Vecka 19 2010

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har varit vår målarvecka. Vi har inspirerats av havet och målat många vackra tavlor. Barnen har målat med vattenfärger, akrylfärger och ritat med kolpennor. Vi har använt oss av olika tekniker på målningarna, elvisp, vikningar och använt målarpenslar. Många färgglada och vackra bilder har skapats denna vecka. Alla dessa arbeten skall ställas ut på vår vernissage denna fredag.

Havstemat har barnen utökat med att skapa med snäckor, alla barnen har gjort varsitt konstverk med olika sorters snäckor. Barnen har även tillverkat ett litet Andaman med färgrika fiskar och koraller.

Under veckan har barnen lekt restauranglekar där de gjort beställningar på engelska. Barnen är så duktiga på att uttrycka sig med det engelska språket. Som pedagog ser jag dagligen vad leken betyder för lustfullt lärande. Lekens magi är just att barnen inte märker när de lär.

Många rollekar har lekts denna vecka, barnen klär ut sig och olika figurer formar vad leken skall innehålla. Förskolans barn har tyckt att det varit så roligt att klä ut sig till olika karaktärer. Det har varit kossor, hundar och batman som har hittat på roliga saker tillsammans.

Legobyggen har skapats och även där leker barnen fantasifulla rollekar. Vi har förmånen av att ha mycket lego att bygga av och många figurer som med små detaljer kan byta skepnad. När barnen leker med lego så är hela golvet fyllt men olika byggen, en kreativ miljö som inbjuder till nya lekar.

Torsdag morgon träffades vår barngrupp i Saladan för att måla på tyg. Barnen hade dagen innan ritat en teckning på vad de ville måla på sin del av tyget. Ägaren och jag hade förberett med att måla med varmt vax för att underlätta för barnen att måla alla fällt med olika färger. Barnen jobbade på så bra och kunde snart tekniken för att färga tyget. Snart var hela ytan täckt med färg och sedan bearbetar ägaren tyget och vi kan hämta resultatet nästa dag. Barnen tyckte detta arbete var så roligt och de ser fram emot att hämta sina målningar.

Fredagens vernissage var trevlig. Barnens alster var så uppskattade av besökarna, alla föräldrarna minglade och tittade på alla vackra tavlor. Konstnärerna berättade om sina verk och fick läsa upp vad de skrivit om målningarna. Det har varit en mycket kreativ vecka och konstnärerna har varit mycket nöjda med sina konstverk. Konstnärerna var så stolta över att kunna visa för föräldrarna vad de tillverkat denna vecka.

Denna fredag måste vi säga hej då till några av våra barn. Med medalj och många kramar tackar vi Moa, Märta och Mattias för att vi fått glädjen att lära känna dem. Lycka till hemma i Sverige.

Trevlig helg önskar alla barnen och Maritha.

1-2:an Snäckan

Djungelsagorna är klara och upplästa. Vilka fantastiska äventyr det kan utspela sig bland lianer, köttätande växter och träd som blir levande när solen har gått ner.

Vi har monterat våra vackra bilder från stranden. Idag, fredag, blev det vernissage i Salan med tilltugg och dricka. Vi hade också att spänt upp alla barnens sarongbitar som de har batikat hos batikkilllen i Saladan. Härliga tavlor i starka färger föreställande grottor, fiskar, cirklar och bokstäver. Det var inte lätt att fylla i de ritade blyertsstrecken med varmt vax och att sedan måla alla vita ytor med pensel och färg.

Att det dessutom var 37 graders värme i lokalen gör ju inte saken lättare.

På gympan hade vi stafett som uppvärmning för att sedan jobba med styrka och bollar i grupper. Det gällde att få ihop så många kast, hopprepshopp och situps som möjligt i gruppen. Varv två gällde det att slå sina egna poäng för att få ett liten Nalle Puh som belöning. Det jobbades fantastiskt hårt i grupperna och svetten lackade.

På engelskpassen har vi tillverkat menyer och lekt restaurang. Nu kan nog föräldrarna låta barnen sköta beställningarna när de går ut och äter middag. Vi har också pratat om vad vi äter till frukost, tränat oss att skriva frukostord och lekt affär.

Vi säger hej då till Gösta och Märta denna vecka. Lycka till när ni kommer tillbaka till era skolor i Sverige.

Trevlig helg!

Sussi

3-7:an Hajen

Denna vecka har gått i konstens tecken. På tisdagen åkte alla elever in till Saladan för att göra batik. Flera föräldrar hjälpte till att skjutsa och Camilla, Noas mamma, såg till att allt fungerade, när barnen var i verkstaden. Det här var jätteroligt, sa många. Det var den allra bästa dagen, sa Maja. Det blev fiskar, landskap, bokstäver och ormar. Vi har ramat in alla bilder från vår målardag förra veckan och funderat över hur de ska placeras för att komma till sin rätt. Vi har skrivit dikter för att försöka fånga rätt stämning till våra målningar.

Vi har också jobbat med våra planeringar. Nu när terminen närmar sig sitt slut börjar många bli klara med sina arbeten. Jag har hunnit mycket längre än mina klasskamrater hemma, är kommentarer vi ofta hör, så även den här veckan.  Men det finns ju alltid mer att lära, så vi jobbar på för fullt till sista dagen. Engelska till exempel kan man ju lära sig hur mycket som helst.

När hela skolan sjöng på torsdagen, fick vi hjälp av Åse. Vi tränade inför måndagens evenemang och övade havssånger till vår vernissage.

På vår EQ-lektion pratade vi om skillnaden mellan sänkningar och negativa kommentarer. Vi gjorde sänkningsinsamling. Det blev livliga diskussioner och många funderingar.

Vi har också jobbat vidare med bibeln. Nu har vi kommit till Nya Testamemtet och Jesus i templet. Vi läste om när Jesus botade den lame mannen och vi läste om när Jesus första lärjungar följde honom.

På stranden på idrotten hade vi iordningställt en aktivitetsbana. Två startade samtidigt från var sitt håll, Att springa i sicksack och sedan hoppa rep kräver koncentration. Emil tävlade mot Sussi och gav allt. Han slängde sig in i mål och det blev lika. Därefter var det stationsträning i grupp. Det gällde att samla så många poäng som möjligt på att jonglera, hoppa rep, göra sit-ups och trixa ned strandtennisrack. Alla lag jobbade hårt. Sedan kom huvuduppgiften. Det gällde att slå sitt tidigare resultat. Oj vilken aktivitet!. Alla slet hårt trots värmen. Vi avslutade med mördarleken. Det var klurigt att upptäcka mördaren.

Till vår fredagssamling hade vi klätt kortsidorna i salan med våra batikdukar. Längs långsidorna hängde alla våra målningar. Vilken fantastisk konsthall det blev!

Vi inledde vernissagen med sång. Vi sjöng tillsammans ”We are sailing” och ”Vem kan segla förutan vind”. Eleverna läste sina dikter och visade sedan de konstintresserade föräldrarna runt och förevisade sina alster. När vi avtackat de elever som slutat denna vecka och när den thailändska nationalsången klingat ut tog alla tillfället i akt njöt av det thailändska vädret.

Många varma hälsningar
Elisabeth