Vecka 2 2011

Förskolan Fjärilen

Nu har jullovet tagit slut och vi startar en ny spännande termin på Fjärilen. Vi hälsar våra två barn som är kvar från höstterminen välkomna tillbaka och alla tio nya barn och Kerstin hjärtligt välkomna.

Kaninen Ninis (som är en hannddocka) var riktigt pirrig i magen när han skulle träffa alla nya barn och deras föräldrar, men han upptäckte snart att alla var snälla. Han blev snabbt omtyckt och nu får han godmorgon och hejdå kramar varje dag.

Denna vecka har vi mest ägnat åt att lära känna varandra och leka tillsammans. Det är mycket som barnen velat prova på. Inne har de lekt med bilar, byggt lego, spelat spel, byggt pussel och ritat. Ute var båten spännande att leka i, de åkte ut på havet och såg fina fiskar. Många barn har lekt restaurang och bjudit på alla möjliga goda maträtter och smaskiga efterrätter. De större barnen har även spelat bandy.

Men vi har också ritat teckningar till vår fröken Kerstin som fyllde år i onsdags.

På torsdagen ritade alla barn varsitt självporträtt, de tittade i speglar och gjorde så fina bilder.

På fredagen läste vi lite i boken om Vera och Viktor i Thailand. Vi pratade om vad barnen tagit med sig för saker när de skulle resa hit och hur det var att åka flygplan. Sedan lekte vi att vi flög till Thailand, Kerstin var kapten och Christina flygvärdinna som bjöd på dryck och frukt. Det syntes och hördes att alla barn kom ihåg sin egen flygresa.

Sist på dagen hade vi fredagsavslutning i Salan. Vi fick vara med på ”Tigerjakt”, sjunga för de som fyllt år och sjunga den thailändska nationalsången.

Vi tycker att alla barn har varit fantastiska denna vecka! Så mycket nytt och annorlunda som de upplevt i en helt ny miljö och med nya fröknar och kompisar och de klarar det så bra.

Till barnen som gick på Fjärilen under hösten vill vi skicka en massa Bamsekramar, vi saknar er alla.

En trevlig helg önskar Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Var hälsad kära vårtermin och alla nya barn & föräldrar! På mangon har vi nu 7 nya barn och nästa vecka kommer ytterligare en kille. Den här veckan har vi ägnat åt att lära känna varandra och det har gått alldeles galant, trots att vi alla var ganska blyga och spända första morgonen. På tisdagen lärde vi oss varandras namn genom sånger och genom att se hur de olika namnen ser ut i skrift. Vi gjorde även snygga självporträtt att pryda klassrumsväggen med.

Veckans rörelse/gympapass hade vi för oss själva, eftersom det ju var första veckan. I fortsättningen kommer vi emellertid att vara tillsammans med Fjärilen den här tiden. Vi hoppade, sprang, gick och smög till ackompanjemang av gitarr. Puh, det är svettigt med utomhusgympa i Thailand!

Vi har hunnit med att titta lite närmare på bokstäverna i våra namn (18 av 28); hur dom ser ut, hur dom låter och vad dom heter. Samtliga var jätteduktiga och kunde till och med känna igen gemenerna i namnen! Det märks att 6-årsintensiteten pulserar! Lusten att skriva och läsa bubblar i många av barnen och uttrycks ofta i den fria leken: När man leker restaurang får exempelvis menyn plötsligt en framskjuten position. Hur stavas soppa, ris, spaghetti med köttfärssås? När motivationen är på topp, kan man stöta, nöta och blöta orden i det oändliga av bara farten. Resultatet blir kanske en meny bestående av spagäti och inget annat än spagäti , men det tankearbete och personlig utveckling som ryms bakom prestationen i att få ordet spagäti på pränt får knappast plats i någon av menyerna på de finaste salongerna!

Beträffande den förberedande matematiken har vi en gång för alla skrotat fyrkanten, till förmån för rektangeln och kvadraten. I samband med detta passade vi även på att tillverka varsin ask i papper. Några nöjde sig med en omålad underdel, medan andra ville färglägga och även göra lock.

Trots att det förflutit en betydande tidsrymd sedan den sista tigern lämnade Lanta avslutades veckan med en kommunal tigerjakt i salan, ledd av jaktledaren Marita. Tro’t om ni vill, men visst mötte vi en tiger! Som de sanna djurvänner vi är, beslöt vi oss dock för att hastigt och lustigt säga adjö till föremålet för jakten och istället med imponerande hastighet förpassa oss tillbaka till ruta 1.

Tigrar eller inte, nu tar vi helg. Må den bli lika underbar som veckan varit!

/Torben

1-2:an Snäckan

Vi välkomnar våra nya elever Hanna och Alda till klassen, och välkommen tillbaks alla ”gamla” elever. Hoppas alla haft ett skönt lov och är pigga på att börja skolan igen.

Vi börjar veckan med att lära känna våra nya elever. Vi har målat, läst, lekt och pratat.  Alla har fått berätta vad som hänt hos dom under lovet. Vi har målat och satt upp lite nya teckningar på väggarna.

Idrott hade vi som vanligt på onsdagsmorgonen på stranden. I onsdags gjorde vi spökboll. Det är alltid lika roligt.

I onsdags hade alla barn engelska. Mia kommer in i klassen och har engelska med både 1:or och 2:or. Detta har vi varje måndag och onsdag tills vidare.

Vi har arbetar på i svenskan och i matten under hela veckan. Vi har gjort en hel del lära känna övningar och övningar i att stärka barnens självförtroende, även detta ett återkommande ämne under hela veckan. Vi har också tysta minuter, med avslappning. Skönt att vila öronen och det är väldigt härligt att bara få ligga och slappna av.

I torsdags började vi med att forska om olika djur. Barnen bestämmer vilket djur dom vill forska om och läser in vad dom vill skriva om. De skriver ner fakta och även frågor till sina klasskamrater. De kommer sedan att redovisa detta inför hela klassen och få ställa sinfrågor, detta för att främja ett aktivt lyssnade.

I fredags var det återigen dags för ute matte. Vi repeterade ojämn, jämn, matteord, strategier och samarbete.  En kul och varm uppgift.
Vi började också göra en egen almanacka i fredags. Vi skriver i viktiga datum som födelsedagar osv. Vi kommer att öva oss på hur man gör när man slår i en almanacka.
I fredags sjöng vi också för vårt födelsedagsbarn, Emilia. Grattis.

På avslutningen i Salan gjorde vi ”Tigerjakten”, en gammal klassiker av Mora Träsk.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Så var då jullovet slut och en ny grupp skulle börja i Geckon. Många inskrivningssamtal klarades av under måndagen och därefter var det bara att styra upp alla planeringar. Geckon blir denna termin en 1-2:a  med 12 barn. Endast 2 barn känner varandra sedan tidigare men det kommer säkert att fungera bra med denna lilla grupp. Många barn är ju vana vid klasser med upp till 28 klasskamrater.

Måndagssamlingen blev en stor ”hälsa- välkommen- stund” Många nya förväntansfulla ansikten och direkt efter Thailands nationalsång promenerade vi bort till vårt klassrum. Att lära sig alla kompisar namn gick lekande lätt och sedan placerades alla ut vid borden. Klassrummet var fullt! Härligt…

Vi letade upp lämplig skönlitteratur och sedan började vi läsa, Vi har till mål att läsa 1000 sidor tillsammans och det kommer vi att klara av på 2 veckor tror jag. Så härligt att uppleva barnens iver att läsa. Vi hann även räkna några sidor i våra Matteböcker och som avslutning målade vi glada solar.

Onsdagen inleddes med Idrott på stranden. Varmt och svettigt under uppvärmningen och alla barn kämpade på så gott de orkade. Den avslutande Spökbollsmatchen blev väldigt jämn och spännande. På eftermiddagen började vi med Engelska och tränade in en liten sång samt repeterade siffrornas namn.

Under torsdagen marmorerade vi papper som vi ska ha till en fin bok. Det är alltid lika roligt att se resultatet och inga blir besvikna. Vi ritade och beskrev våra familjer i våra engelskaböcker. Under Eget arbete valde barnen ut vad de skulle jobba med.

Under Tema Thailand så har vi klarat av att göra en framsida, se hur landet ser ut på en karta samt tala och skriva fakta om Geckon.  Vad passar bättre  att börja med i vår klass?

Under fredagen tränade vi på lätta additioner samt 10-kamrater i alla de former. Några barn började spela Flygande mattan.

Avslutningen i Salan blev ett av barnen uppskattat uppträdande då Marita var aktör på scenen. Mora Träsks märkliga Tigerjakt framfördes tillsammans med alla barn och föräldrar.

Jag hoppas att alla får en skön helg med sol och bad.

Varma hälsningar Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Nu är vi äntligen igång igen och det var så kul att träffas allihop igen. Hoppas att alla har haft ett härligt lov med mycket sol och bad.

Vi på Hajen startade veckan med att välkomna tre nya elever: Hanna, Filippa och William.

Sen körde vi igång igen vi med allt vårt arbete. Vi kör stenhårt med läsningen nu så att vi får ihop våra 100 böcker för sen blir det äntligen bokfest. Åh vilken fest det kommer att bli.

Vi håller på att läsa del tre i Narnia serien ”Hästen och hans pojke” som högläsningsbok. Vi startade med del ett förra terminen och så fort vi läst ut en del så vill eleverna höra mer, och det är ju härligt.

Vi har ägnat mycket av veckan åt att lära känna varandra och arbeta ihop oss till en klass.

Onsdagen bjöd på idrott på stranden som vanligt, med väldigt vackert väder så det var riktigt varmt. Vi började med Kramkull som uppvärmning sen körde vi på med Spökboll och Hinderbana. Gissa om det var skönt med en dusch när vi kom tillbaka till skolan.

På musiken tränade vi på sånger som vi kommer att sjunga på samlingen oj förlåt det skulle jag kanske inte avslöjat… Klassen verkligen älskar att sjunga tillsammans med Torben.

Torsdag och fredag har bestått av arbete med matte och svenska. För det kan bli många funderingar när man inte har räknat på ett tag hur var det man gjorde när man räknade baklänges med plus och hur ställer man upp en algoritm det är några av mattefrågetecknen vi har rätat ut. Vi håller på att jobba klart med Vikingatiden, det blir avslutning på det under nästa vecka. Vårt Thailands arbete har fått en nystart under veckan.

Fredagssamlingen idag stod lärarna för, då vi bjöd på Tigerjakten av Mora-Träsk, med god hjälp av er alla.

Ja och nu tar vi helg allihop.

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

Så roligt att få träffa elva nya elever från hela Sverige!
Några har aldrig gått på skolan förut medan det för andra är det vardagsmat att komma hit.
För min egen del är det fantastiskt roligt att få återvända efter fyra år.

Första veckan har förstås gått åt till att lära känna varandra …alla fick intervjua en klasskompis och sedan presentera denne för klassen. Vi har kommit igång med sina planeringar och jobbar på väldigt bra. Det är verkligen kompetenta elever i den här gruppen.

Gemensamt har vi jobbat med problemlösning i matte; en klurig uppgift med ljus i tårtor, börjat på en skrivarskola, gjort leken ”stress” där det gäller att komma på ord inom olika kategorier på en speciell bokstav så snabbt som möjligt och gjort samarbetsövningar.

Mornarna mjukstartar vi med tyst läsning för alla. Det är givande med olika åldrar i klassen – alla elever bidrar med olika kunskaper. När de äldre eleverna har Moderna språk jobbar de yngre med svenska och några har läsegrupper tillsammans.

På idrotten är vi en stor grupp, år 4-6:an, 5-6:an och 7-9:an. Denna gång delade vi in dem i yngre och äldre barn och körde cirkelträning och olika stafetter, men vi kommer att göra andra indelningar också, t.ex. flickor och pojkar.

Gruppen har vait en toppengrupp hela veckan!

Varma hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Den nya klassen Kokosnöten har startat! Eller nygamla får man väl säga, det är 3 gamla elever kvar i gruppen och i tisdags kom 8 nya. Vi är nu 6 killar och 5 tjejer från Sveriges alla hörn.

Vi började veckan med en ”lära känna varann-övning” där barnen fick gissa på fakta om läraren Linda. Sen skickades en namnläxa hem  som passar väldigt bra när man ska lära känna varandra ytterligare. Dagen efter redovisades läxan på stranden. Vi pratade om hur alla fick sitt namn och vad namnen betyder. Nere på stranden strålade solen så vi badade och lekte lekar. Vi drack också en fruktshake i värmen och skålade för den nya klassen.

Under veckan har vi satsat på att lägga upp planeringar för alla elever och lära känna varnn. Barnen har fått träffa de olika lärarna Erik, Britt, Majsan, Lena och Linda.

Tillsammans har vi byggt vidare på den vänskapstavla som vi påbörjade i höstas. Det är ett stort pussel där alla elever är en pusselbit!

Veckan avslutades på stranden igen med idrott. Eftersom vi nu är 34 barn delade vi upp oss i två grupper denna gång. Vi körde hårt med stafetter, lekar och cirkelträning. Jublet visste inga gränser när vi avslutade med bad.

Avslutningen i Salan inleddes med firande av några födelsedagsbarn, bland annat Sofia i kokosnöten. Sen sjöng alla en rörelsesång där en lärare ledde oss fram till en ”TIGER”!!! ;)

Linda

7-9:an Bananen

Så var det dags att ”sparka” igång vårterminen här på Lilla Svenska Skolan. Hela skolan samlades i Salan där rektor Helena hälsade både gamla och nya elever välkommna till skolan. Därefter gick klasserna in i sina respektive klassrum. I 7-9:an Bananen är vi 12 elever som går tillsammans. Natalie, Maja, Marlies, Lisen, Zätha, Philip, Fabian, Viktoria, Lisa, Malin, Simon och Sebastian är det som utgör 7-9:an några veckor framåt. Och vilka härliga ungdomar de är. Vi har redan fått en fantastisk stämning och en bra studiero i klassrummet.

Veckan har bestått av lite ”lära-känna” övningar och en hel del skoljobb. Samtliga elever har kommit igång bra med sina planeringar och flitens lampa lyser just nu med starkt sken här i 7-9:an.

Veckan avslutades med idrott på stranden där eleverna spelade ”dopp-boll”, sprang stafetter och hade cirkelträning för hela kroppen. Det blev ett svettigt men roligt idrottspass som avslutades med ett skönt bad tillsammans.

Efter en sådan fin start på vårterminen skall det verkligen bli kul att arbeta tillsammans med dessa ungdomar.

Ha nu en trevlig helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an