Vecka 2 2015

Förskolan Fjärilen

I onsdags var det äntligen dags för nya spännande möten med lek och lärande. Sju nya barn började på sin inskolning på förskolan Fjärilen.

I veckan har vi lärt känna varandra, miljön och vårt material. Vi har utforskat vår gård och lekt många lekar ute och inne. Vi har haft olika stationer där barnen själva valt aktivitet. Barnen har spelat spel, lekt, bakat med play-do lera, byggt och konstruerat. I uteleken har vi invigt vår lekstuga med nytt material. Vi har lekt rollekar tillsammans i vår restaurang där barnen serverar glass och fruktdrinkar.

På samlingen har vi reflekterat och pratat om vad som gäller på förskolan. Hur vi förhåller oss till varandra och var ordet respekt betyder. Vi har sjungit sången Broder Jacob på olika språk till ukulelespel.

Vi avslutade veckan i Salan med gemensam sång och information då hela skolan samlades.

Ha en fin helg!

Lill, Sara, Elin, Malin

Förskoleklassen Mangon

Hej, välkomna till en ny termin på Mangon! Tre nya barn har börjat hos oss så nu är vi nio barn i gruppen. En ny i personalen har det också kommit, det är Ellinor som kommer att vara här till 20/3. Det har ju varit en kort vecka, den startade med samling i Salan som vanligt. Där presenterades alla nya barn och personal.

På Mangon har vi bl.a. lekt ”Fruktsallad”, kastat Dart och vi har också gjort fint i lekstugan, så där har lekts en hel del. På språksamlingarna har vi pratat och lyssnat efter långa och korta ord och tränat på att ljuda och skriva bokstaven Ee. På vår mattesamling arbetade vi med siffran 7. Barnen fick arbeta två och två, varje par fick två tärningar, sen gällde det att hitta tre olika sätt att få summan sju på tärningarna. Efter det fick de ett arbetsblad att jobba med. Denna veckan har vi inte haft thai då vår nya thailärare inte kommer förrän nästa vecka.

Veckan avslutades som vanligt i Salan. Ser fram emot att träffa era barn på måndag igen. Ha en skön helg.

Ellinor och Marion

1-2:an Snäckan

Hej och välkomna till ett ny och spännande termin. Vi har fått åtta nya elever i klassen. Det är Alexander, Otto, Wilmer, Noah, Axel, Mikaela, Wilma och Elsa med sina familjer. Ni är varmt välkomna. Det känns redan nu att det kommer att bli en toppenklass.

Den här veckan har det varit fokus på att lära känna varandra, komma in i skolans rutiner och studiegång. Eleverna har målat sina egna porträtt som nu pryder klassrummets ena vägg. Jag har börjat läsa en högläsningsbok som heter Sandvargen och alla elever har kommit i gång med sina planeringar från Sverige. I slutet på dagen har vi lyssnat på ” Sune börjar i tvåan ” som ljudbok. Det är en bra avslutning på en aktiv skoldag.

Ha en fin helg,

Lovisa

1-3:an Kobran

Välkomna till skolan både gamla och nya elever. För de flesta barnen i Kobran barn i kobran inklusive fröken var det första dagen här på Lilla Svenska Skolan. Kobran är en 1-3a och barnen som började denna vecka ska gå mellan 4-11 veckor. Första dagen började i Salan där nya elever och ny personal presenterades.

Under denna vecka har barnen gjort varsin tankekarta om sig själva som de presenterat för varandra. Vi har också märkt ut på en Sverigekarta var alla bor.  Det visade sig att alla barnen bor på södra delen av Sverige. Vi har tittat på en jordglob var Sverige och Thailand ligger och vad världsdelarna heter.

Barnen har gjort var sitt självporträtt som nu pryder väggen i klassrummet.

Vi har också arbetat med matte efter planeringen hemifrån och haft engelska med Jenny.

Barnen är fantastiska på att sjunga så lite sång blir det också varje dag. ”Äpplemelodin” och ”Gubben Qvist” är populära! Alla barnen har jobbat på och gjort sitt bästa och det känns jättetrevligt att få arbeta med så härliga barn.

Lena

3-4:an Hajen

Hej!

Då var vi igång igen med buller och bång. 63 nya klasskamrater på skolan och tre nya lärare, det blir många härliga människor att äntligen få bekanta sig med. Hela skolan sjuder av aktivitet och vi var många som har längtat efter att få köra igång igen efter ett skönt lov.

I Hajen, som ju är en Longstay-klass, har vi inte så många nya elever som i många andra klasser. Men vi har sett fram emot att Gustav och Elsa skulle komma till oss och nu har de äntligen kommit.

Vi har fortsatt med vårt tema Naturens Kretslopp och repeterat Allemansrätten. Vi har förberett oss lite inför nästa vecka då det är vi som ansvarar för samlingen i Salan.

Vi har även skrivit berättelser, texter och fakta om julen och våra jullov. Vi presenterade dem för varandra och har satt upp dem i klassrummet. Välkomna in och njut av dem om ni är sugna.

Linda 

3-4:an Geckon

En ny termin är igång och vi mjukstartade med en kort vecka på 3 skoldagar. I Geckon, som är en korttidsklass, har vi fått många nya klasskamrater.  Vi har välkomnat 9 nya elever till oss: Edvin, Johan, Molly, Kaspar, Aline, Elin, Hilma, Linnea och Saga är varmt välkomna.  Vi är nu 12 elever i klassen.

Den här veckan har vi ägnat mycket av tid åt att lära känna varandra. Vi började med att intervjua varandra 2 och 2. Sedan fick alla presentera sin kompis för klassen så att vi fick lära oss mycket om varandra. På rasterna har många i klassen suttit i Salan och spelat ”Maffia” och andra kortspel.

Vi har tittat på ett tidningsreportage för att se hur man kan skriva reportage och vi har sedan börjat på var sin text om klasskompisen som vi intervjuade. Vi hoppas att det ska bli fina reportage som vi kan smycka våra väggar med.

Klassen har påbörjat ett tema om Thailand och vi började med att i grupp klura ut allt vi redan vet om landet vi befinner oss i. Nu är klassens samlade kunskap sammanställd på klassrumsväggen och den kommer att fyllas på allt eftersom.

Nu hoppas vi på en solig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Det var härligt att börja igen efter jullovet. 12 elever i Kokosnöten var mycket nöjda med sin ledighet, men lika nöjda med att börja vårterminen på Lilla Svenska Skolan. 4 av eleverna är nya i klassen och därför var det lite nervositet inför omstarten. Denna släppte dock efter en stund.

Vi genomförde en del samarbetsövningar på första skoldagen. Eleverna fick presentera sig för klasskamraterna och sätta in sin hemort på en Sverigekarta. Det var inte helt självklart var denna låg, men till slut hade vi orter som Halmstad, Sjöbo, Vara, Mantorp och Stockholm utsatta.

Nästa uppgift var att arrangera ett led med den längsta och äldsta eleven först. Hade man bara fått prata med varandra hade detta ju varit enkelt, men eleverna löste detta med bravur. I blinkleken gällde det för detektiven att hitta den som mördade sina klasskamrater genom blinkningar, och någon Sherlock Holmes fanns det bland de 12.

Torsdagen ägnades åt att planera upp veckorna som kommer och lite försiktigt starta upp vårterminens första arbetsområden. På fredagen fick eleverna i vanlig ordning redovisa varsin nyhet samt gå igenom veckans ord, innan vi traditionsenligt avslutade i Salan.

Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

Första veckan, som varit en halv vecka, är nu slut. Vi har siktat på att lära känna varandra under de här dagarna och installerat oss i bungalowen som är vårt klassrum. Vår klass heter Papayan.

I onsdags hade hela skolan uppstartssamling i salan där alla nya elever presenterades. På plats i klassrummet fick eleverna intervjua varandra för att sedan presentera för de andra. Detta gjorde vi både på svenska och engelska. Sexan fick träffa Stine på slöjden medan femman hade bild i klassrummet med mig, där jobbade vi med blyertsteknik. Det blev en del estetisk verksamhet första dagen.

I torsdags inleddes dagen med idrott och brännboll på stranden tillsammans med kokosnöten som är den andra 5-6:an. Efter idrotten blev det även bad. I klassrummet fortsatte vi med samarbete där eleverna stafettskrev en berättelse i grupper om tre. Vi slutade dagen med att lyssna på berättelserna där alla hade varit med och skrivit varsin del.

På fredagen startade vi upp arbetet med Thailandstema då vi kommer att lära oss en del om landet vi nu bor i några veckor framöver.

Trevlig helg!

Johan 

7-9:an Bananen

Första skolveckan efter jullovet har kommit igång med en rivstart hos oss i Bananen! I tisdags välkomnade vi tio nya elever på högstadiet, så nu är klassen återigen fulltalig. När vi startade upp skoldagen i onsdags så samlades alla elever, familjer och personal i Salan och då fick vi träffa de övriga 53 nya eleverna på skolan! Det känns spännande att se vad vi kan skapa tillsammans.

Vi har haft lära känna övningar och presentationer av varandra och eleverna bjuder verkligen på sig själva, vilket har lett till många skratt och en go start på terminen. På rasterna har eleverna spelat pingis, King och kortspel. Maffiaspelet verkar vara en favorit även denna termin. På lektionerna har vi kommit igång bra med att planera och jobba med olika uppgifter i de olika ämnena. På torsdagseftermiddagen avslutade vi arbetsdagen med musik och då gjorde vi en lång pratkör om bananer med kanonsekvenser.

Idag fredag startade vi dagen med ett idrottspass nere på stranden och vi spelade brännboll. Det var ganska jobbigt att springa i sanden, men det var skönt med ett svalkande dopp i havet efteråt!

Idag fick vi njuta av två kulor glass på lunchen, eftersom det är Childrens day här i morgon. Då kommer Lilla Svenska skolan hålla i en station, där alla barn får komma och lära sig att knyta vänskapsband.  Festligheterna för alla barn på Koh Lanta pågår mellan kl 9 och 14 i Parken vid Long beach och vi ser fram emot många möten och upplevelser. Vår skola ställer även upp med ett fotbollslag i en turnering i morgon, så det ska bli kul att heja på dem, när de spelar mot thailändska barn.

Idag fredag har vi haft storsamling i Salan och vi sjöng bl a sången Alla är lika viktiga och en kärlekssång till Koh Lanta innan vi avslutade veckan med att sjunga den thailändska nationalsången och hala ner flaggan.

Nästa vecka ska vi bl a lära oss tillaga olika thaimaträtter, för vi ska åka till Lanta Thai Cookery school på torsdag eftermiddag.

Trevlig helg och tack för en bra vecka!

Gabriella