skolavslutningen.

Den här veckan har vi hela skolan varit och besökt Sanukskolan och sett på en gymnastikuppvisning av elever från båda skolorna.

Dagen där på åkte vi i förskoleklassen till Sanuk skolan och hälsade på förskolan där. Vi hade en mycket trevlig förmiddag tillsammans med dem.

Barnen fick sedan rita och skriva från sitt besök på skolan.

Trots att de är få elever så fortsätter vi med röris, och barnen tycker det är kul.

Vi har målat krångelidongfigurer som vi klippt ut och limmat upp på färgat papper.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Veckan har varit lugn och trevlig. Vi har inte precis startat några nya projekt, utan barnen gör färdigt sina arbeten och böcker. De ligger ju så bra till, så vi kan ha det lite mysigt också och de får välja saker de gärna vill göra. Den senaste ”flugan” är att göra bilder till engelska glosor. De väljer ett ord de redan kan eller ett, som de gärna vill lära sig. De ritar en bild och så skriver vi glosan på ett annat kort. Nu har de riktigt många. Idag ”lekte” vi med korten. De var två och två och de fick dra kort från varandras kortlekar och försöka säga glosan. Förhoppningsvis lär de sig då nya ord och kan också lära ut sina egna till kompisen. Nästa vecka leker vi med dem på något annat sätt.

Vi har också gått igenom hur j-ljudet kan stavas. Ingen behöver kunna det perfekt, men de ska veta om de olika sätten för att kunna läsa orden. Vi hade bara en liten övning på det. Millis som är ensam etta just nu, får hänga med på tvåans kurs till stor del och hon tycker att hon lär sig saker varje dag.

Det blir nästan lite privatundervisning just nu. Det är en underbar situation för en lärare att känna, att man inte behöver stressa över huvud taget. Eleverna får nu omedelbar hjälp om de behöver och det är ju lyxigt.

Nästa vecka får vi två nya klasskompisar, nämligen Emanuel och Emma från 4:an. Deras lärare, Ann-Sofi, har ju nu lämnat Lilla Svenska Skolan och det var jobbigt att säga hejdå till henne. Bra dock att vi får ta över två elever, så nu är vi i alla fall sju stycken. En nätt, liten och trevlig klass. Vi ska försöka få det så mysigt som möjligt.

Nästa vecka ska vi bada i Southerns pool någon dag. Går det på tisdagen gör vi det då, annars skjuter vi det framåt en dag i taget och hoppas på, att det blir bra väder. Badkläder med varje dag nästa vecka. Badar vi inte så kanske vi har vattenkrig på skolan. Vem vet?

Ha en skön helg önskar

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-6:an

Så var det sista arbetsveckan, för det här läsåret, i Hajens klassrum. Vi har sagt hej då till Emelie och Izabelle. Emanuel och Emma kommer att göra sina två sista skolveckor i Snäckans klassrum tillsammans med eleverna i 1-2:an.

Den här sista veckan har vi repeterat och kollat av att vi förstått det vi arbetat med under vårterminen. Ordklassdiagnoserna gick utmärkt. Alla ”kammade” hem full pott! Emma klarade sitt multiplikationskörkort. Ett STORT grattis till henne.

I måndags valde vi bort bildlektionen och gick och fikade på Islanders istället. Vad kan vara mysigare än en svensk kanelbulle och en burk coca cola med ”gänget” på ett fik i Thailand. Det blev en gemytlig fikastund där vi bland annat pratade om vad vi skulle göra under sommarlovet och vilka böcker vi hade som favoriter.

Under tisdagens idrottslektion tränade vi på att hoppa långrep. Det hoppades, lästes ramsor och rabblades alfabetet. Efter lunch åkte vi till Sanukskolan och njöt av thailands-gymnasternas vighet.

Vi har börjat öva på sommarsånger som vi kan sjunga avslutningsdagen. Man kan inte fatta att ett läsår snart är slut och att ett långt sommarlov väntar.

För mig är skolarbetet klart för det här läsåret. Detta var min sista vecka vid Lilla Svenska Skolan. Nu väntar den långa resan hem till Sverige och Göteborg. Det är med en konstig känsla i maggropen som jag säger farväl till Thailand för den här gången.

Läs gärna det öppna brev (se nedan) jag skrivit  till alla de föräldrar och elever som jag haft glädjen att lära känna under min tid som lärare vid Lilla Svenska Skolan. Ann-Sofies öppna brev.

Ann-Sofi Ericsson, klasslärare åk 3-4 läsåret 2007-2008

ÖPPET BREV TILL ALLA ELEVER OCH FÖRÄLDRAR SOM  JAG LÄRT KÄNNA UNDER DET HÄR LÄSÅRET

Ännu ett läsår är till ända. För mig, som lärare, har det här läsåret gått väldigt fort. Det känns som bara någon månad sedan som jag satte min fot här på Koh Lanta och besökte Lilla Svenska Skolan för första gången. Under min tid här har jag lärt känna många intressanta människor, både vuxna och barn. Det har varit ett underbart läsår som jag kommer att minnas med glädje under en lång tid.

Jag har fått undervisa nyfikna, spontana barn som verkligen varit sugna på att få lära sig nya saker. Alla dessa barn har inspirerat mig i mitt arbete och jag hoppas att jag, som pedagog, gett dessa barn något på vägen som de har nytta av i sitt fortsatta skolarbete.

För många av eleverna har det varit första gången som de gått i skolan i utlandet och det har kanske känts en aning främmande både vad gäller skolarbete och kompisar som kommit och gått. Här har ni föräldrar varit en enorm tillgång för mig i mitt arbete tillsammans med era barn. Ni har alltid funnits till hands om det varit något jag undrat över.

Alla har drömmar, både barn och vuxna. Det är av våra drömmar vi lever. Jag hade en dröm. Det var att få möjligheten till att få arbeta i utlandet och att få bevisa hur viktigt det är att se till varje individ och ge varje elev en individuell undervisning. Jag har haft möjligheten till allt detta vid Lilla Svenska Skolan här på Koh Lanta.

Min dröm gick i uppfyllelse.  Håll era drömmar vid liv. Någon gång slår de in. Min dröm slog in, även om det dröjde.

Nu väntar skolan hemma i Sverige och min lärartid i Thailand är slut för den här gången så än en gång. Ett stort tack för alla de underbara stunder vi haft tillsammans i klassrummet och utanför. Alla ni elever, som jag haft glädjen av att få arbeta tillsammans med, har fått en speciell plats i mitt hjärta. Lycka till med era fortsatta studier och glöm inte att hålla era drömmar vid liv. Någon gång slår de in.

Ann-Sofi Eriksson

Lärare i 3-4:an vid Lilla Svenska Skolan

Läsåret 2007/2008