Vecka 19 2009

Förskolan och Förskoleklassen Mangon

Värmen håller i sig och inget nämnvärt regn i sikte.

Nu har vi helt plötsligt blivit en liten skara, som tur är har vi fått två barn ifrån Fjärilen, Malva och Isabella.

Vi har under veckan fortsatt att läsa i boken om Vera och Viktor som upptäcker Thailand Vi har också pratat om frukter och mat som man tycker om här i Thailand.

På tisdagen tränade vi oss på olika bokstavsljud, vi lekte bl.a. ett skepp kommer lastat med olika ljud, vi använde bokstavskort m.m.

På idrotten hade vi bollbana, alla hade varsin boll som man sedan gick runt med och gjorde olika övningar, studsa, kasta upp och fånga, studsa mot vägg, rulla, kasta genom ring, kasta i korg, alla var mycket duktiga på att hantera bollar och vi gick runt banan flera gånger. Vi lekte också trollkarlens hatt och Petter sprattelgubbe.

På torsdagen var vi inbjudna till Snäckan för att lära oss marmorera, det var många moment och bokomslagen fick ligga i press till fredagen då vi fortsatte med att sätta i blad och sätta ihop hela boken. Det var verkligen kul att se så fina och färgglada böcker, alla blev olika och personliga.

På fredagen hade vi livskunskap som vanligt, den här gången talade vi om hur vi tycker att en bra kompis ska vara. Delar med sig, låter alla bestämma, lyssnar på andra var en del av de egenskaper som barnen tyckte att en bra kompis ska ha.

Det var vår tur att ansvara för fredagsavslutningen i Salan, vi tog hjälp av Snäckanbarnen, och det blev en jättefin sånguppvisning med rim, klapp och tvärtomvisa.

Barnen berättar:

Det var kul att göra böcker, sa ISABELLA.
Det var kul att leka med Barbie, sa MALVA.
Det var kul med bollbanan, sa ANNIKA.
Det var kul att klistra ihop böckerna, sa MOA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Nu är vi 22 elever på Lilla Svenska Skolan och 7 av dom eleverna går i Snäckan. Dom kämpar alla på bra med sina arbetsuppgifter.

I måndags skrev vi som vanligt i våra dagböcker och sedan fortsatte vi med engelska där vi målade in ytterligare ord i våra skrivböcker. Naturligtvis sjöng vi också och ”A crooked man” är favoriten just nu.

Nu börjar snart våra matteböcker att ta slut och alla räknade flitigt för att komma närmare målet.

På tisdagen började vi träna sånger med Mangobarnen som vi ska uppträda med på fredagen. Det är alltid lika fascinerande att se hur snabbt barn lär sig sångtexter. Och denna vecka handlar det om många verser…

På idrotten lekte vi Bananleken, Kräftkull och Spökboll. Alla kämpade på i sanden, så duschen på skolan var skön.

På torsdagen kom 3-4: or och Mangobarnen in till oss och marmorerade papper till en vacker bok. Sedan sydde vi våra sidor som ska in i boken. Till slut klistrade vi på våra vackra papper på kartongbitarna och lade allt i press under natten. Idag så satte vi ihop allt och nu ska böckerna fyllas med olika riktigt fina saker.

Vår sångavslutning i Salan tillsammans med Mangobarnen gick bra och barnen fick varma applåder av publiken.

Jag önskar alla en trevlig helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-6:an Hajen

Oj vad vi hinner med att göra mycket under en vecka. Trots värmen jobbar barnen på väldigt bra. 3:orna har just nu fullt upp med att lösa matte- och svenskuppgifter med hjälp av de båda barnen Troj och Nova, och deras äventyrsmaskin. Det tycker killarna är roligt, men samtidigt lite klurigt.

De övriga eleverna fick i måndags se en dvd för att fascineras av livet i Andamanska havet. De arbetar nu vidare med ett av djuren som de tyckte var extra intressant. Som vanligt på måndagar jobbade vi med att prata engelska. Den här gången fick eleverna berätta beskrivande om sitt hem.

Ewa har nu kommit igång med sitt arbete med det thailändska huset med klassen. Först fick de lite fakta om bambu och betong, som är de vanligaste byggmaterialen här i landet. Max pappa Martin, kunde också förse oss med lite murbruk så att vi sedan kunde bygga en egen modell av en bungalow i betong. Kul för eleverna att prova på att mura; för oss vuxna också för den delen!

En rolig uppgift i veckan var när 3-4:orna fick göra marmorerat papper med Annika och Agneta inne i Snäckan. Det blev sååå snyggt! Nu har vi klätt kartongbitar med det vackra pappret och det ska sedan användas till pärmarna i en egen bok. Bladen i boken har barnen redan sytt ihop med Agnetas hjälp. Nu gäller det bara att fylla den fina boken med ett bra innehåll.

Vilken rolig sång vi fick höra på fredagens avslutning i salan. Både vi i publiken och eleverna från Snäckan och Mangon hade svårt att hålla sig för skratt. Det var underbart! Det var också riktigt skönt att vi inte behövde säga hej då till en endaste en den här veckan; varken elev eller lärare!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6