Vecka 19 2008

Förskoleklassen

Under veckan har det varit regn lite till och från, men vi hade en härlig promenad till stranden där vi lekte skattletare. Det hade flytit in en massa intressanta saker från havet. Fantasin flödade om vad de skulle göra med sina fynd.

På engelskan har barnen lärt sig vad frukterna heter på engelska och sen har de ritat och målat dessa.

I Thailandsboken har barnen ritat sin Thailändska favoriträtt.

Under veckan har det också byggts mycket med kaplastavarna och de har gjort stora fina byggen, som sedan har fått beskådas av föräldrarna.

Vi har läst klart boken: Tack vare Virvels av Camilla Gripe. Vi har sen skrivit recension om den och barnen tyckte boken var rolig och bra.

Vi säger Hej då! till Tim som slutar den här veckan och önskar honom lycka till på skolan hemma i Sverige.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Barnen har denna veckan varit riktigt i skrivar-tagen. De har skrivit berättelser med en frenesi och ambition, som är härlig att se. De inspirerar också varandra, eftersom alla vill läsa upp sina egna berättelser.

Vi avslutade ”skrivarveckan” med att lyssna på dikter. Vi gick igenom 5-stegsdikt ( fick samtidigt träning på substantiv, verb och adjektiv)och de fick skriva var sin dikt om ett djur. De blev riktigt fina. Vi satte upp dem på väggen i klassrummet, så ni föräldrar kan läsa dem där.

Eftersom alla börjar bli färdiga med sina matteböcker, har det blivit lite extra mycket mattespel den här veckan. Det är ingen nackdel, för barnen lär sig lika mycket och alla tycker det är kul och tänker inte ens på att det är matte de har.

Jag vill ge era barn en eloge, för att de var så duktiga på torsdagen, då vi inte hade någon el. Inget gnäll, utan de kämpade på med sina uppgifter, trots att det var så varmt. Efter lunch orkade inte jag så mycket, så det fick bli friare aktiviteter. Det tyckte de naturligtvis var bra och det var de väl värda.

På fredagssamlingen hade vi ”Så ska det låta” igen. Både föräldrar och barn kämpade tillsammans och det var inget fel på fantasin. Kul var det, tycker jag och båda lagen klarade sig kanonbra. Det är så skönt att se, att barn och föräldrar inte är rädda för att bjuda på sig själva.

Tyvärr fick vi säga hejdå till Max. Han ska resa runt lite innan han åker hem till Sverige. Lycka till Max!!

Som tur är har vi inga fler avsked förrän vi alla ska sluta och det är slut på terminen .Vi  kommer att vara fem stycken i vår grupp ända till slutet.
Vi har börjat träna lite på våra avslutningssånger. Det är förstås sommarsånger eftersom vi närmar oss sommarlovet.

Ha en skön helg önskar

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-6:an

Majmånad är här med omväxlande regn och sol. Som tur var så lyste solen över oss under tisdagens gympalektion. Hela skolan hade röris till häftig musik. Det blev ett svettigt gympapass som avslutades med kubb och King out.

Den här veckan utökades Hajen  med två elever från 5-6:an. Det  var Dominique och Jaqueline som arbetade tillsammans med oss under deras sista vecka här vid Lilla Svenska Skolan.

Vi har haft en väldigt lugn stämning i klassrummet. Alla har arbetat på flitigt och tyst. Samtliga elever har varit enormt självständiga när de löst sina arbetsuppgifter. Jag, som pedagog, har känt mig nästan överflödig.

På veckans bildlektion målade vi runstenar med runskrift eftersom en del av eleverna arbetar med Vikingatiden.

Som jag tidigare nämnt i mina veckobrev är det en grupp som visar en enorm skrivarglädje. Många vill gärna använda direkt anföring (talstreck) i sina berättelser men får inte alltid till det på rätt sätt. Under en av veckans svenskpass hade vi en genomgång av detta. Nu får jag bara hoppas att lite av min genomgång har fastnat.

Vi är inte många elever i gruppen (7 st) men det är elever som tycker om att ha åsikter och de delar gärna med sig av dem. Vi gjorde en fyrahörnsövning under vårt värderingspass i onsdags. Många intressanta åsikter och synpunkter kom fram då vi diskuterade sådant som hur vuxna ser på barn, vad skolan har för uppgift o s v.

Torsdagen blev en väldigt varm arbetsdag för oss alla så det blev till att dricka mycket vatten för att hålla hjärncellerna igång. Trots värmen arbetade alla på koncentrerat och flitigt.

Under fredagen var det dags att sjunga Bye bye sången för Emmanuel, Jaqueline och Dominique. Det blev en kort visit för tjejerna men det var roligt att få lära känna dem. Vi önskar denna syskonskara lycka till med sina fortsatta studier.

Vi avslutade veckan i Salan med populära Så ska det låta.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-6