Vecka 2 2009

Förskolan Fjärilen

Ja, nu har vi tagit klivet över till år 2009,  vi tar nya friska tag, och ska fylla året med roliga upptåg, sång, drama, sagor, idrott, bad, nya vänner  och vi får inte glömma LEKEN.

Denna vecka har vi välkomnat Lukas, som börjat hos oss. Vi har också pratat om vad vi gjort under jullovet och minsann det var många barn som hade träffat tomten här i Thailand.

Vi har sjungit tillsammans med Sara, vår musik”fröken”. Denna gången hade hon gitarren med sig. Vi sjöng om fem fina fåglar. I torsdags  var det ”Hela skolan sjunger” och  vi rockade loss med Imse vimse spindel bl.a.

Vi har också fortsatt att bygga på vår långa, långa fjärilslarv… Alla barn som börjar här på ”Fjärilen”  gör en egen kropp med ben som vi kopplar ihop med de övriga delarna.Nu är vi uppe i 15 kroppar och 90 ben.

Sen har i Olle o Love haft visningsdag….alltid lika spännande för oss andra att se vad de har tagit med sig.

Före jul så hittade vi en puppa som vi sparade, för att kika vad det blev av den. Ja den utvecklades till en fjäril, eller en svärmare rättare sagt. Den hade ett vackert mönster med lite skräckinjagande teckningar.

Vi har också varit på stranden och plockat snäckor, korallstenar och sand.
För nästa vecka ska vi börja göra egna intstrument.

Ha en skön helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

God fortsättning och hoppas att det nya året kommer att innehålla många roliga, spännande och utmanande dagar. Här på skolan ska vi i alla fall göra så mycket vi kan för att det ska gå i uppfyllelse.

Den här veckan har vi fått hälsa fyra nya barn välkomna det är, Tindra Hellström, Malva Hammar, Oliver Folkesson och The Kullström. Hjärtans välkomna!

Vi har också barn som går sin sista dag idag och det är Hanna Rubensson, vi önskar henne lycka till hemma i Sverige.

Under veckan har vi koncentrerat oss mycket på att lära känna varandra.
Vi har talat om vilka regler vi har på Mangon.

På tisdagen hade vi olika slags namnlekar, bl.a. hade jag en påse med barnens namn, vi drog en i taget, läste eller försökte ljuda oss fram till vems namn det var. Vi sorterade namnen på olika sätt, vilka börjar på A, vilka har flest bokstäver, vilka har O i sig osv.

På onsdagen hade vi lite mjukstart på gympan, utan ombyte, vi hade olika lekar på skolgården med Fjärilsbarnen.
Barnen fick se en dockteater som hette ”Sam”, den handlade om en fisk som sam bort från sina vänner.

På torsdagen var det ”hela skolan sjunger” i salan, vi fick lära oss rockvarianten på Imse vimse spindel.

Vi hade också matteprat, då fick vi ställa oss i storleksordning, ordning efter hårfärg m.m.

På fredagens livskunskap fick barnen först prata om hur en bra kompis ska vara och sedan rita en bild till och ev. skriva. Barnen har många bra tankar om hur en bra kompis ska vara.

Barnen berättar:

Det var kul när vi fick lära oss att göra kompisarmband, sa MALVA.

Det var kul att leka med kulbanan, sa TINDRA.

Det var kul att bygga med lego, sa OLIVER.

Det var kul när vi fick lära oss göra kompisarmband, sa THEA.

Trevlig helg önskar

Annica/Maj-Britt och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Äntligen har den nya terminen startat! Så tyckte vi alla i klassen. Det var med glädje och kramar vi sågs igen. Albin hade ju varit i Sverige och kunde berätta om mörker och kyla. Det känns verkligen overkligt. Axel skulle komma lite senare eftersom familjen måste göra en visumresa.

Vi passade på att arbeta i våra Väderböcker när nu kontrasterna mellan Sverige och Thailand är så stora. Vi kollade upp hur vädret var på barnens bostadsort och Lisa kunde skriva in minusgrader på sin termometer. Hurra!

Idrotten på stranden blev varierande med fotboll och smålekar.
Det avslutande doppet är som vanligt uppskattat. Duschen på skolan känns avsvalkande jämfört med havet.

På torsdag hade vi Hela skolan sjunger med Sara. Alla sjöng och gjorde rörelser till Krokodilvisan och den rockiga versionen av Imse vimse spindel var härlig.

Alla barn har sin egen planering i svenska och matematik. De arbetar mycket flitigt och det är så härligt att se deras framsteg. Vi har påbörjat ett läsprojekt i klassen. Vi läser under 15 minuter och sedan räknar vi ihop hur många sidor det blir tillsammans. När vi kommer upp till 1000 sidor har jag lovat barnen ett lite kalas…

Jag önskar alla barn och föräldrar en trevlig helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Den här veckan har det börjat sju barn i vår klass. Filippa och Kasper som går i 1:an, Elias och Hampus som går i 2:an och Ivar, Viola och Linn som går i 3:an. Ni är alla hjärtligt välkomna!

Varje dag har vi hållit på med boll-leken, då barnen berättar om sig själva för att vi ska lära känna varandra riktigt bra. Vi har också sjungit många engelska sånger, de flesta med rörelser till. Första dagen efter lovet skrev alla i sin dagbok, det fanns mycket att berätta.

Vi har också gjort två 5-minuters skrivningar, en om hundar och en om pizza. Då skriver man i 5 minuter om allt man tänker på när man hör ordet. Sedan läste vi högt för varandra vad vi hade skrivit.

Alla har arbetat i matteböckerna varje dag. Vi har också jobbat i svenska-böckerna, läst själv eller läst högt för fröken.

I onsdags hade vi idrott på stranden, man kunde välja mellan fotboll eller stoppboll med pass. I torsdags hade vi “Hela skolan sjunger” tillsammans med Sara. Vi sjöng först om en krokodil och sedan en mycket “rockig”
Imse-vimse spindel.

I fredags hade vi klassråd och pratade om vem som ska vara elevrådsrepresentant, värdar, vilka regler vi ska ha i klassrummet och vad vi önskar göra nästa vecka.

På första rasten får vi alltid olika sorters frukt. På rasterna leker vi bowling, Uno, spelar ishockey-spelet, spelar bandy eller pingis, flätar armband, kastar frisbee eller tränar på pose.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Så kom vi tillbaka utvilade efter jullovet och förväntansfulla inför den nya terminen. Två elever fick vi hälsa välkomna i början av den här veckan. Det var Engla från Uppsala och Louise från Älvsjö som hade anlänt till Koh Lanta. Som vanligt gjorde vi några gruppövningar så att de skulle få lära känna sina nya klasskamrater. Det gick strålande!

Eleverna har fått skriva om sitt jullov och ritat en bild till. Att rida på en elefant, besöka en krokodilfarm, paddla till en hemlig strand eller bada i havet hör kanske inte till vanligheterna på ett alldeles jullov hemma i Sverige. Men det är också det som gör just det här jullovet till ett speciellt sådant, och som vi kommer att minnas hela livet!

Den första matteuppgiften som vi tog oss an var att göra en tabell över saker som eleverna hade gjort på lovet. Tabellen gjorde vi sedan om till ett stapeldiagram. De högsta staplarna var; badat i havet, spelat ett spel och gjort en utflykt. Den lägsta stapeln var till min stora förvåning; har träffat en jultomte!  Det var bara fyra elever som hade gjort det! Jag undrar naturligtvis hur de har fått sina julklappar?

På musiken med Sara, då jag tjuvlyssnade, sjöng barnen en rockig version av imse vimse spindel. Det lät grymt bra! Tror säkert att ni som är på plats kommer att få höra den vid något tillfälle.

Ja, så var det också dags att säga hej då till Erik. Vi gjorde en övning där man väljer ut två hemliga klasskamrater som man ska bilda en liksidig triangel med. Eftersom alla väljer olika kompisar måste man hela tiden förflytta sig för att triangeln ska bli just liksidig. Och visst är det så i vår klass, här på Lilla Svenska Skolan, att det kommer nya elever och några åker hem, och vi som är här måste hela tiden förhålla oss till varandra i olika, nya konstellationer. Det är spännande, lärorikt men också en utmaning och även lite sorgligt. Nu önskar vi i alla fall Erik lycka till hemma på Hammarö där han snart kommer att vara en del av sin gamla klass!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Nu är vi tillbaka igen efter ett härligt jullov i solen! Vi heter nu kokosnöten och Lasse har satt upp vår fina skylt med riktiga kokosnötter på på vår dörr.

Vi har fått fyra nya klasskamrater denna första skolvecka efter jullovet. De som är nya heter Moa, Tove, Linnéa och Hugo. Ni är alla hjärtligt välkomna till vår klass och vi hoppas att ni ska trivas!

På idrotten på tisdagen hade vi tävling mellan 5-6:an och 7-9:an. Alla elever fick var sin plastmugg som de sedan skulle springa ner till havet för att fylla med vatten. Sedan skulle denna tömmas i en hink. Den klass som först fick vattnet att rinna över hinkens kant vann. Alla kämpade väl och blev svettiga. Kampen var jämn, men tyvärr förlorade vi med en halv mugg… För de som ville blev det bad efter tävlingen.

När vi åt mat på tisdagen fick vi en överraskning av Moon i matsalen; eftersom det är nytt år så bjöd hon oss på choklad. Det var mycket gott och Victoria ritade en teckning som tack.

Alla tjejer var denna vecka med på ”Hela skolan sjunger” med Sara och alla sjöng och gjorde rörelser till en sång om en krokodil.

Under veckan har alla kommit igång med sina planeringar hemifrån och arbetat på mycket bra! Några saker har vi gjort tillsammans alla i klassen:

På svenskan pratade vi om hur man skriver dialoger i en text och vilka skiljetecken man använder och var man skriver dem i dialogen.

På no:n har klassen börjat att prata om atomer och grundämnen.

På musiken gjorde de en klappövning till ”Imse vimse spindel” och några har sjungit solo.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

På tisdagen samlades hela skolan i Salan där vi önskade varandra välkomna till en ny terminoch sjöng den thailändska nationalsången och hissade flaggan.

Extra välkomna ska Amanda och Alice vara som nya i klass 7-9; vill även passa på att önska alla i klass 7-9 välkomna tillbaka. Härligt att ha er alla här!

Efter samlingen gick vi ner till stranden för att ha en tävling mellan klass 5-6 och klass 7-9. Det gällde att fylla på vatten i en stor hink genom att hämta vatten från havet i en liten mugg.

Naturligtvis hade vi (lärarna) placerat hinken en bra bit ifrån havet. Här fick man verkligen se att allas bidrag var viktigt och det kämpades på så svetten rann på de flesta. Det var spännande ända till slutet men till slut stod klass 7-9 som vinnare med en muggs marginal. De väntar spänt på sitt hemliga pris som de ska få nästa vecka. Bra kämpat allihop!

Resten av tisdagen ägnade vi åt att lära känna varandra lite bättre. Eleverna fick göra en kort muntlig presentation av sig själva och efter det gjorde vi några samarbetsövningar. En övning gick ut på att försöka få plats med hela klassen på en bräda som var ca 3 m lång och 20 cm bred. Sen när det var klart skulle de ställa sig i ordning efter sitt födelsedatum utan att röra vid något annat än plankan eller varandra. Det var inte lätt. Men alla var med och bidrog med sitt och till slut lyckades det!

Onsdag och torsdag ägnade vi åt att skriva veckoplanering och att sätta igång med skolarbetet. Alla har verkligen jobbat på och kommit igång bra med sina uppgifter.

På fredagen hade de sin första slöjdlektion för terminen. Syslöjden började sticka mumintroll och träslöjden fortsatte att bygga en lekstuga för de yngre barnen. Det ska bli spännande att se slutresultatet från båda slöjdgrupperna.

Veckan avslutades med att rektor Helena tackade av de som skulle sluta på skolan och hon passade också på att ge, en mycket god medalj, till lärarna. Vi, alla barnen och föräldrarna, tackade Helena och Fredrik för deras fantastiska insats med en rungande applåd.

Efter den thailändska nationalsången var det dags att önska alla en trevlig helg och den första skolveckan på Koh Lanta 2009 var slut.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans