Vecka 2 2012

Förskolan Fjärilen

En ny termin har startat upp med samma personalstyrka på Fjärilen, men med många nya barn börjat på förskolan Fjärilen! De har börjat många nya barn på hela skolan. Det är nu hela 94st elever som går på Lilla Svenska Skolan.

Det kommer att bli en jättespännande tid framöver när vi ska lära känna varandra, möta många erfarenheter och ha mycket kul tillsammans; gamla elever som nya!

Ny termin ja… Vad ska man kalla den här i Thailand? Vårtermin??? Här upplever vi svenskar det som att det är ständig sommar; antingen strålande sol eller molnigt/regnigt, men hela tiden mer eller mindre varmt och med en skön badtemperatur i havet.

Vi på Fjärilen har under veckan lekt olika namnlekar, både lugna och mer aktiva. Det har skapat lärdomar om varandra och många skratt och leenden under tiden. Vi har börjat lära känna varandra.

Till stranden har vi varit, som vi brukar. Varför ska man bryta ett vinnande koncept?! Vi promenerade fram och tillbaka och hade med oss diverse lekmaterial för strandlek. På så sätt fick vi in både motion/rörelse och konstruktionslek med sand, vatten, spadar, hinkar osv. Det gavs också möjligheter till bad i havet, vilket uppskattades stort av de barn som denna gång ville bada. Det var förtjusta utrop när de små vågorna kom inrullande in mot oss! Vi hade även tagit med en ballong, som vi blåste upp på stranden. Den lekte vi sedan en namnlek med, där det gällde att hålla ballongen i luften. En ropade ut ett namn i gruppen och den personen skulle då springa in i mitten och hinna slå upp ballongen i luften. Vinden tog tag i ballongen lite för mycket, men det löste vi genom att ta lite havsvatten i ballongen så den blev tyngre. Det gäller att var uppfinningsrik! När vi sedan kom tillbaka till skolan duschade vi oss fräscha och fria från saltvatten i vattenslangen med kallvatten – uppfriskande!

Vi har haft användning för både sånglåda, dramakort och språkkort under veckan. De tillhör ju basen i vår verksamhet tillsammans med en hel del annat. Musen Muselina har också hälsat på oss! Hon hade saknat oss när vi inte varit här på flera veckor, sa hon. Hon berättade även lite ur sin ”dagbok”, där hon skrivit ner olika händelser hon varit med om som gjort henne t ex glad, arg, ledsen eller sur. Barnen tycker om att träffa Muselina och lever sig in i hennes berättelser och känner med henne. Det blir många givande samtal när hon hälsar på hos oss!

Det har varit mycket lek under veckan, både fri och styrd. Det har märkts att barnen är nyfikna på varandra!

En rolig och spännande vecka med många nya kontakter är nu till ända. Det ska bli spännande att se vad nästa vecka bjuder på, men först en ledig helg emellan!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

God fortsättning på det nya året! Fem nya barn har jag haft förmånen att få träffa på terminens första dag. Nu är det elva barn i Mangons förskoleklass. Fortsätter terminen så här trevlig som den har varit denna första vecka får vi en fantastisk tid tillsammans! Alla barn är så positiva och nyfikna!

Morgongymnastiken fortsätter vi med den här terminen också, hela kroppen får chans till en mjukstart. Efter att Ruth hållit i uppropet fortsatte vi med att leka några namnlekar. Nästa vecka ska Mangon uppträda i Salan så vi övar på en fingerramsa om ett troll.

Nere på stranden imponerade barnen på mig genom att spela brännboll på ett mycket ”proffsigt” sätt, vi hade en riktigt rolig stund, om än svettig! Frukten och vattnet gav oss ny energi så vi orkade med lite lek på slutet.

Vi har börjat på en ny kapitelbok som heter Ost till alla möss. Den satte igång ett spännande samtal om var världen slutar, var finns himmelen och lite andra funderingar.

Lite mer jordnära var brottningsmatchen som barnen tog initiativ till. Vi hämtade ut en madrass och gjorde upp gemensamma regler, sedan satte domaren igång matchen. Den blev kort men rolig!

Samtalet om hur man vill vara för att vara en bra kompis slutade med att barnen bestämde sig för fyra saker som de sedan skrev ner, det var: snäll, trevlig, rolig och hjälpsam.

Boken om Thailand innehåller en sida till numera. Vi gjorde jämförelse med vad man har på sig i januari månad i Thailand och i Sverige.

Trevlig helg önskar Inger och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Hej allesammans, så var vi då igång igen, det känns skönt att få lite fasta rutiner efter ett för oss alla avkopplande jullov.

Nu har Talula och Maja kommit till oss i 1-2:an Snäckan. Tyvärr blev Maja sjuk och fick stanna hemma denna vecka. Hoppas att det är något som är snabbt övergående och att Maja kommer på måndag.

Det känns spännande och roligt att få vara med i gruppprocessen för det blir alltid förändringar när elever slutar och nya tillkommer. Nu är det ju många nytillkomna till 1-2:an kort och det har redans hittats ”bästisar” lite här och var mellan klasserna.

Skolarbetet
I svenska har eleverna skrivit texter om sitt jullov, dessa har de sedan illustrerat och ska läsa upp dessa för varandra nästa vecka. Vi har arbetat med tj-ljudet, skrivit dagbok, och arbetat utefter vars och ens individuella planeringar.

I matematik har alla fått delta i repetition av 1:an, 2:an, 5:an och 10:ans multiplikationstabeller och sedan arbetade var och en i sina egna matematikböcker.

I engelska arbetade barnen med olika fraser samt sjöng en engelsk sång. Maria har tur för nu har hon fått en hjälpfröken i Talula som vanligtvis bor i Canada, som ju talar flytande engelska och svenska. Nytt för terminen är att alla får en liten läxa i engelska. Den delas ut på fredagar och ska lämnas in nästkommande fredag.

I SO har vi startat upp vårens tema, det kommer att vara jordens skapelsehistoria  och vi började med  Big Bang, ett spännande område som fängslar alla.

I NO fick vi äntligen tid till lukt-smaksinnena. Vi testade smakerna salt, sött, surt och beskt, förvånansvärt många gillade det beska kaffet.

Idrotten hade Birigit och jag med 1-2:orna, vi värmde upp med Följa John, sedan gjorde vi presentationsövning med boll. Sedan lekte vi tunnelboll på två olika sätt, gjorde en uppmärksamhetsövning och avslutade lektionen med ett svalkande dopp i havet, härligt!

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Ny termin stod för dörren och in kom helt nya barn, som var förväntansfulla! Kan ni tänka er att det nu är 94st elever som går på Lilla Svenska Skolan.

Vad skulle vi börja dagen med? Jo, vi gjorde olika övningar för att lära känna varandra. Det gäller att ta vara på den korta tid vi har tillsammans. Vi började med att lägga oss på golvet i vårt svala rum. En i taget reste sig och sa vad de hette och vad de tyckte om. Sen fick alla sätta sig upp och repetera. Intressena var: bada, läsa, plugga… Lite blyga var vi allt för varandra!

Nästa lek var att byta namn med den man hälsade på! Så kul det var, men också ganska svårt att komma ihåg sitt nya namn, när man skulle byta med nästa kamrat! Hänger ni med? Vi har lekt den här leken flera gånger. Barnen har faktiskt lyckats få tillbaka sitt namn en gång den här veckan! Bra koncentration behövs! Vi har målat namnlappar, gjort bokmärken och ritat av oss själva.

Den bästa stunden har varit att få delta i barnens sköna läsro! Till och med på rasterna följer boken ibland med ut!

På onsdagen var det idrott med fröknarna Anneli och Birgit på stranden. Efter några lekar fick alla, som ville ta sig ett dopp i det varma Andamanhavet. Tillbaka på skolan blev det en dusch med vattenslangen på gården.

På torsdagen var hela klassen samlad för första gången! Vi är sex ettor och fem tvåor på Geckon. Vår Thailandsbok påbörjades med karta, flagga och grannländer! På Sverigekartan har vi satt upp namnlapp vid orterna, som barnen i klassen kommer från! Från Norrtälje till Klippan var spridningen på barnen, men flest var från Stockholmstrakten! Kanske barnen knyter kontakter, som de kan behålla i Sverige!

Så var det redan fredag! Högläsningsboken heter Cirkusdeckarna och schlagermysteriet och den börjar bli riktigt spännande! Efter egen läsning arbetade barnen två och två med en matteuppgift, som man fick redovisa för de andra barnen. Hur barnen kan tiokamraterna snabbt och säkert, tog jag reda på. Vi behöver träna en del på dessa nästa vecka. Eget arbete och utvärdering avslutade dagen i klassrummet. Fredagsavslutningen i Salan bestod mest av att Helena berätta om olika aktiviteter, som barnen kan roa sig med på fritiden som volleyboll, fotboll, friidrott och gymnastik.

Känns att det kommer att bli en riktigt bra den här terminen också. Flitiga och läraktiga barn, som vill mycket! Men framförallt ”goa” kamrater!

Trevlig helg!
Barbro

 

3-4:an Hajen

Tänk att få ha jullov på Koh Lanta! Så helt annorlunda att promenera på stranden i värmen och sedan avsluta med ett bad… Nu har vi i alla fall varit tillbaka i skolan i en vecka och det känns roligt att träffa både gamla och nya elever.

Vi har hälsat Felix, Douglas, Edvin och Emma välkomna till oss och vi hoppas att de ska trivas hos ”hajarna”! Nu finns det dessutom ytterligare en 3-4:a på skolan med elever som stannar lite kortare tid. Det betyder många nya kamrater att lära känna och umgås med!

Den första skoldagen ägnade vi en del tid åt att eleverna fick presentera sig och berätta lite om sitt jullov. Det blev väldigt olika beroende på om man varit i Sverige eller i Thailand! Till exempel hade några elever dykt, varit på snorkeltur eller ätit julbord.

Under veckan har vi haft några ”lärakänna” övningar. En aktivitet var att eleverna fick gå runt och fråga kamraterna om de kan baka en kaka, har vunnit en tävling eller samlar på något. Sedan pratade vi utifrån elevernas anteckningar om deras olika intressen och upplevelser.

Under våren kommer Sverige att vara ett stort tema för flera av fyrorna. Denna vecka har vi inlett temat med att prata om hur en karta är uppbyggd. Detta har även treorna deltagit i. Vi har gjort övningar kring en karta över skolområdet där begreppet skala även kom in och eleverna har ritat en karta över sitt rum. Dessutom har vi studerat världskartan och tränat på världsdelar och världshav.

I svenskan har vi gemensamt hittat på en berättelse. Eleverna fick tänka på var sitt substantiv och när jag pekade på dem fick de säga sitt ord och utifrån det utvecklades berättelsen. Det blev en tokig historia om en kokosnöt som bland annat träffade en varg och en hund som inte vågade hoppa ner från en trädkoja!

Vi har också gjort en muntlig övning . Eleverna fick dra en lapp med en fråga som de skulle svara på. En fråga var vad man skulle göra om man blev kung för en dag en annan vad man är rädd för.

Förra terminen tränade eleverna på multiplikationstabellerna och några veckor framåt kommer eleverna att repetera dem. Dessutom fortsätter förstås alla med arbetet i sina matteböcker.

På onsdag morgon var det samling på stranden för en idrottslektion. De båda
3-4:orna har idrott tillsammans och det är Anders som leder idrotten. Denna första gång med många nya elever tränade eleverna på varandras namn i samband med joggning på stranden. Till sist blev det förstås ett härligt bad i det 29-gradiga vattnet!

Bildlektionen handlade om planeten Jupiter. Eleverna fick läsa en fantasiberättelse om hur det kan tänkas se ut där och med inspiration av denna måla en bild. Det kommer att bli fina färgstarka teckningar!

En rolig första vecka är slut och jag önskar alla en riktigt bra helg!
Birgit

 

3-4:an Kobran

Nu har vi startat upp en ny klass i ett nymålat hus med nyinköpta bord, stolar och hyllor. En helt ny luftkonditionering har vi också, så att vi kan arbeta i svala lokaler. Tolv elever ska vi vara, men första dagen saknades Albin som kommit sent med flyget kvällen innan.

Alla vi andra, Thea, Tyra, Tindra, Tess, Alexandra, Jakob, Max, Philip, Daniel, William och Elof började tisdagen med att samlas i Salan för att höra vår rektor Helena hälsa oss välkomna. Alla lärarna presenterade sig och så sjöng vi den thailändska nationalsången tillsammans för första gången. Fast flera av barnen har varit här förut och kunde sjunga med riktigt bra.

Därefter gick vi till klassrummet och presenterade oss för varandra. Barnen intervjuade varandra två och två och berättade sen om kompisen för klassen. Så lekte vi några namnlekar för att snabbare lära oss alla nya namn.

Våra klassvärdar William och Alexandra hämtade frukt åt oss innan vi gick ut på vår första rast för att hälsa på kaninerna, spela pingis eller bandy, leka jage, testa Uno-spelet eller bara gå runt och prata med nya och gamla vänner.

Efter rasten blev det effektivt arbete. Vi tillverkade krokskyltar, lådbilder, födelsedagsblommor, namnlappar och bokmärken. Allt målades mycket noggrant och väl och sattes sedan upp i och utanför klassrummet. Vi hann också med att gå igenom skolans regler och prata om hur vi vill ha det i klassrummet. Alla var överrens om att vi skulle arbeta tyst och vara bra kompisar med varandra.

Barnen arbetade mycket effektivt, så det blev gott om tid över för lekar. Kortleken när man får sitta i varandras knä och flirtleken var populärast. Men en konstig hälsningslek där man skulle gå dubbelvikt och hälsa mellan knäna förstod vi oss inte riktigt på. Dagen avslutades med dagboksskrivande, högläsning och mycket beröm till alla fantastiska barn som arbetat så flitigt och tagit väl hand om varandra.

Dagen efter var även Albin på plats. Han kom snabbt in i gruppen och satte fart med arbetet. Så fick vi sjunga för Thea som fyller år och fick ha sitt namn i vår nytillverkade födelsedagskrans. Idag och även resten av veckan arbetade vi med våra egna planeringar hemifrån. Alla räknade matte, några gjorde svenskaövningar och andra arbetade med geografi, naturkunskap och religion.

Vi målade också våra händer som vi dekorerade och satte upp på väggen som ett minne av alla elever som varit i detta klassrum. Nu har det blivit riktigt färgglatt och fint i rummet. Under tiden vi målade fick vi lyssna på höläsning.

På torsdagen påbörjade vi en text om oss själva som vi ska skriva rent på datorn och infoga ett foto som togs första dagen. Varje dag läser vi också tyst och bokför hur många sidor vi läst i en ”snigelorm”. Utlästa böcker redovisas på olika sätt, muntligt eller skriftligt.

Torsdagen var en mycket het dag eftersom strömmen var avstängd och vi inte hade någon luftkonditionering. Men våra duktiga barn arbetade på utanklagomål. Idag var tyvärr Elof sjuk men vi hoppas att du snart kryar på dig. Varje dag har vi fått gå till Moons restaurang och njuta av hennes goda mat. Alla barn tackar fint för maten på thailändska efteråt.

När vi arbetat med vårt arbete från hemskolorna har vi tränat på att planera och ta ansvar för att vi hinner med det som vi fått i uppgift. Här gäller det att fundera på hur mycket man behöver göra varje vecka för att bli klar på de fem, sju eller tolv veckor som barnen är här. Hittills har alla varit målmedvetna och utnyttjat tiden väl. Det är ändå lite svårt i början för både lärare och elever att få riktig kläm på alla planeringar. Men det löser sig nog under nästa vecka.

På fredagaen arbetade alla flitigt för att hinna med sina planeringar och det lyckades mycket bra. Vi tittade igenom våra dagbokstexter och pratade om hur vi kan utveckla dem, genom att variera meningarna, skriva fler egna åsikter och naturligtvis tänka på handstilen, stavningen, skiljetecken och styckeindelning.

Två läxor har vi redan haft. Den första bestod av att samla snäckor, musslor och korallbitar som vi kan använda till både matte, no och kanske bilduppgifter. Den andra läxan var en läsläxa där vi tränade på att läsa med flyt och inlevelse. Nästa vecka blir det fler läxor.

På fredagen gjorde vi också utvärdering av veckan. Vi funderade över vad som varit bra under veckan, vad vi var mest nöjda med, vad som kunde varit bättre, vad som är bra med vår klass och vi fick också sätta upp ett mål för nästa vecka. Alla var nöjda med sitt arbete och tyckte att klassen är jättebra för att alla är snälla och för att det är så tyst när vi arbetar.

Mycket arbete har hunnits med, men även många lekar för att lära känna varandra bättre. Vi har stått på led och rangordnat oss i bokstavsordning, efter längdordning, fotstorlek och antal syskon. Vi har gjort en autografjakt och lekt fruktsallad och olika namnlekar. Vi är en klass som både kan arbeta bra och ha roligt tillsammans.

Nu önskar jag er alla en riktigt skön helg och ser fram emot att få träffa er nästa vecka.
Gun

 

5-6:an Kokosnöten

Nu är vi fullt lag i Kokosnöten. Vi har tyvärr tappat Andrea som åkt hem till Sverige men har fyllt på med 6 nya elever. Tillsammans är vi nu 12st elever i klassen. Det känns redan att vi kommer bli ett gott gäng som kommer kunna ha mycket roligt tillsammans.

Veckan har för de allra flesta präglats av att försöka få koll på vad det är som ska göras i de olika ämnena. Alla har gjort en planering för den tid som de ska vara här. Det visar sig att det saknas underlag för några ämnen men då har eleverna e-postat sin lärare i Sverige. Många har kommit igång och jobbat med planeringen i sina ämnen. Det har mest varit matematik, engelska och Europas geografi. Vi har också haft musik där vi jobbade med rörelselek och musikquiz. På idrotten har vi sprungit två kilometer på stranden och simmat 200 meter eller spelat strandtennis.

Vi har gjort olika övningar tillsammans för att lära känna varandra bättre som ringsamtal, presentationsövning och olika lekar och spel. Detta kommer vi fortsätta med när alla kommit igång med sitt arbete. Vill man ha en utmaning och har en dator med internet kan man prova några av de spel vi kommer jobba med. Det är ”Ubongo”,”Blokus” och ”Set”. Ubongo finns tyvärr inte som nätspel.

Om alla veckor blir som den här kommer tiden här bli fantastisk.

Trevlig helg önskar Anders, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Första veckan på det nya året och den nya terminen har börjat! Vi har tagit emot Lisa, Vilma, Sofia, Victor, Kevin, Alva och Joanna som nya i vår klass och hälsat dem välkomna. Några av dem har varit här tidigare och några är här för första gången. Nathalie, Maja, Alexander, Amanda och Fabian som var här under höstterminen tar väl hand om sina nya klasskamrater.

På måndagen var det många inskrivningssamtal och vi kände förväntan i luften. De har också kommit igång med skrivuppgiften ”Vem är jag?” Hela veckan har präglats av att lära känna varandra och komma i ordning.

Datoranvändandet är praktiskt och inspirerande. Vi hjälper varandra. Skolan har flera datorer och några har datorer med sig. Vi har planerat studierna i stora drag och också kommit ner i detaljplanering. Det är mycket roligt som skall göras. Det är spännande att kunna jämföra hur man jobbar på olika skolor hemma i Sverige. Somligt är likt och annat är olikt.

Flitens lampa lyser redan och jobbet är i full gång. Ibland gör vi gemensamma saker. I Engelska planerar vi virtuella resor till olika delar av världen. Det skall bli spännande att se hur det går. Vi hoppas att i tanken få följa med på en resa.

På torsdagen hade vi bland annat musikquiz i på musiklektionen. De har också fått besvara en musikenkät.

På fredag morgon var det fullt av barn på stranden. Då var det idrott tillsammans med 5-6: an och Maria och Anders. Tänk att få bada i Andamanhavet efter idrotten!

Vi skickar krya-på-dig-hälsningar till Kattis, som är klassföreståndare i 7-9:an och hoppas och tror att hon kommer tillbaka på måndag.

Njut riktigt av helgen i Paradiset!
Kersti, Maria och Anders