Vecka 18 2018

Vi jobbar mycket med att lära oss om Thailand och vår närmiljö. Den här veckan har alla elever i åk 5-9 varit på besök på ASA Lanta. Det är en liten gård här på Lanta som drivs av en tjej från Holland och hennes thailändske man. De har valt att leva i harmoni med naturen. De har själva byggt sitt hus av lera och bambu och de odlar bambu på sin mark. Vår avsikt med besöket var att vi ville lära oss mer om bambu och prova att jobba i materialet. Vi fick lära oss att det finns tre sorters bambu. De är olika tjocka och blir olika höga. Den högsta blir ca 30 meter. Varje sort lämpar sig bra för olika saker. Man kan faktiskt både äta bambu och bygga med det. Vi fick lära oss att bambu är ett bra material att jobba med, eftersom det är starkt och växer snabbt. Den mest snabbväxande bambusorten kan faktiskt växa 1 meter på ett dygn. Bambu är också bra, eftersom den tar upp hela 35% mer koldioxid än ett träd och det är bra med tanke på all koldioxid vi människor släpper ut.
När vi hade lärt oss om bambun, fick alla tillverka varsin kruka av bambu och planera tre egna bambufrön. Förhoppningsvis kommer vi att få egna bambuplantor om 7-20 dagar.
Det var en väldigt lärorik och rolig utflykt tyckte eleverna!

Förskolan/förskoleklass Fjärilen

Måndag var vi redo för en ny vecka tillsammans på Mangofjärilen.  Vi har pratar mycket om hur långt tid det tar att ta sig mellan platser och hur långt avståndet är.  Hur långt är en centimeter, meter, kilometer.

Tisdag  vi fortsätter med avstånd, hur långt är det till Sverige och kan man åka bil dit eller måste man flyga?  Vi har idag gemensamt bestämt att även barnen från Fjärilen ska ha rast på förmiddagen och efter lunch.

Heldagsutflykt till lekparken i Old Town tillsammans med kompisarna från Snäckan.  Vi klättrade, gungade och åkte ruschkana. Vi fick även hjälpa till att städa i ordning lite i parken.  Vi pratade om hur viktigt det är att hålla ordning och att inte slänga skräp i naturen.

Torsdag vi fortsätter att räka avstånd. Hur långa är vi och hur långt är det till matsalen. Vi fick besök av några kompisar från snäckan som kom in och lekte Kims-lek med oss.  Alla barnen hade ett jätte samarbete, med att gömma sig inne efter lunchrasten. Har aldrig varit så tyst när 8 barn ligger och trängs under bordet.

Fredag dags att prata lite thai och jobba vidare i våra häften. Vi har självklart glassröstning och hoppas att det blir en ny smak som vinner denna veckan.

Veckans bok har vi fortsatt med Alfons Åberg, som tar upp mycket om vad som kan hända för barn i förskoleålder.

Trevlig helg
Sara och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi arbetat med Sverige och hur det ser ut där. Vi har pratat om att det finns städer, landsbygd, skog, fjäll och kust och hur det ser ut där. Vi har även kommit in på att vi kan se spår från istiden i naturen.

Vi kom i samband med det in på hur olika årstiderna är här i Thailand och hemma i Sverige och att det även ser olika ut runt om i Sverige. Det kan vara vår, sol och blommor i södra delen av Sverige i april, medan det fortfarande är snö i norra delen.

Vi var i lekparken i Old Town och pratade om friktion, balans och tyngdkraft. Vi pratade om att vi vill ha lite friktion när vi åker rutschkana, vi försökte hitta tyngdpunkten när vi gungade gungbräda och pratade om att det är tyngdkraften som gör att vi faller till marken om vi ramlar ner från en klätterställning.Vi har vidare arbetat vidare i våra böcker i matematik och svenska.

Vi har haft en toppenvecka.

Trevlig helg.
Isabella

 

3-5:an Hajen

Hajarna har haft mycket att stå i den här veckan.

Åk 3 har fortsatt med nationella proven i matematik. De har också följt med Snäckan och Fjärilen till lekplatsen i Old Town där de fick praktisk övning på tyngdkraft, friktion och jämnvikt.

När de gjorde det fick åk 5 extra drillning i de arbetsområden som återstår i deras planeringar.

Åk 5 gjorde ett besök på ASA Lanta, som de verkligen uppskattade. Mer om det högst upp.

Många elever börjar bli klara med både matte och engelska, så nu kan vi börja göra lite roliga extrauppgifter.

Alla elever följde med på den frivilliga thaiboxningsträningen på Lanta Muay Thai Academy. Jobbigt, men kul!

Det var också Hajens tur att ha hand om Salasamlingen den här veckan, så en hel del tid har gått åt till att förbereda det.

Ha det bra!

Nettan

 

6-9:an Kokosbananen

Den här veckan har vi jobbat på efter våra planeringar. Det har varit en hel massa saker att göra. Två av eleverna har jobbat med att dokumentera sina träslöjdsarbeten. Att kunna beskriva sin arbetsprocess och sina val i arbetet är väldigt viktigt i slöjden. Några av eleverna har ägnat ganska mycket tid åt att lära sig programmering genom att titta på programserien programmera mera på ur.se och jobba med programmering i programmet scratch.

Några av eleverna i gruppen har haft två idrottspass den här veckan, dels vårt vanliga idrottspass på stranden på onsdagen och dels det frivilliga thaiboxningspasset i torsdags. På stranden i onsdags hade en av eleverna hand om uppvärmningen, det blev olika övningar utifrån korten i en kortlek samt en bollek. Sedan spelade vi två andra bollspel innan det var dags att gå tillbaka till skolan igen. På vägen tillbaka såg vi en stor varan. Den var väldigt fin. Den satt i ett dike och kikade på oss när vi gick förbi.

Trevlig helg

Malin