Vecka 2 2008

Förskolan

Då har terminen börjat igen och vi mötes av förväntansfulla barn som tyckte det var kul att börja på förskolan igen efter julledigheten. Vi har haft en mjukstart med bara 4 dagar och välkomnat 2 nya barn i gruppen, Emil och Olle.

Under veckan har vi läst ABC – boken av Sandberg och vi avslutade med att barnen gjorde sin egen lilla ordbo , där de fyllde i sina älsklingsord och ritade en bild till dem.

Barnen hör ju mycket engelska omkring sig här, så vi har satt upp små skyltar på olika substantiv i rummet, med det svenska ordet och det engelska Tex. Dörr – Door o.s.v ett inslag som barnen har tyckt varit jättekul och de går gärna runt i rummet och övar på orden.

Veckan avslutades med att dansa ut julgranen tillsammans med de andra barnen i Salan.

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

En härlig start av vårterminen 2008. Vi hälsar två nya barn välkomna till förskoleklassen, Thea och Tim och hoppas att ni ska trivas hos oss.

Denna första vecka har vi använt mycket tid för att lära känna Tim och Thea och få dom att känna sig välkomna i gruppen. Vi har visat dom vårt material och nästa vecka börjar vi arbeta med våra egna böcker.

Varje tisdag förmiddag kommer Mia med sin gitarr och har musik med oss tillsammans med förskolebarnen, detta ser vi framemot.

”Gymnastik” med Rörisprogrammet kör vi som vanligt på onsdagarna och på torsdagseftermiddagarna kommer femåringarna in till oss i förskoleklassen då vi har gemensamma aktiviteter och fri lek.

Veckan bok: LasseMajas detektivbyrå, Tågmysteriet.
Veckans ramsa: Vi fortsätter med alfabetsramsor och sånger.

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Första veckan gick fort, bara fyra dagar som gick med en svindlande fart. Vi har välkomnat två nya elever: Zimone och Max. Båda går i åk 1 och vi hoppas, att de ska trivas hos oss. De ska båda stanna hela terminen och det ska bli trevligt. Första veckan har i alla fall gått jättebra, tycker jag.

Vi har under veckan pratat mycket om året och vi har gjort en egen almanacka som är jättefin. Barnen har gjort bilder till alla månader och skrivit alla dagar. Vi ska använda den varje dag, när vi pratar om dagens datum, namnsdagar och när vi lär oss att skriva datum på olika sätt.

I matten har vi tränat bl.a. på klockan, men naturligtvis har vi också arbetat med eget arbete. Barnen har varit flitiga.

Vi har övat på våra vokaler och börjat prata om varför vi har dubbla konsonanter i vissa ord. Svårt men nödvändigt!

King Out är en ny bollaktivitet under rasten. Vi i vår klass har övat, så att de ska kunna vara med på rasten. Barnen tyckte det var jättekul! Annars är det mest pingis som gäller. Rasterna har i alla fall fungerat bra den här första veckan, tycker jag.

Jag, som varit hemma i Sverige över julen, tycker att det är skönt att komma ner till värmen(!) igen och starta skolan på nytt. Jag hade det jättemysigt i Sverige, men ser fram emot en ny termin här. Jag hoppas barnen och ni tycker detsamma och det känns faktiskt så.

Trevlig helg!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Vår första vecka i Lilla Svenska Skolan har varit spännande.
Vi har redan lärt känna varandra ganska bra. Det kanske beror på att 6
av oss kommer från samma skola i Sverige och vi känner ju redan varandra.

Vi har arbetat mycket entusiastiskt med våra arbeten från Sverige men
också med en del nytt. Vi har ännu inte fått pröva alla ämnen, men det har
ändå varit roligt.

I tisdags var vi på stranden och byggde sandslott. Vitävlade om vilken grupp som gjorde det finaste sandslottet. Vi har ocksåsamlat snäckor och musselskal som vi ska använda till några vackrakonstverk. På måndag kommer Amanda att börja i vår klass och då blirvi 12 elever.

Välkommen Amanda!

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Allt har ju en ände, brukar man säga, så även jullovet. Nu har en ny termin börjat med ”laddade” elever. Det är elever som verkligen är laddade med flit. Trots värmen, som verkar öka för varje dag, har det arbetats som bara den inne i Hajens klassrum.

Både trä- och textilslöjden har kommit igång. Eleverna fick själva göra sitt slöjdval. Tro det om ni vill men flickorna valde textil och pojkarna trä!

Vi har kommit igång så smått med hjärngympa som uppvärmning före mattepassen. Den här veckan hade vi ”Burr” (multiplikationsträning). Här gällde det att vara koncentrerad och lyssna på vad kamraterna svarade samt behärska multiplikationstabellerna —- något som inte alltid var så lätt.

Eleverna fick lösa några mattekluringar i grupp under fredagens mattekullektion. Det märks att de tycker om att lösa uppgifter i smågrupper.

I svenskan har vi bland annat arbetat med olika stavningsövningar. Det har även skrivits bokrecensioner eftersom många läst en hel del under vinterlovet.

Den här första veckan fick vi tillökning i gruppen med två flickor, Deniz och Izabelle som båda går i årskurs 3. Vi hoppas att de kommer att trivas i Hajens klassrum. För Marias del, som går i 3:an, så var torsdagen hennes sista skoldag på Lilla Svenska Skolan. Nu bär det hem till kalla Sverige igen.

Ja, julen är slut — därför dansade hela skolan ut den under fredagens samling. Solen gassade och svetten lackade och terminens första skolvecka är slut.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Vi välkomnar många nya elever i 5-9 denna vecka. Det har blivit stor förändring i grupperna eftersom 7-9 tidigare mest bestod av killar och 5-6 av tjejer och det nu blev tvärtom.

Vi har presenterat varandra i par genom intervjuer om barndomsminnen, drömmar, vad man skulle göra om man vann en miljon mm. Det var mycket underhållande och alla deltog mycket aktivt.  Vi var också nere på stranden första dagen och hade strandslottstävling for att lära kanna varandra.

På gympan denna vecka var det stafetter, brännboll och simtest. Det har blivit mycket varmt närmare 40 grader sa det var skönt med ett svalkande dopp.

Rastaktiviteter har även denna vecka har varit pingis, kortspel men också kingout på den nymålade rutan.

Det har börjat byggas en slöjdsal på träslöjden tillsammans med var nya slöjdlärare Fred. Eleverna har kommit igång bra med sina planeringar och sina kontakter med skolorna i Sverige. Vi har ytterliggare en ny lärare, Julia, som undervisar engelska i på hela skolan.

I åk 7-9 har eleverna ritat självportratt som har kommit upp på vaggen i spökdjuret. I nya kokosnöten har 5-6orna målat segelbåtar.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9