Vecka 2 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Gabriel välkommen till fjärilsgänget. Vi startade upp veckan med ”lära-känna-dagar”. Genom leken möts vi och barnen har valt mellan olika gemensamma aktiviteter.  På engelskan läste vi sagan om ”The very hungry catepilar av Eric Carle.

På tisdag åkte vi på studiebesök till Lanta Animal Welfare. Vi besökte katthuset och klappade valparna. Barnen tyckte det var spännande att se när katter och hundar lekte ihop. Det var en härlig och lärorik förmiddag. Ett mycket fint möte mellan barnen och djuren.

På onsdag hade vi vår första projektdag då vi erbjuder barnen flera språkliga utryckssätt. Genom musik, Yoga och engelska i olika tvärgrupper där förskola och förskoleklass samarbetar.

På torsdagen hade vi idrott i Salan och byggde en redskapsbana. Vi kröp, balanserade, hoppade och gjorde kullebyttor i olika stationer.

Vi avslutade fredagen med Thai. Sedan jobbade vi med våra thailandsböcker då vi lär oss om fjärilar, djur, tropiska frukter, maträtter osv.

Ha en jättefin helg alla!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

Denna vecka har vi hälsat tre nya barn välkomna till korallen. Efter en härlig start med massor av lek så börjar vi lägga in lite andra saker också.

Vi har pratat om hur man ska vara som kompis och vad vi ska ha för regler på Korallen. Barnen kom med massa förlag. Vi skrev ner våra regler på ett papper. De fick sedan tumma och skriva sitt namn på kontraktet om de kunde godkänna alla regler som stod där. Nu sitter det uppsatt på väggen och om det behövs kan vi påminna varandra om dessa regler.

Vi började också med gymnatik denna vecka. Tyvärr var vattnet för högt så vi fick ha gymnastik på skolgården. Där lekte vi många regellekar. Vi avslutade gymnastiken med att skölja av oss i vår slang. Det var väldigt roligt och svalkande.

Vi har tagit fram glassmaterial och pengar som har gett mycket inspiration till lek. Det leks mycket affär/restaurang/glasskiosk och det är mycket skapande av menyer och skyltar som är till dessa lekar.

Vi fortsätter att ha mycket musik, både på samlingen på morgonen och samlingen på eftermiddagen. Vi lär oss många nya sånger. Vi fortsätter att spela spel. Just nu är grodspelet och memory väldigt populärt.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven V.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Vi är glada att vi kunde starta upp denna vecka normalt efter helgens oväder. Dessvärre drabbades Moons restaurang hårt och vi åt därför lunchen på skolan de första två dagarna, istället för i restaurangen.  Det gick väldigt bra och barnen tyckte det var roligt att prova på att äta i klassrummet.

Vi har hälsat Filippa och Ellie välkomna till Mangon denna vecka. Nu är gruppen full och det är ett härligt gäng med väldigt mycket energi och glädje.

Vi har även denna veckat övat oss mycket på alla nya namn och att lära känna varandra. Det är fantastiskt att se hur fort barn kan lära känna nya kompisar och nya rutiner.

Vi har varit på utflykt upp till Lanta Animal Welfare, där vi framför allt fick hälsa på alla katterna. Men det var också en hel del hundar där som vi också fick träffa. Barnen hade med sig donationer som vi alla hjälptes åt att lägga i den stora donationslådan. Ett par barn hade också med sig både hundleksak, vatten/matskål och halsband som blev mottagna med stor tacksamhet.

Mitt i veckan startade vi upp ett nytt projekt tillsammans med Fjärilen. Vi delade upp barnen i tre grupper och så fick de växelvis prova på yoga, spela ukulele och lära sig engelska.

Idrotten hade vi denna vecka på stranden för första gången. Vi lekte lite lekar som barnen tyckte var roliga. Underbart att ha hela stranden att springa på.

Som avslutning på veckan firade vi Wille som är gruppens första 7-åring. Stort grattis till Wille!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har bjudit på både det ena och det andra. Vi inledde med att berätta för varandra i klassen hur vi haft det i helgen, vilket till stor del handlade om hur mycket det blåste i söndags. Vilka krafter naturen besitter!

Naturens krafter gjorde att vi fick äta mat i klassrummen i två dagar. Det var riktigt mysigt tyckte vi!

En av dessa dagar berättade alla elever va de vill bli när de blir vuxna. Se om du kan lista ut vad just ditt barn vill bli… Jag måste tillägga att en del elever ville ha flera yrken. Här kommer de: Jobba på cirkus med voltige, jobba med parkour, förskolelärare, göra dator/ipad-spel, konstnär, jobba med datorer, veterinär, lärare, militär, snickare, fixa med hår och naglar, polis…osv…

Därefter har vi sjungit tillsammans med Lovisa och de andra eleverna från F-4. Vi sjöng ”…Jag vill bo i en svamp annars får jag kramp. Kom ikväll och sjung opp i en mullig sopp…”

En låt jag känner igen sedan jag var i mina Snäckors ålder! Eleverna har mycket god förmåga att ta till sig nya texter när de får sjunga tillsammans och memorera dem till musik.

I matematiken har vi repeterat begrepp som addition, term, summa, subtraktion och differens. Dessutom har vi uppskattat volym och jämfört vår uppskattning med hur det verkligen var. Vi använde oss av decilitermått och vatten när vi mätte hur mycket en mugg, burkar, flaskor, tillbringare, en kastrull och en brödform innehöll.

I tosdags inledde vi ett läsprojekt där eleverna läser högt för varandra varje morgon. De arbetar två och två och målet är att de ska öka läshastigheten. Vi fortsätter till mitten slutet av februari.

Vi avslutade veckan på ett mycket bra sätt- med massage i salan. Lugnt och skönt och avslappnande efter gympan.

Trevlig helg på er alla!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er igen!

Så har ytterligare en oerhört intressant vecka i skolan gått.

Eleverna har denna vecka fått träffa sin musikfröken Lovisa för första gången och fått börja att musikalisera. Eleverna har även fått träffa Sharon, som redan har sett till att de kan mer thailändska än vad jag kan.

Utöver det har Malin haft dem i bild och nu börjar klassrummet att förvandlas till en thailändsk djungel. Malin tyckte att de var mycket duktiga och kreativa. Malin har även eleverna i engelska. Under engelskan har det lekts många lekar för att barnen ska veta vad sakerna runt omkring dem i klassrummet heter på engelska och att kunna presentera sig själva.

Idag har vi även haft en kul stund på stranden under idrottspasset där vi bla kört Draget och hinderbana.

Eleverna har dessutom fått lära sig att ge massage på varandra i Salan.

Utöver det så har vi haft en väldigt bra vecka där eleverna gjort de uppgifter som skolorna där hemma skickat med. Ha en trevlig helg

Jonas

 

1-2:an Krabban

Så har en hel vecka gått och vi har kommit in i rutinerna väldigt bra efter så kort tid och barnen har börjat lära känna varandra och efter regn kom det sol igen.

Nu kommer det fler barn allteftersom och den här veckan har både William och Petronella börjat och på måndag kommer Dante. Välkomna allesammans.

Vi hade idrott i tisdags och då fick barnen lära sig grunderna i volleyboll och de var jätteduktiga. Men eftersom vi nu blir fler, så bestämde vi att Krabban och 6 åringarna på Korallen kommer att ha idrott tillsammans, för annars blir vi för många och därför kommer vi att ha idrott på måndag morgon istället.

Annars har vi jobbat på med vår matte och och haft läsgrupper och så har vi skrivit och ritat vad vi kunde om Thailand. Varje dag får de jobba med eget arbete som de fått med sig hemifrån.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Efter regn kommer solsken sägs det och det verkar ju stämma. Efter helgens oväder med regn och blåst så har veckan bjudit på fantastiskt väder med solsken. Och här på skolan är det liv och rörelse med många nya elever och lärare.

På Hajen är vi nu fulltaliga efter att Julia började hos oss i måndags. Den här veckan har vi också kommit igång med slöjd och estetisk verksamhet där eleverna i halvklass träffar antingen Christer eller Lovisa S, Lovisa S träffar de även när de har musik. Hajen har den här terminen idrott tillsammans med Geckon, som också är en 3–4, och där träffar de numera Axel.

I torsdags på idrotten så fick gruppen pröva på krabbfotboll, vilket innebär att man går på händer och fötter med ryggen mot marken, samtidigt som man då ska passa bollen och försöka göra mål. De körde också en slags dragkamp där det gällde att försöka dra över det andra laget till sin ruta, bägge övningarna var tydligen väldigt jobbiga men också väldigt roliga!

Nu känns det som vi är igång med arbetet igen i klassrummet. Alla har sina egna planeringar att följa och jobba med, men vi försöker också göra saker tillsammans i gruppen så klart.

Idag hade vi kompismassage tillsammans med Mangon, Snäckan och Geckon i Salan under ledning av Lovisa R, vilken underbart härlig lugn stund det blev!

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Nu har en det gått en vecka och eleverna på Geckon har fått uppleva hur annorlunda det är att gå på en skola i thailand. I dag på idrotten hade vår idrottslärare Axel gjort en bollplan. Men sedan efter en halvtimme var den borta.   Konerna som markerade planen låg och flöt i havet då havet ändrade sig från ebb till flod.

På thailektionen fick eleverna lära sig en thailändsk sång om en elefant som heter chang.  De var verkligen duktiga och sjöng med intonation precis som de har bott i Thailand hela sitt liv. Varje dag äter vi exotiska frukter till mellanmål och börjar så smått vänja sig vid värmen.

På lördag är det Childrens day här på lanta och en del av mina elever kommer att vara med i Lilla Svenska Skolans fotbollslag. De kommer att möta tre thailändska lag och vi alla som inte är med håller tummarna för dem.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

Efter helgens oväder fick vi börja veckan med att städa upp på skolgården. Med tanke på styrkan i vindbyarna så har vi klarat oss väldigt bra på skolan. Inget var förstört, bara en massa blad på skolgården.

Eleverna har haft sin första idrottslektion i sanden vid stranden, De fick träna på grundslagen i volleyboll på olika sätt. De har även haft sin första musiklektion som var på Lilla Svenska Skolan. Vi åkte skolbuss dit och det var också spännande.

Vi har haft en bra skolvecka i Varanen. Alla har kommit igång med sina planeringar och jobbat på med stor energi. Gruppen är fortfarande liten, endast fem elever. Vi väntar på två stycken till.

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

Detta är en härlig klass med mycket energi. Det ska finnas utrymme för att socialisera sig i skolan, och det sker på ett bra sätt i denna klass. Det innebär att det kan bli lite för stimmigt ibland, men alla är duktiga på att skärpa till sig och fokusera på skolarbete när så krävs. Ett härligt gäng helt enkelt.

Denna veckan har vi satt igång med veckoplaneringarna och arbetat efter dessa, det har gått väldigt bra. Nästa vecka kör vi fullt ut.

I torsdags och fredags gjorde eleverna ett matematiktest. Ett stort sådant för att jag skulle kunna se vad respektive elev behöver lägga sitt fokus på. Poäng kommer inte att tillämpas på detta prov, huvudsyftet är att fastställa elevens matematiska status och vilka områden vi ska jobba vidare med. Vid en första anblick ser det generellt väldigt bra ut, rättningen sker successivt först under nästkommande vecka och jag bör vara klar innan nästa helg, förhoppningsvis innan fredagen.

Nästa vecka har kokosnötterna hand om Salanframträdandet. Det ska som vanligt bli spännande att se vad eleverna hittar på denna gång.

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej igen.

Nu har vi kommit igång på allvar,  arbetet flyter och veckoplaneringarna betas av successivt.

Tekniken kan ibland vara svår att bemästra då inloggningar strular eller att nätanslutningar lever sitt eget liv. Som om inte det vore nog så har airconditionen strulat och vi har fått vara i Salan eller ibland lånat ett tomt klassrum.

Jag har berömt ALLA elever för att dom sköter det så bra. Jag är mycket imponerad över deras förmåga att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Klappa era barn lite extra på axeln för detta!

Idrott och slöjd/estetisk verksamhet har också kommit igång och det har varit många glada miner.

Vi ser fram emot nästa vecka!

Per

 

5-6:an Skorpionen

Ännu en härlig vecka har susat förbi. Solen är tillbaka och alla elever i Skorpionen har arbetat superflitigt! Eleverna har till stor del arbetat med sina egna planeringar, det har blivit både världsreligioner, primtal, berättelser och mycket mer. I onsdags hade vi första musiklektionen med Lovisa och i fredags första slöjdlektionen med Christer. Vi har också jobbat med vår nyhetsrapportering till salan, vilket gick kanon när det väl var dags =)

Tack för en fin vecka!

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Bananen

I måndags kom vi tillbaka till en skola som klarat helgens oväder. Efter lite plockande av kvistar, grenar och dylikt såg skolan åter ut som tidigare. Ja, förutom matsalen då där delar av taket förstördes. Veckan inleddes med att vår fantastiska matleverantör ordnade så att vi kunde äta maten inne på skolan för att till på onsdagens ha restaurangen fixad så att vi kunde äta i skolans matsal igen.

Eleverna inne hos Bananen såg sina klasskamrater i Sverige börja skolan och mer och mer info från hemskolorna nådde oss. Samtliga elever har jobbat effektivt mot sina individuella veckomål och har mot slutet av veckan kunnat fördela tiden på det sätt som just de behöver.

Alla skolans elever som går i åk 7-9 hade på onsdagen idrott tillsammans där de lärde sig volleybollens grunder nere på stranden. Eleverna fick även möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga under olika lekar och övningar och de kom tillbaka till skolan rejält svettiga och sandiga för att äntligen få svalka av sig med en dusch.

Under “salansamlingen” på fredag eftermiddag anordnade Bananerna en “allsång på Lanta” där gamla svenska klassiker högljutt tonsattes av alla skolans elever och föräldrar. Med en portion kvalitet och en portion humor kunde alla elever tillsammans avsluta veckan med ett leende på läpparna. Det känns som att detta behövdes efter ovädret som drog över ön tidigare i veckan.

vänligen,

Niklas

 

7-9:an Papayan

Efter en stormig helg så har veckan här varit varm och skön. Eleverna har kommit igång med sina arbeten. Det planeras för fullt i olika ämnen. I slöjden har några elever arbetat i material från naturen, så som kokosskal. Ska bli spännande att se slutresultatet. I bild har vi olika projekt på gång, papie machè, film, byggkonstruktion av naturmaterial och japansk konst. Vissa av eleverna är redan igång och pluggar till prov som är inplanerade tidigt på terminen. I morgon lördag är det Childrens day och alla är välkomna till Casaurina Park för att bl a heja på skolans lag i fotboll kl.10.00.

Ha en skön helg så syns vi på måndag.

Annelie