Vecka 2 2016

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi startat upp vår utflyktsperiod då vi upptäcker Koh Lanta och dess miljöer. Vi har åkt i olika små grupper till Lanta Animal Welfare. Där har vi besökt katthuset och lekt med kattungarna. Vi har blivit mottagna av volontärer som berättat om organisationen och hur de hjälper alla djuren på Koh Lanta.

Danspedagogen Mikaela som är förälder till ett barn på fjärilen höll i dans på idrotten. Vi fick lära oss olika lekar och danssteg till musik. Hela Salan sprudlade av energi och dansglädje. Dansen var mycket uppskattat av alla barn.

Mitt i veckan hade vi ”hela Salan sjunger” tillsammans med vår musiklärare Stine som börjat på skolan. Vi lärde oss sången ”Tjenare och mors” och nästa gång skall vi sjunga i kanon.

Vi har under veckan ritat självporträtt och barnen har blivit intervjuade. Eftersom vi håller i Salans sammankomster har vi övat på vårt uppträdande till ukulelespel.

Barnen har provat i smågrupper att bekanta sig med ukulelen och ackordet D. Vi har spelat till Broder Jacob, Kalle Anka satt på en planka, Londons burning och vår egen sång ”Lilla svenska skolan”.

Vi avslutade veckan med att ha Thai med Sharon och träffade dockan Doeramon. Vi lärde oss olika Thailändska fraser och lekte en lek på Thai.

Tack för en trevlig vecka!

Lill, Sharon och Linda

Förskoleklassen Mangon

Så var terminens första riktiga skolvecka slut. Den har gått väldigt fort och vi har hunnit med att göra en massa saker. Framför allt har barnen lärt känna varandra och kommit in i alla nya rutiner på skolan. Vår ”kompis sol” har fått flera strålar, då alla nya barnen har fått sätta på en stråle var, där det står vad de tycker är viktigast med att vara en bra kompis.

Vi har under hela veckan fokuserat på begreppet lyssna. Gjort flera övningar och lekar där det handlar om just det.

Vi har arbetat en hel del med bokstäver, dels barnens egna bokstäver och även lite extra med veckans bokstav Kk. Vi har också lärt oss en sång om alfabetet. Alla arbetar på med stor iver, härligt att se.

Vi har byggt vidare på vårt stapeldiagram över barnens tappade tänder. De som har tappat flest tänder har tappat 7 stycken och det syns tydligt att de lego -staplarna är högst.

Mitt i veckan hade vi ”hela Salan sjunger” där musiklärare Stine lärde oss en ny rolig sång. Nästa vecka fortsätter vi med den sången och ska då få pröva på att sjunga kanon.

Sharon har varit inne hos oss med sin lilla katt-kompis Doeramon och lärt oss thai, vi övade oss bland annat på att räkna till tio.

På idrotten hade vi först lite bollövningar och sen lekte vi ett par lekar – goddag leken och katten och musen.

Innan fredagsavslutningen fick barnen prova på kompismassage till lugn musik i Salan, en skön avslutning på veckan!

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Johanna

1-2:an Snäckan

Nu är vi i gång igen och det är stor arbetsglädje i klassrummet. Barnen har fått gott om tid för att komma igång med sina individuella planeringar denna vecka och de flesta är klara. Den gemensamma svenskan har bl.a. handlat om vokaler och konsonanter. Vi tränar på att lyssna på hur vokalerna låter och placerar in dem i ett vokalhus.

Det har varit två tillfällen med gemensam matte den här veckan. Barnen har fått laborera med lite större tal och lärt sig om ental, tiotal och hundratal. De äldre barnen har laborerat med lite större tal än de yngre. Vi har också ägnat oss åt problemlösning och samtidigt tränat oss på att samarbeta två och två.

Denna vecka och ca tre veckor framåt kommer barnen att arbeta med världen i SO/NO. För helårsbarnen blev det repetition av världsdelarna och de satt hos de flesta.

De flesta hade gissat rätt på ledtråden till ”grej of the week”. Skelettrester på stranden handlade om koraller. Barnen var som vanligt intresserade som de brukar vara när vi har dessa ”microlektioner”. De tyckte att det var mycket spännande med dess färgglada marina djur som tyvärr är hotade på olika sätt. Många hade varit på snorkelturer och snorklat ovanför korallrev.

Lektioner i Thai har kommit igång och det är som vanligt Sharon som håller i dem. Vi har också repeterat kroppsdelar på engelska.

Veckan avslutades med kompismassage i Salan.

Lena

1-3:an Rockan

Den här veckan har varit full av nya spännande saker. Vad sägs om idrott på stranden… det fick alla barnen i Rockan delta i på måndagsmorgonen.

Vi har också denna vecka startat upp ”Grej of the day” Ledtråden den här veckan var ”vänliga och sover på vintern”. Svaret på den gåtan var Mumintroll.

Vi i Rockan har även startat upp vårt temaarbete om Thailand. Alla elever har börjat med att tillverkar en bok om Thailand och tillsammans gör vi fin vägg med bilder och texter om Thailand.

När fredagsmorgonen kom så åkte vi i Rockan tillsammans med Kobran och två elever i Snäckan på en mycket uppskattad utflykt till Lanta Animal Welfare. Den här utflykten uppskattades inte bara av alla oss från Lilla svenska skolan utan minst lika mycket av alla hundar och katter som blev ompysslade en stund av oss.

Skolveckan avslutades med en gemensam samling för hela skolan med föräldrar just den här veckan var det Fjärilen som stod för underhållningen.

Ylva

1-2:an Kobran

Hej!

Den här veckan har vi äntligen gått en hel vecka. Vi har arbetat med klockan, rymden , träd, årstider, kroppen och mycket annat. Det blir mycket blandat eftersom vi har olika planeringar med oss hemifrån Sverige. Det är spännande. På rasterna spelar vi king, fotboll, kort och jenga. Vi pratar och klappar katterna. Vi har några “skolkatter” på skolans område. En är ljusbrun och heter Pella. Nu har vi fått höra att hon heter Capuccino av ett par elever som gick här för några år sedan. Vi får se vad vi kallar henne. En annan är svart och vit. De är väldigt keliga av sig.

Vi besökte även Animal Welfare där de tar hand om skadade och sjuka katter och hundar. De katter och hundra som finns på Koh Lanta ska vara fria från sjukdomar och må bra. Det är bra för då kan vi klappa dem.

På onsdagar sjunger förskolan och upp till fyran i Salan. Det är mysigt. I onsdags lärde vi oss en sång som var rätt så cool. Man sjöng Hej tjena hur är läget tjaba!

Vi har även pratat om vad vi ska göra om det blir tsunamivarning. Det är istället för om det kommer en brandvarning, men såklart kan det börja brinna här också.

Ha det bra hälsar

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

Nu har vi haft vår första hela skolvecka och alla är i full gång med planeringar och arbete. Vi har fått tillbaks vår fantastiska sångfågel och pysselfé Stine som är musik- och syslöjdslärare. Hon var här förra året och vi är så glada att hon är här igen. Halva klassen har fått prova på att virka medan andra halvan sågar och spikar med Christer på träslöjden.

Just nu har vi mycket eget arbete då många har omfattande individuella planeringar, men gemensamt har vi haft mycket bokprat. Vi har i veckan koncentrerat oss på att sammanfatta det man läst under en lektion, vi har arbetat med beskrivningar av huvudpersoner och bipersoner. Det är svårt i början men vi börjar få kläm på det.

I NO/matte har vi arbetat med rangolimönster och symmetri. Vi kommer att fortsätta lite med det under nästa vecka innan vi kör igång med lösningar och blandningar som ett minitema.

Hoppas att ni alla får en strålande helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har eleverna arbetat med sin bok om Thailand. De har gjort framsida, tillverkat den thailändska flaggan och lärt sig om de olika reglerna i Thailand. Vi turister bryter mot de thailändska reglerna hela tiden tex. man ska aldrig sitta på en huvudkudde och inte ge saker till någon med vänster hand.

De flesta eleverna har haft sina första lektioner i thai, musik, idrott och slöjd.

På idrotten fick alla elever pröva på multibrännboll. Det är precis som vanlig brännboll med när man ska slå bollen så får man använda tennisrack, en frisbee eller fotboll.

Runskrift fick alla lära sig när vi hade bild. Wilda som går i år 3 var lärare. Det var jätteroligt.

Sedan som vanligt har alla elever arbetat med sin planeringsböcker. Alla elever arbetar med olika saker samtidigt. Det kan tex.vara läsförståelse, skriva en berättelse, vikingatiden, vattnets kretslopp, multiplikation och algoritmer.

Ha finfin helg önskar

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Då gör vi bokslut för andra skolveckan för året. Det var första hela skolveckan så nu har eleverna haft alla ämnen och träffat alla lärare. Klassen har haft musik och fått träffa vår nygamla musiklärare Stine. De har även haft slöjd med nämnda Stine samt Christer. Sedan har de även fått träffa Sharon som lär ut Thai.

I övrigt vi haft stort fokus på att sammanställa färdigt elevernas planeringar i alla ämnen och göra en översikt för tiden som de är här. Eleverna arbetar verkligen otroligt bra i alla ämnen och det är en fröjd för en pedagog att se hur alla målmedvetet arbetar med sina enskilda planeringar.

Veckan avslutades i vanlig ordning med samling i salan. Denna vecka var det Fjärilen som höll i avslutningen. De framförde sin kärlekssång till Koh Lanta, vackert ackompanjerad av ukulele. Sedan fick vi även se pokalen som skolan fotbollslag vann när de deltog i fotbollsturneringen under Childrens day förra lördagen. Första gången i Lilla Svenska Skolans historia som vi står som slutsegrare. Roligt.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

En varm och skön skolvecka inne på Papyan har avslutats med att Fjärilen, förskolebarnen, har bjudit på underhållning i Salan.

Under skolveckan har eleverna tecknat fina bilder i Picasso inspirerad konst. Några av bilderna blev klara och jag kan se att det finns intresse och talang i gruppen.

Roliga och kluriga tändsticksproblem har inspirerat eleverna att utveckla deras förmåga att lösa problem.

Eleverna skriver olika texter både i svenska och engelska, spännande historier som förmedlar levande bilder av miljö och person.

Under veckan har ämnet musik startat upp och det var uppskattat i gruppen.

Vi fortsätter att skriva manus till filmen, Thailand. Och sist men inte minst så har vi naturligtvis arbetat med elevernas individuella planeringar.

Ha en skön helg!

Annelie

7-9:an Bananen

Vi har haft en hel vecka med vanligt skolarbete. Eleverna hinner generellt mer här och därför fixar jag en del extra uppgifter till eleverna. Det är bra att fördjupa sig i ett område, när det finns tid och möjlighet. Eftersom vi inte har gemensamma genomgångar, så hinner eleverna läsa om ett område på många olika sätt istället.

Det är härlig stämning i klassen. Alla är med och spelar kort på rasterna. Det är ett glatt gäng som ser till att ingen blir utanför. Eleverna tar också själva initiativ att träffas efter skoltid. De hjälper varandra i klassrummet och intresserar sig för varandras arbetsområden. Det är roligt att eleverna har roligt, då blir studierna också lättare.

På tisdagen fick alla elever på skolan glass efter maten, eftersom det hade varit Childrens Day i lördags. Detta var mycket uppskattat. På tisdag eftermiddag hade vi en kunskapslek, nämligen Jeopardy. Eleverna var uppdelade i lag och tävlade inom so, sv och en. Tävlingen avslutades inte, utan kommer att fortsätta nästa tisdag eftermiddag. Detta är ett ypperligt sätt att sammanfatta kunskap inom olika ämnen.

I torsdags sa vi hej då till Astrid som reste tillbaka till Sverige. Alla elever hade skrivit några rader om henne och hon fick dessa på ett diplom med sig hem. Vi kommer att sakna Astrid mycket i klassen, men vi önskar henne all lycka i Sverige.

Veckan avslutades med att två amerikaner kom på besök i klassen. De åt lunch med bananerna och var med och höll i sista lektionen på dagen. Eleverna fick träna på att prata engelska, men också lära sig en hel del om amerikanska high schools. Sist var det salansamling och det var fjärilarna som höll i den. De lärde alla en sång om Koh Lanta. Trevligt avslut på en bra vecka. Solen gassade och det var dags för lite ledighet.

Trevlig helg!

Ullis