Vecka 19 2017

Förskolan Mangofjärilen

Vi började veckan med ”lära känna dagar” då vi byggde lego ihop och en hel stadsdel skapades. Vi skrev olika ord, lade pärlplattor och ritade mandalas. På eftermiddagen hade vi engelska och Owl lärde oss om färger och frukter.

På tisdagen hade vi gemensam samarbetsdag med den andra svenska skolan på stranden. Vi blev utmanade i olika lag med olika lekar och övningar. En jätterolig dag på stranden och många band skapades mellan eleverna.

På eftermiddag hade förskoleklassen språk och matte ihop. Vi utgick från en tärning med massor av knep och knåp då vi följde och skapade olika mönster, byggde meningar utifrån olika bilder, ändrade ord med ny bokstav, räknade och drog ifrån på olika sätt.

På idrotten byggde vi en redskapsbana då barnen utmanades med olika rörelser. Vi tränade balans, kröp och övade på kullebyttor. Vi sprang banan till musik och när musiken stannade så fick barnen en motorisk utmaning.

Vi avslutade veckan med Thai. Då lärde sig eleverna olika djur.

Lill o Sharon

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Så här i slutet av terminen har vi färre elever i klassen och kan kosta på oss att göra lite annat än det vi kan när vi är många i klassen. Det vi har passat på att göra den här veckan är att spela olika spel, men framförallt att hoppa hopprep.

Eftersom värmen gör att många av Snäckans elever väljer stillasittande rastaktiviteter har vi haft några pulshöjande inomhuslektioner istället. Två lektioner i veckan har vi plockat undan alla möbler och hoppat hopprep. Det har varit så roligt! Vi började att hoppa en och en så många hopp man kunde, sedan tränade vi på att hoppa in när två vevar och till sist hoppade vi ström. De lärde sig så fort, trots att det är svårt med tajming och koordination! Det har passat perfekt att ha engelska dessa lektioner. Vi räknar hur många hopp vi hoppar och använder passande engelska fraser och ord (one more time… try again, skippingrope, skip, jump, very good etc). Vi fortsätter nog nästa vecka…

I tisdags träffade vi alla Sanuks elever och lärare på stranden. I ålders- och skolblandade grupper genomförde vi gruppvis massa olika aktiviteter. Exempelvis hoppades det säck, löstes matteproblem, spelades frisbeegolf och konfotboll. Allt med gott samarbete i fokus. Det var en väldigt trevlig dag där glada hejarramsor ropades och skratt klingade på en lång fin strand med lugnt vatten… Härligt! Vi tackar Sanuk för aktivitetsdagen, den var kanon!

I övrigt har veckan rullat på som vanligt med svenska, matte, engelska, bild, So samt experimenterande i No.

Ha det gott!

Stina

 

3-4:an Hajen

Då är vi definitivt inne på upploppet, bara två veckor kvar nu när även den här veckan passerat i rekordfart. Men vi kan inte riktigt luta oss tillbaka ännu, vi har fortfarande en hel del saker som ska hinnas med…

I tisdags förmiddag hade vi en gemensam samarbetsdag med Sanuk. Vi samlades på skolan klockan 09.00 som vanligt, sedan tog alla grupperna skolbussen bort till Sanuk och stranden nedanför Southern Lanta. Väl där så blev alla eleverna indelade i fem olika grupper med blandade åldrar och skoltillhörighet, förutom förskolebarnen som bildade en egen grupp. Första uppgiften bestod av att hitta på en hejaramsa som vi sedan ville, och fick, höra lite hela tiden. Därefter följde inte mindre än tio olika stationer där de skulle utföra olika aktiviteter som exempelvis springa stafett, hitta på längsta ordet, säckhoppning, bygga högst i sanden, driva en fotboll runt en bana med tunnelseende, kasta frisbee och lite annat. Alla stationer krävde att man samarbetade, hjälptes åt och pushade varandra. Och här vill jag verkligen ge en eloge till alla elever, det funkade hur bra som helst i alla grupper – riktigt kul att se och höra! Allting avslutades sedan med en dragkamp mellan elever och pedagoger, vilka som vann? Tja, kommer inte riktigt ihåg, men vi hade i alla fall en mycket trevlig förmiddag tillsammans allihop.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Veckorna går snabbt nu. Gruppen är liten och det är en härlig stämning. Denna vecka har det varit sex elever i gruppen och nästa vecka är det bara fyra. Jag skulle beskriva känslan som familjär, en oerhört trygg grupp där alla är sig själva och tillåts att vara det, kanske inte någon större skillnad sedan tidigare under året, men blir extra tydligt nu.

I tisdags hade vi tio-kamp ihop med Sanuk, kul att samarbeta nu när båda skolorna har ganska få elever. En kul form av samarbetsdag med härlig gemenskap mellan skolorna och barnen. Förmiddagen avslutades med en dragkamp, eleverna mot lärarna, lärarna var minst sagt chanslösa.

I torsdags hade vi simträning på Lanta Sports Resort igen, eleverna fick träna teknik en kort stund, sedan simmade vi ca 30 minuter, de flesta simmade en hel kilometer.

I fredags avslutade Kokosbananerna i Salan, det blev ett skådespeleri med ett manus helt skrivet av eleverna själva. Eleverna skrev manuset i tre delar utan min inblandning, den första delen skrevs av två elever, två nya elever fortsatte sedan berättelsen med helt egna idéer och själva avslutningen skrevs av de sista två eleverna. Det blev kanske inte en typisk klassisk saga, men den blev rolig =)

Pelle