Vecka 2 2014

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp skolveckan i Salan där vi alla presenterade oss för varandra. Sedan fortsatte vi med samlingen inne på förskolan. Den här veckan har vi pedagoger satt fokus på att lära känna varandra. Nio fjärilsbarn började på förskolan denna vecka.

Vi har delat upp oss i olika lek och aktivitetsstationer där barnen själva har valt vad de vill göra. Vi har upptäckt förskolans miljö och lekt lära känna lekar. Leken hunden och benet har varit en favorit då vi hittat på olika vattendjur och djungeldjur istället för hund.

Vi har sjungit och upptäckt nya sånger på olika språk till ukulelespel. Vi har lärt oss Broder Jacob på svenska, engelska, indianspråket och finska. Barnen har varit mycket intresserade av att spela spel och memory.

Det har varit spännande att äta lunch på Mons restaurang och upptäcka olika thairätter. Vi hade vår första lektion i Thai med Sharon på fredag då vi började med enkla fraser och lärde oss en thailändsk sång.

På fredagen avslutade vi veckan med allsång tillsammans. Hela Salan fylldes av glada toner.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

God fortsättning på det nya året alla nya och gamla föräldrar! En ny spännande termin väntar, en massa nya kompisar att lära känna. Återigen jättevälkomna alla nya barn och föräldrar! Sist men inte minst säger vi välkommen till Jennie som ska arbeta här fram till

Vi startade upp med att presentera oss för varandra, vi gjorde bl.a. ”Namnflätan”. Barnen har fått bekanta sig med oss och varandra. Även med  materialet som finns på Mangon.

På vår språksamling pratade vi om sammansatta ord. Vi gjorde en arbetsuppgift där man skulle sätta ihop bokstäver till ord.

Mattesamlingen ägnade vi åt att prata om begreppen, lika mycket, mycket, mer och mest. Sedan lika lite, lite, mindre och minst. Dessa begrepp var inte alldeles lätta men vi kommer att arbeta mer med det.

Efter det delade vi på oss, hälften av barnen  var kvar inne och jobbade, resten av barnen var ute och lekte. Efter frukt och vattenpaus bytte vi.

På fredagssamlingen hade vi namnlek och ”Ett skepp kommer lastat” med olika djur.

Det är härligt att se hur barnen börjar ta kontakt med varandra, känns riktigt bra!

Ha nu en bra helg tillsammans, så syns vi på måndag. Då börjar Svante och gruppen är fulltalig.

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Välkomna allesammans, hoppas att ni har haft en skönt och avkopplande lov.

Nu har vi blivit fulltaliga igen i vår 1-2:a. Extra välkomna säger vi till Theo, Elliot, Annie, Frida och Tyra plus deras familjer. Nu är det många nya elever på skolan, det känns spännande med alla förändringar som blir när elever slutar och nya elever börjar.

Den här veckan har vi haft samarbetsövningar och lärt känna varandra. En av samarbetsövningarna var att måla ett ansikte. Det gick ut på att alla elever fick varsitt papper, pensel och vattenfärger. Först skulle de göra en huvudform. När alla var klara fick de byta plats med varandra och måla ögon. Efter det var det nytt platsbyte och då skulle alla rita en mun. Efter ett antal byten blev det ett ansikte som de flesta hade varit med och skapat. Är ni nyfikna hur ansiktena blev är det bara att komma in i klassrummet och titta.

Skoldagen har börjat som vanligt att alla elever läser tyst i sina böcker. Efter det har de arbetat med sina planeringar och varit riktigt flitiga.

Lektioner som musik, engelska och ta reda på fakta om Thailand har vi också hunnit med. Som högläsningsbok har jag valt att läsa ur Gummitarzan.

I dag är det fredag och eleverna har skrivit utvärdering av veckan. Avslutningen i salan bestod av allsång tillsammans med vår musiklärare Mattias. Saga och Alfred i vår klass hade äran att hala ner den thailändska flaggan.

Trevlig och solig helg önskar:

Lovisa 

1-3:an Geckon

Välkomna tillbaka till skolan efter jullovet. För alla barn i Geckon inklusive fröken var det första dagen här på Lilla Svenska Skolan för det här läsåret. Klassen Geckon är en 1-3:a och de flesta ska gå här på skolan i 7 veckor. Vi började tisdagen med samling i salan, där nya elever och all personal presenterades.

Barnen har under veckan gjort var sin tankekarta om sig själva. Alla har varit så duktiga och redovisat den för sin klasskompisar. Nu hänger alla fina tankekartor på väggen. Vi har också märkt ut på en Sverigekarta var alla bor, det är kul att veta och även se var alla kommer ifrån, då lär vi oss också lite om Sveriges geografi.

Vi har jobbat en hel del med matte och svenskaplaneringarna hemifrån, alla är riktigt duktiga och tar ansvar. Nästa vecka har jag tänkt att vi ska komma igång med vårt Thailandstema och även So/No planeringarna som barnen har med sig hemifrån. En del har förstås jobbat även med dem under veckan.

Vi har målat fina ”mosaikbilder” som hänger ovanför whiteboarden, det är en riktig färgklick i klassrummet. Alla tyckte det var kul och koncentrationen var på max för att inte måla utanför.

Engelska med Lena har vi också haft. Vi tränade på att säga några enkla fraser som ”My name is…..” och ”I am ….. years old”. Det blev även lite träning på att räkna, säga färger och några vanliga klassrumsord på engelska.

Alla barn har varit så duktiga den här första veckan. Det känns ganska fantastiskt att 12 barn, alla från andra sidan jordklotet och från olika ställen i Sverige går in i klassrummet och ”kör” som det vore den naturligaste sak i världen.

Maria

 

3-4:an Hajen

Vi önskar alla gamla och nya elever hjärtligt välkomna till en ny spännande och trevlig termin. I hajen önskar vi speciellt välkommen till Liv, Miira, Lukas, Philip, Oliver, Ingefrid och Hilma.

Vi startade veckan som vanligt med att samlas i Salan och önska alla nya elever välkomna. Nu har vi blivit riktigt många, vi är nästan 100 elever. Hela Salan var fylld av förväntansfyllda elever och föräldrar.

Under veckan som har gått har vi ägnat mycket tid åt att lära känna varandra, De har fått intervjua en kompis och presentera honom/henne för övriga gruppen. Alla har ritat sitt hus där hemma och skrivit vilken stad de kommer ifrån. Vi har även börjat komma igång så smått med elevernas olika arbeten. Det känns som om alla känner sig sugna på att börja skolan igen efter jullovet.

Elisabeth

 

4-6:an Kobran

En riktig pang-start på terminen speciellt för mig som kom till Lanta kvällen innan skolstart. Mysig start i Salan med alla föräldrar och barn, både nya och gamla.

Vår rektor Kattis hälsade alla välkomna till en ny termin, personalen presenterades och så klart alla våra nya elever. Därefter drog vi oss tillbaka i Kobran. Jag presenterade mig och visade lite bilder från min hemstad Varberg och på min familj. Eleverna fick sen intervjua varandra 2 och 2 och det gällde att lyssna uppmärksamt för sen fick man presentera sin nya kompis för de andra.

Vi målade av våra skor och satte upp på väggen, gjorde namnlappar till våra lådor och ”boade” i oss i klassrummet.

På onsdagen hade jag inskrivningssamtal och då hade Karin hand om klassen. Hon är lärare och har barn på skolan. Klassen fortsatte då med lite lära-känna övningar. Viktigt att lägga tid på sånt nu i början och det är härligt att se hur goa eleverna är mot varandra och hur snabbt umgänget känns naturligt.

I torsdags var det dags för morgon-gympa på stranden. Härlig aktivitet och svettigt värre. Sen var det gott att ta sig ett dopp i havet!

På rasterna gillar en del att sitta Salan och spela UNO. Där är det svalt och skönt och det finns goa dynor att sitta på. Jag var med och spelade på torsdagsrasten och fick storstryk! Andra gillar att hänga vid ”king-rutan” och några tycker om att kicka boll, vilket är bra inför fotbollsmatchen nu på lördag på Children´s Day då vi ska utmana ett thailändskt lag.

På fredagen jobbade vi intensivt utifrån våra planeringar i SO och svenska. Innan vi gick till Salan för avslutning spelade vi ”grymma galten”. Då gäller att ha is i magen och det var det många som hade. Mathias höll i allsången, flaggan halades och första veckan på en härlig vårtermin är till ända.

Trevlig helg alla och tack för en go start!

Bodil

5-6:an Kokosnöten

Ny termin och vi i kokosnöten har fått 8 nya elever, tillsammans är vi nu 12st elever i klassen. Det känns redan att vi kommer bli ett gott gäng som kommer kunna ha mycket roligt tillsammans. Första dagen var en lära-känna-dag, vi presenterade oss inför varandra och gjorde bland annat picassoporträtt.

Veckan har för de allra flesta präglats av att försöka få koll på vad det är som ska göras i de olika ämnena. Vi har planerat veckans arbete och de allra flesta har kommit igång och jobbat med planeringen i sina ämnen.

I svenskan har många elever tränat på läsförståelse inför de nationella proven som snart ska genomföras. Några elever har skrivit dagbok och berättelser. Under so-lektionerna har vi arbetat med olika områden. Det har varit buddhismen, norden. Thailand och stormaktstiden. Vi hann även se Lilla Aktuellt och diskutera dess innehåll. I engelska och moderna språk har vi presenterat oss för varandra på de olika språken. I engelskan hann vi även skriva en presentation av oss själva. Det blev mycket muntliga övningar den här veckan. På mattelektionerna har eleverna haft många egna förslag på vad de velat göra utöver att arbeta med sina individuella planeringar. De har bla presenterat olika kluringar för varandra som klassen har hjälpts åt att lösa. Philip förklarade hur utmaningen går till och vi fick i denna lek träna oss i multiplikationstabellen. Det var även ett bra sätt att träna oss i att komma ihåg sina klasskamraters namn. På no: har vi gemensamt haft diskussioner om begreppet materia, ledare, isolator och densitet. Vi undersökte tillsammans hur man kan ta reda på volymen på ett oregelbundet föremål, med hjälp av Arkimedes princip.

Vi har också haft musik där vi sjöng olika sånger. Vi började även träna inför vårt uppträdde i salan nästa vecka då det är vår grupp som har hand om fredagsavslutningen.

På idrotten blev det konditionsträning, det var jobbigt!  Några elever spelade fotboll och efter idrottslektionen blev det ett dopp i havet, riktigt skönt! Om alla veckor blir som den här kommer vårterminen bli fantastisk.

Ha en riktigt go helg!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

I måndags började vi pedagoger på skolan med att träffa alla nya elever/föräldrar med ett inskrivningssamtal. Det var roligt att få träffa de nya eleverna och inte helt fel att på nytt få ha förmånen att kunna gå utefter stranden till sin arbetsplats. Vardagslyx!

I tisdags kunde vi välkomna många nya elever på skolan i skolans Sala. Till Bananen kom det till nio nya elever, Ellen, Olivia, Hannah, Astrid, Pontus, Aleksander, Jonathan, Tilde och Alexander. Varmt välkomna! Jag förvånas varje gång vi startar upp nya elever och elevgrupper hur snabbt de blir en väl fungerande grupp som tar hand om varandra.

I veckan som gått har vi haft lite ”lära känna varandra aktiviteter” och en hel tid har vikts för att ge eleverna enskilda samtal för individuella planeringar av deras studier här på Lilla Svenska skolan. En rolig sak som vi gjorde i fredags var att rita av varandra i Picasso-stil. Många skratt och fina bilder blev det.

På engelskan har de haft diskussioner där de har jämfört Thailand med Sverige, detta har de gjort både muntligt och skriftligt. Under matematiklektionerna har elever redan vid start arbetat flitigt med bl a algebra, mönster och sannolikhet. Sällan har jag varit med om en sådan koncentration och jag inser att vi kommer att kunna arbeta med fördjupningar som ska leda eleverna vidare i deras kunskaper. I ämnet no har några elever börjat med att diskutera begreppet kraft och ska därefter välja ut uppgifter och laborationer som de vill arbeta med.  Alltid roligare att studera då man får vara med och styra och planera sina uppgifter. Pontus håller på och konstruerar en bil av en råttfälla, ska bli intressant att se hur den fungerar.

Idrott som vi har nere på stranden var riktigt jobbig den här veckan, eleverna fick ett riktigt fys- och konditionspass. Några av eleverna tränade fotboll inför lördagen, då de ska delta i en fotbollsturnering med thailändska barn.

Alla pedagoger, elever med föräldrar avslutade fredagen med att sjunga allsång i Salan, Cornelis Vreeswijk.

Trevlig helg och igen välkomna till en ny termin!

Annelie, Pia och Lena