Vecka 2 2013

Förskolan Fjärilen

Efter ett skönt jullov så började en ny termin på Fjärilen i tisdags. Från höstterminens barngrupp är det fem barn kvar och sex nya barn har hälsats välkomna. För att barnen ska lära känna varandra så fort som möjligt så har vi under veckan lekt mycket olika lekar som exempelvis namnlekar.

I onsdags hade vi på fjärilen ett rörelsepass, vi började med miniröris som uppvärmning och efter det fick barnen leka billeken och springråttorna. På eftermiddagen var det dags för hela skolan sjunger vilket är ett mycket uppskattat arrangemang där alla barnen från förskolan till fyran är med och sjunger tillsammans.

Under torsdagen så var det skapande dag, med musik i bakgrunden så målade barnen tillsammans med vaxkritor på ett stort papper. Senare kommer de att måla med vattenfärg på densamma för att skapa en vacker tavla. Barnen var mycket koncentrerade på sin uppgift och tyckte det var roligt att få måla tillsammans.

På fredagen var det åter dags för thailektion. Eftersom det är många nya barn i gruppen så blev det en hel del repetition av det som barnen fick lära sig under höstterminen. Vi började också på att skapa en stor fjäril av kartong som vi ska dekorera med silkestussar i olika färger.

Trevlig helg önskar Maritha och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Välkomna alla barn och föräldrar till en ny termin på Mangon. Nu har jag åter igen fått möjligheten att bekanta mig med en ny grupp härliga barn. De barn som gick på Mangon förra terminen är lite nyfikna på vilka de nya kompisarna kan vara. Gruppen består av lika många flickor som pojkar. Det är varmt, väldigt varmt, tycker de nyanlända, men även vi som har haft tid på oss att vänja oss vid värmen håller med om att det är extra varmt och fuktigt just nu. En del barn är fortfarande ganska trötta efter resan och omställningen, men trots detta har anpassningen gått förvånansvärt bra.

På tisdagssamlingen började vi med att bekanta oss med varandra genom att leka lite namnlekar och att göra lära känna övningar. Det tyckte alla var roligt. Alla barnen pratade i samlingen om hur det var att resa hit till Koh Lanta. Några barn hade fått byta flygplan många gånger innan de till slut kom fram. Vi har valt en avslutningssång som vi sjunger innan vi går hem. ”Hej då sång” som barnen kallar den för. Vi också har valt fruktvärd. Fruktvärdens uppgift är att hämta frukten tillsammans med en vuxen och bjuda alla barn på. Denna vecka har vi fått vattenmelon, ananas, och honungsmelon och äpple. Vi har också smakat på ormfrukt, mangosten, drakfrukt och långan.

Ost till alla möss av Ulf Nilsson heter högläsningsboken som jag läser ett eller två kapitel ur varje dag efter maten. I onsdags förmiddag hade vi ”Röris” till musik i Salan. Vi fick träna oss att, hoppa, springa, dansa gå som krabbor. Vi avslutade med en skön och välbehövlig avslappning. På eftermiddagen hade vi hela skolan sjunger med Mårten och Anita. Jätteroligt! Vi fick lära oss två nya sånger.

”Apis” är en liten mjukisapa som får följa med ett barn hem varje vecka. I en medföljande bok får man dokumentera vad man gör tillsammans med Apis. Det kan vara allt mellan himmel och jord. I boken kan man skriva, rita eller klistra in bilder. Mamma och pappa får hjälpa till.

Nästa vecka kommer Agneta och hjälper till i klassen. Agneta är lärare och hon har jobbat på skolan tidigare. Hon kommer att vara hos oss några timmar måndag och torsdag.

En härlig vecka med härliga barn!

Trevlig helg!
önskar Yvonne

 

1-2:an Snäckan

Det känns roligt att vara tillbaka efter lovet. Att få träffa alla igen, arbeta tillsammans och lära oss nya saker. I 1-2:an Snäckan har vi fått tre nya härliga klasskamrater som vi hälsar extra välkomna!

Veckan har präglats av att vi gjort saker tillsammans som skapat gemenskap och som gjort att vi lärt känna varandra bättre. Vi har haft namn och samarbetslekar och vi har intervjuat varandra. Vi har målat stora gemensamma bilder till musik där barnen bytte plats efterhand tills att alla målat överallt. Sedan valde barnen i grupper om tre ut en speciell del som de klippte ut och ramade in.. Efter detta skrev de ner ord de kom på då de tittade på sin bild. Orden blev till slut till en ramsa med rörelser. Det kräver en hel del att kunna ge och ta, lyssna in och samtidigt komma med egna idéer. Men hela vägen visade barnen prov på en fantastisk förmåga att samarbeta och skapa.

I No startade vi upp med veckans experiment. Den närmaste tiden kommer vi arbeta med olika lösningar och blandningar. Vad löser sig i vatten? Vad löser sig inte? Vad händer då? Vad beror detta på? Denna vecka testade vi med salt och mjöl. Saltet löstes upp och syntes inte mera men mjölet gjorde vattnet grumligt innan det sjönk till botten. ”Lika löser lika” var den slutsats vi kom fram till.

I onsdags (blir tisdagar i fortsättningen) hade vi idrott på stranden. Vi började med en presentationsrunda följt av en uppvärmningslek och fortsatte med olika stafetter där grupperna tillsammans skulle utföra uppdrag och samarbetsövningar. Vi gjorde grodhopp, stå på ett ben, indianhopp och många andra övningar, men svårast av allt var när gruppen bara fick nudda sanden med 7 fötter, 3 händer och 1 rumpa.

När vi kom tillbaka till skolan blev det en dusch med vattenslangen på gården. På eftermiddagen samlades alla barn från förskolan och upp till årskurs fyra för en gemensamma sångstund. Det är en speciell känsla att sjunga och dansa många tillsammans. Det blir en sådan kraft, glädje och gemenskap.

Barnen har även arbetat med sina induviduella planeringar i matte och svenska. I läsning har vi börjat samla ”lästa sidor”. Barnen har böcker som de läser i både i skolan och hemma. De skriver upp antalet sidor de läst och så samlar vi in dessa i en gemensam stapel. Första målet är 1000 sidor, då väntar en liten belöning…

Ha nu en riktigt skön helg, så ses vi på måndag igen!
Anita

 

1-3:an Geckon

Nu har terminens första vecka passerat och det har varit roligt att äntligen få träffa och bekanta sig med varandra. Första skoldagen var alla förväntansfulla och kanske lite pirriga i magen men redan efter skoldagens slut hade bekantskaper gjorts. Dagen började ute i  Salan där rektorn Helena hälsade alla välkomna. Tillsammans sjöng vi Thailändska nationalsången.  Det var inte helt lätt, men eftersom detta är återkommande varje vecka, finns det hopp om att lära sig texten.

Eftersom eleverna som ska gå i 1-3:an Geckon inte har känt varandra tidigare har vi den här veckan lärt känna varandra genom att leka olika namnlekar och haft andra samarbetsövningar. Vi har målat namnskyltar som sitter på lådorna där de förvarar sina skolböcker mm. Utanför klassrummet som består av en bungalow finns det en liten altan och där har varje elev fått en personlig krok som man kan hänga sina saker på. Alla har tagit med sig en mugg till skolan och vi påminner varandra om att dricka vatten ofta. Det är viktigt i värmen!

Under veckan har vi presenterat oss på olika sätt, berättat var vi kommer ifrån, vilka intressen vi har och pratat om hur vi vill ha det i klassrummet. Läs mer om detta på klassen egna blogg här. Alla är rörande överens om att vi tillsammans ska skapa arbetsro.  Att alla känner sig välkomna och får var med är också viktigt!

I onsdags (blir tisdagar i fortsättningen) började skoldagen nere på stranden med ett idrottspass som skolans idrottslärare Lina ansvarar för. Lektionen började med en presentationsrunda följt av en uppvärmningslek och fortsatte med olika stafetter där grupperna tillsammans skulle utföra uppdrag och samarbetsövningar. Vi gjorde grodhopp, fick stå på ett ben, indianhopp och många andra övningar, men svårast av allt var när gruppen bara fick nudda sanden med 7 fötter, 3 händer och 1 rumpa.
När vi kom tillbaka till skolan blev det en dusch med vattenslangen på gården.

Skolarbetet är vi också igång med.  Det är många olika böcker i både matte och svenska vilket innebär att vi har arbetspass där var och en jobbar med sina individuella planeringar.  Utöver detta har vi påbörjat ett tema om Thailand. Vi har målat flaggan, pratat om hur man lever och bor i Thailand. Vi har studerat, målat av och smakat på några ovanliga frukter som växer här.

Trevlig helg önskar
Karin-Geckofröken

 

3-4:an Hajen

Hoppas att alla haft ett härligt jullov. Många har säkert använt ledigheten till att vara på stranden och bara njuta av det härliga klimatet här på Koh Lanta. Nu väntar ännu en spännande termin med nya kamrater att lära känna. I Hajen har vi fått sju nya elever och vi hälsar alla välkomna och hoppas att de ska trivas hos oss!

För att vi ska få en bra start tillsammans har vi under veckan gjort en del lära känna övningar och lekar. En av övningarna var att man skulle säga sitt namn på olika sätt, till exempel blygt, argt och självsäkert. De andra eleverna skulle då också säga kamratens namn på det sättet. Eleverna har också med hjälp av ett arbetsblad fått presentera sig för varandra. Man skulle bland annat berätta om sin familj, olika intressen som man har och använda fem ord för att beskriva sig själv. Det var lite pirrigt att stå framför kamraterna som man ännu inte känner så bra och berätta om sig själv. Men det gick bra! Vi har också gjort några roliga lekar och skrattat mycket!

Vi har hunnit med en del eget arbete. De ”gamla” eleverna har arbetat med sina planeringar medan de nya har gjort namnlappar till lådor och annat. De har också ritat av sin hand, målat och klippt ut den och sedan klistrat upp den på vårt collage av händer. På så vis minns vi alla elever som gått i Hajen detta läsår!

Vi har pratat om månaden januari och jämfört hur det är i Thailand och i Sverige. Här är det riktig högsäsong med värme och sol och många turister och hemma kanske man har riktig vinter!

Vi har arbetat med kartor på olika sätt. Vi utgick från en världskarta och tränade på namnen på världsdelarna och världshaven. Utifrån kartan pratade vi om de olika väderstrecken. Vi gick ut mitt på dagen och ställde oss så att solen värmde i nacken. Då pekar näsan mot norr och man kan räkna ut åt vilket håll de andra väderstrecken är! Sedan fick eleverna göra några arbetsblad för att träna mer på världskartan och väderstrecken.

Gottfrid som har arbetat med kartan tidigare, hade fått i uppgift att ordna en liten ”skattjakt”. Han hade på en karta över skolområdet markerat olika platser som kamraterna skulle hitta. Där fanns olika saker gömda och eleverna skulle skriva upp vilka saker de hittade. Denna uppgift klarade alla på ett utmärkt sätt!

Till sist fick eleverna som uppgift att rita en karta över sitt rum.

I onsdags (blir tisdagar i fortsättningen) hade vi idrott på stranden. Vi började med en presentationsrunda följt av en uppvärmningslek och fortsatte med olika stafetter där grupperna tillsammans skulle utföra uppdrag och samarbetsövningar. Vi såg grodhopp, stå på ett ben, indianhopp och många andra övningar, men svårast av allt var när gruppen bara fick nudda sanden med 7 fötter, 3 händer och 1 rumpa.

När vi kom tillbaka till skolan blev det en dusch med vattenslangen på gården.

På bilden fick eleverna måla en fantasifigur efter en detaljerad beskrivning. Tänk så olika bilderna blev fast alla utgick från samma text!

Anita och Mårten har som tidigare hand om ”hela skolan sjunger”. Det är eleverna från förskolan upp till 3-4:an som har en sångstund tillsammans varje vecka. Det är härligt att höra vilken fantastisk sångglädje barnen har!

På fredagssamlingen tackade Helena alla elever och föräldrar för en fin första skolvecka. Vi sjöng och hurrade för två födelsedagsbarn och sedan stämde alla upp i den thailändska nationalsången. Ett fint slut på veckan!

Jag tycker att vi haft en riktigt trevlig vecka tillsammans!
Ha en trevlig helg önskar Birgit

 

4-6:an Kobran

Jag hoppas och tror att alla i klassen har haft en bra första vecka tillsammans. Jag har haft det toppen! Det är ju fantastiskt vad snabbt det kan gå för människor att lära känna varandra och bli goda vänner.

Mycket av det vi gjort i veckan har handlat om att lägga en bra grund för det fortsatta arbetet. Att vi har en bra stämning i gruppen är helt avgörande för studieresultatet. Bland annat har vi ägnat oss åt att göra ett gemensamt konstverk. Resultatet finns att beskåda i klassrummet. Dikterna/ramsorna/sångerna som hör till är under arbete och tål inte offentlighetens ljus ännu. Men vilka tavlor!

(P.S Tack,Anita i Snäckan för en otroligt kreativ idé!)

Vi har självklart också dragit nytta av de musikaliska kvalitéer som finns i klassen; tre av eleverna spelar gitarr, och bra dessutom! Snabba byten mellan G och C är ingen barnlek. Vi sjöng och spelade ”Eight days a week” med improviserade rytminstrument till.

Matematik har vi också hunnit att ägna oss åt. Vi har enats om ett gemensamt tema, nämligen statistik. Vår första uppgift var att räkna motorcykelburet folk med och utan hjälm. Stapeldiagrammen vi gjorde visar på en förskräckande övervikt för de hjälmlösa. Det sorgliga resultatet av våra undersökningar finns att studera på klassrumsväggen.

Vi har läst mycket också. Varje dag börjar med en lässtund. Vi samlar sidor. På tre dagar har vi läst sammanlagt 451 sidor. När vi når 700 väntar en överraskning…Sen börjar vi om igen.

Idrott på stranden verkar roligt; Lina och Ulrika var deras idrottslärare idag. Lina är vår ordinarie idrottslärare och Ulrika och Klas turas om att följa med. De spelade fotbollsbrännboll och vanlig brännboll och verkade glada och nöjda (och varma!) när de kom tillbaka.

Varje morgon får mina elever också lyssna till vad som råkar hamna på tapeten beroende på vem som har namnsdag den dagen. Den här veckan har det b la varit Gunnar och självklart fick de då reda på hur det gick till när Gunnar Larsson slog Tim McGee på 200 m medley i OS i Munchen 1972. Med två tusendelar av en sekund!!

Mycket ska man höra innan örona trillar av.

Tack för en fin-fin vecka.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Vi har nu avslutat första skolveckan på vårterminen tillsammans. Vi har hälsat åtta nya elever välkomna och därför har veckan innehållit en del lära känna övningar och samarbetsövningar.  Vi lekte namnleken så att alla skulle få kläm på namnen och gjorde en presentationsövning där vi intervjuade varandra och därefter presenterade vi kompisen för klassen. Vi har även gjort en samarbetsövning där vi kastade en boll i ett visst mönster. Det blev riktigt klurigt då vi la till en andra boll. Vi hoppas att alla nya elever kommer att trivas här hos oss!

Under veckans gång har vi tittat igenom de planeringar barnen har haft med sig hemifrån och terminsplaneringar har skapats och gåtts igenom. Vi har även hunnit starta upp ett nytt projekt i svenska. Vi har bestämt oss för att skriva en skoltidning och denna vecka gick vi igenom hur man skriver en notis. Parallellt med tidningen läser alla elever var sin skönlitterär bok som ska redovisas både skriftligt och muntligt.

De flesta eleverna har kommit igång med sin SO denna vecka. Det arbetas flitigt med till exempel medeltiden i historia, kristendomen i religion, lag och rätt i samhällskunskap och Europa i geografi.

På fredagar har vi idrott tillsammans med 4-6:an och 7-9:an. Idag var det brännboll och fotbollsbrännboll som stod på schemat. Det blev många skratt och mycket svett i värmen. Det är roligt att se hur duktiga de är på att samarbeta mellan klasserna. Alla berömmer och pushar varandra.

Veckan avslutades med en trevlig gemensam samling där vi sjöng för de som har fyllt år och avslutade med den thailändska nationalsången.

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Nu är vårterminen igång och den nya klassen har börjat lära känna varandra lite grann så smått. Gruppen består nu av tolv elever, varav nio nya ansikten. Det har varit en intensiv vecka med att komma in i alla elevernas planeringar och att lära känna dem. Klassen består nu av åtta killar och fyra tjejer från Sveriges alla hörn.

Vi började terminen med att alla fick presentera sig ordentligt och därefter hade vi ”lära-känna-övningar” med gruppen.

Arbetet har kommit igång bra och de är väldigt fokuserade på sina uppgifter. Nu har vi möjlighet att få se olika skolors planeringar och arbetssätt då vi har elever från Kunskapsskolan, Engelska skolan, Jensens och Sofia Distans samt vanliga kommunala högstadieskolor. Planeringarna ser väldigt olika ut beroende på var man kommer ifrån och vilken skola man går i.

Under torsdagseftermiddagen fick eleverna, efter en dags intensiva studier, prata ihop sig om vad de kan tänka sig att göra inför uppträdandet på fredagsavslutningen v. 6 samt vad de hade för förslag på aktivitet till kommande ”Klassens dag”. Vi avslutade dagen med att äta glass tillsammans hos Moon, vilket var mycket uppskattat.

Första idrottspasset för 7-9:an hade skolans idrottslärare Lina tillsammans med 4-6:an och 5-6:an, vilket innebar att det var cirka 36 elever tillsammans på stranden. Det var först ett uppvärmningspass och därefter spelade de brännboll. Efter passet var alla svettiga och glada.

Veckan avslutades som sedvanligt i Salan denna gång med sång och musik för de elever som hade fyllt år under veckan och under jullovet.

Trevlig helg!

Maria och Clas