Vecka 19 2018

Runt Andamanhavet, från Burma i norr och ner till Malaysia i söder, lever en ursprungsbefolkning som ofta glöms bort. De flesta bor faktiskt här på Koh Lanta. Det är Urak Lawoi, som även kallas Sea gypsies.

De har funnits här länge, länge och har livnärt sig på det som havet ger. Detta folk har en egen kultur, egen religion och ett eget språk, som är skiljt från thailändska. Allteftersom turismen ökat har Urak Lawoi drabbats av samma öde som många andra ursprungsbefolkningar och trängts undan mer och mer från det hav som är så viktigt för dem.

På torsdagen fick Hajen och Kokosnöten lära sig om Urak Lawoi och sedan besökte de Urak Lawois begravningsplats på den norra delen av Klong Dao.

Urak Lawoi begraver sina döda, de bränner dem inte som buddhisterna gör och begravningsplatsen måste ligga nära havet så att de döda hör vågorna.

För Urak Lawoi är det viktigt att hedra sina döda släktingar för att deras andar ska hjälpa till att ge lycka. Deras religion bygger på just andetro.

Eleverna blev väldigt nyfikna på Urak Lawoi och önskade att få träffa någon av dem för att lära sig mer om dem. Det gick tyvärr inte att lösa den här gången, men vi hoppas att det kan lösas en annan gång.

 

 

Förskolan/förskoleklass Fjärilen

Måndag var vi redo för en ny vecka tillsammans.  Började öva på sånger inför skolavslutningen. Vi fortsatte att prata om tid och om tiden går fort eller sakta, vad hinner man på en minut, timme, dag?

Tisdag var vi iväg med alla barnen på skolan till Mr Mui som visade oss hur vi kan använda våra pojor och göra olika trix.  De äldre barnen hjälpte till att visa hur man kan göra och förklarade vad han sa. Väldig kul att vara tillsammans alla elever på skolan.

Onsdag gick vi till stranden, i dag regnade det och vi hoppades att de skulle släcka våra vulkaner som vi byggt, men duggregn kan inte släcka all lava som finns i vulkanen.

Torsdag vi fortsätter att räka avstånd, hur många steg är det till matsalen, hur många steg är det till stranden. Vi målar och blåser tavlor med hjälp av sugrör, men vi blev lite trötta av att blåsa så mycket.

Fredag dags att prata lite thai och jobba vidare i våra häften. Vi har självklart glassröstning och hoppas att det blir en ny smak som vinner denna vecka. Vi övar sånger och sjunger för kompisarna på salasamlingen.

Veckans bok har vi fortsatt med Alfons Åberg, vi har pratat om hur det känns när någon gör en illa, även att man inte får slå någon oavsett hur arg, frustrerad man blir.

Trevlig helg

Sara och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi arbetat på med massa olika saker. I matte så är dem aktuella områdena symmetri, addition och subtraktion med tiotalsövergångar, huvudräkning, geometri, multiplikation och division. Just nu är vi alla delaktiga i varandra matteböcker och är det någon som behöver hjälp lyssnar alla och hjälper till. I svenska arbetar vi mycket med meningsuppbyggnad och dubbelkonsonanter.

Nu i slutet har vi utgått från elevernas individuella planeringar och det har blivit mycket självständigt arbete och eleverna har varit så engagerade och flitiga och klimatet i klassrummet är underbart. Vi skrattar och hjälper varandra. Blicken i elevernas ögon när de själva inser hur mycket de lärt sig är fantastiskt.

Sagas mamma Malin har kommit förbi och berättat för oss om hur det är att arbeta som florist. Det var kul att få lära oss om ytterligare ett yrke, och blommor är ju så vackra och det kan verkligen förgylla både glada och mindre glada dagar.

Vi blir färre och färre men vi är alla överens om att vi haft kul tillsammans och kommer sakna varandra.

Ha en toppenhelg!

Bella

 

3-5:an Hajen

Den här veckan blev det en spontan och väldigt improviserad historielektion i Hajen. Utifrån frågor som dök upp under arbete med Europas karta hamnade vi i ett mycket engagerande samtal kring Andra världskriget, koncentrationsläger, människors lika världen, nationalsocialisterna och Anne Frank. Eleverna hade många frågor och funderingar i ämnet och vi bestämde oss för att börja lyssna på Anne Franks dagbok.

Vi har även jobbat vidare på våra självporträtt i blyerts där vi förstorar med hjälp av rutsystem och tränar mycket på skuggningar. Efter stor frustration i inledningsfasen förra veckan tycker nu även eleverna själva att teckningarna börjar se riktigt bra ut. Vi hoppas ha dem klara så att vi kan visa upp dem på familjedagen nästa vecka.

Ha det bra!

/Nettan

 

6-9:an Kokosbananen

Den här veckan har vi jobbat mycket med matte. En elev förbereder sig för prov på sannolikhet och två elever i årskurs sex har gjort matteprov. Ett handlade om algebra, mönster, medel och median och det andra handlade om tal, enheter och skala. En elev har gjort klart sina matteböcker och jobbar nu med ett kartläggningsmaterial.

På idrotten den här veckan var hela skolan tillsammans. Vi spelade två olika sorters brännboll. Dels en typ av tunnelbrännboll då man använde en mjukhandboll och dels vanlig brännboll när man slår ut en tennisboll med olika slagträn. Det var väldigt kul tyckte vi i kokosbananen och vi kämpade väl!

På fredagar får vi alltid glass efter lunchen. Klassen väljer tillsammans ut två glassmaker och detta val är alltid en av veckans höjdpunkter. Den här veckan valde vår klass cookies&cream och kokosnöt. I fredags serverades en av favoriträtterna nämligen pastasallad med bacon och kyckling.

Nu ska vi njuta av en lugn och skön helg!

Malin