Vecka 19 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Denna vecka var det så dags för att göra batik på t-shirtarna. Barnen var mycket förväntansfulla när de sprang iväg med sina mönster i handen. Först fick man vänta en stund på att Sam skulle lägga på vaxet på tröjorna, efter det så var alla väldigt sugna på att lägga på färgen. Barnen var koncentrerade och hann knappt titta på hur kompisen målade men när de var klara tittade alla upp. Oj vad de var imponerade av både sin egen tröja och kompisens. De blev verkligen fina! Resultatet visades på fredagsavslutningen då alla fick mannekänga i sina tröjor för föräldrarna. Inget fattades på modevisningen det fanns både en lång matta att skrida på, en glad konferencier och många varma applåder. Barnen var så nöjda när de sedan gick hem i sina nya tröjor.

I tisdags på gympapasset fick vi en danslektion av Sharon i Salan. Dansen hette Zumba, det var svårt att hålla sig stilla för det var svängig musik och väldigt roligt. Det bli inte jobbigt när man har kul tillsammans. Vi ser redan framemot nästa veckas pass.

Vi har arbetat med formerna triangel, rektangel, cirkel och kvadrat på matematiken. Vi var detektiver som skulle hitta alla former i klassrummet för att sedan berätta och visa för kompisen vad man hittat för saker. Efteråt gjorde vi en fin bild av alla pappersformerna. Det blev bl.a. katter och kycklingar. När vi sedan satt i matsalen för att äta lunch så hittade vi massor av former som vi aldrig hade tänkt på att det fanns innan.

Skapat i många olika former har vi också gjort denna vecka. Vi har byggt med ärtor och tandpetare vilket också är matematik. I det vi byggde hittade vi alla former som vi tidigare hade pratat om. Vi har också skapat av naturföremål och gjort fina mobiler, tillsist har vi tryckt olika former med färg. När vi höll på att trycka som bäst så knackade det på dörren. Det var Sharon som undrade om vi hade glömt överraskningen som väntade, det hade vi ju! Vi fick snabbt tvätta av oss färgen och följa med ut för att se vad det var för något. Där ute stod en hel tuk-tuk med en pannkakstant som undrade om vi ville ha en thailändsk pannkaka. Om vi ville, det smakade underbart och vi tackar för denna härliga överraskning!

På fredagen kom draken Berta på besök till oss på fjärilen. Hon hade med sig olika grejer så att vi skulle kunna göra experiment med luft. Vi fångade luft i påsar så att man kunde förstå att luft är något och tar plats. Sedan gjorde vi två andra experiment med luft och vatten.

Nu tackar jag och Fjärilsbarnen för denna vecka men vi ser med spänning fram emot nästa. Vi önskar er alla en mysig helg.

Nu får ni ha en riktig skön helg så syns vi nästa vecka!
Maritha

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi äntligen nått vårt uppsatta mål för vårterminen. Vi har nämligen läst mer än 10.000 sidor tillsammans. HURRA vad vi är bra !

Eftersom solen, jorden och månen har varit vårt tema den här veckan  har vi börjat läsa en månsaga som heter ”Månflickan Mys äventyr”. Vi läser ett litet stycke var högt för varandra, förklarar konstiga ord och tränar samtidigt på att lyssna och ge positiv respons på varandras läsning. Vi har använt substantiv, verb och adjektiv och lekt en rolig träningslek. Den går ut på att det hela börjar med ett substantiv, t.ex en apa. Genom att i tur och ordning föreslå ett nytt ord skapade vi följande mening: ”En lila apa hänger i ett grönt träd i urskogen”. Det är ett förträffligt sätt att träna förmågan att bygga upp meningar med hjälp av substantiv, verb och framförallt adjektiv.

Nästa vecka har vi bestämt att vi ska satsa intensivt på klockan så nu har vi tillverkat egna klockor som vi ska öva på.

Vi har pratat om solens, jordens och månens rörelser i rymden. Nu vet vi att månen snurrar 1 varv runt jorden på en månad samtidigt som jorden snurrar runt solen i sin bana . Vi vet också att 1 varv runt solen tar ett år. Med hjälp av en tennisboll och en knappnål har vi jämfört storleken på solen, jorden och månen. Det är svårt att förstå hur stor solen egentligen är i verkligheten. Om vi låtsas att solen och jorden är ihåliga så skulle det få plats 50 månar i jordklotet och 1 miljon jordklot i solen. Vi har satt upp vårt solsystem Vintergatan på väggen för att kunna se planeternas läge i förhållande till solen. Vi har lärt oss att Tellus (jorden) är den 3:e planeten från solen.

Nu vet vi att månen har 5 olika faser för att den snurrar runt jorden. Vi har klippt och klistrat i gult och svart. Resultatet blev tavlor med månens olika faser som nu pryder vår fina ”rymdvägg”. Vi har lärt oss många intressanta fakta om månen och insett att där vill vi absolut inte bo.

I tisdags var det dags att göra batiktröjor. Vi ritade av vår skiss på en vit T-shirt. Sam fyllde i konturerna med varmt vax, sen målade vi våra motiv med speciella färger. ”Wow” så snygga tröjorna blev! På fredagssamlingen blir det mannekänguppvisning i Salan. Då får vi visa upp våra konstverk.

I torsdags fick vi uppleva en härlig överraskning. Pannkakstanten kom åkande med sin tu-tuk! Hon bjöd på smaskiga pannkakor. Banan-, choklad- och nutellapannkakor var klart populärast. Vilken mysig avslutning på en varm och svettig skoldag.

Veckans tråkigaste händelse var att säga HEJ DÅ till Lucas som lämnade oss i torsdags för att åka till sin mormor i norra Thailand och därifrån åka vidare hem till Sverige. Vi kommer att sakna dig! Bamsekramar från oss alla i Snäckan. Ha en bra resa!

Ha en trevlig och solig helg så ses vi på måndag!
Berit

 

3-4:an Hajen

Återigen har vi haft en rolig och lärorik vecka! Men också god! På torsdag eftermiddag kom ”pannkakstanten” åkande på sin tuk tuk och till allas förtjusning körde hon in till oss på skolan. Alla fick beställa var sin pannkaka. Mums vad gott med banan och chokladsås på!

Eleverna har arbetat mycket med vår skoltidning. Det har bland annat skrivits om skolan, rasterna och om fireshow på stranden. Vi ska fortsätta det här arbetet ett par veckor till, det finns många idéer till artiklar. Dessutom blir det bra träning i att skriva på dator.

Alla har förstås också arbetat på med sina planeringar. Förutom uppgifter i svenska är aktuella teman vikingatiden, Sveriges landskap och däggdjur.

En lektion hade vi matte utomhus. Eleverna fick mäta längd och bredd på olika områden och sedan räkna ut omkrets och area. Vi kunde också jämföra areor, till exempel ”Hur många salor får det plats på fotbollsplanen”? Övriga mattelektioner har eleverna arbetat i sina böcker. Just nu arbetas det med mätövningar, bråk, tabeller och diagram.

 På engelskan har treorna tränat på vad olika aktiviteter heter t ex skiing, skating och swimming. Då kunde vi också passa på att göra lite charader. De har också fått läsa ett mail och skriva ett svar på det. Fyrorna har fått lära sig hur man uttrycker att man ska göra någonting som t ex ”I’ll do my homework”. Vi har också spelat bingo där det gällde att kunna färger och klädesplagg.

Den här veckan fick alla elever på skolan prova på att göra batik på slöjden. Det var en thailändsk batik-konstnär som hjälpte oss med detta. Först fick de  skissa ett motiv med färgpenna på en T-shirt. Sedan fyllde de i linjerna med flytande vax. Till sist målade de motivet med pensel och färg. Det blev fina och personliga tröjor.

Idrottslektionen var riktigt rolig. Alla elever fick träna på att dansa Zumba med Sharon. Det var härligt att se våra elever i olika åldrar delta med mycket glädje och engagemang.

På fredagssamlingen fick eleverna vara mannekänger och visa upp sina fina T-shirtar som de målat på batiken. Clas presenterade eleverna när de poserade i sina tröjor till musik. Vad fina de var och gissa om föräldrarna blev imponerade!

Då var det dags att fira helg igen! Hoppas att den blir bra för alla!

Nu önskar jag att alla får en fin helg!
Birgit

 

 5-7:an Bananen

Det märks att det börjar gå emot skolavslutning, eleverna har mycket som ska slutföras från sina hemskolor. Det är full koncentration på skolarbetet och det blir mycket gjort. Veckans NO bestod av Williams uppgift i kemi om att blanda till en indikator av rödkål och varmt vatten. Eira och William skulle sedan mortla fram koncentrerad rödkålssaft som sedan skulle filtreras. Saften användes sedan till att bestämma om olika livsmedel/ämnen som vi har i hushållen är sura eller basiska. Det blev en färgsprakande uppgift.

Idrottspasset denna vecka innebar ett värmande danspass i form av Zumba. Alla elever från förskola till de äldsta fick tillsammans lära sig olika varianter av steg och rörelser.

Som avslutning på tisdagseftermiddagen så var det då äntligen dags för förra veckans batik. Sam från Saladan kom och visade hur man vaxar och färglägger med batikteknik. Sedan fick eleverna själva färglägga sina egna t-shirts utifrån den bild som de tidigare hade skissat upp.

Torsdagen hade ett väldigt trevligt avslut denna vecka. Strax innan vi skulle sluta för dagen så kom pannkakstanten inrullande med sin tuktuk. Alla barn och vuxna fick nu välja sin favoritpannkaka och alla var mycket nöjda med hur dagen hade slutat. Helt klart kunde detta vara ett stående moment resten av terminen tyckte eleverna och vi lärare.

På fredagseftermiddagen strax efter lunch så fick alla elever träna en stund inför fredagsavslutningen. Denna avslutning innebar att eleverna fick genomföra en mannekänguppvisning med både catwalk och musik. Eleverna visade upp sig och sina fantastiskt fina batik t-shirts inför en uppskattande publik.

Nu hoppas jag att alla kommer att ha en underbart skön helg med mycket sol och bad.

Många härligt varma hälsningar
Clas