Vecka 18 2017

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att pyssla i våra thailandsböcker. Barnen skrev bokstäver då de blivit mycket intresserade av skrift. På eftermiddagen hade vi engelska och då besökte dockan Owl oss.

Denna vecka är det vi som har Salan så vi har övat till vårt uppträdande vid många tillfällen. Det har varit sprudlande lek inne på avdelningen då vi lekt restaurang som sedan utvecklats till en flygplanslek. Vi har turats om att vara kapten, andrepilot, flygvärdinna och stewart.

På onsdagen kom Lanta Batik till skolan och vi testade en batik teknik då vi målade små saronger som blev färgsprakande och supergranna i olika färger.

På idrotten hade vi thaidans till klassisk thaimusik. Vi gjorde en skördedans. Vi lärde oss om de olika danserna som finns i Thailand. Det finns en stor thaidanskultur som också skiljer sig mellan de södra och norra delarna i landet.

I veckan har vi också spelat ukulele. Alla barn har spelat till ackordet D på olika språk.

Vi avslutade veckan med fredagsavslutning med sång till ukulelespel.

Ha en toppenhelg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Så är tiden inne att stänga ner Mangon för i år. Detta var vår sista vecka. De sista tre veckorna blir Mangon och Fjärilen en gemensam grupp Mangofjärilen. Som alltid känns det som tiden har gått otroligt snabbt och det är lite svårt att förstå att det snart är sommarlov. Men samtidigt när vi blickar tillbaka på året som gått har vi gjort så väldigt mycket roligt och träffat så många härliga barn och föräldrar som har kommit och gått.

Denna sista vecka har vi avslutat en hel del saker, men också tränat lite extra på saker som kändes lite svåra. Kalendern har vi ju pratat lite om varje dag, men denna vecka blev det lite extra då vi bytt månad – vi repeterade lite månader, dagar och årstider.

På idrottslektionen åkte vi upp till Lanta Sport Resort och hade lite simträning i den stora poolen som finns där. Vi fick också titta på Viggos sköldpaddor som han pratat så mycket om. Kul att se och de hade fått fyra ägg.

Vi fick också besök av Lanta Batik på skolan, som lärde oss göra batik. Vi gjorde varsin sarong där man först skulle binda ihop tyget med gummisnoddar och sedan spruta på färg – så fina de blev!

Tack för en fantastiskt tid!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Veckans höjdpunkt var helt klart när vi fick göra batik på skolgården.

Vi fick lära oss att man skulle blöta, vrida ur och snurra ihop sargonen till en cirkelform. Därefter skulle vi sätta ihop den och samtidigt dela in den i delar, med hjälp av fyra gummisnoddar. Allt detta gjordes av eleverna själva, med vill hjälp av instruktörerna från Lanta Batik. Till sist valde alla fyra färger var och började hälla färg över sina saronger. De vackra färgerna blandades och vi väntade med spänning på att de skulle torka.

Dagen efter hängde färgglada, vackra saronger som smycken på tork på skolgården. De var spännande att gå och leta efter sin egen, eftersom vi inte visste riktigt hur våra egna skulle se ut…

Lanta Sport Resort bjöd på en härligt ljummen pool på torsdagsförmiddagen. Vi simmade 100 meter, tränade på ryggsim och på att hoppa ifrån kanten och hämta upp saker från botten på det djupa.

Vi lekte också så klart, både ”Kom som” och Bläckfiskkull. Vi fick även se på Viggos (i förskoleklass) sköldpaddor. Viggo och hans mamma Camilla visade ägg som sköldpaddorna lagt i sanden. De berättade också hur man kan se om sköldpaddan är en hane eller en hona. Det var ett väldigt trevligt besök i stora poolen och härligt att simma och leka tillsammans med alla i Mangon!

Stina

 

3-4:an Hajen

Det var inte utan att det kändes lite tomt i klassrummet när vi startade upp veckan i måndags, vi är ju nu bara halva styrkan jämfört med förra veckan. Men inte slår vi av på takten för det, i klassrummet är det fortfarande full aktivitet.

Även den här veckan åkte vi upp till Lanta Sport Resort på idrottslektionen för att nyttja deras bassäng för simträning. Den här gången simmade alla minst 250 m, åtta längder bröstsim och två ryggsim. Några simmade inte mindre än fyrtio längder, alltså 1000 m, inte illa för en liten haj!

I onsdags och torsdags fick vi besök av Lanta Noi Batik som visade och lärde oss hur man färgar saronger. Om man ville fick man också färga en t-shirt eller ett linne. Och vilka fantastiskt vackra saronger och tröjor/linnen det blev! Det var rena rama färgexplosionen ute på skolgården när alla saronger hängde på linor för att torka.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

I tisdags åkte Kokosnötter, Bananer och Hajar till Lanta Sport Resort för att simma och bada. Några av eleverna, även ett par elever ifrån åk 3, simmade en hel kilometer i poolen, kul att det finns starka viljor och mycket energi =). I övrigt lekte vi mest tillsammans. Vi avslutade förmiddagsdoppet med att hoppa, dyka och göra volter, allt med några av våra duktiga elever från bananen och kokosnöten som instruktörer.

I åk 5 har vi under veckan bland annat arbetat med media och reklam, vi har sett på olika reklamfilmer, nyhetsreportage och “youtubeklipp”. Vi har diskuterat varför de är uppbyggda som de är, hur olika företag arbetar för att påverka oss samt hur vi blir påverkade av vår omgivning såsom vänner och familj.

I torsdags gjorde vi knytbatik, det var väldigt enkelt och ärligt talat ganska svårt att misslyckas. Alla saronger blev jättebra, till och med min ;). Kul att lära sig hur man gör och hur enkelt det faktiskt kan vara.

Arbetet har i övrigt flutit på, många elever som jobbar hårt för att nå sina uppsatta mål och ytterligare några elever som redan är klara med terminens mål i många av sina ämnen. Men vi fortsätter att jobba på, det finns alltid mer att lära, tre veckor kvar av terminen nu =)

Pelle